начало
Производство за конфликт на интереси срещу прокурор – прекратил преписка срещу АЕЦ, където работи съпругата му Производство за конфликт на интереси срещу прокурор – прекратил преписка срещу АЕЦ, където работи съпругата му

НЕ СИ ПЛАЩАЙТЕ ОСИГУРОВКИТЕ!

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


НЕ СИ ПЛАЩАЙТЕ ОСИГУРОВКИТЕ!

Мнениеот drumeva » 14 Юли 2010, 13:04

Направо прекалиха с това да си решават бюджетните проблеми на гърба на хората, като ограничават и без това орязаните ни "права". Отказвам повече да отпускам безлихвени кредити на държавата. Всяка година се осигурявам после изравнявам и довнасям, тъй като нямам щастието да падна под дохода, който декларирам. Всичко що касае самоосигуряващите се лица за мен е противоконституционно и ме поставя в неравностойно положение спрямо работещите по трудово правоотношение. От една страна нямам право на избор, тъй като като адвокат законът ми забранява да работя на трудов договор. От друга страна плащам по-високи осигуровки от масата от работещите на трудов договор, но нямам техните права. Нямам право отпуск, защо? Работя, нямам ли право десет дни в годината да съм в отпуск и ако никой не ми плаща обезщетение за това, то поне може в този период да не дължа осигуровки на държавата? Мисля, че държавата има достатъчно начини да си възстанови парите, изплатени като обезщетение, ако дохода, деклариран накрая на годината не отговаря на този на който се осигуряват. Проста промяна в закона - от парите, които подлежат на връщане от надвнесени осигуровки да се удържа съответната сума за ползвани обезщетения. Но очевидно не е това проблемът, нали? Въпросът е как да държим бюджета в рамки и да отлагаме дължими плащания за други финансови периоди. Дългичко стана, но очкавам поне веднъж адвокатското съсловие да прояви малко солидарност, а и не само те.
drumeva
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 14 Юли 2010, 12:46

Re: НЕ СИ ПЛАЩАЙТЕ ОСИГУРОВКИТЕ!

Мнениеот prnedev » 14 Юли 2010, 14:09

аз нищо не разбрах.....
Ами като искате да излезете в отпуск, защо не го декларирате в НАП това?
С онази същата декларация - ОКД-5 и да си спрете осигуровките, докато почивате?
А иначе, за обезщетение за платен отпуск... за съжаление ще трябва да го поискате от работодателя ви. Много добре ви разбирам, и аз съм на същия хал. Моят е голяма скрънза и не дава....
prnedev
Активен потребител
 
Мнения: 1956
Регистриран на: 29 Ное 2005, 23:12
Местоположение: София/Велико Търново

Re: НЕ СИ ПЛАЩАЙТЕ ОСИГУРОВКИТЕ!

Мнениеот fetisov » 14 Юли 2010, 14:26

Здравейте,
Напълно права сте колежке. Лошото в случая е, че "адвокатското съсловие" до сега никога не е проявявало солидарност за общи действия по въпроси, които пряко го засягат (вкл. и по такива, с които държавата "бърка в джоба" на всеки един от колегите или съществено накърнява наш професионален интерес) - просто сме твърде много, за да можем ефективно да се организираме за някакви общи действия и ако част от колегите имат съзнание, че подобни проблеми пряко накърняват техни права и интереси, то друга част от гилдията просто не им обръща внимание. А да се разчита на адвокатския съвет и на колегиите (като организирани професионални общности, представляващи и своите членове в такива случаи) да предприемат сериозни и ефективни действия е просто ... химера. Впрочем те не биха могли и да направят кой знае колко много по въпроса, освен да разчитат на собствения си и на адвокатурата авторитет, който в последните години за съжаление е не особено висок.
Да не говорим, че по въпроса, който поставяте, е необходима не "малко", а мнооооого солидарност. При това - не само от адвокатите, но и от всички самоосигуряващи се лица, а тогава кръгът на засегнатите става прекалено голям!
Отделен е и въпроса, че когато става дума за пари и за публични вземания на държавата никакви права и интереси на граждани и юридически лица нямат особено значение - важното е държавата да си прибере парите в бюджета и ... толкова! Оттам насетне - всеки да се оправя както може, негов си проблем!
Хайде и аз да не се правя на монго "отворен" :wink: , че откровено казано и аз не виждам как бих могъл да помогна с реални действия и нямам моралното право да давам квалификации от най-различен харктер на този или онзи (а ми идват едни такива :evil: , но .....). Все пак съм солидарен с казаното от Вас.
Приятен и успешен ден на всички!
fetisov
Потребител
 
Мнения: 146
Регистриран на: 31 Май 2006, 17:40

Re: НЕ СИ ПЛАЩАЙТЕ ОСИГУРОВКИТЕ!

Мнениеот realist » 14 Юли 2010, 15:00

От една страна нямам право на избор, тъй като като адвокат законът ми забранява да работя на трудов договор.


Колега, моля да бъдете обективна - сама сте избрала да работите като адвокат и да се самоосигурявате. Не е вярно, че законът не ви дава право да работите по трудов договор - можете да работите като юрисконсулт и да ползвате всички права на наетите лица. Изборът си е ваш, законът си е закон. Можете да се оплачете на Висшия адвокатски съвет, ако смятате, че не отстоява добре правата ви, но аз не считам, че е редно да очаквате да ползвате всички права (или адекватното им съответствие) по Кодекса на труда, без да понасяте ограниченията и да имате задълженията, които същия закон създава за наетите лица.
А това, че сега се обсъждат промени, чрез които правителството се надява да кредитира бюджета за ваша сметка е съвсем отделен въпрос. Пак ви намопням, че имате "браншова" организация, която спи и не й се чува гласа, само някакви ягуари я гонят.

Поздрави!
realist
Младши потребител
 
Мнения: 53
Регистриран на: 16 Дек 2008, 16:24

Re: НЕ СИ ПЛАЩАЙТЕ ОСИГУРОВКИТЕ!

Мнениеот Гост. » 14 Юли 2010, 15:48

:roll: Когато държавата се гаври с теб, то ти неминуемо търсиш начин да и го върнеш. От известно време съм се спряла на чл. 57 от ЗА.
Това е единственият начин рибата да стане И рак, нали Пресли? :wink:
Гост.
Старши потребител
 
Мнения: 9438
Регистриран на: 25 Яну 2013, 17:33

Re: НЕ СИ ПЛАЩАЙТЕ ОСИГУРОВКИТЕ!

Мнениеот prnedev » 14 Юли 2010, 16:07

;-))) Хихи, да Поли ;-)) че и едни врътки могат да се направят там.... така ще ги заболи от НАП и НОИ, да плащат кинти, че ще се скъсат да правят ревизии, само и само да платят по-малко 8)
prnedev
Активен потребител
 
Мнения: 1956
Регистриран на: 29 Ное 2005, 23:12
Местоположение: София/Велико Търново

Re: НЕ СИ ПЛАЩАЙТЕ ОСИГУРОВКИТЕ!

Мнениеот prnedev » 14 Юли 2010, 17:02

Пуснах линк към темата във Фейсбук ;-) колежке @drumeva, там дадоха много добро предложение:

"Доколкото разбрах от драмата, иска да сбира хонорари, клиентите да учредят и един фонд, в който да внасят волни пожертвования за обезщетението за платен отпуск, когато реши да си отпочине от мислене на комбинации как да придобие само правата, а задълженията да ги хариже на балъците. Пък като са почнали да дават, що да не й платят и осигуровките?"

Ако смятате, че е удачно решението, помислете го как да го оформите законосъобразно ;-)
prnedev
Активен потребител
 
Мнения: 1956
Регистриран на: 29 Ное 2005, 23:12
Местоположение: София/Велико Търново

Re: НЕ СИ ПЛАЩАЙТЕ ОСИГУРОВКИТЕ!

Мнениеот drumeva » 15 Юли 2010, 10:48

prnedev, не мисля, че разбирате същността на повдигнатия от мен въпрос. Тук не става въпрос колко долни са адвокатите и какви групи във фейсбук да направим с крилати фрази, става въпрос, че всички самоосигуряващи се лица - не само адвокати, архитекти и прочее и прочее са поставени в едно неравностойно положение. И ако не разбирате точно за какво става въпрос, просто не пишете...
drumeva
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 14 Юли 2010, 12:46

Re: НЕ СИ ПЛАЩАЙТЕ ОСИГУРОВКИТЕ!

