начало
Адвокатите ще се вписват в нов регистър, ако искат да продължат „по занятие“ да се занимават с фирмена регистрация Адвокатите ще се вписват в нов регистър, ако искат да продължат „по занятие“ да се занимават с фирмена регистрация

Подмяна на вертикални щрангове в жилищен блок

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Подмяна на вертикални щрангове в жилищен блок

Мнениеот rainbg » 04 Сеп 2012, 13:51

Здравейте,
Предстои подмяна на старите амортизирани метални вертикални щрангове обслужващи отоплителната инсталация в нашия блок. Доколкото разбрах това може да стане с решение на общо събрание на входа, тъй като те се водят обща собственост. Интересува ме следното: какви документи са необходими за да се извърши този ремонт, необходимо ли е да се изготви проект от проектант за направените промени по инсталацията (и ако е необходим на какви документи се позовава това) и трябва ли този ремонт да се съгласува предварително по инстанции?
Как става избора на фирма изпълнител на ремонта?
Новите щрангове ще преминават на мястото на старите, само в единични апартаменти, ще се наложи промяна на трасето на щранговете и подмяна на част от радиаторите с нови. Абонатната станция се запазва без промяна.
Предварително благодаря за отговора.
rainbg
Младши потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 04 Сеп 2012, 13:39

Re: Подмяна на вертикални щрангове в жилищен блок

Мнениеот TheOldMan » 04 Сеп 2012, 21:15

Ако само ще подменяте инсталацията и ще поставяте същите по мощност радиатори проект и съгласуване не се налага. Но... в доброто старо време когато панелката беше на мода инсталациите за отопление бяха проектирани доста ... комунистически. Хоризонталната мрежа беше от тръби с един и същ диаметър и за да се осигури приблизително еднакъв дебит през всички вертикални щрангове тук-там се поставяха "бледи", които създаваха изкуствено съпротивление на пътя на водата. Този начин на работа на системата е отречен от много години и сега нещата се балансират чрез промяна на диаметъра на тръбите. Правилния подбор на диаметрите е от голямо значение за правилната работа на инсталацията. А това става или чрез нов проект или ... по "усет" на майстора който ще прави подмяната. Та ... хубаво е да се консултирате с проектант по ОВ инсталации който може да даде добри съвети за по-добра работа на системата. Не точно проект, но ... някакви предписания към майсторите да даде поне.
Добре е и да се консултирате с някой отговорен кадър на Топлофикация, която доставя топлото. Те също могат да дадат някои смислени препоръки за подобряване на работата - все пак те най-добре познават начина на работа и възможностите на инсталацията и абонатната станция.
Та .. накратко - съгласуване не ви трябва, проект не е задължителен, но е препоръчителен (или поне консултация и предписания). Избора на фирма - ми.. избирате си една, която да удовлетворява съкооператорите.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител
 
Мнения: 1646
Регистриран на: 08 Май 2008, 15:19

Re: Подмяна на вертикални щрангове в жилищен блок

Мнениеот rainbg » 04 Сеп 2012, 22:59

TheOldMan, благодаря много за изчерпателния отговор. Значи е добре поне да се направи един разговор с хората от Топлофикация все пак, относно параметрите на помпите в абонатната станция - дебит и напор според мен. И е добре да се обърнем към фирма, която освен изпълнението е способна да даде и подходящите технически предложения и решения за подмяна на щранговете, тоест да имат технически персонал, който да може да даде тези препоръки.
Радиаторите и местата на щранговете ще се запазят същите, единствено част от радиаторите ще бъдат преместени на съседни стени или в обема на остъклени балкони. Отделно от това искаме да подменим спирателните кранове на отделните вертикални щрангове. Радиаторите ще се запазят със същата мощност.
Не вярвам това да е пречка и да ни изискат изработване на нов проект.
rainbg
Младши потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 04 Сеп 2012, 13:39

Re: Подмяна на вертикални щрангове в жилищен блок

Мнениеот emilgrigorov » 04 Сеп 2012, 23:11

Проект :arrow: Решение на общото събрание :arrow: Разрешение за строеж :arrow: лицензиран строител и надзор :arrow: Разрешение за ползване :idea:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител
 
Мнения: 2836
Регистриран на: 21 Яну 2012, 11:11

Re: Подмяна на вертикални щрангове в жилищен блок

Мнениеот TheOldMan » 05 Сеп 2012, 09:18

emilgrigorov написа:Проект :arrow: Решение на общото събрание :arrow: Разрешение за строеж :arrow: лицензиран строител и надзор :arrow: Разрешение за ползване :idea:


Хммм... никак не съм съгласен.

Чл. 151. (1) (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г., предишен текст на чл. 151, изм. - ДВ, бр. 61 от 2007 г., в сила от 27.07.2007 г.) Не се изисква разрешение за строеж за:
1. външно и вътрешно боядисване на сгради и постройки;
2. подменяне на покривни материали;
3. вътрешни преустройства, при които не се:
а) засяга конструкцията на сградата;
б) извършват дейности, като премахване, преместване на съществуващи зидове и направа на отвори в тях, когато засягат конструкцията на сградата;
в) променя предназначението на помещенията и натоварванията в тях;
4. текущ ремонт на сгради, постройки, съоръжения и инсталации;
....

