начало

Съдът отказа да регистрира партията „Няма такава държава“ Съдът отказа да регистрира партията „Няма такава държава“

Отписване на ипотека след погасяване на кредит

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Отписване на ипотека след погасяване на кредит

Мнениеот jacky2006 » 28 Юли 2011, 10:02

Здравейте!
Извинявам се предварително ако вече темата е коментирана.
Имам ипотечен кредит, възнамерявам (живот и здраве) да погася цялата главница.

Говорих с банката за процеса как ще се отпише ипотеката. Дадоха ми твърде уклончив отговор. Отговора беше - превеждате парите по сметката, подписвате се на документ че сте ги превели и ние ще имаме грижата да се погрижим за ипотеката. Питах за краен срок в който ще се "покрижат" и ипотека върху жилището няма да има - зависи от натовареността на адвокатите до 2 седмици може и повече.

С подобен отговор се опарих със строителя (затова най вероятно съм доста мнителна) и при цялото ми уважение към банката и служителите искам да питам:

1. Има ли правно основание на което банката може да НЕ свали ипотеката от апартамента - нямам никакви други задължения към банката и към други банки или лица
2. Имам ли правно основание на което банката е длъжна да свали ипотеката в определен срок.
3. Имам ли право да искам срок в който ипотеката да бъде премахната и как това да се случи, за да съм сигурна че няма да ме подхлъзнат (въпреки че досега като изряден платец не съм имала проблеми)
4. Чия собственост е апартамента в тези 2 седмици и защо ипотеката беше направена в деня на закувупането на имота а сега им трябват 2 седмици за да я махнат?!
5. Към какъв адвокат да се обърна - имам позната юрист но тя не се занимава в тази област и едва ли ще ми е полезна.Банката е РФБ.

Благодаря ви предварително за отговорите!
Хубав ден
jacky2006
Младши потребител
 
Мнения: 15
Регистриран на: 03 Мар 2010, 14:10

Re: Отписване на ипотека след погасяване на кредит

Мнениеот nk7702n » 28 Юли 2011, 10:16

Всеки компетентен адвокат може да извърши съответните действия по заличаване на вписаната ипотека. Не е толкова сложно и не изисква чак толкова време. Щом сте изплатили дължимата сума на кредитора, останалото е много лесно. Обърнете се към адвокат, за да сте спокойна.
nk7702n
Старши потребител
 
Мнения: 6449
Регистриран на: 01 Юли 2010, 11:02

Re: Отписване на ипотека след погасяване на кредит

Мнениеот Melly » 28 Юли 2011, 10:48

jacky2006,
Бъдете особено внимателна относно размера на цялото задължение съм Банката (главница + лихви + лихва за предсрочно погасяване на кредита и др. разни дреболийки), за да не се окаже, че имате да дължите още суми и заради тях Банката да не даде съгласието си за заличаване на ипотеката върху имота.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител
 
Мнения: 7592
Регистриран на: 18 Окт 2007, 23:13
Местоположение: гр. София

Re: Отписване на ипотека след погасяване на кредит

Мнениеот jacky2006 » 28 Юли 2011, 10:52

Благодаря Ви за отговора!
Моята логика също ми подсказва че ако може да се направи за 1 час -> не би трябвало свалянето да трае 2 седмици, още повече че банката не ми дава конкретен срок и документ в който да пише – до 2 седмици считано от дата Х ипотеката ще бъде свалена.

Като цяло във форума видях много проблеми на хора които са възникнали главно от лоша информираност и непредпазливост, затова искам и детайлни отговори на всеки от въпросите по горе – как правно са уредени тези процеси - какво се случва за да се свали ипотеката, чия собственост е имота в този период (мисля че имота и в момента е моя собственост по нотариален акт, просто има тежест), но възможни ли са измами, след като кредита вече финансово обезпечен, банката има ли правно основание да бави заличаването и най-вече да не се ангажира с конкретен срок това да бъде свършено?

Определено ще се обърна към адвокат преди да им изсипя една торба пари, най-малкото имам право да съм добре информирана, а отговор - "ние ще се погрижим", далеч не е това което очаквах.
jacky2006
Младши потребител
 
Мнения: 15
Регистриран на: 03 Мар 2010, 14:10

Re: Отписване на ипотека след погасяване на кредит

Мнениеот jacky2006 » 28 Юли 2011, 10:56

Melly написа:jacky2006,
Бъдете особено внимателна относно размера на цялото задължение съм Банката (главница + лихви + лихва за предсрочно погасяване на кредита и др. разни дреболийки), за да не се окаже, че имате да дължите още суми и заради тях Банката да не даде съгласието си за заличаване на ипотеката върху имота.


