начало

ВКС разясни кога не се изплаща обезщетение на магистрат, който „влиза“ и „излиза“ от системата ВКС разясни кога не се изплаща обезщетение на магистрат, който „влиза“ и „излиза“ от системата

Конкурс за частни съдебни изпълнители

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати


Re: Конкурс за частни съдебни изпълнители

Мнениеот amonev » 24 Яну 2012, 14:24

gudio написа:
amigos написа:М даааа, явно сега някой чака кандидатите (т.е. статистите), да забравим за конкурса. Да ама не! Само не ми е ясно защо и тука всички мълчат, така ли няма никаква информация какво се случва???
... "или може би" за март или април "Д.Г."
:mrgreen:
Е ли правото право?
amonev
Младши потребител
 
Мнения: 73
Регистриран на: 12 Окт 2005, 12:39
Местоположение: Разград

Re: Конкурс за частни съдебни изпълнители

Мнениеот gomor » 25 Яну 2012, 15:22

Така, незнам дали Вие сте получили същите писания, но аз получих вече становище относно изпита. в общи линии бягат от отговорност поради неуредена процедура. може пък и да са прави незнам, но това което ми стана ясно е, че практиката на върховен съд се състои в това, че съдът не е компетентен да се произнесе поради липса на възможност за провека на оценъчната дейност, а комисията пък е възпрепядствана да го направи поради липса на нормативна уредба в тази насока. ето защо трябвало да се изчака назначението. В общи линии писмото го разбирам така: "Уважаеми ..... поради горното - следва долното!" ето Ви и самия отговор, а тълкуването го оставям на Вас /аз немога/:

ДО
Г-Н .........................................................................


УВАЖАЕМИ Г-Н ...........................
Във връзка с постъпила в министерство на правосъдието Ваша жалба заведена с per. инд. № ................................... Ви уведомяваме следното:
В същата в качеството си на участник в конкурса за частни съдебни изпълнители сте изразили несъгласие с определените от конкурсната комисия за верни отговори на някои въпроси от теста, който бе изтеглен на проведената на 03.12.2011г. писмена част от изпита. Искате „ извършването на проверка на проведения конкурс", както и отмяната му, ако комисия установи „коректността на изложеното" от Вас.
Конкурсната комисия назначена със заповед № ЛС-И- 516/03.10.2011г. на министъра на правосъдието е изразила становище, че жалби и искания за преразглеждане на писмените работи от конкурса с оглед коригиране на поставената оценка не следва да се уважават. Процедура, даваща такива правомощия на комисията не е регламентирана в Наредба № 1/ 06.02.2006г. или в друг нормативен акт, поради което такива действия от нейна страна са недопустими и биха били незаконосъобразни. Да се приеме противното би означавало комисията сама да отмени писмената част на конкурса, каквито правомощия не са й делегирани. Това е допустимо само ако при оценяването на писмената работа е допусната техническа грешка при преброяването на верните отговори, но не и в случаите, когато кандидата смята, че отговорите приети от комисията са грешни. Същата е приела със свое решение кои са верните отговори на въпросите от теста и съобразно тях са оценявани работите на всички участвали в конкурса кандидати, т.е спрямо всички участници е бил приложен принципа на равнопоставеност.
Различните основания за обжалване на конкурса, включително оценката на писмената работа, кандидатите биха могли да предявят пред съда по реда на АПК след като има окончателен акт на административния орган, а именно заповед на министъра на правосъдието по реда на чл. 11, ал. 2 от ЗЧСИ за възлагане на правомощия по изпълнението. Едва с издаването на този финализиращ конкурсната процедура административен акт, който е част от сложния фактически състав по провеждането й жалбоподателят има процесуалната възможност да атакува заповедта пред съда за проверка на нейната законосъобразност, имплицитно включваща и
проверка за законосъобразност на цялата процедура по провеждане на конкурса.
Макар в жалбата да не се съдържа оплакване за неточно преброени отговори, служебно бе извършена проверка на отговорите от теста, които са приети от комисията за верни и съответствието им с поставената оценка, която не установи разлика и отново потвърди резултата на жалбоподателя, който е отразен в протокола от писмения изпит, а именно 37 верни отговора.
Министърът на правосъдието като административен орган разполагащ с оперативна самостоятелност може при наличието на определени обстоятелства, които счете за основателни да прекрати конкурсната процедура, като и в този случай неговия акт подлежи на обжалване по реда на АПК.
Във Върховния административен съд е постъпила жалба заведена от участник в конкурса против & 2 Наредба № 1/06.02.2006г. за условията и реда за провеждане на конкурс за частни съдебни изпълнители издадена от министъра на правосъдието. Освен посочената жалба същият жалбоподател е депозирал и молба за спиране на конкурса на основание чл. 190, ал. 1 от АПК, по която все още няма произнасяне от ВАС.
Със съдебния акт ще бъде взето отношение по допустимостта и основателността на жалбата и молбата за спиране, които касаят пряко конкурса и Наредба № 1/06.02.2006г. като министърът на правосъдието ще се съобрази с това произнасяне и ще прецени дали не са обстоятелства, които водят до неговото прекратяване.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОНКУРСНАТА КОМИСИЯ

