начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

платен отпуск

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


платен отпуск

Мнениеот danii » 12 Ное 2003, 13:14

Имам ли право да ползвам оставащия ми от предходни години платен отпуск преди да изляза в полагащия ми се платен отпуск за гледане на дете до 2 г. възраст.? Ако имам това право моля цитирайте документи, с които да подкрепя искането си, защото нашата счетоводителка твърди, че мога да си ползвам отпуските след изтичане на платения отпуск за майчинство.

Благодаря предварително за всички отговори!
danii
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 28 Яну 2004, 15:17

Re: платен отпуск

Мнениеот gogo-1 » 12 Ное 2003, 14:52

В кодекса на труда не е визирана тази конкретна хипотеза. Но аз ви предлагам следното:
Съгласно чл.164, ал.5 от КТ може да си прекъснете отпуска за отглеждане на дете до навършването на двегодишната му възраст и да започнете работа, като по този начин ще ви плащат и 50% от майчинските /55 лева/ над заплатата. След като вече сте започнали работа на пълно основание може да искате, ако ви разрешат да си ползвате платения годишен отпуск за минали години. Ако ви е разрешен платен годишен отпуск, то след неговото ползване може отново да искате отпуск за отглеждане на дете до навършване на двегодишната му възраст /ако все още не е навършило 2 год./, който отпуск работодателят вече не може да ви откаже.
Успех в борбата с работодателя! .... и със счетоводителката!
gogo-1
 

Re: платен отпуск

Мнениеот danii » 14 Ное 2003, 01:46

Много интересно предложение !
Благодаря за идеята !
danii
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 28 Яну 2004, 15:17

Re: платен отпуск

Мнениеот 14 » 18 Ное 2003, 16:07

Няма пречка след изтичане на отпуска поради бременност и раждане веднага да поискате да ползвате платен годишен отпуск за предходни и настоящата календарна година ,но е необходимо съгласие на работодателя ви.Отпускът за отглеждане на дете до 2-годишна възраст е едно ваше право и не сте длъжна първо да се възползвате от него ,а след това да ползвате платен годишен отпуск.При това ,може да бъдете ощетена при заплащане на платения годишен отпуск ,ако след изтичане на отпуска за отглеждане на дете до 2-годишна възраст ,не сте работили поне 10 дни ,тъй като за база за определяне на възнаграждението ви ще се вземе полученото от вас брутно трудово възнаграждение преди отпуските ви.Мнението на счетоводителката ви не е съобразено с КТ ,но явно ,така й е по изгодно ,тъй като платения годишен отпуск е за сметка на работодателя ,а отпуска за гледане на дете до 2-год. възраст-за сметка на НОИ.Въпреки това ,ако желаете повече време да гледате детето си ,първо ще ползвате отпуска по чл.164 от КТ -за гледане на дете до 2 год. възраст ,а след това-платения си годишен отпуск.Лично аз ,преди пет години ,след отпуска за бременност и раждане ,веднага ползвах платения си годишен отпуск и след него започнах работа ,поради финансови съображения ,естествено ,а наех бавачка да гледа детето ми.Всичко хубаво!
14
 


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google [Bot] и 30 госта


cron