начало
Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса

Наследство чрез ДАРЕНИЕ и за добре дошъл сметки....

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Наследство чрез ДАРЕНИЕ и за добре дошъл сметки....

Мнениеот hr_justice » 31 Яну 2013, 14:53

Здравейте!!!!
Искам някой здравомислещ човек в тази страна и пряко свързан с нейното законодателство да ми обясни някои неща, че хич не ми я ясно как някой ми иска пари за нещо, което не съм ползвал.
Казусът е следният. Преди няколко месеца след дълги обещания от 18 и повече години един имот в гр. Плевен най-после ми беше прехвърлен от собствениците му - моята баба и дядо, чрез ДАРЕНИЕ. До тук добре. Всеки ще си каже, я супер много яко да ти е честито, късметлия.... и бля, бля, бля.....
Е да , ама веднага ще Ви опровергая, НЕ е така. Първо отдавна още като студент през 2003 г. се изнесох от това жилище и живея на друго място в същия град, второ, роднините, които ми го преписаха, след като разбраха, че данъка на жилището оставя на тяхно име, а не се прехвърля на мен ми казаха директно в очите: "Е-е-е, ами ние ако знаехме, че няма да се прехвърли и данъка, нямаше да ти го преписваме!!!?". Сега вече бих казал:" Честито!!!". Да, но не само, че те ме подведоха да ходя да подписвам, ами на всичкото отгоре си замълчаха, че предишните ползватели, тяхната дъщеря и моя леля, заедно с братовчедките ми са оставили неплатени задължения към входа и такса за асансьор.
Искам да знам от къде на къде, като пак не живея там, а ходих само един два пъти да посетя "имота си"., домоуправителя ми иска пари за вход и асансьор при положение, че аз въобще не съм стоял и ден дори.....
На всичкото отгоре с това дарение нямам право да продавам имота....
Благодаря Ви предварително.....
Best regards,

Hristo Nikolov
hr_justice
Младши потребител
 
Мнения: 34
Регистриран на: 18 Юни 2008, 13:24
Местоположение: Плевен

Re: Наследство чрез ДАРЕНИЕ и за добре дошъл сметки....

Мнениеот borovinka » 31 Яну 2013, 17:52

Нещо не сте наясно май с цялата ситуация и не става ясно питате ли нещо или само ни се жалвате тук във форума.

Първо - дарението не е наследство. (Наследството се открива, когато някой почине).

Второ, щом са ви надарили, то вие ставате веднага собственик на недвижимия имот -> декларирате го в съответната община като ваш собствен и вие като собственик започвате да му плащате местния данък и таксата смет (предполагам, че за този данък говорим). Ако говорим за данъка при прехвърляне на недвижимия имот, който се плаща преди нотариалното изповядване на сделката, той се дължи според както се разберат страните и баба ви и дядо ви са решили да го платят, явно. Оттук насетне местен данък за този имот (подчертавам - местен, който се дължи към общината) си го плащате вие.
Ерго, щом сте собственик -> нищо и никой не може да ви спре да продадете този имот. Да, вероятно прародителите ви са решили да си запазят правото на ползване докато са живи, в което няма нищо лошо. Това не ви пречи да продавате - просто третото лице купувач обаче, трябва да знае, че купува един имот, върху който има "тежест" - право на ползване и докато са живи ползващите се, това трето лице-купувач ще трябва да се съобразява с това.

Трето, режийните разходи за поддръжка на имота (т.нар. такси за асансьор, стълбищно осветление, чистачка, портиер и т.н.) по принцип са в тежест на собственика на имота (или на лицата, на които го ползват, ако има такива). Най-общо ще ви насоча, че щом има стари такива задължения от преди момента на дарението, то те следва да се заплатят от лицата, които са ползвали имота към този момент (баба, леля...). След дарението се приема, че са си във ваша тежест, а ако действително не ползвате имота и стори празен, Общото събрание на ЕС (етажната собственост) в сградата може да е приело решение за такива обекти в сградата да се внася по-ниска такса (това ще трябва да си го видите при съответния домоуправител). Може да се позовете на Закона за управление на етажната собственост, съгласно който ако апартаментът не се ползва, собствениците му заплащат някаква минимална такса за поддръжка на общите части.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител
 
Мнения: 1513
Регистриран на: 18 Авг 2011, 14:41
Местоположение: Lawrence, KZ

Re: Наследство чрез ДАРЕНИЕ и за добре дошъл сметки....

Мнениеот pilmal » 31 Яну 2013, 19:40

Консумативните разходи към входа се заплащат от този който го използва, т.е. Вашите роднини.
След настъпилото събитие, а именно промяната на собствеността Вие трябва да се впишете в книгата на собствениците в ЕС. - предполагам не сте. Ако никой няма да обитава апартамента след събитието трябва да подадете уведомление до УС.- предполагам не сте. Закона допуска да посещавате Вашата собственост НЕ повече от 30 дни в рамките на една календарна година БЕЗ да ви се удържат каквито и да било такси за управление, поддържане - консумативни разходи( общи: ток, вода, асансьор, чистачка, портиер, крушки и пр.).
До тук добре. Закона НЕ Ви освобождава да заплащате разходи за ремонт, обновяване и др.( протекъл покрив, нова вх. врата, боядисване на входа, смяна на плочки-ако имате, счупен прозорец и т.н.).

Ако имате посещаемост повече от 30 дни в кал. година заплащате пълна такса за 1 човек. В този случай ако знаете, че няма да присъствате в апартамента си в следващите 2,3,4 или 5 месеца подавате уведомително писмо ( от кога -- до кога за намаляване на таксата с 50% ако ОС позволи. ;)

.....а ако действително не ползвате имота и стори празен, Общото събрание на ЕС (етажната собственост) в сградата може да е приело решение за такива обекти в сградата да се внася по-ниска такса (това ще трябва да си го видите при съответния домоуправител). Може да се позовете на Закона за управление на етажната собственост, съгласно който ако апартаментът не се ползва, собствениците му заплащат някаква минимална такса за поддръжка на общите части.

Стига бе, как ще ме накарат да дам каквито и да било пари освен за ремонти.
До уважаемата borovinka

Може да се позовете на Закона за управление на етажната собственост, съгласно който ако апартаментът не се ползва, собствениците му заплащат някаква минимална такса за поддръжка на общите части.

къде в ЗУЕС е този момент.
P.S. Не питам с лоши чувства.
pilmal
Младши потребител
 
Мнения: 92
Регистриран на: 15 Мар 2012, 10:33


Назад към Етажна собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 13 госта


cron