начало

Агентка измамила туристи със 70 000 лева Агентка измамила туристи със 70 000 лева

предмет на деиност

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


предмет на деиност

Мнениеот РОКСАНА ДЕРИВОЛКОВА » 04 Дек 2003, 15:45

ОБРЪЩАМ СЕ КЪМ ВСИЧКИ КОЛЕГИ ПРАКТИКУВАЩИ ЮРИСТИ: ПОМОГНЕТЕ МИ ДА НАМЕРЯ ЛЕГАЛНА ДЕФИНИЦИЯ НА ПОНЯТИЕТО "ПРЕДМЕТ НА ДЕИНОСТ"
БЛАГОДАРЯ ЗА СЪДЕИСТВИЕТО
РОКСАНА ДЕРИВОЛКОВА
 

Re: предмет на деиност

Мнениеот St. » 04 Дек 2003, 16:20

Legalna definicia niama. Spored registurnite sudilishta predmetut na turg.dr-vo sledva da e suobrazen s chl.1, al. 1 ot TZ.
St.
 

Re: предмет на деиност

Мнениеот Кръвно мерим всякакво » 04 Дек 2003, 17:56

И аз мисля, че няма легално определение на понятието "предмет на дейност", но това не е нужно...
Предметът на дейност е това, което е вписано като такъв в търговския регистър по партидата на съответния търговец. То може да вкл. сделките, изброени в чл. 1, ал. 1-ТЗ, но също така и неизброените там (арг. от чл. 1, ал. 3 от ТЗ), стига да не са забранени от закона.
Така например, ако направите справка по фирмено дело № 6413/1991 по описа на В. окръжен съд ще видите, че в предмета на дейност на едноличния търговец "......" е вписано като предмет на дейност (освен другото) "мерене на кръвно налягане", което намирам за чудесно, прекрасно.
Кръвно мерим всякакво
 

Re: предмет на деиност

Мнениеот snakemoon » 05 Дек 2003, 11:14

Няма общо установено в правна норма определение за предмет на дейност. Освен написаното от колегите, ще добавя, че има разлика (това се третира различно от закона) между вписан предмет на дейност и осъществяван предмет на дейност.
snakemoon
 

Re: предмет на деиност

Мнениеот badu » 05 Дек 2003, 11:21

струва ми се че от правна страна няма значение дали извършваната от търговеца дейност не е вписана като предмет на дейност в търговския регистър. Обаче мисля че има значение от счетоводна гледна точка: направените разходи свързани с невписания предмет на дейност мисля че не се признават за оправдан разход.
badu
 

Re: предмет на деиност

Мнениеот snakemoon » 05 Дек 2003, 11:46

За badu
Зависи от формулировката при вписването.
snakemoon
 


Назад към Търговско право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron