начало
Районен съдия става зам.-министър на икономиката Районен съдия става зам.-министър на икономиката

Солидарен длъжник по ипотечен кредит

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Солидарен длъжник по ипотечен кредит

Мнениеот lirio » 03 Мар 2011, 21:36

Здравейте,имам следния проблем-сестра ми изтегли ипотечен кредит в размер на 55 000 евро и с парите от банката си купи апартамент.Срокът на кредита е за 35 години.Маика ми,баща ми и нейния приятел,който не притежава никаква движима или недвижима собственост и станаха солидарни длъжници.Маика ми и баща ми имат общ апартамент-54 кв.м. и една кола за 2000лв.В документите за кредите никъде не е ипотекиран апартамента на родителите ми,а са посочени само техните доходи-пенсия от 370лв на баща ми и заплата от 500лв на майка ми.Приятелят на сестра ми фигурира с неговата мижава фирма,той се явява работодател на сестра ми,но не притежава собственост и има още 1 или 2 кредита,както и кола на изплащане. Моят въпрос е следния:ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ,ЧЕ СЕСТРА МИ СПРЕ ДА ПОГАСЯВА КРЕДИТА,ОСВЕН ЧЕ ЩЕ ЗАПОРИРАТ ЗАПЛАТАТА И ПЕНСИЯТА НА РОДИТЕЛИТЕ МИ,ЩЕ ВЗЕМАТ АПАРТ.НА СЕСТРА МИ, БАНКАТА, КАТО СИ ТЪРСИ ЛИХВИТЕ И КРАЙНАТА СУМА,КОЯТО ТРЯБВА ДА ВЗЕМЕ СЛЕД 35Г.,ЩЕ ЗАПОРИРА ЛИ И АПАРТАМЕНТА НА РОДИТЕЛИТЕ МИ,КОИТО СА СОЛИДАРНИ ДЛЪЖНИЦИ И ЕВЕНТУАЛНО ЩЕ ГО ВЗЕМЕ ЛИ СЛЕД ТЯХНАТА СМЪРТ? АЗ КАТО ТЕХЕН НАСЛЕДНИК ЩЕ НАСЛЕДЯ ЛИ ПОЛОВИНАТА ИМ АПАРТАМЕНТ+ДЪЛГА ИМ,В СЛУЧАЙ,ЧЕ НЕ ИСКАМ ДА СЕ ОТКАЗВАМ ОТ НАСЛЕДСТВО? РОДИТЕЛИТЕ МИ МОГАТ ЛИ ДА ПРОДАВАТ АПАРТАМЕНТА СИ В МОМЕНТА ?
lirio
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 03 Мар 2011, 21:24

Re: Солидарен длъжник по ипотечен кредит

Мнениеот lexy21 » 03 Мар 2011, 22:43

Хмммм, аз проблемът не го видях - сестра Ви си плаща, всички са живи и здрави, просто Вие гледате в далечното бъдеще да не се окажете без ид.ч. от един апартамент, който считате, че следва да наследите...
Докато са живи, родителите Ви могат да правят каквото си искат с апартамента си, включително по начин, по който няма да остане нищо за наследяване след смъртта им. Това отговаря и на въпроса Ви дали могат да го продадат. Щом пък е и единственото им жилище и не е ипотекирано - има си там едни правила за несеквестируемостта, които имате достатъчно време да прочетете, щом имате време да се грижите за последиците от съвкупното настъпване на бъдещи несигурни и бъдещи сигурни събития. Те ще Ви отговорят на въпроса дали по искане на банката може да се наложи възбрана и / или да се изнесе на публична продан единственото жилище на длъжника /тук все още предполагаме, че родителите Ви са живи и говорим за тях/. И да, всеки наследник, който приеме наследството си, го приема като съвкупност от права и задължения. Но аз спирам до тук, защото намирам за неморално да обсъждам евентуалните последици от смъртта на живи хора, пък било то и не моите родители.
Аватар
lexy21
Активен потребител
 
Мнения: 2607
Регистриран на: 14 Фев 2008, 18:34

Re: Солидарен длъжник по ипотечен кредит

Мнениеот lirio » 04 Мар 2011, 18:02

Благодаря за отговора,но вие адвокат ли сте или това е личното ви мнение?
lirio
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 03 Мар 2011, 21:24

Re: Солидарен длъжник по ипотечен кредит

Мнениеот taen » 04 Мар 2011, 19:45

lirio написа:Благодаря за отговора,но вие адвокат ли сте или това е личното ви мнение?


:D Е, даже и адвокатите имат лични мнения, като нормалните хора!

Иначе, написаното си е напълно точно, даже доста подробно. Ако нещо в отговора не Ви харесва, проблема не е в телевизора.
taen
Младши потребител
 
Мнения: 63
Регистриран на: 29 Май 2006, 15:04

Re: Солидарен длъжник по ипотечен кредит

Мнениеот lexy21 » 04 Мар 2011, 22:36

Доказателства някакви ли трябва да представям :roll:
Защо просто, за по-сигурно, не си запишете час за консултация при някой адвокат, може да Ви даде да му прегледате дипломата, да изчислите юридическия му стаж и да се запознаете с професионалния му опит. Е, ще Ви таксува услугата, ама това са подробности. За мен Вашата тема е изчерпана, по причини вече изложени.
Аватар
lexy21
Активен потребител
 
Мнения: 2607
Регистриран на: 14 Фев 2008, 18:34


Назад към Ипотека


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 12 госта


cron