/ ИНСП. ГРИГОР ТОДОРОВ
gomor
Младши потребител
 
Мнения: 20
Регистриран на: 18 Дек 2008, 21:31

Re: Конкурс за частни съдебни изпълнители

Мнениеот Ivailo5rov » 27 Яну 2012, 10:04

Имам усещане за "Дежаву". Преди много години така ми правиха проверка за техническа грешка, при която отговориха, че грешка няма и... направиха грешка в отговора. Но Бог си знае работата. Добре, че беше тая грешка, иначе трябваше да уча МЕИ!?!
Ivailo5rov
Активен потребител
 
Мнения: 1098
Регистриран на: 16 Сеп 2006, 14:39

Re: Конкурс за частни съдебни изпълнители

Мнениеот amigos » 27 Яну 2012, 16:33

Значи приемаме че 2+2 = 5 за верен отговор и който отговори правилно го назначаваме. Ама някой не бил съгласен, еми това е положението. Оплачете се на арменския поп. :D :D :D :D
amigos
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 10 Дек 2011, 01:55

Re: Конкурс за частни съдебни изпълнители

Мнениеот gudio » 29 Яну 2012, 14:45

много стар виц написа:Николае Чаушеску провежда конкурс за назначаване на министър на финансите:
Явява се първият кандидат и получава въпрос от председателстващия конкурсната комисия Чашеску:
- Колко прави 2+2 ?
- Четири, другарю Чаушеску ! - отговаря кандитадът.
- Правилно ! - казва Чаушеску - Но, нали разбирате, трябва да изслушаме и другите кандидати...
Явява се вторият кандидат и на същия въпрос възторжено отговаря:
- 2+2 прави толкова, колкото кажете Вие, другарю Чаушеску !!!
- Браво, чудесен отговор ! - възкликва Чаушеску - Но, за да бъдем обективни, трябва да чуем и третия кандидат за длъжността.
Третият кандидат отговаря така:
- 2+2, другарю Чаушеску, дава различен резултат, в зависимост от това дали имаме да даваме - тогава 2+2=3. Но ако имаме да вземаме, другарю Чаушеску, тогава 2+2=5. Иначе, според разни незапознати с тънкостите на финансите учителки по математика за първи клас, 2+2 било равно на 4.
- Интересен отговор, възхитен съм, казал Чаушеску.
...

Във вица се задава въпрос към слушателите: Кого в крайна сметка е назначил Чаушеску за министър на финансите ? :roll:
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител
 
Мнения: 3128
Регистриран на: 01 Мар 2006, 19:39

Re: ново ръководство

Мнениеот silverstone » 30 Яну 2012, 15:57

Новият председател на Съвета на КЧСИ е г-жа Валентина Иванова – частен съдебен изпълнител от София, колега с богат опит и доказан авторитет в професията и досегашен председател на Контролния съвет на КЧСИ. Тя беше избрана с голямо мнозинство от гласовете. Съгласно закона, досегашният председател г-н Георги Дичев нямаше право да се кандидатира за следващ 3-годишен мандат и беше избран за председател на Контролния съвет. Дисциплинарнат комисия се оглави от досешния Зам. председател на Камарата - г-жа Елица Христова – Цебова.


„Ще продължим досегашната политика за осигурявяне на ефективност, законност и прозрачност на частното съдебно изпълнение, в постоянен диалог с държавните институции, бизнеса, гражданите и медиите”, каза г-жа Иванова. И добави: „Ще продължим целенасочено усилията си за постигане на максимална електронизация на изпълнителните процедури в духа на съвременните европейски и световни тенденции. Основен приоритет пред Камарата е цялата информация за длъжниците, както и изпълнителните действия като запори и възбрани да се извършва изцяло по електронен път”.
silverstone
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 14 Яну 2012, 18:25

Re: Конкурс за частни съдебни изпълнители

Мнениеот Ivailo5rov » 15 Мар 2012, 14:15

Някой знае ли какво стана с конкУрса? Или както всичко на тази територия /щото държавата отсъства/ - ахо-ихо и накрая ТИХО!
Ivailo5rov
Активен потребител
 
Мнения: 1098
Регистриран на: 16 Сеп 2006, 14:39

Re: Конкурс за частни съдебни изпълнители

Мнениеот gudio » 16 Мар 2012, 13:21

Ivailo5rov написа:Някой знае ли какво стана с конкУрса? Или както всичко на тази територия /щото държавата отсъства/ - ахо-ихо и накрая ТИХО!

Те закриват ЧСИ, вие за конкурса се вълнувате :shock: Не се ли отказахте вече ? Как ви се струва тарифа - образуване на изп.дело - 5,00 лв., връчване на призовка или съобщение - 2,00 лв., опис на недвижим имот - 1,5 % но не повече от 1000 лв., и такса за изпълнение на парично вземане - еди-колко си, но не повече от 5000,00 лв. 8) Направо изчакайте една година - ще се овакантят почти всички места за ЧСИ и ще има мащабен нов конкурс за всички съдебни райони :wink:
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител
 
Мнения: 3128
Регистриран на: 01 Мар 2006, 19:39

Re: Конкурс за частни съдебни изпълнители

Мнениеот Ivailo5rov » 10 Юли 2012, 09:04

такива бяха таксите в съда отпреди 15 години. Пак ли ще ги връщат?
Ivailo5rov
Активен потребител
 
Мнения: 1098
Регистриран на: 16 Сеп 2006, 14:39

Re: Конкурс за частни съдебни изпълнители

Мнениеот Гост. » 10 Юли 2012, 11:10

Ivailo5rov написа:такива бяха таксите в съда отпреди 15 години. Пак ли ще ги връщат?


http://www.parliament.bg/bg/laws/ID/13850
УКАЗ № 240

На основание чл. 98, т. 4 от Конституцията на Република България

ПОСТАНОВЯВАМ:

Да се обнародва в „Държавен вестник“ Законът за изменение и допълнение на Гражданския процесуален кодекс, приет от ХLI Народно събрание на 15 юни 2012 г.

Издаден в София на 26 юни 2012 г.

Президент на републиката: Росен Плевнелиев

Подпечатан с държавния печат.
Министър на правосъдието:
Диана Ковачева

ЗАКОН за изменение и допълнение на Гражданския процесуален кодекс (обн., ДВ, бр. 59 от 2007 г.; изм., бр. 50 от 2008 г.; Решение № 3 на Конституционния съд от 2008 г. – бр. 63 от 2008 г.; изм., бр. 69 от 2008 г., бр. 12, 19, 32 и 42 от 2009 г.; Решение № 4 на Конституционния съд от 2009 г. – бр. 47 от 2009 г.; изм., бр. 82 от 2009 г., бр. 13 и 100 от 2010 г.; Решение № 15 на Конституционния съд от 2010 г. – бр. 5 от 2011 г.)

§ 1. В чл. 73 се създава ал. 4:
„(4) Процентът на пропорционалната такса по изпълнителните дела намалява с увеличаване на интереса, като таксата не може да надвишава максималния размер, определен в тарифата по ал. 3. Пропорционална такса за опис се начислява върху по-малката сума от цената на описаната вещ и от паричното вземане. Сборът от всички пропорционални такси за сметка на длъжника или взискателя в едно изпълнително производство не може да надвишава една десета от задължението, освен когато техният минимален размер, определен в тарифата, надвишава този размер.

§ 2. В чл. 79 се създава ал. 3:
„(3) За извършване на опис на имущество в срока за доброволно изпълнение такса не се събира.

§ 3. В чл. 431, ал. 4 в изречение първо думите „съответната такса“ се заменят със „съответната държавна или местна такса, освен в случаите по чл. 83, ал. 1 и чл. 84“.
§ 4. В чл. 433, ал. 1, т. 6 накрая се поставя запетая и се добавя „освен в случаите на чл. 83“.
§ 5. Създава се чл. 450а:

„Електронен запор върху вземане по сметка в банка
Чл. 450а. (1) Запор върху вземане на длъжника по сметка в банка може да бъде наложен от съдебен изпълнител чрез запорно съобщение в електронна форма, подписано с квалифициран електронен подпис, изпратено по електронен път чрез Единна среда за обмен на електронни запори. Запор върху други вземания на длъжника от банка се извършва по общия ред.
(2) Съдебният изпълнител и банките могат да се включат или изключат от Единната среда за обмен на електронни запори с едностранно изявление до министъра на правосъдието. С включването им в Единната среда съдебните изпълнители и банките се задължават да приемат електронни изявления във връзка с налагането, изпълнението и вдигането на запора. При изключване от Единната среда съдебните изпълнители и банките са длъжни да продължат да приемат електронни изявления във връзка с наложените до момента електронни запори.
(3) Запорното съобщение, отговорът на банката, съобщението за вдигане на запора, потвърждението за полученото съобщение и другите изявления във връзка с налагането, изпълнението и вдигането на запора се представят и поддържат в системата чрез единен стандарт, утвърден от управителя на Българската народна банка и министъра на правосъдието.
(4) Изискванията към Единната среда за обмен на електронни запори се утвърждават от управителя на Българската народна банка и министъра на правосъдието.
(5) Електронните изявления са получени от адресата с изтеглянето им от Единната среда за обмен на електронни запори.
(6) Когато изявлението е представено чрез различен стандарт, липсват задължителни реквизити или авторът не може да се идентифицира, адресатът връща съобщение, че получаването не се потвърждава и причините за това.
(7) Съдебният изпълнител прави бележка в делото за извършените действия във формата на електронен документ, като посочва неговото място на съхранение в Единната среда за обмен на електронни запори.“
§ 6. В чл. 455 ал. 2 се изменя така:
„(2) Изплащането на дължимите на взискателя и на присъединените кредитори суми става в 7-дневен срок от влизането в сила на разпределението на събраните суми или от изтичането на срока по чл. 191, ал. 5 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и ако липсва законова пречка за това. Изплащането става въз основа на платежни нареждания на съдебния изпълнител, който отбелязва погасяването върху изпълнителния лист.“
§ 7. В чл. 487, ал. 2 думите „както и“ се заличават, а след думата „имот“ се добавя „и се публикува на интернет страницата на окръжния съд по местоизпълнението“.
§ 8. В чл. 496, ал. 2, изречение първо след думите „От деня“ се добавя „на влизане в сила“.
Преходни и заключителни разпоредби
§ 9. В срок от един месец от влизането в сила на този закон Министерският съвет приема измененията и допълненията в Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по Гражданския процесуален кодекс и в Тарифата за таксите и разноските към Закона за частните съдебни изпълнители, произтичащи от този закон. :idea:
§ 10. По изпълнителните дела, по които до влизането в сила на този закон са внесени авансово пропорционални такси, но не са извършени съответните действия, таксите не се преизчисляват.
§ 11. За действията, които са извършени до влизането в сила на този закон, без да е съб­рана авансово таксата по чл. 83 от Закона за частните съдебни изпълнители, се начисляват такси по реда на този закон.
§ 12. В Закона за частните съдебни изпълнители (обн., ДВ, бр. 43 от 2005 г., изм., бр. 39 от 2006 г., бр. 31, 59 и 64 от 2007 г., бр. 69 от 2008 г., бр. 97 от 2010 г. и бр. 82 от 2011 г.) се правят следните изменения и допълнения:
1. В чл. 19 се създава ал. 4:
„(4) Частният съдебен изпълнител е длъжен в случаите по чл. 487, ал. 2 от Гражданския процесуален кодекс да публикува обявленията за публична продан и на интернет страницата на камарата.“
2. В чл. 68, ал. 1, т. 4 думите „три месеца“ се заменят с „една“.
3. В чл. 69, ал. 1 думата „две“ се заменя с „три“.
4. В чл. 78 се създава ал. 4:
„(4) За извършване на опис на имущество в срока за доброволно изпълнение такса не се събира.“
5. В чл. 83, ал. 2 след думата „интереса“ се добавя „като таксата не може да надвишава максималния размер, определен в тарифата по чл. 78, ал. 2“ и се създават изречения второ и трето: „Пропорционална такса за опис се начислява върху по-малката сума от цената на описаната вещ и от паричното вземане. Сборът от всички пропорционални такси за сметка на длъжника или взискателя в едно изпълнително производство не може да надвишава една десета от задължението, освен когато техният минимален размер, определен в тарифата, надвишава този размер.“

