начало
Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса

Нов конкурс за младши магистрати !!!

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати


Re: Нов конкурс за младши магистрати !!!

Мнениеот gerganapetkova » 21 Фев 2011, 17:10

Колега svetliq, всеки има право на мнение.Аз съм завършила право във ВСУ.Няма да си кривя душата - влизането там е лесно, но определено с лесното се приключва до тук.Всички професори, които преподават в СУ преподават и във ВСУ, т.е кантара е един и същ, изкласява се много трудно..дори смея да твърдя доста по-трудно, отколко в СУ, тъй като в частните университети до голяма степен е засегнат и момента с парите, или колкото повече те късат, презаписваш семестри и т.н, толкова повече ще си плащаш.Една ликвидация преди беше 20лв., от които 50% отиват за преподавателя, който сече...сами си представете днес като скъсам 60 човека, какво става и какъв интерес имам от това.А относно това дали кандидат- студенските изпити са критерии за качествени кадри или не, моето мнение е различно от Вашето, в редица европейски страни е прието точно обратно сито - лесно влизене/трудно излизане.Както и да е, мисията "борба с предразсъдъци" е почти невъзможна, а и темата частни/държавни е адски изтъркана.Истина е, че всичко опира до човека, колкото и клиширано да е това...Хубав ден:)
gerganapetkova
Нов потребител
 
Мнения: 7
Регистриран на: 23 Яну 2011, 13:41

Re: Нов конкурс за младши магистрати !!!

Мнениеот d_q_d » 21 Фев 2011, 17:18

Извинете ме, че пак зачепквам темата за университетите, но искам да обърна внимание на следния факт. Един от доводите в полза на частните университети беше, че в чужбина именно на тях се гледа с по-добро око. Но м/у нашите и чуждите частни университети разликата е, че напливът от желаещи да учат в чуждите е по-голям от обявените за прием свободни места. А при нас е обратното. Поради това в България частните ВУЗ-ове не могат да си позволят някой от студентите им да не завършват поради това, че са скъсани на изпитите, защото ще загубят пари и няма да има кой да заеме местата на отпадналите слабаци. Докато чуждите ВУЗ-ове могат, защото не се оплакват от липса на платежоспособни кандидат-студенти. Просто е. Затова качеството на обучението в свободните НЕ Е на по-ниско ниво, но вземането на самите изпити е много по-лесно, откъдето и студентите не са мотивирани да учат - знаят, че така или иначе ще завършат. В свободните преподават същите преподаватели по същия начин, със същите учебници както и в СУ, но изпитват така, че тези, които са прости, но си плащат да могат да завършат. Така е, защото иначе самият университет не би ги наел. Доказва го и фактът, че няма нито един масово късащ преподавател в свободен университет, за разлика от държавните.
Пак казвам - не всички, които учат там са прости, но завършват по-лесно, а това не е чесно спрямо останалите. Извинявам се предварително ако съм обидил някой.
d_q_d
Младши потребител
 
Мнения: 54
Регистриран на: 23 Яну 2009, 18:33

Re: Нов конкурс за младши магистрати !!!

Мнениеот gerganapetkova » 21 Фев 2011, 19:49

d_q_d, здравей първо!:)
Ти в частен университет ли си завършил?Аз говоря от тази позиция и мога да те уверя, че грешиш.Много от колегите ми и до днес не са завършили право във ВСУ, точно поради преподаватели, които късат масовооооо по 7-8-10 пъти, толкова, че да ти се отще от право въобще.Ще ти дам примери - проф. Стамболиев, проф. И. Русчев, проф. Йосифов, проф. Милкова, проф. Трайков и др.Та при въпросните няма ала-бала.Успеваемостта при Стамболиев и Русчев е максимум 20%, но това не ми е попречило да имам 6-ци при тях на семестриални, като ми се наложи за 6-ца при Стамболиев да се явям три пъти на процес защото предните бях късана от мързел и незнание.На държавен бях отново в комисия Стамболиев/ Русчев - станаха ми на крака, здрависаха ме, писаха ми 6-цата и всеки по пътя си.Да вземеш гражданскоправни при нас си е направо чудо, още по-малко пък с такъв резултат.Гордея се с това, защото знам колко усилия ми е коствало.Обидно ми е да се твърди, че който не е записал свободен университет,той не го е завършил..защото не е истина.Че тъй де...повече няма да пиша на тази тема - няма смисъл. :wink:
gerganapetkova
Нов потребител
 
Мнения: 7
Регистриран на: 23 Яну 2011, 13:41

Re: Нов конкурс за младши магистрати !!!

Мнениеот delyandilkov » 22 Фев 2011, 00:11

Не се съмнявам, че всички вие сте добри юристи, а някои от вас - дори блестящи. Наблегнете, обаче, на колегиалността, тъй като за един добър магистрат са важни не само професионалните качества, но и личностните характеристики! Желая успех на всички.
Последна промяна delyandilkov на 19 Мар 2011, 17:05, променена общо 1 път
delyandilkov
Младши потребител
 
Мнения: 14
Регистриран на: 12 Ное 2008, 12:16

Re: Нов конкурс за младши магистрати !!!

Мнениеот d_q_d » 11 Мар 2011, 05:04

Здравей, Гергана :) Аз не се съмянвам, че ти си едно от малкото изключения от студентите в свободните университети, които имат висок успех, подплатен със знания. Но, все пак имах предвид болшинството от хората там. Завърших ВТУ, но преди това в курса ми дойдоха няколко души, прехвърлили се от разни свободни университети из страната. Толкова бяха зле откъм знания, че беше срамно да се събираш с тях - един вид, значи си като тях. Пречеха на лекциите, задавайки много и елементарни въпроси; на упражненията казуси, които се решаваха за по 20 мин.им ги обясняваха по 1 час и т.н. 20 % при Стамболиев е МНОГО. А при Натов по МЧП от 80 души минаха едва 5-ма. Вие късане не сте видели. Ама при Натов и Стамболиев се научихме да решавам казуси. Защото в сериозните университети преподавателите не преподават както в свободните. От друга страна, и аз мисля, че не е справедливо да късаш хората за нещо което не знаят, защото не си им го обяснил, въпреки, че това ти е работата.
Стамболиев да стане на крака и да те поздравява, това, ще ме прощаваш, но... Да видя, не вярвам! Дано не си е правел майтап нещо. И аз спирам по темата. Нали знаеш - ако има нещо (обидно), няма нищо (не съм искал).
d_q_d
Младши потребител
 
Мнения: 54
Регистриран на: 23 Яну 2009, 18:33

Re: Нов конкурс за младши магистрати !!!

Мнениеот sarbijanac » 17 Мар 2011, 16:25

Аз също съм завършил във ВСУ.И съм имал среща със Стамболиев.Не мога да кажа нищо лошо.Достатъчно е да разбере,че си положил усилия да се подготвиш и не създава проблем.Друг е въпроса за каква оценка се стремиш.

Но тук темата е за младши магистрати-конкурси.Струва ми се,че с приетите на първо четене промени в ЗСВ ще има голям отлив .Защото първоначалния конкурс е само...да те допуснат за обучение в НИП-а,което вече ще е девет месеца.
След края на обучението в НИП ще се явяваш тепърва на изпити и в зависимост от класирането ти и обявените свободни места ще те назначават.Блазе им на тези,които ще ги "класират" за места,къзето даже и не са ги чували.А ако се откажеш да постъпиш там,къдзето си класиран ...възстановяваш средствата по 9 месечното ти обучение. С една дума-пълна лудница....
sarbijanac
Активен потребител
 
Мнения: 1359
Регистриран на: 29 Ное 2006, 17:47
Местоположение: Нови пазар

Re: Нов конкурс за младши магистрати !!!

Мнениеот pogled » 17 Мар 2011, 17:11

Може би целта на усложненията в процедурата и изискванията към кандидатите в законопроекта е да се постигне отлив от желаещи да участват в конкурси за магистрати. Наистина, колкото и да искаш да станеш магистрат, ако перспективите за желаната професия са свързани със заточение, отделяне от семейството и близките, то не си заслужава........ Замислете се колко много са магистратите, които нямат семейства..., или пък такива, които живеят разделени от семействата си... Няма професия на света, която да си заслужава такава жертва!
pogled
Младши потребител
 
Мнения: 28
Регистриран на: 03 Май 2010, 16:39

Re: Нов конкурс за младши магистрати !!!

Мнениеот svetliq » 17 Мар 2011, 17:17

Не знам къде сте ги чели тези промени, аз такова нещо не видях. Ако е така е жалко, защото се откриват нови начини за злоупотреби.
svetliq
Младши потребител
 
Мнения: 75
Регистриран на: 10 Сеп 2010, 12:31

Re: Нов конкурс за младши магистрати !!!

Мнениеот portokal » 17 Мар 2011, 17:28

В новинарските сайтове и вестниците. То се говори от доста време, но сега е прието на първо четене от парламента. Изключително голяма тъпотия е специално това за връщането на т.нар. стипендия, в случай, че откажеш да заемеш длъжност където и да е из страната (това го казва човек, кандидатствал за местата в почти цяла Южна България, и то само поради невъзможност за кратко време да се придвижи и до Северна 8)).
За другото може да се спори, предполагам; макар че и аз се опасявам да не открие възможности за по-лесно нагласяне на "класирането".
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител
 
Мнения: 5497
Регистриран на: 13 Яну 2005, 20:36

Re: Нов конкурс за младши магистрати !!!

Мнениеот sarbijanac » 17 Мар 2011, 20:08

svetliq написа:Не знам къде сте ги чели тези промени, аз такова нещо не видях. Ако е така е жалко, защото се откриват нови начини за злоупотреби.


Аз ги прочетох например тука

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=819959

Споделям напълно мнението на колегата с ник "поглед",че наистина саможертвата не си заслужава.Много ще ми е трудно да си представя някоя млада колежка,която е родена и отраснала в София след успешно приключили изпити в НИП-а да започне да си стяга куфарите за заминаване в Окръжен съд или прокуратура,далеч от дома и.Е,разбира се ако е класирана за Варна или Бургас или друг що годе привлекателен град -добре.Но ако и кажат ,заминаваш в прокуратурата на някой град,който е трудно забележим и на картата на страната тогава ще има "ох,кеф". :wink:
sarbijanac
Активен потребител
 
Мнения: 1359
Регистриран на: 29 Ное 2006, 17:47
Местоположение: Нови пазар

Re: Нов конкурс за младши магистрати !!!

Мнениеот donna » 17 Мар 2011, 20:55

http://lex.bg/bg/news/view/40577

Предлагат кандидатите за съдии и прокурори да декларират, че нямат фирми
16.03.2011

Преди конкурса за влизане в системата, кандидатите за съдии и прокурори да подават декларация, че нямат фирми, не са адвокати и не членуват в партии, това предвиждат промени в Закона за съдебната власт, внесени от депутати от ГЕРБ, които парламентът обсъжда на първо четене.

С поправките се предлага нов вариант на разпределение за младите съдии и прокурори.

От БСП коментираха, че с измененията се прави опит за "тричане" на съдебната система. Въвеждала се фигурата на извънредното атестиране, за определени хора в определен момент, аргументира се Михаил Миков.

От ДПС също се обявиха против измененията.

Идеята е, както и сега, току-що завършилите правните факултети да се явяват на конкурс, организиран от Висшия съдебен съвет. Той обаче няма да им гарантира място в системата. Тежкият писмен и устен изпит вече ще се нарича "конкурс за задължително обучение в Националния институт на правосъдието", после следва още 9 месеца учене.

Издържалите изпита ще се наричат "кандидати за младши съдии и прокурори". След като преминат обучението в института, както и досега, те ще се явяват на изпит. Сега от него те получаваха само оценка "Да" и "Не" и институтът имаше роля да направи второ пресяване на кандидатите, но не и да ги класира.

Депутатите от ГЕРБ предлагат изпитът в института /НИП/ да завършва с оценка по шестобалната система на преминалите обучението. Тя, в комбинация от тази, получена 9 месеца по-рано на конкурса на ВСС, ще формира окончателния бал на кандидата.

Тогава съдебният съвет ще извършва разпределение на кандидатите за младши съдии и прокурори по обявените длъжности
donna
Старши потребител
 
Мнения: 5350
Регистриран на: 10 Яну 2003, 19:58
Местоположение: Свищов

Re: Нов конкурс за младши магистрати !!!

Мнениеот sarbijanac » 18 Мар 2011, 01:17

donna написа:
Преди конкурса за влизане в системата, кандидатите за съдии и прокурори да подават декларация, че нямат фирми, не са адвокати и не членуват в партии, това предвиждат промени в Закона за съдебната власт, внесени от депутати от ГЕРБ, които парламентът обсъжда на първо четене.


Това и да се приеме ще падне в конституционния съд пре едно евнтуално оспорване
sarbijanac
Активен потребител
 
Мнения: 1359
Регистриран на: 29 Ное 2006, 17:47
Местоположение: Нови пазар

Re: Нов конкурс за младши магистрати !!!

Мнениеот maunkata » 18 Мар 2011, 09:52

Колеги, какво мислите за казуса с Методи Марков, който беше арестуван за взимане на подкуп и който участваше в комисията на конкурса за съдии по вписванията, както и в комисията за мл. съдии?
maunkata
Младши потребител
 
Мнения: 85
Регистриран на: 07 Юли 2010, 15:52

Re: Нов конкурс за младши магистрати !!!

Мнениеот maunkata » 18 Мар 2011, 09:58

* Докладвай
* Отговори с цитат

Re: Нов конкурс за младши магистрати !!!

"Ново мнениеот pogled на 17 Мар 2011 04:11 pm
Може би целта на усложненията в процедурата и изискванията към кандидатите в законопроекта е да се постигне отлив от желаещи да участват в конкурси за магистрати. Наистина, колкото и да искаш да станеш магистрат, ако перспективите за желаната професия са свързани със заточение, отделяне от семейството и близките, то не си заслужава........ Замислете се колко много са магистратите, които нямат семейства..., или пък такива, които живеят разделени от семействата си... Няма професия на света, която да си заслужава такава жертва!"
ДОБРО УТРО!
maunkata
Младши потребител
 
Мнения: 85
Регистриран на: 07 Юли 2010, 15:52

Re: Нов конкурс за младши магистрати !!!

Мнениеот velikova_ » 18 Мар 2011, 11:54

Здравейте, може ли някой да ми обясни,че нещо не ми ставя ясно в проекта как точно ще се определи кой да влезе на обучение в НИП - примерно има 40 места и ще има ли предварително класиране по места,както примерно досега пишеш къде искаш и ако не се класираш за това място отпадаш,ако да- после се обучаваш и пак полагаш изпит и се получава ново класиране,в което можеш пак да отпаднеш от това място което искаш или изобщо няма да има никакво класиране,а примерно първите 40 могат да започнат обучение, впоследствие държат изпит с никаква гаранция,че ще успеят за мястото, което искат
velikova_
Потребител
 
Мнения: 267
Регистриран на: 20 Мар 2009, 21:35

Re: Нов конкурс за младши магистрати !!!

Мнениеот svetliq » 18 Мар 2011, 12:54

Това ако стане е абсолютна глупост и за пореден път отвличане на вниманието от същинските проблеми на юридическото образование и съдебната система. Аз не виждам кой ще иска да стане младши магистрат при такъв случай. Да речем сега съм на 26 докато минат изпити, обучение и назначаване мога да съм вече на 28 - лудница и поредната тъпотия на управляващите.
svetliq
Младши потребител
 
Мнения: 75
Регистриран на: 10 Сеп 2010, 12:31

Re: Нов конкурс за младши магистрати !!!

Мнениеот svetliq » 18 Мар 2011, 13:02

По повод Методи Марков - много съм разочарован, много го уважавах този човек, изпитвал ме е в СУ, готвил съм се по прекрасните му помагала, но за подкупа няма извинение. Лошото е, че по този начин се хвърля съмнение върху конкурсите и изпитите, в които той е бил комисия и потвърждава за пореден път мнението ми, че който си плати може да стане всякакъв, включително и младши магистрат. Сега ще се появят много колеги, твърдящи, че няма такова нещо, че са псотигнали всичко честно и други подобни. Взъможно е, но е взъможно и хората да си плащат.
svetliq
Младши потребител
 
Мнения: 75
Регистриран на: 10 Сеп 2010, 12:31

Re: Нов конкурс за младши магистрати !!!

Мнениеот sarbijanac » 18 Мар 2011, 13:15

velikova_ написа:Здравейте, може ли някой да ми обясни,че нещо не ми ставя ясно в проекта как точно ще се определи кой да влезе на обучение в НИП - примерно има 40 места и ще има ли предварително класиране по места,както примерно досега пишеш къде искаш и ако не се класираш за това място отпадаш,ако да- после се обучаваш и пак полагаш изпит и се получава ново класиране,в което можеш пак да отпаднеш от това място което искаш или изобщо няма да има никакво класиране,а примерно първите 40 могат да започнат обучение, впоследствие държат изпит с никаква гаранция,че ще успеят за мястото, което искат



Правилата на играта са ясни.Например за 2012 год.ВСС обявява 30 места за младши съдии .На конкурс се явяват да кажем 70 кандидата.От тези 70 тридесет се класират ....за обучение в НИП.Изкарват си 9-те месеца,след което полагат пак изпити.В зависимост от броя на обявените места и резултатите от класирането ВСС ги разпределя .За гр.Б има да кажем 1 място,за гр.В-1,за гр.Г-1 и за гр.Д-1.Кандидат-магистрата желае да бъде класиран за гр.Б като първо желание.Но за гр.Б се е класирал друг кандидат ,с по-голям бал.И тогава на нашия човек не му остава нищо друго освен да приеме място по второ,трето,четвърто желание или изобщо да не приеме,като възстанови средствата за обучение.Кандидат-магистратите до послредния си ден на обучение в НИП няма да знаят /уж де/ къде ще работят след това ! :wink:
sarbijanac
Активен потребител
 
Мнения: 1359
Регистриран на: 29 Ное 2006, 17:47
Местоположение: Нови пазар

Re: Нов конкурс за младши магистрати !!!

Мнениеот velikova_ » 18 Мар 2011, 13:28

Е значи ако го приемат всеки един трябва да има готовност да отиде във всяко едно кътче в България... това определено не е много умно! А иначе ако приемат този проект би трябвало да означава,че конкурс ще има чак април 2012 и тази година ще пропуснат
velikova_
Потребител
 
Мнения: 267
Регистриран на: 20 Мар 2009, 21:35

Re: Нов конкурс за младши магистрати !!!

Мнениеот svetliq » 18 Мар 2011, 16:02

Какъв според вас ще е размерът на стипендията - не вярвам да е равен на размера на възнаграждението на младши магистрат,а ако не е става още по - сложна работата :(
svetliq
Младши потребител
 
Мнения: 75
Регистриран на: 10 Сеп 2010, 12:31

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 14 госта


cron