начало
Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса

Управител на етажна собственост

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Управител на етажна собственост

Мнениеот radmav » 08 Фев 2012, 22:10

Здравейте, имаме следния проблем. Съпругът ми беше избран за Управител на етажната собственост през 2009г., когато беше приет закона за Етажната собственост. Мандатът е 2 г. В края на мандата му, започна нова работа, която е свързана с много пътувания и на няколко Общи събрания, той обяви, че не може вече да изпълнява поетия ангажимент, мандата му е изтекъл и помоли да изберем нов Управител. Никой от съседите не пожела. Няколко месеца се свикваха събрания, но така и никой не пожела, като му заявиха, че след като никой не иска, той трябва да продължи да си изпълнява задълженията. Потърсихме Професионален Домоуправител, свикахме Общо събрание, предложихме офертите и поканихме представител на фирмата, за да запознае собствениците с дейността им. Прие се единодушно от всички присъстващи, но се оказа, че фирмата изпълнява само текущи задължения като плащане на с/ки, събиране на такси и т.н. Пред административни органи Управител се води мъжа ми. Въпросът ми е : След като никой не желае да поеме функцията на Управител, съпругът ми по какъв начин може да се откаже - неговото име е в регистрацията в Общината, по закон имаше срок, в който трябваше да се впише Етажната собственост в Общината и съответно Управителя. Моля дайте съвет.
radmav
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 08 Фев 2012, 21:54

Re: Управител на етажна собственост

Мнениеот toni_sf » 09 Фев 2012, 14:12

Много жалко че сте попаднали на такава Фирма , която не иска да си изпълнява задълженията .Съпруга Ви много лесно може да се откаже от това място щом му е изтекъл мандата в закона е посочено мандата е две години ,и никой не може да го задължи ,така че дава си отвод пред ОС отписва се от общината и готово .Ако не се избере нов управител на ЕС кмета е длъжен да свика такова или да Ви назначи такъв.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител
 
Мнения: 1881
Регистриран на: 04 Юли 2010, 11:38
Местоположение: гр СОФИЯ

Re: Управител на етажна собственост

Мнениеот maycheto » 22 Мар 2012, 10:20

ЗУЕС - "Чл. 21(2) Управителният съвет (управителят) продължава да изпълнява функциите си до избора на нов управителен съвет (управител)." - с оглед цитата - не считам, че можеш ей така да се отпишеш като управител...
maycheto
Младши потребител
 
Мнения: 96
Регистриран на: 06 Яну 2006, 18:37
Местоположение: Пловдив

Re: Управител на етажна собственост

Мнениеот pilmal » 22 Мар 2012, 20:15

от maycheto » 22 Мар 2012 09:20 am
ЗУЕС - "Чл. 21(2) Управителният съвет (управителят) продължава да изпълнява функциите си до избора на нов управителен съвет (управител)." - с оглед цитата - не считам, че можеш ей така да се отпишеш като управител...
Така е, но след като има отказ от другите собственици да поемат длъжността - да той може да се отпише. Най лесно е да отиде до Общината и да пита. Ако му кажат- може, нека да действа.
После ще Ви се даде срок за избиране на нов управител. Ако не го изпълните ще Ви бъде назначен служебен и гледай какво става после :mrgreen:
pilmal
Младши потребител
 
Мнения: 92
Регистриран на: 15 Мар 2012, 10:33

Re: Управител на етажна собственост

Мнениеот trando58 » 22 Мар 2012, 22:13

Пак не вниквате в в това което има предвид законодателят. Става въпрос за това: Един Управител е избран за две годишен срок(а може и за по-малко) чл.21(1)казва,че изборът за нов Управителен съвет се извършва НЕ ПО-КЪСНО от датата на изтичането на мандата. Ако обаче ОС се събере примерно 15-20 дена преди този срок и избере нов Управителен съвет,старият продължава да изпълнява длъжността и в следващите 15-20 дни,каквото и да значи това.
Ето за това и адвокатите вземат пари,(кога заслужено - кога не)защото законите са написани така,че само юристи да могат да си ги тълкуват. Така,че четете точка по точка, запетая по запетая и не умувайте ,ами разсъждавайте. :mrgreen:
trando58
Потребител
 
