начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

собственост при гражданско дружество

Казуси за недвижими имоти


собственост при гражданско дружество

Мнениеот начинаещ » 19 Ное 2001, 13:45

може ли да се уговори придобитото в резултат на съвестна дейност от гражданско дружество да бъде собственост само на единия съдружник?
начинаещ
 

допълн. собственост при гражданско дружество

Мнениеот начинаещ » 19 Ное 2001, 13:48

става въпрос разбира се за съвМестна, а не за съвестна дейност
начинаещ
 

RE: собственост при гражданско дружество

Мнениеот elena » 20 Ное 2001, 14:38

Внесените в дружеството вещи се считат за обща собственост на всички съдружници /когато са потберими/ или са внесени за общо ползване.това пречи на съдружниците да разполагат със своя дял в общото имущество, да прихващан свое вземане спрямо един от съдружниците към дела му в общия имот, да искат своя дял от общата собственост докато все още съществува дружеството. Всичко придобито от дейността на дружеството се включва в "дружественият имот" и става общо на съдружниците. Така че е невъзможно да се угорови, че придобитото от съвместната дейност ще принадлежи на един от съдружниците
elena
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 28 Яну 2004, 15:21

RE: RE: собственост при гражданско дружество

Мнениеот Gogo » 24 Ное 2001, 16:24

Това е спорно. Колежката мисля, че приема разпоредбите на ЗЗД в частта за гражданското дружество за императивни. Напротив, аз смятам, че в по-голямата си част те са диспозитивни. Поради това, смятам, че може да се уговори друго, с оглед свободата на договарянето (чл.9). Тя се разпростира не само върху двустранните сделки. Естествено, уговореното не следва да доведе до възникването на т.нар. "лъвско дружество", защото в този случай договорът ще бъде нищожен, като противоречащ на добрите нрави (чл.26 ЗЗД). Следва под една или друга форма паритетът да се запазва. Това означава да не се влезе в противоречие с императивната разпоредба на чл.361, т.е. да се наруши правото на другия съдружник да получи дял от печалбата, като се отчита факта, че единия съдружник е придобил собственост на свое име. Та има и още доводи, ама да не навлизаме в подробности.
Gogo
 

RE: RE: RE: собственост при гражданско дружество

Мнениеот Име » 25 Ное 2001, 13:22

И аз така мисля. Ако се разглежда случая на "дружество със съучастие", при което се прилагат разпоредбите относно гражданското дружество, доколкото друго не е уговорено, скритият съдружник участва в предприятието на явния с имуществена "вноска" срещу дял от печалбата. Смятам, че в този случай не възниква обща собственост върху придобитото от съвместното предприятие, но за това следва да е налице изрична уговорка, иначе ще се приложи чл. 359 от ЗЗД. Та, с две думи, и аз смятам, че цитираната разпоредба е диспозитивна. Въпросът е интересен и ще е хубаво да чуем и други мнения.
Име
 

RE: RE: RE: RE: собственост при гражданско дружество

Мнениеот Gogo » 25 Ное 2001, 23:26

За "дружеството със съучастие" - правилна бележка. Счетоводно ще се отрази като собственост на явния съдружник Само че, ако не е уговорено друго, във вътрешните отношения на страните ще се счита (а и според мен спрямо трети недобросъвестни лица), че това е обща собственост (арг. от чл.359)
Gogo
 

RE: RE: RE: RE: RE: собственост при гражданско дружество

Мнениеот da » 26 Ное 2001, 10:35

Съгласен. Трябва да се уговори изрично, че придобитото е собственост само на явния съдружник.
da
 

RE: собственост при гражданско дружество

Мнениеот nia » 29 Ное 2001, 14:21

moje, ako se ugovori izri4no i kogato drugite sa kompensirat po drug nachin ot pe4albite
nia
 


Назад към Имотни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 16 госта


cron