начало
Районен съдия става зам.-министър на икономиката Районен съдия става зам.-министър на икономиката

Законът за здравното осигуряване

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Законът за здравното осигуряване

Мнениеот lubitel » 05 Окт 2004, 22:58

Господа,
Излагам пред Вас становище относно задължителното здравно осигуряване от страна на т.нар самоосигуряващи се.
С весело очакване наблюдавам паниката относно неплатените вноски.Никой обаче не обръща внимание на хората които с радост осъзнават че сме на крачка от сваляне на тежките окови на задължителните вноски за самите себе си.Да, ние сме самоосигуряващи се -адвокати и други свободни професии.Да, ние разчитаме само и единствено на собствения си труд.Да, ние планираме прецизно живота си и своето бъдеще , първо защото вярваме в себе си и второ защото знаем цената на всеки изкаран лев.Никога не сме плакали за субсидии от държавата.И сега ни казват , че ако не сме платили здравните си осигуровки ще плащаме за медицински услуги.Ние отговаряме-чудесно, ние и без това си плащаме, бе глупаци.Ние знаем че има доброволни фондове и застрахователи, а и не са толкова скъпи медицинските услуги в България.Няма да пълним гушите на поколенията, които сринаха България.Не стига че плащаме и ще плащаме вересиите на генерацията, мрънкаща за покачване на пенсиите и даже за тринадесета такава.
Скъпи пенсионери.Знам че искате пари без работа.Ще кажете къде са ни парите ?Отговарям -парите ви са в 30ст хляб и мляко , в двете годишни ходения на почивки в профсъюзните станции, в банкетите на колектива, в безумно остарелите заводи, в сладките апартаментчета които накупихте и на които сега плачете че не можете да им платите тока.Парите ви са в безумната социалистическа икономика, която фалира.Фалирахте и виелНяма да поема загубата ви, тя е само ваша, както бяха ваши сладките "благинки", които обаче бяха на кредит. Жилището ли?Продайте го като не можете да плащате тока и парното и излезте под наем бе!Аз мога да платя то,к но не мога да си купя жилище.Аха, но вие не искате това.Искате от държавата пенсии и социални помощи.Държавата скъпи пенсионери пари няма и ще ги вземе от нас.Няма го майстора, ползвахте се от "благинките на социализма", сега ще изпиете и горчивата чаша на вересиите, не я разделяйте с нашето поколение.Сега излизаме от здравноосигурителната система , утре ще излезем и от пенсионно осигурителната такава.Парите са наши ще ги ползваме за нас и нашите семейства, ние не правим дългове, с които да заробим децата си.Ние не сме като вас.
Очаквам мнения по темата
lubitel
Младши потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 29 Юли 2002, 10:28

Re: Законът за здравното осигуряване

Мнениеот donna » 05 Окт 2004, 23:13

леле ,че злоба ...............

За пенсионерите не си прав тогава системета на осигуряването беше такава -работещите осигуряват и подсигуряват другите ,които са на пенсия /тоя модел се срина /, не можеш да си купиш жилище ,е ако условията в страната бяха по-добри може би сега щеше да имаш ,а и цените в момента са нещо неестествено надути .
Но все пак си постави за цел да си купиш и може би ще го направиш .
що се отнася до пенсионерите те не дължат здравноосигурителни вноски ,защо е така ами виж закона .
Знаеш ли "профсъюзни станции" все още съществуват /сега им викат синдикати/ и има хора които ходят там , оттогава останаха и т.н. ВСК и те съществуват и те са към синдикатите /да знаеш вършат добра работа с нисък л% са /
Никой -не отрича плановата икономика ,планирането е добра работа и всичко нормално планира и прогнозира .
За здравната реформа тя нещо май е сбъркана ,не можеш да вземеш от оня който няма /много от случаите са такива / ,не забравяй бедноста не е порок , но е нещо отвратително ,а народа като цяла е беден .
donna
Старши потребител
 
Мнения: 5350
Регистриран на: 10 Яну 2003, 19:58
Местоположение: Свищов

Re: Законът за здравното осигуряване

Мнениеот lubitel » 06 Окт 2004, 10:09

Поставих по остро темата с цел да предизвикам дебати.Основното в тезата ми е че човек трябва сам да носи отговорност за съдбата си.Свободата на избора е фундаментално човешко право, което законите предвиждащи задължителни здравни и пенсионни осигуровки са вредни и противоестествени.Нека да се даде възможност за доброволно излизане от държаваната система за осигуряване!
lubitel
Младши потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 29 Юли 2002, 10:28