Мнения: 441
Регистриран на: 16 Юли 2009, 15:25

Re: Управител на етажна собственост

Мнениеот toni_sf » 02 Апр 2012, 01:54

trando58 написа:Пак не вниквате в в това което има предвид законодателят. Става въпрос за това: Един Управител е избран за две годишен срок(а може и за по-малко) чл.21(1)казва,че изборът за нов Управителен съвет се извършва НЕ ПО-КЪСНО от датата на изтичането на мандата. Ако обаче ОС се събере примерно 15-20 дена преди този срок и избере нов Управителен съвет,старият продължава да изпълнява длъжността и в следващите 15-20 дни,каквото и да значи това.
Ето за това и адвокатите вземат пари,(кога заслужено - кога не)защото законите са написани така,че само юристи да могат да си ги тълкуват. Така,че четете точка по точка, запетая по запетая и не умувайте ,ами разсъждавайте. :mrgreen:

Бих желал да те оставя на мира малко ,ама кат гледам кви идей даваш ,ми става жал , затва ти казвам гледай си там блока:))) а не мисли върху закона, защото той е написан ,и се следва по точките и алинейте.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител
 
Мнения: 1881
Регистриран на: 04 Юли 2010, 11:38
Местоположение: гр СОФИЯ

Re: Управител на етажна собственост

Мнениеот raina_43 » 26 Юни 2012, 17:16

НЕ СЪМ СИГУРНА ЧЕ СЪМ ПОПАДНАЛА НА ТОЧНАТА ТЕМА ЗА ТОВА МОЛЯ ДА МЕ ИЗВИНИТЕ.
ИМАМ НЯКОЛКО ВЪПРОСА И МОЛЯ АКО НЯКОИ СЕ Е СБЛЪСКВАЛ С ТЯХ ИЛИ ИМА ОПИТ ДА МИ ОТГОВОРИ.
1 . НА КОГО Е ПОДЧИНЕН КАСИЕРА НА ЕТАЖНАТА СОБСТВЕНОСТ НА УПРАВИТЕЛЯ ИЛИ НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАДЗОРНИЯ СЪВЕТ ;В ЗУЕС Е ЗАПИСАНО ЧЕ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАДЗОРНИЯ СЪВЕТ САМО КОНТРОЛИРА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ВЗЕТИТИ РЕЩЕНИЯИЯ НА ОС.
2.ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА КОНТРОЛНИЯ СЪВЕТ ПО НЕГОВО УСМОТРЕНИЕ ЛИ ТРЯБВА ДА ПРАВИ РЕВИЗИЯ НА КАСАТА И ДА СПИРА ТАКАВА.
3. КОГАТО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАДЗОРНИЯ СЪВЕТ НЕ КОРЕКТЕН НО НЕ Е ИЗТЕКЪЛ СРОКА МУ КАК МОЖЕ ДА БЪДЕ СМЕНЕН
4. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЛИ Е СЪБИРАНЕТО НА ТАКСА ЗА РЕМОНТ И ОБНОВЛЕНИЕ КОГАТО ВСИЧКИ РЕМОНТИ СА НАПРАВЕНИ ПО ГОЛЕМИ И ОСТАВАТ МАЛКО КОЗМЕТИЧНИ.
БЛАГОДАРЯ ВИ
raina_43
Младши потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 21 Яну 2011, 15:32