Melly, благодаря ти!
Тези изчисления ги правя от поне 6 месеца. Всичко ще бъде погасено в това число и имам малка резервна сума в случай че излезнат допълнителни таски. Просто искам да се застраховам срещу некоректност, която вече видях от страна на строителя, но пък там имах правно основание и успях да се защитя.
jacky2006
Младши потребител
 
Мнения: 15
Регистриран на: 03 Мар 2010, 14:10

Re: Отписване на ипотека след погасяване на кредит

Мнениеот bridget » 03 Авг 2011, 13:37

Според мен се притеснявате прекалено (мъничко притеснение никога не вреди - нали все пак страх лозе пази, но не прекалявайте :) ).
Законът е вменил в задължение на банката да заличи ипотеката в двуседмичен срок: чл.60, ал.5, ЗКИ: При пълно погасяване на кредита банката заличава, съответно освобождава, предоставените обезпечения в срок не по-дълъг от 14 дни от искането на клиента и заплащане на дължимите такси.
Т.е. отивате в клона, изчисляват ви колко дължите за предсрочно погасяване на кредита (вкл. и ако имате договорена някаква такса за предсрочно погасяване), внасяте сумата на касата, плащата таксата за заличаване и подавате заявление, че искате заличаване. Оттам нататък е ангажимент на юрисконсулт на банката да организира процедурата.
Апартаментът през тези две седмици безспорно е изцяло ваш, както е бил досега.
Добре е обаче да дадете ясно да се разбере в клона, че държите заличаването да стане в законоустановения срок, защото напълно е възможно нишката между клона и юристите да се скъса и заличаването просто да се забрави и следователно забави. А така ще си имат едно наум, че клиентката няма да приеме с усмивка едно забавяне и ще дават зор на "Правно" :)
Ако нямате други задължения към конкретната банка (към други банки е без значение дали имате), няма никакво основание да не ви заличат ипотеката. От опит ви казвам, че ако се получават забавяния, то не е поради нежелание на банката, а поради претовареност на юристите, като не визирам конкретната банка, а говоря по принцип.
Поздрави.
Аватар
bridget
Младши потребител
 
Мнения: 43
Регистриран на: 09 Юни 2005, 21:06

Re: Отписване на ипотека след погасяване на кредит

Мнениеот dmetodiev » 10 Фев 2017, 17:10

Здравейте,
Имам един такъв въпрос касаещ Пощенска банка и незаличена ипотека от 2012 година.
Учредена е през 2004 година и кредита е окончателно погасен заедно с всички дължими разходи през Май, 2012 г. Наскоро исках да изтегля нов ипотечен кредит и се оказа, че ипотеката не е вдигната. Намерих вносната бележка за заплатена такса "вдигане на ипотека" от 50 лв. Ходих в банката и там ме пратиха в Агенция по вписванията, да си платя такса и на основание изтегли 10 години от първоначалното учредяване да вдигна ипотеката.
След като изчетох доста теми, намерих и чл. 60 от КСИ, ал. 6 , според който е задължение на банката да вдигне тежестите в 14 дневен срок. Изпратих оплакване до централата в София, за неспазване на закона както и от грубото отношение на служителите и след няколко часа получих отговор, че не намират нередности и е мое задължение да отида в Агенцията по вписванията. При тях всичко било изрядно..
Та на въпроса ми, чие е задължението за отписването на ипотеката от Агенция по вписванията - мое или на банката и дали нещо аз не чета чл.60 както трябва. Тъй като говорих и с ПИБ и при тях процедурата е същата - те дават само писмото за съгласие и клиента обикаля по нотариуси и Агенция.
Благодаря предварително
dmetodiev
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 10 Фев 2017, 16:51

Re: Отписване на ипотека след погасяване на кредит

Мнениеот todor72 » 04 Авг 2017, 10:13

Адвокат Тодор Мангъров - безплатни консултации във връзка с покупко - продажба на недвижими имоти.

http://tml-consult.bg/index.php?lang=bg
todor72
Младши потребител
 
Мнения: 36
Регистриран на: 04 Авг 2017, 10:08


Назад към Ипотека


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron