начало
Районен съдия става зам.-министър на икономиката Районен съдия става зам.-министър на икономиката

Договор за отстъпване на авторско право

Защита на авторски и сродни права, индустриална собственост, патенти и полезни модели
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Договор за отстъпване на авторско право

Мнениеот chocolate » 28 Дек 2010, 15:45

Здравейте!
Необходима ми е помощ за следния случай:
Проектантът на сграда, която е все още в строеж, е починал. Налага се да се направи нов проект, свързан с промяна на конструкцията на сградата. Новите проектанти нямат право да правят промени в проекта заради авторското право на предишния(който в случая е и собстваник на тази сграда, но я е продал). Намерен е наследник, който няма против да отстъпи авторското право на починалия проектант. По какъв начин става това отстъпване- чрез договор, заверен нотариално? И на кого се отстъпва това право- на собственика на сградата или на новия проектант? Ако трябва да се направи договор, може ли новия проектант да го направи (така или иначе проектантите правят договори за проектиране, може и такъв да могат да направят), има ли някакви правила и текст, който да се спазва, длъжен ли е да отиде за целта при юрист?
Може и да не е мястото тук за тази тема, понеже не съм юрист, но пък тук се пише за авторското право, за това си позволих да питам.
Благодаря!
chocolate
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 28 Дек 2010, 15:34

Re: Договор за отстъпване на авторско право

Мнениеот chocolate » 28 Дек 2010, 17:13

Добавям- намерих текст, тяло за Договор. Мисля, че донякъде си самоотговорих и на въпроса, единствано не разбирам дали може да не се заплаща сума за отстъпване на авторското право, поне за момента страните са се споразумели да не заплащат нищо една на друга. Предполагам просто не включвам тази точка в договора или няма такъв вариант.
chocolate
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 28 Дек 2010, 15:34

Re: Договор за отстъпване на авторско право

Мнениеот kontrol » 04 Яну 2011, 03:40

Хм.
Поначало при строежите имаме 2 обекта на АП:
1- произведение на архитектурата (сградата) и
2- проекти (изображения на хартия, файл).
Струва ми се, че спрямо първото ще е налице промяна на самото произведение. Според чл. 15 ІІ ЗАПСП Авторът няма право да се противопостави на ... преустрои..., ако това се извършва в съответствие с действащите разпоредби. Вероятно "действащите разпоредби" насочват към строителното право.
А спрямо второто "отстъпването" е насочено към разрешаване на преработка (18 ІІ 8 ).

По останалите въпроси. Безвъзмезден договор за отстъпване на АП би трябвало да е допустим според мен (в теорията не пише; АП е защитно и това е смущаващо). Можете да уговорите кой поема разноските по договора, ако има такива. За съставянето му - вие решавате кой и как, май не се очакват особени проблеми. Отстъпващи трябва да са всички призовани и приели наследници. Няма задължителна форма (писмена, нотариална).
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
kontrol
Активен потребител
 
Мнения: 1109
Регистриран на: 05 Сеп 2005, 15:49


Назад към Интелектуална собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 госта


cron