§ 13. Параграфи 5 и 7 влизат в сила от 1 януари 2013 г.

Законът е приет от 41-ото Народно събрание на 15 юни 2012 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание.

За председател на Народното събрание: Анастас Анастасов

Брех, публикували го в ДВ 49/2012г., но в сайта на МП не намирам проект на Тарифа, съгласно § 9.
Като споменах тарифа, та се сетих, че те си имат по-голям проблем с тарифата ( ВАС обяви чл. 1 за нищожен :lol: ), та сега с един куршум трябва по два заека да стрелят.
Гост.
Старши потребител
 
Мнения: 9438
Регистриран на: 25 Яну 2013, 17:33

Re: Конкурс за частни съдебни изпълнители

Мнениеот gudio » 13 Юли 2012, 15:28

poli_g написа:
Ivailo5rov написа:такива бяха таксите в съда отпреди 15 години. Пак ли ще ги връщат?


... но в сайта на МП не намирам проект на Тарифа, съгласно § 9.

Ами четете по-горе, бря, аз съм ви го дал проекта :wink:
Образуване - 2 лв.
Проучване на длъжник - 5 лв.
Връчване - 2 лв.
и т.н.
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител
 
Мнения: 3128
Регистриран на: 01 Мар 2006, 19:39

Re: Конкурс за частни съдебни изпълнители

Мнениеот Гост. » 13 Юли 2012, 15:51

gudio написа:
poli_g написа:
Ivailo5rov написа:такива бяха таксите в съда отпреди 15 години. Пак ли ще ги връщат?


... но в сайта на МП не намирам проект на Тарифа, съгласно § 9.

Ами четете по-горе, бря, аз съм ви го дал проекта :wink:
Образуване - 2 лв.
Проучване на длъжник - 5 лв.
Връчване - 2 лв.
и т.н.

Четох, четох, няколко пъти проверих писаното да не си скрил нещо под текста- е, няма.
Това, че ти имаш знание за параметрите не означава, че е публикувано и в сайта на МП, респективно подложено на дебат и прочее, съгласно чл. 26 и сл. ЗНА.
Гост.
Старши потребител
 
Мнения: 9438
Регистриран на: 25 Яну 2013, 17:33

Re: Конкурс за частни съдебни изпълнители

Мнениеот marlex » 02 Окт 2012, 18:55

Забравихте ли за конкурса? :)

http://www.bcpea.org/news.php?readmore=30
marlex
Младши потребител
 
Мнения: 68
Регистриран на: 01 Ное 2002, 00:11

Re: Конкурс за частни съдебни изпълнители

Мнениеот mimimi6 » 20 Мар 2013, 10:53

решение по дело 1828/2012 на ВАС. Поздрави за Николай Баташки!
mimimi6
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 11 Яну 2012, 17:20

Предишна

Назад към Конкурси, изпити


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron