начало
Районен съдия става зам.-министър на икономиката Районен съдия става зам.-министър на икономиката

Авторско право над снимки на древни писмени паметници

Защита на авторски и сродни права, индустриална собственост, патенти и полезни модели
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Авторско право над снимки на древни писмени паметници

Мнениеот pisatel2011 » 11 Сеп 2011, 16:06

Здравейте! Спазих изрично изискванията да потърся сходна тема във форума, но не намерих.
В момента пиша приложна книга за дизайн и предпечат и искам да засегна въпроси свързани с древни писмени паметници - палеографски паметници. Като - скални рисунки, каменни надписи, надписи върху дърво, глина, кост и др., ръкописни книги, старопечатни книги, различни машини, инструменти за писане и др. Тъй като държа да бъде законово издържано всичко, регистрирам марка и фирма, закупувам издателски софтуер и техника. Ще кандидатствам и за европейска марка в Аликанте. Това ще бъде хартиено издание, интернет сайт и диск, преведени на още два езика за разпространение и продажба и в други държави. Затова е нужна правна защита.
Но има казус, на който не намирам решение:
Искам да илюстрирам със снимков материал текста в тази част за древните паметници.
Например: Розетката от Плиска. Това са снимки на розетката:
1. Това е графика на розетката от уикипедия: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0% ... Pliska.svg
2. Това е снимка на розетката в историческа статия:
http://www.bolgari.net/files/historical ... 083120.jpg
3. Това е тифец (изрязано изображение) производно от горната снимка: http://kazusdrevnipametnici.hit.bg/
4. На същият адрес е сувенир, който съм си купил: http://kazusdrevnipametnici.hit.bg/imag ... 235546.jpg

Казусът е: мога ли да използвам тифец на снимка: статуя, камък с надпис, стели и др. не само от България? Трябва ли да отправя запитване към държавната агенция за авторско право, министерството на културата, на всяка държава, в която съм правил снимки или ползвам такива от други източници - например заплатени сайтове или свободни в Интернет? Може би щом съм снимал лично пещерни рисунки и др. аз съм собственик на снимката, но мога ли да я използвам за комерсиални цели? Трябва ли да информирам надзорни органи за това.
На кого приднадлежат изрязани (тифец) изображения на древните писмени паметници, при условие че не са артпродукции на съвременен автор?
Бих желал да използвам снимки на реалните произведения, а не графики.
Въпросът за мен е сериозен. Осъзнавам факта, че в момента, в който съм готов, трябва да потърся квалифицирана помощ и ще го направя. Но ми е нужна вашата помощ, в момента, за да съобразя действията в последствие.

Благодаря за вниманието и помоща!
pisatel2011
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 11 Сеп 2011, 15:11

Re: Авторско право над снимки на древни писмени паметници

Мнениеот shelley » 11 Сеп 2011, 17:13

Ако ще използвате снимките или друг вид възпроизвеждания на изображението за търговски цели - напр. сувенири, медальони и т.н. положението е едно, ако ще ги ползвате за изследователска работа е друго.
За да използвате изображение на културна ценност като търговска марка трябва да имате договор със собственика - който може да е държавата, може да е община, може да е музей и т.н. зависи от конкретния случай.
чл. 179 ЗКН:

Чл. 179. (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2011 г.) (1) Създаването, разпространението и използването на изображения на културни ценности за лични нужди с представителна, образователна и научна цел е свободно.

(2) Създаването, разпространението и използването на изображение на културна ценност или на елементи от нея във фотографско, компютърно, видео- и друго изображение с търговска цел, включително използването на изображението или на части от него при производство на стоки, етикети и дизайнерски решения или за реклама, се извършват при условия и по ред, определени с наредбата по чл. 178 въз основа на договор, сключен със собственика на културната ценност, а за музейните културни ценности - с директора на съответния музей.
shelley
Младши потребител
 
Мнения: 44
Регистриран на: 30 Май 2011, 12:10

Re: Авторско право над снимки на древни писмени паметници

Мнениеот pisatel2011 » 13 Сеп 2011, 14:34

Тъй като ще използвам изображенията не само с научна, но и с комерсиална цел ще трябва да сключа догововори със собствениците на тези културни ценности. Книгата е научен труд. Но никъде предпечата и дизайна не са определени като чисти науки. Това са комплексни модерни науки, с все още неустановени традиции в университетите. Макар, че се преподават. Аз съм практик в дизайна и предпечата, но имам образование в Книгоиздаване, печат и палеография. Тогава? Това ще бъде комерсиален продукт, с явно общополезни качества - теоретични и практически. Вероятно ще трябва да започна от министерството на културата на всяка държава. Явно?
pisatel2011
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 11 Сеп 2011, 15:11


Назад към Интелектуална собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 госта


cron