начало
Трима депутати с писма „иди ми, дойди ми“ до Конституционния съд Трима депутати с писма „иди ми, дойди ми“ до Конституционния съд

Наследено жилище от чужди граждани?

Казуси за недвижими имоти


Наследено жилище от чужди граждани?

Мнениеот Kalia » 08 Апр 2004, 19:20

Здравейте, мои роднини са наследници на идеални части от двор и на части от къща тук, но те са чужди граждани и отдавна вече не живеят в България. Чувала съм, че чужди граждани нямат право да притежават имоти и земя тук, освен ако не са юридически лица. Те заварено положение ли са и имат ли си правата на наследници?
Kalia
 

Re: Наследено жилище от чужди граждани?

Мнениеот donna2 » 08 Апр 2004, 19:32

Чл.29. (изм.,ДВ,бр.31 от 1990 г.,бр.33 от 1996 г.)
(1) Чужденци и чуждестранни юридически лица не могат да придобиват право на собственост върху земя в страната.
(2) Забраната по ал.1 не се прилага при наследяване по закон. Лицата, придобили право на собственост при наследяване по закон, следва да прехвърлят собствеността си в 3-годишен срок от откриване на наследството.
(3) (изм.,ДВ,бр.59 от 2000 г.) Чужденци и чуждестранни юридически лица могат да придобиват право на собственост върху сгради и ограничени вещни права върху недвижим
donna2
Потребител
 
Мнения: 992
Регистриран на: 17 Юни 2004, 18:48

Ами минали са

Мнениеот Kalia » 08 Апр 2004, 19:53

много повече от 3 години! Какво става тогава?
Kalia
 

Re: Ами минали са

Мнениеот donna2 » 08 Апр 2004, 20:00

по мое мнение тъй като не са прехвърлили имота в 3г. срок считам че следва да бъдат изключени при една евентуална делба с други наследници ,които са български граждани

нашето законодателство така и не уреди този въпрос точно какво ще стане с имот
който е земя по-горе съм си написала мнението

що се отнася до горите виж там има решение


Чл. 10. (1) Политически партии, организации, движения и коалиции с политически цели не могат да притежават право на собственост върху гори и земи от горския фонд.
(2) Чужди държави, чужди граждани и чуждестранни юридически лица не могат да притежават право на собственост върху гори и земи от горския фонд.
(3) Чужди граждани могат да придобиват гори и земи от горския фонд само при наследяване по закон. Те са длъжни в тригодишен срок от откриване на наследството да го прехвърлят на лицата по чл. 6.
(4) След изтичане на срока по ал. 3 държавата придобива горите и земите от горския фонд по цени, определени с наредба на Министерския съвет.
donna2
Потребител
 
Мнения: 992
Регистриран на: 17 Юни 2004, 18:48

Благодаря ти

Мнениеот Kalia » 08 Апр 2004, 22:36

Както разбирам аз държавата би трябвало сега да е собственик на техните части от двора (хич не е гора ми е парцел в идеален център на града), но държавата явно не се е усетила, защото съобщения продължават да пристигат на името на техните отдавна починали родители, които всъщност са били собствениците!
Kalia
 

Re: Благодаря ти

Мнениеот donna2 » 08 Апр 2004, 22:56

виж аз съм написала че уредба има само за горите , а за земята няма затова при една делба следва да се изключат от кръга на наследниците чуждите граждани ,което от своя страна ще увеличи частите на наследниците български граждани - това по мое мнение ,защото за тия земи как ще се реши случая правна уредба липсва и в такъв случай не виждам защо държаната да ги наследи
donna2
Потребител
 
Мнения: 992
Регистриран на: 17 Юни 2004, 18:48

Ама няма делба

Мнениеот Kalia » 09 Апр 2004, 00:17

Те са наследници на вече разделени части. Родителите на всеки един от тях е притежавал по една от тези части. Само един от тези наследници на вече разделените части е бълг. гражданин и той продължава да живее в имота. Понеже делба няма, затова помислих, че техните части са за държавата. Но явно са за тукашния собственик. Още веднъж благодаря за отделеното време!
Kalia
 

Re: Наследено жилище от чужди граждани?

Мнениеот младежа » 09 Апр 2004, 08:22

Не съм съгласен с ДОнн, за това ,че при неспазване на срока , ще има ОТЧУЖДИТЕЛНА последица на имота/ или дяла/ , още повече към другите наследници. Аналогия според мен ,тук не може да се приложи.
Смятам,че собствеността им си остава - няма никаква норма ЛИШАВАЩА ГИ ОТ СОБСТВЕНОСТ .
Т.е. това е една куха норма , чието неспазване, законодателят не е свързал с никакви правни последици............ако е минало много време............давност за някого/ ще се презумира ,че останалият в имота/ или държавата/ владее за себе си.
младежа
 

А ако не си платят основен ремонт

Мнениеот Kalia » 09 Апр 2004, 09:44

на сградата, който е решен от общото събрание тогава получихме писмо, че ще го плати общината и те се задължават да внесат парите до определен срок. Ако не ги внесат няма ли да ги принудят да го продадат?
Kalia
 

Грешка!

Мнениеот Kalia » 09 Апр 2004, 09:52

Никъде не пишело че общината ще плати ремонта. Извинете, грешката е моя :-)
Kalia
 


Назад към Имотни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 госта


cron