начало
Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса

Заграбени общи части

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Заграбени общи части

Мнениеот vega1981 » 09 Апр 2013, 10:32

Здравейте, живея във вход, част от панелка. Съседите ми са меко казано нагли. Де що общо имаме, всичко е заграбено. А именно: таванска стая, сервизно помещение, обща маза, подстълбищното пространство в мазето е заградено и се ползва като склад, комшията на първия етаж е преградил пространството под двете си тераси, като едната е склад, а другата гараж. Въпросът ми е как трябва да се процедира с тях по законен начин. Ако не искат да възстановят правота на общо ползване, то поне да се плаща някакъв наем. Относно този, който е преградил под терасите си, трябва да спомена, че земята, върху която е построен блока е общинска, така че не знам редно ли е да му се иска наем от останалите живеещи във входа. То, че е незаконно строителство, незаконно е. При една жалба е сигурно, че ще му ги съборят, но не искам да се стига до там. Ще бъда благодарна на всеки за съвет.
vega1981
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 28 Апр 2011, 15:59

Re: Заграбени общи части

Мнениеот TheOldMan » 09 Апр 2013, 11:18

И к'во викате - няма нищо останало за грабене? :) Това най-вероятно е коварен план на агенцията за недвижими имоти, на която решихте да не плащате комисионната...

А сега сериозно - появете се на някое общо събрание и се поинтересувайте. Обяснете, че и вие имате нужда да ползвате някое от помещенията (ако наистина имате такава нужда) и вижте реакциите. Може пък да има някаква уговорка между собствениците, за която вие да не знаете.

"Комшията отдолу" както сама сте забелязала е завзел общински части, не общи на собствениците, така че за това нарушение ще трябва да сезирате собственика на площта, а именно общината. Тя вече какво ще прави е извън вашите правомощия и интереси.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител
 
Мнения: 1646
Регистриран на: 08 Май 2008, 15:19

Re: Заграбени общи части

Мнениеот dikobraz » 09 Апр 2013, 20:29

Както е споменал и TheoOldMan необходимо е на ОС да запитате за ползването на общите части от Ет.С.
Това беше стар прийом от от социализЪма. Който пръв се нанесе, затваря де що може. И така си върви и до сега.
За мен лично решението е, на ОС да заявите, че искате да ползвате част от тези части / тавтология, ама какво да се прави / но срещу заплащане. И тогава вече ще е интересно дали ОС на Ет.С. ще откаже " едни пари "...

Но си осигурявате лоши погледи / най меко казано / от някои съседи.

Това е само мнение и не е препоръка...
dikobraz
Потребител
 
Мнения: 170
Регистриран на: 14 Ное 2005, 20:33

Re: Заграбени общи части

Мнениеот vega1981 » 10 Апр 2013, 09:52

Благодаря и на двамата за мненията. Живея в този вход от 26 години и от както се помня всеки си прави каквото иска. Понеже с няколко човека от входа (включително и управителя) решихме, че е крайно време да се въведат промени съгласно ЗУЕС (да, за пари става дума- по-точно разпределението на месечните такси) и точно тези, които са в най-голямо нарушение надигнаха вой. Та сега предстои събрание и се чудим как да им затворим устите, не толкоз че са ми притрябвали общите помещение, въпреки че имам право да ги ползвам. А в частност този от 1-вия етаж ( той е най-голямото мрънкало), него не можем ли нещо да го човръкнем по въпроса с преграждането на прилежаща към сградата площ, след като не са общи части.
vega1981
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 28 Апр 2011, 15:59

Re: Заграбени общи части

Мнениеот dobromirkd » 10 Апр 2013, 11:39

vega1981 написа:А в частност този от 1-вия етаж ( той е най-голямото мрънкало), него не можем ли нещо да го човръкнем по въпроса с преграждането на прилежаща към сградата площ, след като не са общи части.

Възможно е прилежащата към сградата площ да е към общите части. Проверете си плановете и др. документи на сградата, ако трябва направете справка в общината.
dobromirkd
Потребител
 
Мнения: 107
Регистриран на: 30 Сеп 2010, 21:33

Re: Заграбени общи части

Мнениеот lakavitsa » 25 Май 2013, 17:57

(да, за пари става дума- по-точно разпределението на месечните такси) и точно тези, които са в най-голямо нарушение надигнаха вой.

Тези които са в най-голямо нарушение не само надигат вой, но и ще ви намразят до живот, ако се опитате да си потърсите правата или да поискате на какво основание са заградили или завладели, взели, откраднали, както искате го наречете, общи части. Та нали същото е и със земеделска земя, вашата, както Ценко Чоков от Галиче го прави, например, или общинска земя от центъра на селището, отначало уж разсеяно, същото е и с прекрачванто на синура/синора на полето. Така е било от хилядолетия. И тук е същото. Така или иначе приложите ли ЗУЕС, ще ви бъдат врагове до гроб. И тогава разбираш, че ЗУЕС без стабилна правосъдна система го няма никакъв.
lakavitsa
Потребител
 
Мнения: 683
Регистриран на: 26 Май 2010, 14:00

Re: Заграбени общи части

Мнениеот dikobraz » 25 Май 2013, 20:42

lakavitza - благодаря, че потвърждавате моята теза.
Вега1981 - за изминалите дни успяхте ли да направите събрание и какъв е резултата?
Ако е удобно да споделите?
dikobraz
Потребител
 
Мнения: 170
Регистриран на: 14 Ное 2005, 20:33


Назад към Етажна собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 12 госта


cron