начало
ИТН върна и третия мандат. Президентът започва срещи с възможните служебни премиери ИТН върна и третия мандат. Президентът започва срещи с възможните служебни премиери

относно правомощията на домсъвета

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


относно правомощията на домсъвета

Мнениеот nikolm » 16 Фев 2013, 21:05

Получихме предизвестие от домсъвета, подписано от домоуправителя, че в срок от една седмица трябва да освободим заеманото от нас от девет години и шест месеца таванско помещение принадлежащо към купената от нас гарсониера през 2003 година като в противен случай ни заплашват че пред 3 свидетели ще разбият вратата на тавана, ще изнесат имуществото, което ще разпродадат и заприходят към касата на блока. Мотивът е, че друг собственик от блока е подал молба до домсъвета обитаваното от нас таванско помещение да бъде освободено, тъй като било негово. До сега никой не ни е безпокоил и е нямал претенции, няма и схема с номерата на таванските помещения. Претендиращият собственик ни заплашва от своя страна, че ще иска наем за заеманото от нас таванско помещение, че уж до сега не знаел кой е неговият таван и затова не го е търсил, че ще води дело срещу нас и прочие. Какво да правим при положение, че няма схема и има опасност ако се нанесем пак да ни обвинят след време, че отново сме се нанесли в чуждо таванско помещение? Моля да ми помогнете със съвет!
nikolm
Младши потребител
 
Мнения: 25
Регистриран на: 16 Яну 2007, 22:51

Re: относно правомощията на домсъвета

Мнениеот pilmal » 17 Фев 2013, 10:30

Не ми стана много ясно, това помещение как е принадлежащо към Вашият апартамент,а в същото време не знаете дали е то. В НА упоменато ли е наличието на таванско помещение.
Тези тавански помещения какви се явяват - лични, към всеки апартамент - вписани в НА, или за общо ползване т.е. както се разберете.
pilmal
Младши потребител
 
Мнения: 92
Регистриран на: 15 Мар 2012, 10:33

Re: относно правомощията на домсъвета

Мнениеот ch3oh » 17 Фев 2013, 10:44

Прочете си внимателно нотариалният акт. Там са описани границите на прилежащото Ви таванско помещение.
Що се отнася до домоуправителя - осведомете го, че ще подадете жалба в полицията за тези негови намерения. И го направете. Никой няма право да разбива врати и да разпродава чуждо имущество. Нарича се самоуправство и е престъпление по НК.
Що се отнася до заплахите с "дело и прочие" - и Вие ги заплашвайте с дело, но без "прочие". Като мотив можете да посочите, че Вие от своя страна ще търсите наем за вашето си таванско помещение.
ch3oh
Активен потребител
 
Мнения: 1022
Регистриран на: 21 Ное 2007, 12:03

Re: относно правомощията на домсъвета

Мнениеот nikolm » 17 Фев 2013, 14:50

Благодаря за отговорите - отговарям както желаете за уточнение: В НА въпросният таван е упоменат към апартамента със съответни граници и номер, таванските помещения не са за общо ползване, а са частни посочени в НА, не знаем със сигурност кой е, тъй като сме закупили апартамента през 2003 год. а блокът е строен през 70-те години на миналия век. При нанасянето част от живущите не са спазвали определената в НА номерация на таваните /заличена/, която е била определена във въпросната схема полагаща се за всеки блок, но сега за съжаление не ни е под ръка. Блокът е 18 етажен, до 11 етаж са определени за мазета, от 11 етаж нагоре са за тавански помещения, строен е от КЕЧ.
nikolm
Младши потребител
 
Мнения: 25
Регистриран на: 16 Яну 2007, 22:51

Re: относно правомощията на домсъвета

Мнениеот pilmal » 17 Фев 2013, 19:20

Отидете до районната община, отдел строителство и помолете да ви изкарат документацията за Вашият блок. Там трябва да има скица на целият блок. От там ще проверите на Вашият апартамент кой номер таванско помещение е причислено, както и по скицата кое е всъщност то. Същото можете да направите и с една разходка до кадастъра. Мисля , че така ще е по-бързо и няма да губите излишно време. Ако не се лъжа се заплаща такса от 2 до 5лв. (не помня, колко беше, но е някаква минимална). Добре ще е направите плащането чрез ПОС терминал -те там имат-с кредитна и дебитна карта(каквато имате)- така ще си спестите банковия превод, който е почти същата сума, която трябва да внесете.

Пишете дали сте свършили работата и кой прав и кой крив.
Поздрави.
pilmal
Младши потребител
 
Мнения: 92
Регистриран на: 15 Мар 2012, 10:33

Re: относно правомощията на домсъвета

Мнениеот pilmal » 17 Фев 2013, 23:18

Забравих да подчертая, че не е в правомощията на домоуправителя Ви да предприема каквито и да било мерки срещу някоя от спорещите страни. Той отговаря за ОЧ. Спора Ви е от частен характер.
pilmal
Младши потребител
 
Мнения: 92
Регистриран на: 15 Мар 2012, 10:33

Re: относно правомощията на домсъвета

Мнениеот georgiev_sfbg » 15 Мар 2013, 15:55

nikolm написа:Получихме предизвестие от домсъвета, подписано от домоуправителя, че в срок от една седмица трябва да освободим заеманото от нас от девет години и шест месеца таванско помещение принадлежащо към купената от нас гарсониера през 2003 година като в противен случай ни заплашват че пред 3 свидетели ще разбият вратата на тавана, ще изнесат имуществото, което ще разпродадат и заприходят към касата на блока. Мотивът е, че друг собственик от блока е подал молба до домсъвета обитаваното от нас таванско помещение да бъде освободено, тъй като било негово. До сега никой не ни е безпокоил и е нямал претенции, няма и схема с номерата на таванските помещения. Претендиращият собственик ни заплашва от своя страна, че ще иска наем за заеманото от нас таванско помещение, че уж до сега не знаел кой е неговият таван и затова не го е търсил, че ще води дело срещу нас и прочие. Какво да правим при положение, че няма схема и има опасност ако се нанесем пак да ни обвинят след време, че отново сме се нанесли в чуждо таванско помещение? Моля да ми помогнете със съвет!


ЗУЕС - Чл. 43. (1) Всеки собственик може да иска отмяна на незаконосъобразен акт на управителния съвет (управителя).
(2) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Молбата се подава пред районния съд по местонахождението на етажната собственост в 14-дневен срок от оповестяването по реда на чл. 16, ал. 7.
(3) Молбата се разглежда по реда на Гражданския процесуален кодекс.
(4) Съдът оставя в сила или отменя акта на управителния съвет (управителя).
(5) Решението на съда е окончателно.
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител
 
Мнения: 1147
Регистриран на: 13 Окт 2009, 07:26


Назад към Етажна собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 17 госта


cron