начало

ЦИК отказа да определя здравни правила за гласуването ЦИК отказа да определя здравни правила за гласуването

Две годишната гаранция според ЗЗП важи ли за обувки?

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Re: Две годишната гаранция според ЗЗП важи ли за обувки?

Мнениеот lexy21 » 21 Окт 2011, 22:27

kirofabv написа:Таман да се откажа защото май дори и ти не си прочел текста, но реших все пак да питам.
нАпрегни се, другарю, в/у точки 5,6 и 7 от въпросното съмнително тълкуване на закона. Това с "доставката" ми се струва дооооста съмнително.

Не си спомням да сме играли на топчета, фунийки или нещо друго, камо ли по друга линия да съм Ви другар. Безкрайно се дезинтересирам от това, което на Вас Ви се струва съмнително. Опитах се да Ви насоча към общодостъпно място, където сравнително добре и на прост език са обяснени основни понятия за хора като Вас, които просто си "четат текста". Радвам се, че не се подведох да Ви обяснявам. Очевдино щеше да е тотална загуба на време - за мен, за Вас и за другарите Ви.
Аватар
lexy21
Активен потребител
 
Мнения: 2606
Регистриран на: 14 Фев 2008, 18:34

Re: Две годишната гаранция според ЗЗП важи ли за обувки?

Мнениеот kirofabv » 21 Окт 2011, 22:45

lexy21 написа:Не си спомням да сме играли на топчета, фунийки или нещо друго, камо ли по друга линия да съм Ви другар. Безкрайно се дезинтересирам от това, което на Вас Ви се струва съмнително. Опитах се да Ви насоча към общодостъпно място, където сравнително добре и на прост език са обяснени основни понятия за хора като Вас, които просто си "четат текста". Радвам се, че не се подведох да Ви обяснявам. Очевдино щеше да е тотална загуба на време - за мен, за Вас и за другарите Ви.


Моля Ви, съвсем не исках да Ви обидя. Предполагах, че по форумите се допуска и леко чувство за хумор. Ако знаех, че така ще се засегнете щях да бъда доста по-фамилиарен с Вас, щом Ви доставя удоволствие и липсата му ви обижда. В никакъв случай не съм искал да покажа неуважение към Вас, както и към всяка персона пишеща тук.

От друга страна въпросът ми още от заглавието беше точен, конкретен и ясен и подлежеше на отговор с не повече от две букви. Съжелявам, че Ви накарах да вадите от девет кладенеца вода избягвайки точен и аргументиран отговор.

Поздрави и ако все пак можете да дадете по-обоснована защита на своята теза - моля, заповядайте да се изкажете. Ако не - извинявам се, че ми загубихте времето. Бъдете здрав и живейте дълго !
kirofabv
Младши потребител
 
Мнения: 12
Регистриран на: 19 Окт 2011, 21:04

Re: Две годишната гаранция според ЗЗП важи ли за обувки?

Мнениеот lexy21 » 21 Окт 2011, 23:06

Не сте ме обидили, спокойно :lol: , става дума за елементарна култура на общуване с хора, които не познавате /в случая форумно/, не за допускане или не на чувство за хумор. Хуморът, лично аз, го приветствам :wink:
kirofabv написа:[От друга страна въпросът ми още от заглавието беше точен, конкретен и ясен и подлежеше на отговор с не повече от две букви.

Въпросът Ви съдържа заблудата още със заглавието. ЗПП не дава две години гаранция. Гаранция и рекламация са различни правни понятия. Щом настоявате за точен, конкретен и ясен отговор с две букви: НЕ.
Аватар
lexy21
Активен потребител
 
Мнения: 2606
Регистриран на: 14 Фев 2008, 18:34

Re: Две годишната гаранция според ЗЗП важи ли за обувки?

Мнениеот kirofabv » 21 Окт 2011, 23:11

lexy21 написа:Не сте ме обидили, спокойно :lol:

Радвам се.

lexy21 написа: Щом настоявате за точен, конкретен и ясен отговор с две букви: НЕ.