Re: Управител на етажна собственост

Мнениеот viviq » 27 Юни 2012, 15:32

Здравейте !
И аз се чудя къде да разкажа нашия казус на входа и кого да помоля за съвет какво да правим и открих тази тема .Понеже съм нова във форума моля администраторите да ме насочат ако греша за мястото на поста ми .
Казуса е следния:
През 2007 купихме апартамент в 15 етажна сграда с по 3 апартамента на етаж и си плащаме най редовно месечните такси .Когато обаче започнахме да ходим по събрания на входа беше за първи път когато трябваше да изберем управител и управителен съвет в последния момент когато имаше някакъв краен срок за внасяне на документи в общината (ако не се лъжа беше 2010 г ) Какво беше учудването ми когато на събранието слезе бившия управител и просто продиктува кои са членовете и че той ще бъде и управител и касиер .
Оказа се че този човек никой не го иска за домоуправител ,но нямало кой да се наеме друг .Хората поискаха ревизия (такава не беше правена от 7 г) и избраха и ревизори 2 човека Ревизията показа ,че нашия пич първо няма документи за повечето разходи които е направил ,особено съм възмутена ,че няма документ от асансьорния надзор всяка година .Въпреки това му ги признаха тези разходи и какво беше учудването на всички обаче накрая се оказа ,че трябва да има сума от около 2500 лв събрана в него ,която обаче той каза че няма после каза ,че има ,но нямало да ни я покаже и разни такива .Тогава решихме да изберем касиер отделно който да се занимава с парите ,но той каза не може не става вие да казвате това .
После реши да прави ремонт на покрива пак събираше пари по 30 лв първоначално и после още ако се наложи ,но така и покрив не направи - сега му свършва мандата но той не иска да направи събрание защото не иска да го сменяме .Лошото е ,че според мен човека има психически проблеми и на хората не им се занимава да се разправят с него .Има предложение да си наемем служебен домоуправител ,но на предстоящото събрание ще видим какво ще стане. Питането ми е следното - имаме подозрение ,че този човек е измамник (заедно с още няколко от управителния съвет те много държат той да ни е домоуправител ) ,но не знаем какво да правим как да вземем парите от него ,как да го сменим като той изпада в ярост и вика всеки път когато искаме да говорим с него ? Хората се страхуват някои пък не им се занимава ,но на мен вече ми писна (с още няколко живущи в блока ) ни пука за мястото където живеем .Падат стъкла входа е за ремонт ,покрива е за ремонт шахтите пред блока зеят като огромни ями - страхуваме се за децата си ,а той иска още пари ,но вече никой не му дава освен таксите нищо не дават хората .Той казва вие не давате пари и не мога нищо да направя , хората помежду си говорят ,че няма да дадат пари докато той е домоуправител .Само,че на събранията никой не идва ,защото не могат да го понасят .И сега не знам какво да правим вече така не може да продължаваме .Моля помогнете със съвет !Къде можем да се оплачем ? и Как да стане това ?Благодаря предварително и се извинявам за дългия пост !
viviq
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 27 Юни 2012, 15:12

Re: Управител на етажна собственост

Мнениеот TheOldMan » 27 Юни 2012, 23:14

При условие че живущите не искат да присъстват на общо събрание, явно не са недоволно от управата си.
Свиквате си общо събрание, събирате се повечко здравомислещи и си сменяте управата. Ако има присъстващи повече от 50% от притежателите на идеални части, можете да "уволните" управата и никой "копче" не може да ви каже.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител
 
Мнения: 1646
Регистриран на: 08 Май 2008, 15:19

Re: Управител на етажна собственост

Мнениеот lakavitsa » 02 Юли 2012, 22:21

При условие че живущите не искат да присъстват на общо събрание, явно не са недоволно от управата си.
Свиквате си общо събрание, събирате се повечко здравомислещи и си сменяте управата. Ако има присъстващи повече от 50% от притежателите на идеални части, можете да "уволните" управата и никой "копче" не може да ви каже.

Hi, old man, повече от 50% от притежателите на ид.части, не означава още че може от тях, присъстващите повече от 50% да изберете нов или друг управител на ет.собственост, защото може нито един от тях да не гласува за друг, различен от предишния, т.е. някои от тях, наплашени от яростта му..., а може и по други причини, да гласува за същия или за такъв с подобна психика, поради фактите по-долу:

"...,но не знаем какво да правим как да вземем парите от него ,как да го сменим като той изпада в ярост и вика всеки път когато искаме да говорим с него ? Хората се страхуват някои пък не им се занимава ,но на мен вече ми писна". :mrgreen: :mrgreen:

Трябва и да има избор, а не само присъствие...от еди колко си процента от дяловото им участие в общите части.
lakavitsa
Потребител
 
Мнения: 683
Регистриран на: 26 Май 2010, 14:00


Назад към Етажна собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 госта


cron