начало

ВАС решава накърнени ли са трудовите права на асистентите в университетите ВАС решава накърнени ли са трудовите права на асистентите в университетите

предмет на деиност

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


предмет на деиност

Мнениеот РОКСАНА ДЕРИВОЛКОВА » 04 Дек 2003, 15:45

ОБРЪЩАМ СЕ КЪМ ВСИЧКИ КОЛЕГИ ПРАКТИКУВАЩИ ЮРИСТИ: ПОМОГНЕТЕ МИ ДА НАМЕРЯ ЛЕГАЛНА ДЕФИНИЦИЯ НА ПОНЯТИЕТО "ПРЕДМЕТ НА ДЕИНОСТ"
БЛАГОДАРЯ ЗА СЪДЕИСТВИЕТО
РОКСАНА ДЕРИВОЛКОВА
 

Re: предмет на деиност

Мнениеот St. » 04 Дек 2003, 16:20

Legalna definicia niama. Spored registurnite sudilishta predmetut na turg.dr-vo sledva da e suobrazen s chl.1, al. 1 ot TZ.
St.
 

Re: предмет на деиност

Мнениеот Кръвно мерим всякакво » 04 Дек 2003, 17:56

И аз мисля, че няма легално определение на понятието "предмет на дейност", но това не е нужно...
Предметът на дейност е това, което е вписано като такъв в търговския регистър по партидата на съответния търговец. То може да вкл. сделките, изброени в чл. 1, ал. 1-ТЗ, но също така и неизброените там (арг. от чл. 1, ал. 3 от ТЗ), стига да не са забранени от закона.
Така например, ако направите справка по фирмено дело № 6413/1991 по описа на В. окръжен съд ще видите, че в предмета на дейност на едноличния търговец "......" е вписано като предмет на дейност (освен другото) "мерене на кръвно налягане", което намирам за чудесно, прекрасно.
Кръвно мерим всякакво
 

Re: предмет на деиност

Мнениеот snakemoon » 05 Дек 2003, 11:14

Няма общо установено в правна норма определение за предмет на дейност. Освен написаното от колегите, ще добавя, че има разлика (това се третира различно от закона) между вписан предмет на дейност и осъществяван предмет на дейност.
snakemoon
 

Re: предмет на деиност

Мнениеот badu » 05 Дек 2003, 11:21

струва ми се че от правна страна няма значение дали извършваната от търговеца дейност не е вписана като предмет на дейност в търговския регистър. Обаче мисля че има значение от счетоводна гледна точка: направените разходи свързани с невписания предмет на дейност мисля че не се признават за оправдан разход.
badu
 

Re: предмет на деиност

Мнениеот snakemoon » 05 Дек 2003, 11:46

За badu
Зависи от формулировката при вписването.
snakemoon
 


Назад към Търговско право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron