начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Нагласен конкурс за съд помощник?

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати


Re: Нагласен конкурс за съд помощник?

Мнениеот portokal » 19 Яну 2012, 14:59

Разбрах те, бе, Поли; аз не иронизирах, поне не теб, нито намеквах, че казваш нещо обидно, а имах предвид точно това, което казвам, макар и под форма на майтап. :oops:
Не съм ползвала протекции (и да съм, няма да си призная, естествено) и да не мислиш, че не ми се е случвало да чуя как в съдебната система никой не е назначен, без да е нечий човек. 8) Е, обкновено не е било насочено към мен, ама...

М`дам, някой да донесе ножицата, защото тук се разсъждава по някаква житейска фикция.

Каква фикция?! :shock: Разглеждам двата варианта, в случай, че тази кандидатка бъде назначена след още непроведения, доколкото разбирам, конкурс. Аз бих се чувствала неловко - не казвам, че всеки друг трябв да се чувства така - ако знам, че хората ме подозират в използване на връзки, а в нейния случай е ясно, че подозрения и одумвания ще има, без значение дали е използвала връзки, или не.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител
 
Мнения: 5497
Регистриран на: 13 Яну 2005, 20:36

Re: Нагласен конкурс за съд помощник?

Мнениеот contralegem » 19 Яну 2012, 15:16

portokal написа:
Contralegem, и мен ме озадачава такъв начин на подбор, само с такива въпроси. Не се съмнявам ни най-малко, че сте заели мястото си честно, просто ми се вижда твърде формален и случаен този подход. :oops: Не че разбирам от тези неща.


Така бяха решили да го провеждат конкурса, така го проведоха - това никак не е зависело от мен. Предварително никой не знаеше какво ще е - аз си носех и всичките по-основни закони за интервюто, но не стана нужда да ги ползвам. Колкото и да е смешно на колегите, много се постарах комплектът ми с документи да е пълен, а тези документи, които аз трябваше да подготвя - да са смислени и грамотно написани - поради което и не мисля, че случайно са ме избрали. Докато траеше интервюто, ги разглеждаха, питаха ме разни неща по тях, не мога да възстановя всичко дума по дума, а и не е нужно, според мен. Споделих опит, като идеята ми беше, че дори и всичко да изглежда нагласено, винаги има шанс за успех, който се увеличава, ако си положил съответните усилия и това си проличи.
contralegem
Потребител
 
Мнения: 278
Регистриран на: 11 Сеп 2007, 16:18

Re: Нагласен конкурс за съд помощник?

Мнениеот allice » 19 Яну 2012, 17:24

В съдебната система винаги е имало и ще има връзкарство, никой не може да ме убеди в обратното, но не е хубаво и да оправдаваме собствените си не чак дотам добри резултати от даден конкурс с обяснението, че видиш ли имало вече избран човек. Факт е, че споменатата девойка в първия пост наистина е сред първите трима, дори и да е било съвсем честно, съмненията ще останат. Но е и факт, че такива конкурси понякога се печелят от знаещи и можещи юристи без протекции. А в Пловдив доста често се чуват слухове за уредени конкурси, както беше и за съдебните помощници в Административен съд - но тогава мисля, че нито едно от цитираните имена не стана реално съдебен помощник.
allice
Младши потребител
 
Мнения: 15
Регистриран на: 21 Мар 2011, 13:42

Re: Нагласен конкурс за съд помощник?

Мнениеот kolegat » 19 Яну 2012, 21:23

allice написа: А в Пловдив доста често се чуват слухове за уредени конкурси, както беше и за съдебните помощници в Административен съд - но тогава мисля, че нито едно от цитираните имена не стана реално съдебен помощник.


Провери си пак информацията.
kolegat
Потребител
 
Мнения: 375
Регистриран на: 01 Юни 2011, 15:24

Re: Нагласен конкурс за съд помощник?

Мнениеот kolegat » 01 Фев 2012, 21:29

Събеседване до дупка, докато нащу момичи ни спичели.



СЪОБЩЕНИЕ

На основание чл. 160, ал. 2 от ПАРОАВАС, ще бъде проведено събеседване с класираните на основание чл. 159 ПАРОАВАС от конкурсната комисия кандидати, участвали в конкурса за назначаване на съдебен служител на длъжността „съдебен помощник” в Апелативен съд – Пловдив за 1 (една) щатна бройка, обявен със Заповед № 35/14.11.2011 г. на Председателя на Апелативен съд – Пловдив.
За датата и часа на събеседването, класираните кандидати ще бъдат уведомени допълнително.


ПРЕДСЕДАТЕЛ
АПЕЛАТИВЕН СЪД – ПЛОВДИВ
kolegat
Потребител
 
Мнения: 375
Регистриран на: 01 Юни 2011, 15:24

Re: Нагласен конкурс за съд помощник?

Мнениеот esthetique » 23 Фев 2012, 18:29

Мисля, че за никого няма да бъде изненада кой в крайна сметка е спечелил конкурса:
http://www.apelsad-pd.bg/zapovedi.html
esthetique
Младши потребител
 
Мнения: 56
Регистриран на: 24 Мар 2006, 17:29
Местоположение: Пловдив

Re: Нагласен конкурс за съд помощник?

Мнениеот Гост. » 23 Фев 2012, 20:56

Хъм, аз като да съм изненадана, но отпосле се размислих- в тази страна всичко е възможно.
Днес установявам едни чудесии- СИ продал имот на несобственик, онзи ден- друго, преди седмица трето...шарено. Черното си има и нюанси.

Искрените ми извинения, че подложих на съмнение твърденията ви! Живея в някакъв грозен свят и е време да го приема.
Гост.
Старши потребител
 
Мнения: 9438
Регистриран на: 25 Яну 2013, 17:33

Re: Нагласен конкурс за съд помощник?

Мнениеот contralegem » 23 Фев 2012, 22:01

Аз мисля по-различно. Имам скромен, но съдържателен опит с тези конкурси - освен конкурса за съдебни помощници, съм се явявала на два за младши магистрати и два за първаночално назначаване. На тези конкурси за магистрати винаги е имало няколко спечилили, за които се предполага, че са с връзки. Аз не съм печелила магистратско място, но винаги съм мислела, че тези които печелят, просто са по-добри от мен. И затова и след петте конкурса съм правила едно и също - сядам и чета всичко наново и се явявам на следващия, без особено да се вълнувам от конкуренцията, като водещият ми мотив винаги е бил да бъда добър професионалист. Сега ще се явя на поредния конкурс за младши съдии и независимо от резултата, пак ще направя същото - пак ще чета и пак ще се явявам на конкурси, защото такъв е редът да вървиш напред в системата. Другите неща, които са извън възможностите ми за промяна, просто нямат значение. По въпроса нагласени ли са тези конкурси, или по-скоро доколко, могат да се изказват само предположения, което в крайна светка няма особено значение нито за конкурсите, нито за справедливото им провеждане.
contralegem
Потребител
 
Мнения: 278
Регистриран на: 11 Сеп 2007, 16:18

Re: Нагласен конкурс за съд помощник?

Мнениеот dedra » 24 Фев 2012, 17:41

"Аз не съм печелила магистратско място, но винаги съм мислела, че тези които печелят, просто са по-добри от мен. И затова и след петте конкурса съм правила едно и също - сядам и чета всичко наново и се явявам на следващия."
contralegem - Напълно споделям мнението ти-най-лесно и най-българско е да търсим причините за собствените си неуспехи навсякъде другаде но не и в самите нас.
dedra
Потребител
 
Мнения: 269
Регистриран на: 25 Апр 2009, 22:03

Re: Нагласен конкурс за съд помощник?

Мнениеот Гост. » 25 Фев 2012, 00:08

Човек, все пак, трябва и да е готов, за да прекрачи в "огледалния свят".
Гост.
Старши потребител
 
Мнения: 9438
Регистриран на: 25 Яну 2013, 17:33

Re: Нагласен конкурс за съд помощник?

Мнениеот shape_ » 31 Мар 2012, 17:09

Искам да ви кажа, че аз също съм дете на съдия и в съда,в който работи родителското ми тяло, наскоро имаше конкурс за съдебни-помощници. Мислех много, но накрая както аз, така и той/тя, решихме, че не е добре да се явявам. Макар че щях да бъда поставена на равни начала с другите участници в конкурса, винаги щеше да тегне името на родителя ми и всички да си мислят,че е нагласено. Предпочетох да не се явявам, въпреки че искам да вляза в съдебната система. Но всичко опира до морал и възпитание
За това си изчакаха да си обявят конкурса за младши сега, понеже бях прочела ЗСВ и с новите промени се очакваше да има конкурс януари, явих си се, изкарах си доста добри оценки и сега очаквам класирането. И съм сигурна,че пак ще има злословения, ако се класирам и вляза.Но да не забравяме,че сме в България:)
shape_
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 31 Мар 2012, 16:56

Re: Нагласен конкурс за съд помощник?

Мнениеот baimitre » 25 Юли 2012, 03:08

Седя, чета и се чудя, как може да има толкова злобни и завистливи хора.
Хляба ли ви изяде момичето, водата ли ви изпи ?
Колкото до коментара на kolegat: "Е, сега името на тази патка Александра Ангелова Каменова..." - връщай се на стадиона при агитката, пич !
baimitre
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 28 Май 2012, 15:44

Re: Нагласен конкурс за съд помощник?

Мнениеот 111888 » 24 Дек 2013, 14:35

АМАН ОТ ВРЪЗКАРЩИНА!


www.segabg.com/article.php?id=674181
111888
Потребител
 
Мнения: 611
Регистриран на: 13 Дек 2013, 12:08

Re: Нагласен конкурс за съд помощник?

Мнениеот bird_of_paradise » 24 Дек 2013, 15:55

Чета статията и нещо ми нашепва, колкото и да не вярвам на медиите, че нещата не са съвсем така, както би трябвал да бъдат, а почтеността си остава порок у нас.
По този повод ще постна всичко, за да остане във времето и тук. Не го правя от злоба или завист - опазил ме Шефа да искам това място, но има елементарни граници, които не бива да се пристъпват, по дяволите! 8)

Децата на Хората в съдебната власт стават съдебни помощници
http://www.segabg.com/article.php?id=674181

От прокуратурата крият имената на помощниците, но някои от тях работят в звена, където и магистратите няма какво да правят
ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
ИзображениеСтига да иска, Висшият съдебен съвет може да сложи ред в назначаването на съдебни помощници. Но обикновено всички са против нередностите, при условие че не се ползват от тях.
"Почивна база "Карандила", "Карамфила", "Трендафила", или както й е името там, на Витоша. Назначаваме едно лице за барман. Без конкурс, защото е барман. То е влязло вече в системата. След 3 месеца барманът става преназначен, въпреки че длъжността е конкурсна, познайте какъв - ръководител на учебната и почивната база. Ето това правим ние. Назначаваме някого за чистач и после го преназначаваме за главен специалист хигиенно обслужване. Назначаваме някого за секретар и после без конкурс го преназначаваме за съдебен помощник."
Така главният прокурор Сотир Цацаров описа преди месец пред колегите си от Висшия съдебен съвет отъпканата пътека към задната врата на съдебната власт - на съдебните помощници. Помощничеството е чудесна стъпка към магистратската длъжност. Стажът на помощниците се брои за юридически и след време им дава право да кандидатстват за място в системата, без да бъдат младши съдии и и прокурори. Преди време, когато законът позволяваше, в съдебната система се влизаше "по изключение" без минималния нужен стаж. По тази отъпкана пътека тоги облякоха не един и двама видни наследници. Новото "изключение", оказва се, е да станеш съдебен помощник.
Съдебни шефове, пожелали анонимност, разказаха пред "Сега" как, без да са го искали, ВСС е разкрил щатове за съдебни помощници в ръководените от тях звена. А след това са започнали обажданията за това кой трябва да спечели конкурса. Други магистрати си спомниха как по време на изпита за помощници в едно от големите съдилища децата на магистрати са били питани "как е майка ти", докато другите кандидати е трябвало да рецитират наизуст Наказателния кодекс.
Според Закона за съдебната власт помощниците се назначават след конкурс от шефовете на съдилищата и прокуратурите. Бройките се отпускат от ВСС, който трябва да прецени степента на натовареност на съответния орган на съдебната власт. Заплатата на помощниците е 90% от най-ниската магистратска, в момента това е около 1200 лв. Законът казва, че помощниците помагат на магистратите при изпълнението на техните функции. Но "изпълняват и други задачи", възложени им от шефа на съда или прокуратурата.
Поглед върху списъка със съдебните помощници в цялата страна няма как да не породи съмнението, че тази врата се отваря често за децата на Хората в системата. Повод за негодуването на Цацаров във ВСС стана искане на шефа на Апелативния съд в Пловдив временно да бъде назначен съдебен помощник без конкурс, докато бъде обявен конкурс. Всъщност конкурсите за съдебни помощници се организират от самите шефове на съдилища. И няма никаква разумна причина някой да бъде назначен до конкурс, вместо да бъде обявен конкурс. "Това означава, че някой директно ще стане съдебен помощник и ще заобиколи конкурса, ето това ще стане", обясни главният прокурор и така съветът не разреши назначението в Пловдив. Минути преди това обаче бе дадено разрешение за Върховния административен съд.
По Закона за достъп до обществена информация "Сега" получи списък на съдебните помощници от Висшия съдебен съвет. Без проблем отделен списък дадоха от Върховния административен съд (ВАС), както и от административния и градския съд в София. Оказа се, че в кадровия орган на съдебната власт данни за прокуратурата няма. Затова от там препратиха заявлението за достъп до главния прокурор. Зам. главният прокурор Пенка Богданова отказа да предостави друго освен броя на помощниците и вида на договорите им. Другото били лични данни, които щели да доведат до идентифициране на служителите.
ВАС е най-апетитното място
за съдебен помощник. Местата там са 38 и всичките са заети. Децата на 1/5 от членовете на предишния съдебен съвет са спечелили конкурса там, се вижда от справките и на ВСС, и на самия ВАС. Става дума за наследниците на Марияна Дундова, Божидар Сукнаров, Иван Колев, Цони Цонев и Анелия Мингова. След ноември 2010 г., когато ВАС бе оглавен от Георги Колев, там са назначени Колева и Мингов. Разликата е, че синът на Мингова става помощник месец след като майка му вече е сдала поста си в съдебния съвет. От февруари т.г. във ВАС работи и мъж с име Тодор Андреев Икономов. През март той е опитал да стане младши прокурор, но е изкарал 3.38 на писмения изпит :idea: и изобщо не е стигнал до устно препитване. Във ВАС има съдия Андрей Тодоров Икономов, който също бе член на ВСС, но преди 2007 г. Последно той се прочу покрай скандала "Приморско".
В ръководения от Георги Колев съд има и още един интересен помощник - Александър Николов. Той е син на Богдан Николов - шеф на федерацията по мотоциклетизъм и приятел на бившия вътрешен министър Румен Петков. Александър бе помощник в Софийския градски съд, докато Колев бе председател там. На 1 декември 2010 г., броени дни след като Колев сяда в председателския пост на върховния съд, и Николов го последва там. През 2009 г. младежът кандидатства за младши съдия и изкарва 5.50 на писмения изпит, но очевидно се е отказал от този пост.
Всички изброени имат постоянен трудов договор. Основната врътка е със срочните договори. Някой се назначава по заместване, до завръщане на титуляра, а после изведнъж се оказва с постоянен договор на друга длъжност. А по-интересният срочен договор е до обявяване на конкурс за длъжността. Защото ако стане така, че конкурс изобщо не се обяви, временното положение изобщо не е временно.
По този ред например от 2010 г. в националното следствие работи прокурорски помощник.
"Това са две безобразия накуп",
обяви главният прокурор Цацаров. Така или иначе, бройката в следствието, където няма работа за магистратите, камо ли за помощници, е разкрита от съдебния съвет преди 3 години и половина и оттогава там работи Стефка Тодорова. (Името излиза в списъци на съдебни служители, които изучават английски по ОПАК, б.а.) Освен в следствието конкурс се чака и за един помощник във Върховната касационна прокуратура, става ясно от непълната справка, предоставена от държавното обвинение. От нея излиза още, че помощници работят и във военните прокуратури, които са крайно ненатоварени и дори предстои закриването на поне две от тях. Преди години помощник във върховната прокуратурата стана служителка от пресцентъра на обвинението, която завърши право, докато работеше там. Дамата тогава обясни, че конкурс не се налага, тъй като ставало дума за вътрешно разместване в администрацията. Дребната разлика е, че в пресцентъра не се трупа юридически стаж. А мълчанието на прокуратурата по въпроса кои са помощниците в нея само усилва подозрението, че там има големи безобразия.

