начало
Прокурорската колегия не образува дисциплинарка срещу обвинител, предложен за наказание от Сарафов Прокурорската колегия не образува дисциплинарка срещу обвинител, предложен за наказание от Сарафов

Производство на дрехи с марки на автомобили.

Защита на авторски и сродни права, индустриална собственост, патенти и полезни модели
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Производство на дрехи с марки на автомобили.

Мнениеот kolevv_89 » 15 Сеп 2011, 15:17

Здравейте,
Искам да произвеждам дрехи(тениски, якета, шапки, гащеризони) на известни марки автомобили(BMW, Ferrari, Mercedes) и да ги продавам в интернет. Пазара ще е главно САЩ, както и ЕУ. Предварително искам да знам какви проблеми могат да възникнат ако се заема с това? От къде мога да взема информация? Ако трябва да се плаща за използване на марки.
kolevv_89
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 15 Сеп 2011, 15:09

Re: Производство на дрехи с марки на автомобили.

Мнениеот TheOldMan » 15 Сеп 2011, 16:52

Проблема ще е че ще ползвате запазената марка на друга фирма. А това може да става само с изричното разрешение на държателя на марката. А такова няма да получите, тъй като такива фланелки и шапки се продават от съответните фирми-притежатели на марката
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител
 
Мнения: 1646
Регистриран на: 08 Май 2008, 15:19

Re: Производство на дрехи с марки на автомобили.

Мнениеот kolevv_89 » 15 Сеп 2011, 17:15

Това означава ли, че България е залята с такива артикули, които са използвали неправомерно марките? Това един вид не е ли рекламна стока, която рекламира съответните марки автомобили? А няма ли разлика между продажбата на облекла ментета с марка Адидас, Пума, Босс и т.н. и такива с автомобилни знаци. Първите са марки произвеждащи облекло, а вторите не.
kolevv_89
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 15 Сеп 2011, 15:09

Re: Производство на дрехи с марки на автомобили.

Мнениеот TheOldMan » 15 Сеп 2011, 21:21

Да - залята е, и да - неправомерно е. И за Адидас, и за Мерцедес. Ма на никой не му дреме - мила родна картинка...
Вие питате какви проблеми могат да възникнат. Както виждате, някои хора не ги интересуват проблемите - те произвеждат, продават и печелят без да се интересуват нито от закони, нито от запазени марки.
Без разрешение от държателя не можете да ползвате никаква марка или емблема, независимо дали е Адидас, Мерцедес или Малборо. Какво ще се произвежда и пуска на пазара под дадената марка е решение само на притежателя на марката. Ако искат, Адидас могат да пуснат цървули, Мерцедес - тротинетки, а Малборо лекарство против рак на белия дроб, но вие нямате право да поставяте тяхната емблемата на своя стока, каквато и да е тя.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител
 
Мнения: 1646
Регистриран на: 08 Май 2008, 15:19

Re: Производство на дрехи с марки на автомобили.

Мнениеот bulgarus » 16 Сеп 2011, 17:47

kolevv_89 написа: А няма ли разлика между продажбата на облекла ментета с марка Адидас, Пума, Босс и т.н. и такива с автомобилни знаци. Първите са марки произвеждащи облекло, а вторите не.


Принципно марката дава право на изключително ползване само и единствено във връзка с класа/класовете на стоките и/или услугите, за които е регистрирана.

След кратка проверка в базата данни на Службата за хармонизация във вътрешния пазар (марки и дизайн), се оказа че повечето известни производители на автомобили (Mercedes, Lamborghini, Ferrari) са регистрирали марките си и в клас 25, който обхваща дрехи и съответно фланелки.

Така че производството на фланелки с някоя от тези марки с цел продажба (=в търговската мрежа) и без позволението на съответния правоносител би било в разрез със законовата забрана

да се използва знак идентичен на марката за стоки или услуги, идентични на тези, за които марката е регистрирана.


Резултат:

Такова производство не е препоръчително от правна гледна точка.
bulgarus
Младши потребител
 
Мнения: 38
Регистриран на: 15 Мар 2007, 16:18
Местоположение: Vienna/Sofia

Re: Производство на дрехи с марки на автомобили.

Мнениеот nk7702n » 16 Сеп 2011, 19:55

Има си и наказателен състав в НК за такова деяние...
nk7702n
Старши потребител
 
Мнения: 6454
Регистриран на: 01 Юли 2010, 11:02


Назад към Интелектуална собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта


cron