Re: Законът за здравното осигуряване

Мнениеот shveda » 06 Окт 2004, 12:57

Колега, макар и да звучи цинично, изцяло Ви подкрепям. Не може Конституцията да ни дава права, а поредната клика за деня, да ни вменява същите права като задължение със закони, които мени когато и както й е удобно. Аз също съм против задължителното социално и здравно осигуряване за самоосигуряващите си, както и против определеният минимален праг, въз основа, на който да се изчисляват дължимите АВАНСОВИ вноски. Хайде бе, ако закъснея с плащането им дължа лихва, а че държавата ги прибира предсрочно, не ми дължи лихва. И защо ли трябва да дължа лихва върху "предсрочно задължение". А и къде в правото има такова понятие?!
shveda
Потребител
 
Мнения: 513
Регистриран на: 04 Юли 2004, 18:44

Re: Законът за здравното осигуряване

Мнениеот shveda » 06 Окт 2004, 12:59

PP Лошото е, че отпадаме от системата, но продължаваме да дължим и ще ни събират задълженията съгласно ДПК.
shveda
Потребител
 
Мнения: 513
Регистриран на: 04 Юли 2004, 18:44

Re: Законът за здравното осигуряване

Мнениеот донна2 » 06 Окт 2004, 13:21

доброволно да излезеш от системата на осигуряването ,айде де ,няма такова нещо , да не говорим 2007 когато ще се влиза в ЕС ,държавите членки на ЕС имат много добро социално и здравно осигуряване ,много по-добро от това тук и интересно там дали излизат от него отговора е НЕ

ПОСТАВИ ВЪПРОСА ПО ДРУГ НАЧИН
Защо е толкова зле уредено и няма ли начин това да не е така
донна2
 

Re: Законът за здравното осигуряване

Мнениеот astefanov » 06 Окт 2004, 13:25

Да!
На същото мнение съм!
Колега, поздравявам ви за гражданската ви позиция, която така емоционално сте изразили. Мрънкането е прът в колелата на прогреса и смятам, че българите трябва да гледат напред, а не постоянно да носталгират за щяло и нещяло! Писна ми от исторически комплекси - ми малка държава сме, не сме напълно независими, и все по-зависими ставаме!
Бравос за точното словесно попадение, нищо че звучи цинично, малко по-добре се чувствам вече, че денят ми започна мизерно!!!
P.S. Пенсионерите нямат право да се сърдят...
astefanov
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 03 Сеп 2001, 15:36


Re: Законът за здравното осигуряване

Мнениеот Lilaland » 06 Окт 2004, 13:55

Колега, подкрепям ви напълно. Не е редно да вървим напред, гледайки назад.
Крайно време е да настояваме за правото да носим отговорност за себе си като граждани!
Ето и моя "частен" случай - като самоосигуряващо се лице съм изрядна /плащам здравни осигуровки от деня на събирането им - юли 1999/, а в момента, когато следва друг да ме осигурява /вече не съм самоосигуряващо се лице / се видях в т.н. "черен списък" на моята лична лекарка. Значи аз съм била достатъчно съзнателна да изпълнявам задължения, натрапени по един безумен начин, всъщност направо нелегитимни, а когато друг следва да се грижи за правата ми, съм неизрядна!!! ЕТО ТОВА Е АБСУРД, ДОСТОЕН ЗА ОСКАР!
Lilaland
 

Re: Законът за здравното осигуряване

Мнениеот sunshine_75 » 06 Окт 2004, 14:27

Като сме тръгнали да говорим за абсурдите:дипломирах се през ноември 2000-та.После-една година-стаж в ОС-работих по всички правила на изкуството, че и един месец-в командировка като съдия по вписванията със заповед на министъра..За този само период не съм внесла суми за здравно осигуряване.Нямаше откъде да ги нарисувам парите и никой не ме попита откъде вземам за хляба.....От тогава и до днес всеки месец продължават да ми "щипкат" сумите за здравно.ЗАЩО съм вън от системата или ЗАЩО продължават да ми събират парите, срещу които не могат да ми дадат нищо?Единственото, за което съм ползвала услугите на джи-пи-то е било медицинското удостоверение за работа....А има и друго-лекарска дъщеря и сестра съм...И понеже гледам малко от по-друг ъгъл-това е една предварително обречена на провал система.
sunshine_75
Потребител
 
