начало
Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса

Разваляне на договр за дарение по взаимно съгласие

Казуси за недвижими имоти


Разваляне на договр за дарение по взаимно съгласие

Мнениеот Дарина » 28 Сеп 2001, 20:45

Ако може някой да ми помогне със съвет за следващия проблем: Може ли по взаимно съгласие между дарителя и надарения да бъде развален договор за дарение? Ако е възможно, под каква форма следва да бъде извършено и какви са последиците?
Дарина
 

RE: Разваляне на договр за дарение по взаимно съгласие

Мнениеот Христофор » 11 Окт 2001, 15:09

Развалянето на договорите се извършва с едностранно изявление на изправната страна при неизпълнение на задължение по двустранен договор от другата страна. В този смисъл разваляне по взаимно съгласие не може да има. По взаимно съгласие на страните може да се прекрати обвързващия ги договор. Относно договора за дарение формата на прекратяването следва да се съобрази с формата на сключване на договора. Все пак е спорно дали договори с еднократно изпълнение са прекратяеми по взаимно съгласие между страните.
Христофор
 

RE: Разваляне на договр за дарение по взаимно съгласие

Мнениеот epp@abv.bg » 16 Окт 2001, 10:22

Правилото е, че всеки договор може да се развали по взаимно съгласие. Но в този случай, би следвало да се сключи друг договор във форамата на нотариален акт - ако в дарението е имало недвижимо имущество или във формата в която е бил сключен първоначалния договор - ако не е имало недв. имущество в дарението. Така нещата се връщат в състоянието в което са били преди извършване на дарението. За повече информация пишете ми на горния и-мейл.
epp@abv.bg
 

RE: Разваляне на договр за дарение по взаимно съгласие

Мнениеот Mb}|{bT » 05 Яну 2002, 03:23

НЕ! НЕ ! И НЕ!!!!!! Не е възможно да се прекрати по взаимно съгласие договор за дарение. Първо защото в закона си го пише просто и ясно - в чл. 227 ЗЗД са изрично изброени прекратителните основания. А взаимното съгласие определено не е сред тях. Второ - договорът е сделката по силата на която преминава правото на собственост върху дарения имот, а не основанието на което надареният го владее. Той владее защото е собственик, а не защото е надарен. 100% има и трето и т.н но според мен това тук е достатъчно. Но...не се отчайвайте ако чак толкова мир и съгласие има у вас по въпроса с дарението - едно ново дарение ще реши въпроса. Нооо, ако съм схванал тънката Ви мисъл - няма да можете да избегнете данъците, нито опасността от отмяна на дарението от винаги съществуващите недоволни наследници или пък още по-противните кредитори - затова фиктивна продажба като прикритие на дарение. Не че е панацея - пак си има недостатъците, но е много по - добре. Wish I helped You
Mb}|{bT
 


Назад към Имотни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 28 госта


cron