В съдилищата временно до конкурс работят общо 19 помощници, което прави 12% от всички назначени. Интересното е, че по този ред се назначават хора предимно в София. Така например двама от четиримата помощници в Софийския апелативен съд са временно без конкурс, такива са 5 от 17 в Софийския градски съд и 11 от 12 в Административния съд на София-град. В страната по този ред е назначен само един човек - в Административния съд в Стара Загора.

Ако се съди по данните от ВСС, в градския съд например конкурс се чака още от 2010 г. От съда казаха пред "Сега", че на 8 октомври 2013 г. е обявен конкурс за 5 щатни бройки, които са за съдебни помощници. Документи за изпита щели да се събират до 11 ноември.

От административния съд пък припомниха, че на 8 ноември 2012 г. ВСС спря обявените конкурси за назначаване на съдебни служители във всички органи на съдебната власт, докато не бъде направен анализ за съдебната администрация. Забраната бе вдигната през юли т.г. Това била и причината помощниците в административния съд да останат назначени до провеждане на конкурс. Изпитът вече бил минал и предстояло успешно издържалите го да бъдат назначени с постоянен договор. И от апелативния съд отговориха, че в края на октомври са обявили конкурс за две бройки.

ВСС има възможности да пресече порочните практики със съдебните и прокурорските помощници. Като например анализира къде наистина има нужда от тях и задължи шефовете по места да проведат конкурс. Би могъл да създаде и някакви минимални изисквания за изпитите за помощници. И най-малкото - да направи списъците им общодостъпни, както са тези на магистратите. Всичко това обаче едва ли ще се случи. Практиката показва, че съдебният съвет е склонен да тръгва само срещу нередностите, в които той самият не участва. А съдебните помощници са част от сложните връзки на услуги и зависимости, които се поддържат и ползват в системата.
ИзображениеВ ръководения от Георги Колев Върховен административен съд се подвизават децата на голяма част от бившите членове на съдебния съвет. Някои от тях са наследени от предишното ръководство на съда, други обаче са назначени от Колев.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител
 
Мнения: 2668
Регистриран на: 25 Яну 2013, 15:27

Re: Нагласен конкурс за съд помощник?

Мнениеот datajumanji » 28 Дек 2013, 20:59

чл. 68, ал. 1, т. 3 от КТ
Ако цялото това крякане е за 2 години(евентуално), вие сте си изгубили ума!

Моят съвет е да вземете изпита за адвокати ако не сте го взели и да си изкарвате кинти.
За всички има хляб, къде повече, къде по-малко.
Работи се до обед, най-късно до към 14.00ч. и т.н.

Успех!
datajumanji
Потребител
 
Мнения: 159
Регистриран на: 23 Сеп 2009, 14:19

Re: Нагласен конкурс за съд помощник?

Мнениеот mi_lena » 29 Дек 2013, 11:11

bird_of_paradise написа:Децата на Хората в съдебната власт стават съдебни помощници
http://www.segabg.com/article.php?id=674181..


Хм. Има доста тенденциозни елементи в тази статия.
Няма спор, че нагласените конкурси са кофти работа, а заобикалянето на конкурсите с временни назначения - още по-кофти.
Проблемът на статията е във внушението, че щом се класира някое дете на магистрат, това автоматично означава, че конкурсът е нагласен.
Ми... не означава.
Напълно възможно е това "дете" да е просто по-подготвено. А няма как да не е, ако мама или тате са достатъчно компетентни и са си дали труда да го подготвят. Както и във всяка друга област. Все едно адвокат, зъболекар, обущар и пр. ще си остави детето да се яви на изпит за работа в същата област без поне да го попрепита.
Може пък конкурсът да е "нагласен" и с обратен знак. Всички знаем какъв змиярник понякога е вътрешната среда. Та е възможно най-подготвеният кандидат да бъде провален именно защото някой има зъб на мама или тате.
Ама статията не ги разглежда тези аспекти. С една дума - тенденциозничка е :))))
Аватар
mi_lena
Потребител
 
Мнения: 621
Регистриран на: 02 Сеп 2005, 16:53
Местоположение: София

Re: Нагласен конкурс за съд помощник?

Мнениеот kolegat » 29 Дек 2013, 13:43

mi_lena написа:
Ама статията не ги разглежда тези аспекти. С една дума - тенденциозничка е :))))


Единственото тенденциозно нещо, което виждам тук, е наглостта, дебелоочието и липсата на елементарен морал у висшите ни магистрати.
kolegat
Потребител
 
Мнения: 375
Регистриран на: 01 Юни 2011, 15:24

Re: Нагласен конкурс за съд помощник?

Мнениеот bird_of_paradise » 31 Дек 2013, 14:03

Разбира се, че има манипулативни внушения в статията- това продава, но като цяло е изнесена доста фактология , която провокира размисли за почтеността и има ли тя почва у нас. Всеки от засегнатите има право на отговор, дело, иск, тъжба и прочее и се стига до следващото питане- аджеба "мълчанието дали е знак на съгласие"? :)
Разбира се, че е възможно децата на магистрати да са по-подготвени, но не е правило :), а когато именно от висините на позицията, която въплъщава Цацаров се извиси глас по този проблем- усещането за нагласеност и "безобразия накуп" се засилва.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител
 
Мнения: 2668
Регистриран на: 25 Яну 2013, 15:27

Re: Нагласен конкурс за съд помощник?

Мнениеот mi_lena » 31 Дек 2013, 16:33

Спор няма.
Всичко трябва да е почтено и прозрачно и това е в интерес на всички.
Била съм член на комисия за подбор на помощници, та ми се видя силно недостоверно как така един кандидат ще рецитира НК, а друг ще свежда бюлетин за здравето на майка си. И двете, при условия на публичност, но .... да си носи греха, който го е направил или пък който си го е съчинил. :)
Аватар
mi_lena
Потребител
 
Мнения: 621
Регистриран на: 02 Сеп 2005, 16:53
Местоположение: София

Re: Нагласен конкурс за съд помощник?

Мнениеот teogeo » 02 Яну 2014, 20:04

Това с по-добре подготвените деца на магистрати... едно време, като бях малък и като правехме пакости в детската градина ни лъжеха по подобен начин - е сега ще дойде милиционерското куче, ще подуши и ще покаже пакостника... Малки бяхме, ама не вярвахме много-много. Сега, на къде-къде по-дърти години искат пак "на голо" да вярваме.
Сещам се за едно момиче, баба й съдийка от ВКС. Така добре я е подготвила, че постоянно я късат на сериозните изпити. Че и по два пъти... влачи ликвидации, не може да отлепи. Ама не се отчайва момичето, знае - криво-ляво ще влачи, ще струва... само и само да завърши, после идва лесното... ...

Нещо глупаците взеха да свършват, а тарикатите взеха да се нервят, че старите лъжи не ловят ред. А да се измислят нови - няма акъл.
Аватар
teogeo
Активен потребител
 
Мнения: 1550
Регистриран на: 15 Юли 2009, 22:28

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 15 госта


cron