Мнения: 821
Регистриран на: 13 Окт 2004, 09:36

Re: Законът за здравното осигуряване

Мнениеот DEKAH » 06 Окт 2004, 21:07

Както гледам, с повечето от вас сме на една позиция отнсоно здравното осигуряване - т.е. че това е поредния начин на "държавата" да обере парите на хорицата. То не бяха осигуровки, задължително и "доброволно" пенсионно осигуряване - глупост след глупост. Истината е само 1 - не може 2 000 000 българи да издържат останалите 5, че и да плащат външен дълг, направен от някои хорица, чиито деца сега имат по 5-6 хотела по морето.
Докога ще се оставяме да се гаврят с нас? Докога?
Не мислите ли, че е време да се направят сериозни промени. Не говоря поредните политически глупости (аз съм абсолютно безразличен към политиката), които звучат обичайно утопично, а неща които засягат всички нас като хора. Според мен трябва да има промени не само в здравното осигуряване, трябва да се променят много неща (просто не знам от къде да започна) - съдебната, избирателната, осигурителната система...... много са, да не изброявам сега.
Тези промени се бавят умишлено от хора с икономически интереси, които - харесва ли ни, или не - управляват страната ни. Това е реалността...
Пък пенсионерите какво са виновни, че не са научени да работят. Хорицата си знаят - работиш или не пак си взимаш заплатата - Комунизъм няма как.
Да не говорим за "ромите", които не стига че взимат помощи и им плащат всичко, ами като ги накарат да работят 5 дни - отидете да видите какви опашки има пред джипитата за болнични - всичките се разболяват от раз.
Както и да е .... пожелавам на ВСИЧКИ да са живи и здрави, за да не им се налага да се лекуват в България, където се плаща не двойно, а петорно (плюс бакшиша на фармацевтичните компании)...
Аватар
DEKAH
Активен потребител
 
Мнения: 2284
Регистриран на: 11 Окт 2001, 15:00
Местоположение: Бургас

Re: Законът за здравното осигуряване

Мнениеот !!!!!!!!!!!!! » 07 Окт 2004, 08:55

Напълно съм съгласна с написаното по-горе.
Имам въпрос: Защо се говори навсякъде, че ако имаш неизплатени здр.осигуровки губиш правата си за безплатна мед.помощ при положение, че и изрядните платци си плащат по1,20 лв. за всяко посещение при личния лекар; ако му дадат направление за специалист си плаща 5,00 лв. за второ посещение; непрекъснато отпадат лекарства от списъка с изцяло или частично безплатни такива; много от изследванията не попадат в клиничните пътеки и пак се плащат /обикновенно в частна лаборатория по "препоръка" на специалиста като "най-добра"?
Според мен на практика се плаща два пъти, и кое му е безплатното на цялата тая процедура?
!!!!!!!!!!!!!
 

Re: Законът за здравното осигуряване

Мнениеот alexander_tonev » 07 Окт 2004, 10:19

Според мен най-точен от всички е Декан. В България твърде малко хора създават стойност, от която да има какво да иззема държавата и осигурителните фондове, за да ги преразпределят за пенсионери, безработни... Не на последно място - за изплащане на външния дълг. Простата аритметика доказва верността на тази позиция.
alexander_tonev
 

Re: Законът за здравното осигуряване

Мнениеот Epicur » 07 Окт 2004, 15:09

Mnogo toshna i aktualna diskusia. Az ne sum samoosiguriavacht se, no sum poturpevsh ot zdravnoto osiguriavane. Smiatam she triabva da ima zaduljitelno zdravno i pensionno osiguriavane, no vseki da ima pravo da izbira kude da se osiguri, a ne da pulnim durjavnite fondove purvo- triabva da padne tozi monopol. Specialno za zdravnoto osiguriavane smiatam che tova trabva da stane na principa na zastrahovaneto- sus dogovorena zastrahovatelna suma/limit za zdravni uslugi- da bude vuvedena minimalna Zastrahovatelna suma i tolkova. Vseki da si pravi smetkata, ako iskash po- goliama ZS shte si platish poveche... a po tozi nashin, shrez zastrahovatelni drujestva ili kasi shte moje dopulnitelno da se izchisliava v zavisimost ot zdravoslovnoto sustoianie kakva premia/vnoska da se vzeme, a zastrahovatelia shte sledi i za tova kak se izazhodvat sumite i t.n.
Epicur
 

Re: Законът за здравното осигуряване

Мнениеот Валентин,от Силистра » 15 Окт 2004, 06:19

Аз съм на тридесет и две години и не знам според вас към кое поколение съм. Според мен агресията се насажда изкуствено, или може би е в резултат на неразбиране. Нямам собствен апартамент, имам собствена професия и семейство, карам кола със заем. Вярвам в Бога. Знам, че старите хора, или генерацията, или пенсионерите, или нашите майки и бащи, имат нужда от любов, защото са на края на жизнения си път, и ако не виждат в миналото, уверявам ви много от тях виждат вече в бъдещето, към оня другия живот, нетелесния. Съветвам ви да си поговорите с тях, за това което им предстои, а не за това което е отминнало. Със сигурност ще научите мъдрости, които ще ви помогнат да имате правилното отношение дори и към собствените ви деца. Мога дави кажа само следното - парите наистина миришат; иначе нямаше да се налага да ги перат; но любовта винаги е чиста и тя се разпознава по това, че се жертваме за по-слабите и нуждаеите се, но според знанието ни за това. Ще се радвам, ако споделите опита ми в това отношение. Поздравявам ви!
Валентин,от Силистра
 


Назад към Данъчно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 21 госта


cron