начало
Прокурорската колегия не образува дисциплинарка срещу обвинител, предложен за наказание от Сарафов Прокурорската колегия не образува дисциплинарка срещу обвинител, предложен за наказание от Сарафов

собственост при гражданско дружество

Казуси за недвижими имоти


собственост при гражданско дружество

Мнениеот начинаещ » 19 Ное 2001, 13:45

може ли да се уговори придобитото в резултат на съвестна дейност от гражданско дружество да бъде собственост само на единия съдружник?
начинаещ
 

допълн. собственост при гражданско дружество

Мнениеот начинаещ » 19 Ное 2001, 13:48

става въпрос разбира се за съвМестна, а не за съвестна дейност
начинаещ
 

RE: собственост при гражданско дружество

Мнениеот elena » 20 Ное 2001, 14:38

Внесените в дружеството вещи се считат за обща собственост на всички съдружници /когато са потберими/ или са внесени за общо ползване.това пречи на съдружниците да разполагат със своя дял в общото имущество, да прихващан свое вземане спрямо един от съдружниците към дела му в общия имот, да искат своя дял от общата собственост докато все още съществува дружеството. Всичко придобито от дейността на дружеството се включва в "дружественият имот" и става общо на съдружниците. Така че е невъзможно да се угорови, че придобитото от съвместната дейност ще принадлежи на един от съдружниците
elena
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 28 Яну 2004, 15:21

RE: RE: собственост при гражданско дружество

Мнениеот Gogo » 24 Ное 2001, 16:24

Това е спорно. Колежката мисля, че приема разпоредбите на ЗЗД в частта за гражданското дружество за императивни. Напротив, аз смятам, че в по-голямата си част те са диспозитивни. Поради това, смятам, че може да се уговори друго, с оглед свободата на договарянето (чл.9). Тя се разпростира не само върху двустранните сделки. Естествено, уговореното не следва да доведе до възникването на т.нар. "лъвско дружество", защото в този случай договорът ще бъде нищожен, като противоречащ на добрите нрави (чл.26 ЗЗД). Следва под една или друга форма паритетът да се запазва. Това означава да не се влезе в противоречие с императивната разпоредба на чл.361, т.е. да се наруши правото на другия съдружник да получи дял от печалбата, като се отчита факта, че единия съдружник е придобил собственост на свое име. Та има и още доводи, ама да не навлизаме в подробности.
Gogo
 

RE: RE: RE: собственост при гражданско дружество

Мнениеот Име » 25 Ное 2001, 13:22

И аз така мисля. Ако се разглежда случая на "дружество със съучастие", при което се прилагат разпоредбите относно гражданското дружество, доколкото друго не е уговорено, скритият съдружник участва в предприятието на явния с имуществена "вноска" срещу дял от печалбата. Смятам, че в този случай не възниква обща собственост върху придобитото от съвместното предприятие, но за това следва да е налице изрична уговорка, иначе ще се приложи чл. 359 от ЗЗД. Та, с две думи, и аз смятам, че цитираната разпоредба е диспозитивна. Въпросът е интересен и ще е хубаво да чуем и други мнения.
Име
 

RE: RE: RE: RE: собственост при гражданско дружество

Мнениеот Gogo » 25 Ное 2001, 23:26

За "дружеството със съучастие" - правилна бележка. Счетоводно ще се отрази като собственост на явния съдружник Само че, ако не е уговорено друго, във вътрешните отношения на страните ще се счита (а и според мен спрямо трети недобросъвестни лица), че това е обща собственост (арг. от чл.359)
Gogo
 

RE: RE: RE: RE: RE: собственост при гражданско дружество

Мнениеот da » 26 Ное 2001, 10:35

Съгласен. Трябва да се уговори изрично, че придобитото е собственост само на явния съдружник.
da
 

RE: собственост при гражданско дружество

Мнениеот nia » 29 Ное 2001, 14:21

moje, ako se ugovori izri4no i kogato drugite sa kompensirat po drug nachin ot pe4albite
nia
 


Назад към Имотни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 23 госта


cron