начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Психически тормоз и принуда за ремонт от съкооператори

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Психически тормоз и принуда за ремонт от съкооператори

Мнениеот woodywoodpecker » 08 Май 2013, 12:30

Здравейте!
Обръщам се към вас с молба за съвет, как да постъпя в моя случай. Предварително ви благодаря за вашата помощ.
Въпросът с следния: в блока, където живея, има проблем с водопровода, особено на ниските етажи.
Съседите са решили да сменят водопроводните щрангове. Най-много настояват съседите на ниските етажи, докато тези, които за горе, се колебаят. Проблемът при мен и още няколко съседа е, че за да се направи този ремонт, трябва да ми се разбие банята, да ми се махне бойлера и т. н. Това е свързано с време, пари, нерви, които никой не възнамерява да ми компенсира. Тоест ако се съглася, трябва или да живея в пълна разруха, или да давам огромни за мен пари за цялостен ремонт на банята след тази смяна. Лично аз нямам никакви проблеми с водопровода и не виждам, защо трябва да нося тези щети и жертви. По-голямата част от хората нямат никакъв ремонт в банята и общо взето, все им е едно, докато при мен не е така.
На събранието аз категорично заявих, че съм против. Някои други хора също за против, но те не са присъствали на събранието.
Стигна се до заплахи, обиди и имах чувството, че още малко и тези хора ще почнат и да ме бият.
Казаха ми, че могат да ме принудят да се включа в този ремонт, но в края на краищата се разбра, че в апартаментите, които са против ремонта, тази смяна няма да се извърши.
Въпросите ми са:
1. Имам ли право да не допускам в апартамента си хора, които искат да правят ремонт, за който НЕ СЪМ съгласен?
2. Може ли да се направи ремонт, без да се включват апартаментите, които са против?
3. По-приницип, за такива ремонти, не трябва ли първо да има съгласие на общината?
4. Може ли да има негативни последици (теч, пропукване), ако нашия апартамент не се включи в ремонта
5. Как юридически да процедирам при тези проблеми? Според мен, става въпрос за насилие (засега само психическо).
Благодаря ви!
woodywoodpecker
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 08 Май 2013, 12:10

Re: Психически тормоз и принуда за ремонт от съкооператори

Мнениеот bludniq_sin » 08 Май 2013, 13:05

Ами законът за етажната собственост казва, че собствениците са длъжни да заплащат разходите за ремонт, реконструкция, преустройство и обновяване на общите части на сградата, подмяна на общи инсталации или оборудване и вноските, определени за фонд "Ремонт и обновяване", съразмерно с притежаваните идеални части, както и да осигуряват достъп в своя самостоятелен обект или в част от него за извършване на необходимите проучвателни, проектни, измервателни, строителни и монтажни работи, свързани с поддържане, ремонт, реконструкция, преустройство или обновяване на общи части или на други помещения и за проверка на състоянието на инсталациите и на конструктивните елементи на сградата;
13. подпомагат дейността на компетентните органи при извършване на пожарогасителна или аварийно-спасителна дейност вътре и в района на сградата.
От законът е видно, че в правомощията на общото събрание да приема план за извършване на ремонти, реконструкции, преустройства и други дейности в общите части на сградата, включително и по изпълнение на предписаните мерки в доклада към техническия паспорт, или на други предписания на компетентните органи, както и одобрява годишния отчет на управителния съвет (управителя) за изпълнението му.
Да Ви кажа честно не съм се занимавал с подобна проблематика. Нека някой колега, който има повече опит в такива ситуации да удари едно рамо, но според мен шансовете да противодействате на подобно решение на общото събрание са минимални. Ако ремонтът се извърши е възможно (не знам как е устроена сградата) да заведат срещу Вас иск за сумата, с която е следвало да се включите (според идеалните части, на които сте собственик) вероятно поради неоснователно обогатяване (колегите да ме извинят ако се бъркам). Хубаво е да проверите и дали се поддържа фонд "Ремонт и обновяване" както е предвидено в закона. Гледам и че законът различава два вида ремонти - необходим и неотложен. "Необходим ремонт" е дейност за привеждане на сградата, на общи части, инсталации или части от тях в съответствие с нормативните изисквания за техническа пригодност на сградата и инсталациите, включително и покривите, с оглед отстраняване на създадени пречки или неудобства за нормалното използване на сградата и самостоятелните обекти в нея.
"Неотложен ремонт" е дейност за предотвратяване разрушаването на сградата, на нейни конструктивни елементи, общи части, инсталации или части от тях, както и за отстраняване на значителни повреди и деформации, водещи до опасност за живота и здравето на собствениците, ползвателите, обитателите и други лица, до нанасяне на увреждане на околната среда и на близкостоящи сгради. Надявам се поне малко да съм Ви осветлил. Помислете и за атакуване на решението на общото събрание (най-често мисля че чисто формалните основания помагат много)
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител
 