При ремонта не се променя принципа на работа на инсталацията, не се променя мощността която ще се отдава, не се променя (съществено) трасето, така че извършваната дейност е "текущ ремонт", а не "реконструкция". Не виждам причина да се изготвя изцяло нов проект, а още по-малко пък той да се съгласува (и от кого ще се съгласува?). На кое ще издадат разрешение за ползване? На съществуваща отоплителна инсталация?
Аз примерно при последния ремонт на банята преместих мивката от едната стена на другата. Може би трябваше да изготвя проект, да го внеса за съгласуване в Общината и в Софийска вода, да извикам лицензиран проектант и надзор и да получа разрешение за ползване на ... банята си?
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител
 
Мнения: 1646
Регистриран на: 08 Май 2008, 15:19

Re: Подмяна на вертикални щрангове в жилищен блок

Мнениеот emilgrigorov » 05 Сеп 2012, 09:56

TheOldMan написа:...
... При ремонта не се променя принципа на работа на инсталацията... се изготвя изцяло нов проект...

Разбира се, че може да го направят , както майсторът каже.
В случая става дума за промени в местоположенията на трасета, както и на различни материали, сечения, скорости на флуида и т.н. Това си е за преизчисляване, не че неможе да стане и "по усет". Но какво ще стане, е "божа работа".
Преизчисляват се и топлоотдавания, и загуби. Нови са и щранговите схеми.
Та, за да им е чиста работата, от тук и договорите с изпълнител, и гаранционните ангажименти, както и за да се избегнат вътрешни междуособици, препоръчвам да си се мине по реда.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител
 
Мнения: 2836
Регистриран на: 21 Яну 2012, 11:11

Re: Подмяна на вертикални щрангове в жилищен блок

Мнениеот TheOldMan » 05 Сеп 2012, 10:35

За договори, проект (или поне консултация и предписания към изпълнителя) съм съгласен, но разрешение за строеж и ползване, надзор... това ме учуди. Тая бумащина може да съсипе и най-добрите намерения.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител
 
Мнения: 1646
Регистриран на: 08 Май 2008, 15:19

Re: Подмяна на вертикални щрангове в жилищен блок

Мнениеот rainbg » 05 Сеп 2012, 10:55

Видях, че се е породила дискусия ... За да поизчистя малко нещата ще спомена следното.
- Трасетата на щранговете ще се запазят същите;
- Имаме идея да променим материала им от метални тръби да преминем към полипропиленови такива (като съответно се съобразим с диаметрите и проходните сечения на едните и другите и ги запазим същите);
- Разположението на радиаторите и тяхната мощност ще се запази същата (единствено 2 или 3 радиатора ще се преместят спрямо сегашното им положение чрез удължаване на разклоненията към тях);
- Не се предвиждат нови пробиви в конструкцията на сградата, промяна на предназначението и схемата на инсталацията, мощностите и трасетата;
От нещата, които прочетох по-горе оставам с впечатлението, че никъде не е цитирано да ни задължават да изготвим проект, който да съгласуваме по инстанции? В случай, че изберем фирма която да изпълни ремонта и тя поеме съответните гаранции и сервизно обслужване, то ремонта може да стане и без изготвяне на проект?
И последно - има ли Топлофикация пряко отношение към този ремонт (абонатната станция си остава в съществуващия вид, без да се правят никакви промени по нея) и трябва ли да се изиска някакво разрешение от тях?
Много благодаря, че откликвате веднага на поставените от мен въпроси.
rainbg
Младши потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 04 Сеп 2012, 13:39

Re: Подмяна на вертикални щрангове в жилищен блок

Мнениеот TheOldMan » 05 Сеп 2012, 14:35

Тъй като новата система ще бъде "закачена" към съоръжение на Топлофикация, мисля че единствено те са компетентни да ви дадат някакъв отговор. Тъй като няма да има промяна в мощността, единственото предписание което могат да дадат е да се спазят напора и дебита на циркулационната помпа, която е част от абонатната. Но от друга страна - дори и тази помпа не е собственост на Топлофикация, така че най-вероятно ще ви кажат да правите каквото си искате. Ако някои апартаменти след ремонта имат нарушено топлоснабдяване ще последва същия отговор - "това не е наша грижа, оправяйте си се самички". Затова ви препоръчвам някой по-вещ в тази област ... поне да види какви са идеите на майсторите преди да са почнали и да даде някакви насоки на работата им при самото извършване.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител
 
Мнения: 1646
Регистриран на: 08 Май 2008, 15:19

Re: Подмяна на вертикални щрангове в жилищен блок

Мнениеот emilgrigorov » 05 Сеп 2012, 14:43

Ако действително се запазва всичко, както казвате ... може без одобряване на проект.
Най-добре би преценил каво се случва проектантът ОВ на сградата, ако е намираем. Или друг инженер, същата специалност.
Пак Ви казвам: има функционална зависимост между скоростта на флуида, топлоизолационните характеристики на системата (които се променят), работата на абонатната и помпите ... :arrow: инженер.
За успокоение може да съгласувате щрангсхемата само с Топлофикация. В нея са и изчисленията на нещата, които казах по-горе.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител
 
Мнения: 2836
Регистриран на: 21 Яну 2012, 11:11

Re: Подмяна на вертикални щрангове в жилищен блок

Мнениеот rainbg » 05 Сеп 2012, 15:45

TheOldMan и emilgrigorov, благодаря много за изчерпателните и полезни отговори. Нещата се поизясниха, сега остава да се свърши работата. Пожелавам успех и на двама Ви и отново Ви благодаря.
rainbg
Младши потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 04 Сеп 2012, 13:39


Назад към Етажна собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 14 госта


cron