начало
ВАС окончателно отхвърли жалба на бивша спецсъдийка, поискала преместване в Търговското отделение на СГС ВАС окончателно отхвърли жалба на бивша спецсъдийка, поискала преместване в Търговското отделение на СГС

Неоснователност на иск

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Неоснователност на иск

Мнениеот Валентин » 10 Окт 2001, 14:37

В кои случеи един иск ще бъде отхвърлен,като неоснователен?
Валентин
 

RE: Неоснователност на иск

Мнениеот Илия Борисов » 11 Окт 2001, 15:22

Неоснователността на иска е налице, когато ищцовата теза, предявена в исковата молба, не е доказана пред съда и е отхвърлена със съдебно решение. Конкретната форма на неоснователност зависи от вида на иска. Например отрицателният установителен иск е неоснователен, ако в процеса се установи, че спорното материално право съществува. Конститутивният иск е неоснователен, ако потестативното съдебно упражняемо право не съществува и т.н.
Илия Борисов
 

RE: RE: Неоснователност на иск

Мнениеот Жожи » 12 Окт 2001, 22:45

Лелей, много добър отговор, дано само Валентин да е юрист, щото иначе си представям как гледа уплашено :))
Жожи
 

RE: Неоснователност на иск

Мнениеот Marij » 15 Окт 2001, 18:25

Леле тва нещо и в уцебника по облигационно право е по лесно ибеснено уважаеми г-н Борисов
Marij
 

RE: RE: Неоснователност на иск

Мнениеот D2 » 22 Окт 2001, 20:40

Само за сведение - материята относно основателността или не на една искова претенция, се урежда в ГПК и в учебниците по гражднско-процесуално право, а не в учебниците по облигационно право.
D2
 

RE: RE: Неоснователност на иск

Мнениеот inzagi » 24 Окт 2001, 13:52

май трябва да прегледаш още доста пати учебниците /не само Облигацията/. Успех с преговора!!!
inzagi
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 04 Окт 2001, 16:34

RE: RE: RE: Неоснователност на иск

Мнениеот Жожи » 26 Окт 2001, 15:27

D2, как в Гражданско-процесуалния кодекс бе братле? Исковата претенция е основателна или не в зависимост от наличието на защитимо субективно материално право. И това не го казва ГПК.
Жожи
 

RE: Неоснователност на иск

Мнениеот адвокат2 » 04 Ное 2001, 20:29

Слушайте Валентин, тук стана голям теоретичен спор. На Вашия въпрос, простичко казано - неоснователен е искът, когато не сте представили на съда достатъчно доказателства за твърденията си. По тази причина той е приел, че това което твърдите не е вярно и не уважава искането Ви.
адвокат2
 

RE: Неоснователност на иск

Мнениеот hebigatsu » 26 Ное 2001, 17:06

Може да се обясни и още по-общо. Всеки иск ще бъде отхвърлен като неоснователен, когато в хода на делото се установи, че ищецът няма правно основание да предяви иска, защото спорното право, за което се търси защита не му принадлежи, защото липсва уредена от закона възможност(основание) да се търси защита,или защото лицето, срещу което е предявен иска няма нищо общо с правото за което се иска защита.Може би и това обяснение ще се види сложно, но няма място за пространна лекция.
hebigatsu
Активен потребител
 
Мнения: 1008
Регистриран на: 19 Окт 2001, 19:42


Назад към Общи дискусии


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 15 госта


cron