Мерси отново ;)
kirofabv
Младши потребител
 
Мнения: 12
Регистриран на: 19 Окт 2011, 21:04

Re: Две годишната гаранция според ЗЗП важи ли за обувки?

Мнениеот lexy21 » 21 Окт 2011, 23:27

За нищо. След като изяснихме /надявам се/ въпроса с гаранцията, преценете Вашия конкретен случай и, ако решите да предявите рекламация, опитайте се да не им говорите за "гаранция" /която във Вашия случай е била на лице, но, предполагам е изтекла, иначе нямаше да си общуваме тук/. Изтеклият 30-дневен гаранционен срок не Ви отнема правото на рекламация.
Аватар
lexy21
Активен потребител
 
Мнения: 2606
Регистриран на: 14 Фев 2008, 18:34

Re: Две годишната гаранция според ЗЗП важи ли за обувки?

Мнениеот kirofabv » 22 Окт 2011, 00:21

Ще си предявя рекламацията разбира се. А търговецът е длъжен да я впише в регистъра (книгата) за рекламации. Пък ще видим дали ще бъде уважена. Все пак маратонки за около половин МРЗ би трябвало да издържат малко повече от 40 дни при условие, че са носени само за разходка.
kirofabv
Младши потребител
 
Мнения: 12
Регистриран на: 19 Окт 2011, 21:04

Re: Две годишната гаранция според ЗЗП важи ли за обувки?

Мнениеот karmen1961 » 17 Дек 2015, 19:26

Виждам, че темата отдавна е замряла, но проблемите с обувките не замират. Аз не съм правист, но схванах разликата между срок на гаранция и срок за рекламация. Както и разликата между отговорността на производителя и на продавача. Обаче мира не ми дава моят проблем.
Купувам си, значи, боти за зимата. Къси. Цена 70 (не е малко). Български. Естествена кожа. Фасон - ежедневни обувки. На дебела платформа с грайфер, за зимни условия. Продавачката ме уверява, че подметката е на каучукова основа. Доволна, че съм намерила, каквото търся, ги подмъквам. Гаранцията, както винаги, е 1 месец. На 45-ия ден подметката на единия крак се сцепи като полиуретанова, та нищо да не може да се направи. Гаранцията е изтекла. На всичкото отгоре, аз живея в Шумен, където тази зима досега всъщност нямаме зима - ни дъжд, ни сняг (за разлика от други места), ни студове - да кажеш температурните разлики дошли в повече на подметката. Не куцам, не нося патерици и бастун - с една дума ходя нормално с двата крака. Питам се как може ежедневни неевтини боти да имат същата гаранция като китайски летен чехъл за 6 лева. Подчертавам "ежедневни", защото моделът предполага яко носене, не само по партита и събития. Логично е, като даваш такива пари, да очакваш, че този чепик ще изкара поне един сезон. Че то ако всеки месец давам 70 лв за обувки...
Питанката ми е наистина ли трябва да се примиря, или все пак мога да се опитам да ги рекламирам, имайки предвид спецификата им? Някой има ли опит с това? Разбирам, че по закон имам право на рекламация и никой не може да ми забрани, въпросът е има ли смисъл и има ли някаква надежда за решение в моя полза? Някой знае ли за такъв случай, когато въпреки изтеклата гаранция (на практика минималната за такъв тип стоки), рекламацията е била уважена (от съда например, ясно, че продавачът няма да се даде.) Моля, ако все пак някой влиза тук, да ме светне какво да правя.
Предварително благодаря
karmen1961
Младши потребител
 
Мнения: 44
Регистриран на: 01 Ное 2011, 12:11

Re: Две годишната гаранция според ЗЗП важи ли за обувки?

Мнениеот doc03 » 17 Дек 2015, 19:40

Управлявате ли автомобил? (в ежедневието)
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител
 
Мнения: 2306
Регистриран на: 16 Апр 2009, 22:24

Предишна

Назад към Търговско право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Majestic-12 [Bot] и 9 госта


cron