начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Въпрос за реабилитация след условна присъда.

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Въпрос за реабилитация след условна присъда.

Мнениеот milen55 » 17 Май 2011, 12:30

Здравейте,

Преди 5 години извърших престъпление - кражба на GSM (Не знам, къде ми е бил умът).Точно бях станал пълнолетен. След 1 година съдът ми даде 4 годишна условна присъда, която замени ефективната - (2 години затвор). От присъдата ми остават 2 месеца. Съден съм един единствен път. Нямам други провинения и престъпления извършени преди и по време на този период. В момента уча икономика за придобиване на степен бакалавър, надявам се да запиша и магистратура следващата година. Общо взето се стремя да забравя всичко станало през 2006 г. Искам да стана отново нормален и равноправен гражданин на Република България.

От форумът разбрах, че при изтичането на присъдата реабилитацията настъпва автоматично (т.нар. реабилитация по право), тъй като не съм съден повече от 2 пъти. Разбрах, че самата реабилитация заличава самото осъждане.Но това, което не знам е как ще се отрази самото осъждане при започване на работа или пътуване в чужбина? Знам, че досието в полицията няма как да бъде премахнато.

Моля, ако имате възможност да ми отговорите на следните въпроси:
1. Как мога да проверя дали съм реабилитиран по право след изтичането на присъдата (от каде мога да извадя документ "черно на бяло", че съм реабилитиран)? Държа да имам документ за да мога, ако евентуално се наложи да докажа, че съм реабилитиран.

2. От доста време гледам в голямата си част от времето прекарано пред телевизора NationalGeographic, Discovery Channel и Reality TV. Често по тези канали дават предавания за работата на граничните служби на САЩ, Австралия и Англия. Това, което ми прави впечатление е, че при пристигането на пътниците на летището, пътниците попълват бордни карти, в които декларират: дали пренасят валута над разрешеният лимит, дали пренасят храна, дали са били съдени и др. Как една условна присъда от 4 години може да се отрази на посещението на една от тези три страни? До колкото знам, ако излъжа и отговоря с не на въпроса за осъждане това се счита за федерално престъпление, което се наказва с отказ за влизане в страната. Зная, че всяка страна има собствени закони, но ако имате информация за подобни казуси, моля да ги споделите.

3. При започване на работа в България или Европейският съюз работодателят ще може ли да види, че съм бил осъждан след като по право съм реабилитиран?

4. След реабилитацията ще стана ли пак нормален гражданин с равни права както на неосъждан?

5. Ако е възможно моля Ви да споделите, какви са възможните пречки с които се сблъсква човек след реабилитацията си?

6. Един чисто хипотетичен въпрос. Мога ли да стана полицай, адвокат или съдия след като съм реабилитиран по право?

Благодаря Ви предварително за отговорите.
milen55
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 17 Май 2011, 11:44

Re: Въпрос за реабилитация след условна присъда.

Мнениеот danielid » 17 Май 2011, 17:20

Реабилитацията заличава осъждането и отменя за в бъдеще последиците, които законите свързват със самото осъждане.

Извадете си едно свидетелство за съдимост :arrow: http://www.srs.justice.bg/61/page.html
danielid
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 20 Ное 2005, 16:44

Re: Въпрос за реабилитация след условна присъда.

Мнениеот eliana » 17 Май 2011, 18:48

За адвокатурата също НЕ! За справка : чл.5 ал.1 т.1 от ЗА .Не може да бъде адвокат - осъден като пълнолетен на "Лишаване от свобода" за умишлено престъпление от общ характер.

колкото до свидетелството за съдимост- виждала съм такова ,в което пишеше,че лицето е осъждано, въпреки че трябваше да е отразено друго, тъй като то трябваше да е реабилитирано по право. :roll:
eliana
Потребител
 
Мнения: 342
Регистриран на: 04 Фев 2006, 18:28

Re: Въпрос за реабилитация след условна присъда.

Мнениеот eliana » 17 Май 2011, 19:26

Но как става "потърсването" на правата,като председателят на съответния районен съд преценява дали това обстоятелство следва да се отрази в справката за съдимост? :roll:
eliana
Потребител
 
Мнения: 342
Регистриран на: 04 Фев 2006, 18:28

Re: Въпрос за реабилитация след условна присъда.

Мнениеот milen55 » 17 Май 2011, 22:02

Благодаря Ви за отговорите до тук.

Добре, че не кандидатствах с право щях да се ядосвам. Това не е ли вид дискриминация. Човек плаща дългът си към обществото и въпреки това има ограничения за него :( . ОСТАВА ПРЕСТЪПНИК. Предвид факта, че му е първа и последна грешка (всеки прави грешки), пък и ще получа диплома за висше скоро.

Колкото до въпроса на eliana. Районният съд ще ми разреши ли да се реабилитирам по право, след като подам молбата за свидетелство за съдимост?

Какво става, ако замина в страна членка на ЕС и кандидатствам за работа. Може ли работодателят да изисква свидетелство за съдимост и каква е точно процедурата за това?

Остава и въпрос номер 2 - ако имате някаква информация по него моля да я споделите.
milen55
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 17 Май 2011, 11:44

Re: Въпрос за реабилитация след условна присъда.

Мнениеот iva_sh » 17 Май 2011, 22:58

ако в свидетелството за съдимост има осъждане за което е настъпила реабилитация по НК и РС откаже да коригира тази неточност, мисля че е напълно възможно да се подаде жалба пред Административен съд по АПК.
iva_sh
Потребител
 
Мнения: 510
Регистриран на: 07 Ное 2008, 01:07

Re: Въпрос за реабилитация след условна присъда.

Мнениеот eliana » 17 Май 2011, 23:23

Само искам да уточня- реабилитацията по право означава,че тя настъпва по силата на закона,без дело за реабилитация.
Не мога да преценя дали е справедливо или е дискриминация... човек много трябва да мисли какво прави ....,колкото до образованието , то е бонус , независимо дали практикуваш или не.
eliana
Потребител
 
Мнения: 342
Регистриран на: 04 Фев 2006, 18:28

Re: Въпрос за реабилитация след условна присъда.

Мнениеот eliana » 17 Май 2011, 23:30

Чужд работодател не може да прави такива справки . Те се правят за нуждите на
някакво съдебно производство,но за работа ...не мисля, поне на този етап.
eliana
Потребител
 
Мнения: 342
Регистриран на: 04 Фев 2006, 18:28

Re: Въпрос за реабилитация след условна присъда.

Мнениеот blossom1 » 18 Май 2011, 12:29

Ако подадете молба да ви бъде издадено свидетелство за съдимост/до РС по месторождението ви/ документите за осъждането си докладват/носят/ на дежурния съдия или председателя, който би трябвало да ги прегледа и отрази настъпилата реабилитация по право. Въз основа на неговото отбелязване в бюлетина за съдимост, реабилитацията се отразява в навсякъде в състемата на Бюра съдимост и ви се издава свидетелство за съдимост, че сте "неосъждан". Ако се притеснявате, че може съдията да "порпусне" да забележи и отбележи реабилитацията, то си пуснете първо молба до председателя на същия РС за отбелязването й. Работодател на може да се снабдява с данни за вашата съдимост освен от представеното от Вас свидетелство за съдимост/надяваме се вече чисто/. Изключение правят МВР и някои други подобни структури, които имат право да искат от съда Справка за съдимост, а в нея се вписват и реабилитираните осъждания. за чужбина нямате проблеми и тъй като се заличават последиците на осъждането, то спокойно може да декларирате, че не сте осъждан.
blossom1
Младши потребител
 
Мнения: 65
Регистриран на: 02 Окт 2008, 12:35

Re: Въпрос за реабилитация след условна присъда.

Мнениеот kilova_margi » 28 Юни 2016, 18:49

Здравейте, имам един много голям проблем и се надявам да ми помогне някой със съвет. От 20 години работя като учител. Обичам работата си и нямам никакви проблеми, имам и прекрасно семейство с две деца. Преди 25години получих условна присъда за една глупава младежка постъпка. Когато си вадих свидетелство за съдимост за започване на работа, в него пишеше Неосъждан. Но сега в Новия образователен закон, който влиза в сила от 1 август 2016 година, пише, че учител не може да бъде осъждано лице, ВЪПРЕКИ РЕАБИЛИТАЦИЯТА. Притерснявам се дали това няма да ме лиши завинаги от възможността да работя работата, която обичам и да се грижа за децата си. Моля, помогнете ми със съвет!
kilova_margi
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 28 Юни 2016, 18:37

Re: Въпрос за реабилитация след условна присъда.

Мнениеот ilian_todorov » 28 Юни 2016, 22:49

kilova_margi написа:Здравейте, имам един много голям проблем и се надявам да ми помогне някой със съвет. От 20 години работя като учител. Обичам работата си и нямам никакви проблеми, имам и прекрасно семейство с две деца. Преди 25години получих условна присъда за една глупава младежка постъпка. Когато си вадих свидетелство за съдимост за започване на работа, в него пишеше Неосъждан. Но сега в Новия образователен закон, който влиза в сила от 1 август 2016 година, пише, че учител не може да бъде осъждано лице, ВЪПРЕКИ РЕАБИЛИТАЦИЯТА. Притерснявам се дали това няма да ме лиши завинаги от възможността да работя работата, която обичам и да се грижа за децата си. Моля, помогнете ми със съвет!


Незабавно спри да се притесняваш!!! :D Минали са 25 години.

[i]Чл. 88а. (Нов - ДВ, бр. 28 от 1982 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр. 89 от 1986 г.) Когато от изтърпяването на наказанието е изтекъл срок, равен на този по чл. 82, ал. 1 и осъденият не е извършил ново умишлено престъпление от общ характер, за което се предвижда наказание лишаване от свобода, осъждането и последиците му се заличават независимо от предвиденото в друг закон или указ.
ilian_todorov
Активен потребител
 
Мнения: 1345
Регистриран на: 08 Юни 2013, 13:34

Re: Въпрос за реабилитация след условна присъда.

Мнениеот kilova_margi » 29 Юни 2016, 12:29

Благодаря Ви много за успокоението, но аз все пак не спирам да го мисля. Нали в закона пише НЕЗАВИСИМО ОТ РЕАБИЛИТАЦИЯТА? Мисля си кой и как ще проверява всичко това, дали няма да се отрази на целия ми живот. Преди 20 години бях млада и повече от инат и глупост допуснах да се стекат обстоятелствата неблагоприятно за мен. Благодаря Ви още веднъж и дано сте прав!
kilova_margi
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 28 Юни 2016, 18:37

Re: Въпрос за реабилитация след условна присъда.

Мнениеот ilian_todorov » 29 Юни 2016, 20:55

kilova_margi написа:Благодаря Ви много за успокоението, но аз все пак не спирам да го мисля. Нали в закона пише НЕЗАВИСИМО ОТ РЕАБИЛИТАЦИЯТА? Мисля си кой и как ще проверява всичко това, дали няма да се отрази на целия ми живот. Преди 20 години бях млада и повече от инат и глупост допуснах да се стекат обстоятелствата неблагоприятно за мен. Благодаря Ви още веднъж и дано сте прав!


Законодателят е имал предвид тези два члена от НК:

[i]Чл. 86. (1) Реабилитацията настъпва по право в следните случаи:
1. когато лицето е осъдено условно, ако в изпитателния срок не е извършило друго престъпление, поради което следва да изтърпи отложеното наказание;
2. (изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) когато е осъдено на лишаване от свобода до три години или на пробация, ако в течение на три години от изтичане на срока на наложеното с присъдата или намаленото с работа или помилване наказание не е извършено друго престъпление, наказуемо с лишаване от свобода или с по-тежко наказание;
3. когато е осъдено заедно или поотделно на глоба, обществено порицание или лишаване от права, ако в течение на една година от изпълнение на наказанието не е извършило друго престъпление от общ характер, и
4. когато е осъдено като непълнолетно, ако в течение на две години от изтърпяване на наказанието не е извършило друго престъпление от общ характер, за което му е наложено наказание лишаване от свобода.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) Реабилитацията по право не настъпва за престъпление, извършено от пълнолетно лице, което е било веднъж реабилитирано.

Чл. 87. (1) Вън от случаите по предходния член всеки осъден може да бъде реабилитиран от съда, който е издал присъдата като първа инстанция, ако в течение на три години от изтичане на срока на наложеното с присъдата или намалено с работа или помилване наказание не е извършил друго престъпление, наказуемо с лишаване от свобода или с по-тежко наказание:
1. ако е имал добро поведение и
2. ако при умишлено престъпление е възстановил причинените вреди.
(2) Съдът може да реабилитира осъдения и без да е възстановил причинените вреди, ако има за това уважителни причини.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Когато наред с наказанието лишаване от свобода е наложено и наказание лишаване от права по чл. 37, ал. 1, точки 6 и 7, или пробация, за да се постанови реабилитация, трябва да е изтекъл срокът на това наказание. Когато е наложена глоба, тя трябва да е изплатена.

[/i]
ilian_todorov
Активен потребител
 
Мнения: 1345
Регистриран на: 08 Юни 2013, 13:34

Re: Въпрос за реабилитация след условна присъда.

Мнениеот kilova_margi » 30 Юни 2016, 09:10

Прочетох ги много внимателно, но извинете ме за невежеството, как да ги съотнасям към моя проблем и какъв извод да си направя? Благодаря Ви за търпението!
kilova_margi
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 28 Юни 2016, 18:37

Re: Въпрос за реабилитация след условна присъда.

Мнениеот lawchoice » 30 Юни 2016, 11:47

§ 27, ал.1 от ПЗР на Закона:
"Лице, което към влизането в сила на закона заема длъжност на
педагогически специалист, запазва трудовото си правоотношение, ако е имало право да
заема съответната длъжност към момента на възникване на правоотношението."

П.П. Не знам защо /не ми е работа да давам правни съвети/, но реших да се включа по темата. Сега всеки да се захваща със своята работа!
"Човек може да има ум, знания, да бъде дори и гениален, но да няма характер." Ж. Лакордер
lawchoice
Потребител
 
Мнения: 892
Регистриран на: 28 Дек 2014, 22:44

Re: Въпрос за реабилитация след условна присъда.

Мнениеот kilova_margi » 30 Юни 2016, 13:55

Благодаря Ви!
kilova_margi
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 28 Юни 2016, 18:37

Re: Въпрос за реабилитация след условна присъда.

Мнениеот stefan123 » 04 Мар 2019, 19:12

Здравейте,
На 27.02 изтече 3 годишната ми усовна присъда. Не съм извършвал нарушения и искам да Моля за повече информация относно стъпките, които следва да предприема за да изчистя досието си. Доколкото разбах от информацията в интернет не е необходимо адвокат да извърши този процес.

Благодаря предваритено.
stefan123
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 26 Фев 2016, 17:41

Re: Въпрос за реабилитация след условна присъда.

Мнениеот sylviapetkova » 05 Мар 2019, 11:40

Здравейте.
След изтичане на изпитателния срок подавате молба до съда, който е постановил присъдата Ви като първа инстанция. Към молбата се прилагат:
1. Препис от присъдата, а когато делото е унищожено - препис от бюлетина за съдимост;
2. Доказателства, че са налице всички условия, които законът поставя, а именно:
а. да са изтекли три години от изтичане на срока на наложеното с присъда или намалено с работа или помилване наказание;
б. в този срок осъденият да не е извършил друго престъпление, наказуемо с лишаване от свобода или с по-тежко наказание;
в. осъденият да е имал добро поведение, и то по време след осъждането;
г. когато наред с наказанието лишаване от свобода е наложено и наказание лишаване от права или пробация, за да се постанови реабилитация, трябва да е изтекъл срокът на това наказание. Когато е наложена глоба, тя трябва да е изплатена.
д. ако при умишлено престъпление е възстановил причинените вреди или има уважителни причини за неплащането им;
е. вносна бележка на платена държавна такса по сметката на Софийски районен съд за държавни такси - в размер на 6 лева.
sylviapetkova
Младши потребител
 
Мнения: 31
Регистриран на: 15 Фев 2019, 13:55


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 16 госта


cron