начало
Адвокатите ще се вписват в нов регистър, ако искат да продължат „по занятие“ да се занимават с фирмена регистрация Адвокатите ще се вписват в нов регистър, ако искат да продължат „по занятие“ да се занимават с фирмена регистрация

Проблеми след саниране с подкрепа на ЕС

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Проблеми след саниране с подкрепа на ЕС

Мнениеот artmen » 03 Май 2013, 17:36

Здравейте! :)

Понеже не съм юрист, не съм сигурен, че точно за този форум е въпросът ми, поради което моля за извинение!

В момента ни агитират да кандидатстваме за саниране, защото са увеличили на 75% финансирането от ЕС и дори от бюджета ще се подпомагат нуждаещи се (при някои условия) и за останалите 25% чрез МРРБ. За целта обаче трябвало да се направи сдружение на собствениците (над 67% от тях), което пък можело да получи нисколихвен кредит за целта.
Притеснява ме това, че винаги ще се намерят няколко задни колелета, а законовите процедури да се приинудят да плащат са дълги и несигурни. Моля сблъсквалите се с проблеми от подобен характер след приключване на санирането да споделят впечатления и да дадат съвети какво би могло да се избегне и как.
Какво ще стане, например, ако сдружението е взело кредита, но задлъжнелите не си правят вноските в него?

Благодаря предварително за отзивчивостта! :)
artmen
Младши потребител
 
Мнения: 80
Регистриран на: 13 Апр 2008, 17:49

Re: Проблеми след саниране с подкрепа на ЕС

Мнениеот bgarch » 03 Май 2013, 18:04

Първо проучете за какво точно става дума. Дали на Вас като сдружение ще Ви дадат 75% от стойността на строителството, организирано и договорено от Вас, или Вие ще трябва да дадете Вашите 25% на МРРБ, след което МРРБ ще провежда процедури по избор на проектант, консултант, строител и т.н. по реда на Закона за обществените поръчки. Изясняването на този наглед маловажен детайл е от изключително значение за Вас!
Изображение
bgarch
Потребител
 
Мнения: 873
Регистриран на: 03 Окт 2010, 14:53

Re: Проблеми след саниране с подкрепа на ЕС

Мнениеот TheOldMan » 03 Май 2013, 22:23

Аз лично никога няма да се хвана на хорото "етажна собственост - юридическо лице"...
Най-малкото за това, че Топлофикация или Софийска вода ще се усетят (ако все още не са се усетили), и ще почнат да друсат по една обща фактура за сдружението и ще обясняват "вие за нас сте едно лице, как ще се оправяте помежду си - не ни инетерсува"... а при такива съседи като моите това ще е пагубно.
Аз се чудя как да се отцепя и да плащам само моя личен водомер, как мога да си прекарам инсталация така че да имам личен топломер и да спра да издържам още (поне) един апартамент крадци, остава сдружение да си направим, и съвсем ще я вапцаме.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител
 
Мнения: 1646
Регистриран на: 08 Май 2008, 15:19

Re: Проблеми след саниране с подкрепа на ЕС

Мнениеот nk7702n » 03 Май 2013, 22:35

Аз също съм против поради същите причини. Много по - сложна и неясна би станала отчетността на разходите за всеки отделен собственик в ЕС. Все още не са решени проблемите с ЕРП - тата, така че няма смисъл нещата да се усложняват още повече. Необходимо е сериозно изменение в определени законови и подзаконови норми с оглед въвеждане на по - ясна и точна методика, отчетност и контрол.
nk7702n
Старши потребител
 
Мнения: 6454
Регистриран на: 01 Юли 2010, 11:02

Re: Проблеми след саниране с подкрепа на ЕС

Мнениеот artmen » 04 Май 2013, 10:12

Благодаря много! И мен сдружението най-много ме тревожи и ако не може индивидуално, няма да се хващам. Лошото е, че когато има решение на Общото събрание, май няма измъкване - ще трябва да ги разубедя преди това.

Благодаря, bgrach, този детайл наистина е много важен!

Надявам се по-късно да се включи и някой лично препатил, защото в практиката изплуват неща, които са трудно предвидими...
artmen
Младши потребител
 
Мнения: 80
Регистриран на: 13 Апр 2008, 17:49

Re: Проблеми след саниране с подкрепа на ЕС

Мнениеот hakama » 04 Май 2013, 10:16

Четох анотацията, не разбрах отделен вход може ли да играе сам, защото моя блок е 6 входа х16 семейства, 96 члена - едва ли ще се съгласят.
Най-належащи са щранговете, други варианти за субсидия има ли?

В една статия прочетох, че бюджета е 100 000?! :shock:

Колко % трябва да са съгласни от живущите, за да се подменят тръбите и да знам, че като пусна водата ще потече топла вода (без ръжда)? :idea:
hakama
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 03 Яну 2013, 22:23

Re: Проблеми след саниране с подкрепа на ЕС

Мнениеот artmen » 04 Май 2013, 15:18

Доколкото разбрах, може и отделен вход, стига да е относително самостоятелен сектор от сградата, тоест да е отделен с фуги от съседните.

Процентът на съгласие са го намалили и сега съгласните трябва да са над 67%, за да е в сила решението на ОС по въпроса и да може се пристъпи към процедурата. Ама после как ще се накарат несъгласните (независимо дали са 3 или 33%) да се включат, не ми е ясно...

Който иска да научи повече и не го намира в нета, мога да му пратя методологията на @дрес.
artmen
Младши потребител
 
Мнения: 80
Регистриран на: 13 Апр 2008, 17:49


Назад към Етажна собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 13 госта


cron