Мнения: 967
Регистриран на: 06 Яну 2011, 14:56

Re: Психически тормоз и принуда за ремонт от съкооператори

Мнениеот woodywoodpecker » 08 Май 2013, 13:20

От мен не искат да заплащам нищо.
Парите са събрани от блока от други източници.
Въпроса е, че ако допусна тази подмяна да се извърши в апартамента ми, никой няма да ми възтановява нанесените поражения.
Доколко този ремонт е неотложен или не, не мога да съдя, инженер не е бил викан, за да извърши този оглед.
В момента лично аз нямам никакви проблеми с водопровода.
По-принцип, щом като ремонта очевидно може да се извърши и без да се включват в него апартаментите, които са против, не виждам защо аз трябва да си разбивам банята заради някой друг и защо трябва да упражняват този тормоз върху мен.
woodywoodpecker
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 08 Май 2013, 12:10

Re: Психически тормоз и принуда за ремонт от съкооператори

Мнениеот bludniq_sin » 08 Май 2013, 14:30

На мен не ми стана напълно ясно защо съседите Ви настояват в ремонта да участвате и Вие след като може да не се минава през Вашия апартамент? Но не намирам опция, която позволява в апартамента Ви да се извършат ремонтни работи, след които апартаментът ви да остане разрушен. Искам да кажа че ремонтните работи означават и завършване на ремонта и след като банята Ви се планира да е част от местата в които работниците се трудят то следва след приключване на ремонтните работи те да възстановят вида на банята Ви такъв какъвто е бил преди ремонта (т.е да се покрие от фонда за ремонт и обновяване). Ремонтът във Вашата сграда ще е необходим, а не неотложен така като гледам. Ако пък ги допуснете и оставят банята ви като бейрут можете да извършите ремонта за собствена сметка и да заведете иск с който да осъдите останалите собственици да Ви възстановят направените разходи.
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител
 
Мнения: 967
Регистриран на: 06 Яну 2011, 14:56

Re: Психически тормоз и принуда за ремонт от съкооператори

Мнениеот woodywoodpecker » 08 Май 2013, 15:35

Ами и аз не знам, защо искат да минат и през моя апартамент. Доколкото разбрах, това не е наложително, могат да сменят тръбите само в техните апартаменти, без да засягат мен. Явно смятат, че щом като при тях ще има разруха (но те искат да сменят щранговете, за разлика от мен), трябва и аз да изпия тази горчива чаша. Просто така, от духа за противоречие. Като гледам как тези хора общуват един с друг и с нови хора, които идват в блока, имам чувството, че живея сред психично болни хора. Нормалните хора в блока въобще игнорират техните събрания, които НИКОГА не минават без скандал. В блока има магазини, те и с тях са в непрекъснати конфликти и тъжби. Просто ОБИЧАТ конфликти и скандали хората и ги ТЪРСЯТ, това е моето мнение. В болка живеят предимно дърти комунисти, селяни и работническата класа, които са получили апартаменти в блока по татово време за ''заслуги''. Въобще не е възможно да се общува нормално с тази паплач-срещу моя глас веднага изскачат 10 прости крещящи селски лелки да ме надвикват, та да не мога да си кажа мнението. Интересното е, че за ремонта настояват хора, при които няма поставени вана, плочки и т.н в банята. Има хора, които пък имат розкошно направени бани и тези изнудвачи и тях искат да ги накарат да си разбиват баните за хиляди левове, за да заживеят и те в кочина. Уж било наложително.
Обясниха ми следното: смяната та тръбите е за сметка на блока. Но последващ ремонт, който ще бъде наложителен, ще е за моя сметка. Просто безплатно ще ми разбият банята. :lol: Не ги интересува, как ще живея по-нататък. Даже не знам, колко в момента може да струва един такъв ремонт на банята. Фактически, ако този ремонт ще се извърши лятото, няма да мога и един душ да взема, защото ще трябва да се откача и бойлера. Ремонтите в момента струват луди пари, да не говорим за ''приятното общуване'' с майсторите. Ще трябва да правя цялостен ремонт на банята, защото къде ще намеря същите плочки, поставени преди доста години?
Просто искам да знам, как мога легално, без да нарушавам закона да противостоя на тези терористи и изнудвачи ( а те са терористи, защото ме подлагат на тормоз и сплашване и искат да ми разрушат уюта в къщи).
woodywoodpecker
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 08 Май 2013, 12:10

Re: Психически тормоз и принуда за ремонт от съкооператори

Мнениеот bludniq_sin » 08 Май 2013, 16:40

Легално преди да Ви влязат в банята можете да оспорвате решението на общото събрание на етажната собственост. Както казах най-лесно ми се струва ако има формални нарушения: съобщението за събранието е поставено на таблото за обявления не в законоустановените срокове, при провеждането не е имало кворум, не е бил избран протоколчик, в протокола не е отразено кои лица са се явили, нарушаване процедурата по обявяване на протокола и други. Основание да искате отмяна на решението е и ако го смятате за неправилно. При всички случаи молбата се подава пред районния съд по местонахождение на етажната собственост в 30-дневен срок от оповествяването на решението. Трябва да знаете, че подаването на молбата не спира изпълнението на решението, освен ако съдът постанови друго (значи да си поискате и да се спре извършването на ремонта ако е предвиден за след 2 седмици например до решаване на спора). В крайна сметка както казах според мен ако хипотетично майстори работят през Вашата баня без да довършат ремонта (да възстановят разрушеното) вие го правите за собствена сметка и си събирате парите от останалите по съдебен ред, след като те са ви задължили да им осигурите достъп и да се работи през вашата баня.
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител
 
Мнения: 967
Регистриран на: 06 Яну 2011, 14:56

Re: Психически тормоз и принуда за ремонт от съкооператори

Мнениеот woodywoodpecker » 08 Май 2013, 17:05

Аз по-принцип нямам никакво намерение да ги пускам в апартамента си. В крайна сметка правото на частна собственост трябва да се спазва. Всичко останало е чисто изнудване. Не може под предлог съмнително ''общо благо'' да се намесват толкова грубо в личното пространство на хората. Та те даже една експертиза на тръбите не са направили. Според мен, това, което искат да правят е своеволие и злоупотреба.
Аз например не се оплаквам от зловонията, когато те готвят или от торбите с боклук, които те оставят по етажите. Да не говорим за ред други ''селски номера''. Просто е фантастика, как може хората 50 години да живеят в центъра на огромен град и пак да си останат селяни.
woodywoodpecker
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 08 Май 2013, 12:10

Re: Психически тормоз и принуда за ремонт от съкооператори

Мнениеот bird_of_paradise » 08 Май 2013, 19:27

woodywoodpecker написа:В крайна сметка правото на частна собственост трябва да се спазва.

Вярно е, но там където свършват техните права- започват вашите. Отделно, че щранговете са обща част (чл. 38 на ЗС-общо е онова, "което по естеството си или по предназначение служи за общо ползване"), а не лична ваша собственост ( лично ваше е само всичко онова от водомера навътре към апартамента, но там и никой не се натиска да го сменяте, освен ако не стане беля). А, след като 50г. обитавате центъра на вселената, макар и със глобални селяни, тези тръби са почти паяжина, която ако и да е маскирана под "златна фасада" от
woodywoodpecker написа:същите плочки, поставени преди доста години
един ден ще ви напомни за себе си. Тогава отиде курбан и ваната( ама защо и тя, като този ремонт не отнема площта на цялата баня, само вие си знаете, и онези златни плочки, и къпането, и всичко).
Дали пропуснах нещо?...... ааа, да- няма да се къпете докато сменят тръбите на съседите. Това ви е ясно, надявам се.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител
 
Мнения: 2668
Регистриран на: 25 Яну 2013, 15:27

Re: Психически тормоз и принуда за ремонт от съкооператори

Мнениеот stoianovs » 28 Май 2013, 12:10

Здравейте, не съм юрист и не мога да ви дам правен съвет. Имам няколко въпроса, а и няколко отговора.
1. Да може да се сменят тръбите /щранговете/ при съседите и вашите да си останат старите. Въпросът е поемате ли риска при спукване/протичане на някоя от останалите стари тръби във вашият апартамент да поемете разходите за ремонт на пострадалите апартаменти под Вас?
2. Ако вътрешният диаметър на тръбите на съседите ви под и над вашият апартамент са с намален диаметър /отлагания и ръжда/, то няма как вашите да са добре, което води до намаляване на дебита.
3. Направихте ли среща с представител на фирма, която ще сменява тръбите? Питахте ли, дали може да се мине без къртене и разбиване на цялата баня? Не вярвам да нямате отвор през който да могат да се отчитат водомерите. През един отвор около 35 на 50 см. на мен ми смениха вертикалните тръби без да се кърти нищо. Макар, че при вас може да е съвсем различно положението, но ако сте ги зазидали в плочките, какво да кажа - да сте мислили когато сте го правили и рано или късно ще се стигне до къртене.
Дано съм бил полезен.
Успех.
stoianovs
Младши потребител
 
Мнения: 17
Регистриран на: 06 Мар 2008, 11:29

Re: Психически тормоз и принуда за ремонт от съкооператори

Мнениеот iliander » 28 Май 2013, 12:26

В квартала ни,циганско семейство купиха цял етаж от блок след ,като забогатяха от Скрап и изкупуване на цветни и обикновенни метали.

Всеки ремонтира през лятото важното е да се спази времето за "тишина" от 14-16 часа след обед.
и Да се съобразяват с допълнителни забележки в случай,че във входа където са ремонтите има малки деца и болни хора.
iliander
Младши потребител
 
Мнения: 87
Регистриран на: 10 Май 2011, 11:40


Назад към Етажна собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 13 госта


cron