начало
Прокуратурата е осъдена да плати 20 000 лева на бившата съдийка Румяна Ченалова Прокуратурата е осъдена да плати 20 000 лева на бившата съдийка Румяна Ченалова

Нелицензиран софтуер

Защита на авторски и сродни права, индустриална собственост, патенти и полезни модели
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Нелицензиран софтуер

Мнениеот lachko » 12 Ное 2010, 18:33

Направих сайт в който имаше опъвания за това как да се ползва софтуерен продукт за различни неща. Също предлагах опция за хора които не искат да натискат всяка страница да свалят цялото съдържание в pdf срещу заплащане. От фирмата производител на продукта ми писаха емайл в който искаха да затворя сайта. Аз затворих сайта и веднага и им отговорих че сам удовлетворил техните изисквания. Те ми отговориха че искат да знаят как сам направил съдържанието и да им изпратя копие от лиценза на програмата. Аз нямам лиценз за този продукт и не знам какво да правя и дали да им отговоря. Как бих могъл да разреша този проблем без стигане до съд?
lachko
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 12 Ное 2010, 18:19

Re: Нелицензиран софтуер

Мнениеот Гост. » 12 Ное 2010, 21:44

Няма нужда да се стига до съд. Модератора на този сайт е специалист в тази област( малцина са, като него)- пишете му лично съобщение. Винаги с радост помага воден от ....да го наречем любов ( неразбираемо е) към питащите.
Гост.
Старши потребител
 
Мнения: 9438
Регистриран на: 25 Яну 2013, 17:33

Re: Нелицензиран софтуер

Мнениеот lachko » 13 Ное 2010, 00:49

Аз съм модератора на сайта и сам премахнал съдържанието. Проблемът е че от въпросната френска фирма искат да им дам копие от лицензът, а такъв нямам. Още във първият си емайл ме заплашват със съд и имам ултиматум да им отговоря до 22 ноември.
lachko
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 12 Ное 2010, 18:19

Re: Нелицензиран софтуер

Мнениеот teogeo » 13 Ное 2010, 13:23

lachko написа:Аз съм модератора на сайта и сам премахнал съдържанието. Проблемът е че от въпросната френска фирма искат да им дам копие от лицензът, а такъв нямам. Още във първият си емайл ме заплашват със съд и имам ултиматум да им отговоря до 22 ноември.


Ще ти/ни е полезно ако покажеш "License agreement"-а на въпросния софтуер.
Аватар
teogeo
Активен потребител
 
Мнения: 1550
Регистриран на: 15 Юли 2009, 22:28

Re: Нелицензиран софтуер

Мнениеот lachko » 14 Ное 2010, 14:44

Имате ли препоръка към някой адвокат практикуващ в тази сфера?
lachko
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 12 Ное 2010, 18:19

Re: Нелицензиран софтуер

Мнениеот goldie » 17 Ное 2010, 12:45

lachko написа:Направих сайт в който имаше опъвания за това как да се ползва софтуерен продукт за различни неща. Също предлагах опция за хора които не искат да натискат всяка страница да свалят цялото съдържание в pdf срещу заплащане. От фирмата производител на продукта ми писаха емайл в който искаха да затворя сайта. Аз затворих сайта и веднага и им отговорих че сам удовлетворил техните изисквания. Те ми отговориха че искат да знаят как сам направил съдържанието и да им изпратя копие от лиценза на програмата. Аз нямам лиценз за този продукт и не знам какво да правя и дали да им отговоря. Как бих могъл да разреша този проблем без стигане до съд?

да, те са в правото си, а Вие сте в нарушение. за да ползвате даден продукт трябва да имате лиценз. липсата на такъв лиценз и използването на програмата за генериране на доходи прави тези доходи незаконни и води до правни проблеми.

как можете да се справите зависи от тяхното желание да са "добрички" спрямо Вас.
ако са решили да Ви обесят за назидание, имат пълното право да го направят и снишаването е една от работещите тактики. но пък винаги може да Ви спипат в някой бъдещ момент и тогава нещата ще са още по-зле.
ако гонят парите, можете да сключите писмено споразумение, с което те да Ви оневинят за неправомерното използване на програмата. но ще трябва да им "заплатите" с авторското право върху създаденото от Вас съдържание и досега събраните приходи от сайта.


п.п. следващия път четете по-внимателно лицензните споразумения и ситния шрифт в тях - те са договор с производителя! в света има достатъчно програми с отворен код, чийто лиценз е безплатен и предпазват от такива ядове.
брях! някой анонимен м(ар)одератор не понася Капитан Очевидност. интересно защо след като той не нарушава Общите условия на Lex.bg.
goldie
Потребител
 
Мнения: 146
Регистриран на: 11 Авг 2010, 00:27


Назад към Интелектуална собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта


cron