Мнениеот prnedev » 15 Юли 2010, 20:02

Напротив :-))) Много добре разбирам нещата, все пак донякъде това ми е работата :-)))
И още повече колко вратички отварят без да искат ;-) Чак свят може да им се завие :-))))))
Ако обърнахте внимание - още на първият ми отговор към вас написах, че съм в същото положение ;-)
prnedev
Активен потребител
 
Мнения: 1956
Регистриран на: 29 Ное 2005, 23:12
Местоположение: София/Велико Търново

Re: НЕ СИ ПЛАЩАЙТЕ ОСИГУРОВКИТЕ!

Мнениеот kostadin_yordanov » 17 Юли 2010, 13:09

Като цяло, социално-осигурителната система в България все още функционира на порочни принципни основи и явно липсва необходимата воля за цялостна реформа. Дори беше изпуснат така удобния момент на бюджетни излишъци по време мандата на тройната коалиция (2005-2009 г.), за което е отговорна не просто Емилия Масларова, а и онези, които допуснаха именно тя да оглавява ресора

При заетите по трудов договор лица положението съвсем не е по-цветущо, като се има предвид, че и тях продължават да ги лъжат за съществуването на осигурителна сума "за сметка на работодателя", която стойност всъщност пак се произвежда от заетите по трудов договор, а дори не им се отчита в документите, които ежемесечно получават за своите възнаграждения! Никой не покрива чужд осигурителен риск ако срещу това не му се обезпечава съответната стойност и както не малко икономисти добре знаят, всички вноски в крайна сметка се плащат от работниците, докато работодателите купуват и калкулират тези свои разходи като разходи за труд

Изобщо, с действащото законодателство, не са обезпечени правата на осигуряващите се, върху средствата, които те заделят за съответните рискове. Ако цял живот внасяте за пенсия например, но загинете преди изобщо да започнат да Ви я изплащат, то вместо Вашите наследници да получат достъп до внесените от Вас средства, както е справедливо и се прилага в редица държави, в България на практика държавата конфискува парите. Също, ако преждевременно Ви се наложи някаква животоспасяваща и твърде скъпа болнична операция или лечение, вместо веднага да получите достъп до пенсионните си осигурителни средства (защото, за какво Ви е иначе пенсия, ако ще умирате ?!), то в България по-скоро умирате. Да не говорим, че отношението и проявявания лекарски професионализъм спрямо Вас са съществено по-различни, когато си плащате пряко, добросъвестно и почтено в съответното болнично заведение, и това реално определя изхода от лекарската намеса. Така че, в крайна сметка, действително излиза значително по-сигурно да си спестявате въпросните средства, отколкото да ги давате някъде, на някой, който Ви ограбва. Осигуровките са пари срещу услуга и след като човек не я получава или пък изобщо не я иска, наистина, каква е логиката да плащаме
Последна промяна kostadin_yordanov на 21 Юли 2010, 15:57, променена общо 1 път
kostadin_yordanov
Потребител
 
Мнения: 676
Регистриран на: 03 Дек 2009, 10:08


Re: НЕ СИ ПЛАЩАЙТЕ ОСИГУРОВКИТЕ!

Мнениеот drumeva » 20 Юли 2010, 17:17

Благодаря на колегата за линка. Направо звучи още по зле като го прочетеш. Тези дни като ми остане време ще пусна една петиция в тази насока. Не че нещо, но ще го приемат тихо мълком както всичко останало.
drumeva
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 14 Юли 2010, 12:46

Re: НЕ СИ ПЛАЩАЙТЕ ОСИГУРОВКИТЕ!

Мнениеот chandra » 20 Юли 2010, 19:28

Ще си го приемат да, като сме овце... никой никъде нищо не казва по този въпрос!
chandra
Потребител
 
Мнения: 407
Регистриран на: 21 Дек 2008, 14:55
Местоположение: гр.Варна

Re: НЕ СИ ПЛАЩАЙТЕ ОСИГУРОВКИТЕ!

Мнениеот street » 20 Юли 2010, 23:15

Има една истина , сещате се за "снопа стрели" нали ;)
Но жалкото е, че ние българите в което включвам и себе си сме свикнали да бягаме по единично и също така да се спасяваме.
Не съм адвокат бях РП към МВР, но сега уча за есента уж да се пробвам да "довтасам" :) при вас.
Един съвет , ако може разбира се , защо не напишете всички ваши искания и да го подпишете, много колеги, нека бройката да е много голяма, колкото се може повече.
Но пак си мисля че ще има и при вас скатавки, дето се вика те си "кютат" и каквото ще да стане.
Но според мен не е лошо като идея , защото все пак можеш да "отсвириш" 1,2,3,4,5,6 човека , но примерно 100 няма как да стане - тогава става по-голяма "пушилката"
Аватар
street
Потребител
 
Мнения: 368
Регистриран на: 17 Май 2010, 16:59

Re: НЕ СИ ПЛАЩАЙТЕ ОСИГУРОВКИТЕ!

Мнениеот prnedev » 21 Юли 2010, 10:53

След като виждам проекта ;-) Мога да се съглася временно със заглавието на темата, пък да се надяваме, че бат Бойко няма да се дръпне ;-)
За какво става дума -

§ 66. До 30 юни 2011 г. включително осигурителите, самоосигуряващите се лица и физическите лица, които имат задължения към държавното обществено осигуряване възникнали до 31 декември 2010 г. могат да ги погасят без лихва, ако изплатят цялото си задължение.

Та, при това положение можете да спрете да плащате осигуровките до декември месец, като естествено продължавате да си ги декларирате ;-)
Един вид, ще ви е по-изгодно да сложите месечните осигуровки в банка, та някоя лихвичка да падне, а пък догодина ще ги платите. Така и така хората нещат лихвички, защо да не се спечели нещичко?
Дето е приказката - малко, но от сърце ;-)
prnedev
Активен потребител
 
Мнения: 1956
Регистриран на: 29 Ное 2005, 23:12
Местоположение: София/Велико Търново

Re: НЕ СИ ПЛАЩАЙТЕ ОСИГУРОВКИТЕ!

Мнениеот rakitnik » 21 Юли 2010, 11:17

На 64 години съм, пенсията - под 300 лева. За да не мизерствам, имам фирма - ДЗЗД. Всеки месец плащам здравните вноски по 33.60 лв на себе си и на мъже ми (той също е пенсионер и още работи на друго място). Питам, какво ще ми направят, ако не плащам? Веднъж съм изработила правото да бъда здравно обслужвана, плащам втори път (мъжът ми и трети), а когато имам нужда от лекар, търся платен специалист. Считам, че и аз ненужно подпомагам тези, които не плащат полагаемото. А ако давам тези пари за благотворителност, ползата ще бъде по-голяма.
rakitnik
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 15 Дек 2008, 11:06

Re: НЕ СИ ПЛАЩАЙТЕ ОСИГУРОВКИТЕ!

Мнениеот kostadin_yordanov » 01 Ное 2010, 10:26

"РЕПУБЛИКА": КРАСЕН СТАНЧЕВ, Председател на УС на Института за пазарна икономика: ПЕНСИОННАТА СИСТЕМА Е ПОЛИТИЧЕСКА ИЗМАМА

Партиите виждат в този модел начин да купуват гласове за изборите

Пенсионната система у нас днес е политическа измама, отгледана от Бисмарк за купуване на избори. Партиите се възползват от нея и от това ще страда бъдещото поколение.
Това заявява в интервю за РЕПУБЛИКА председателят на Управителния съвет Института за пазарна икономика Красен Станчев.
Според него, ако един човек в момента е на 20 години, живее и работи в България, и планира да се пенсионира на 45, ще трябва да спечели и спести поне един милион лева, да заделя настрани половината, за да може да живее скромно 15 години след пенсия.

01 ноември 2010
http://www.cross-bg.net/newspaper_previ ... .jpg&w=980

ОТКАЗВАМ СЕ ОТ ПЕНСИЯ, ОСВОБОДЕТЕ МЕ ОТ ВНОСКИ

КРАСЕН СТАНЧЕВ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УС НА ИНСТИТУТА ЗА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА

До президента и министър-председателя на България

Обръщам се към вас с молба да бъда освободен от задължението да внасям осигуровки за пенсия в НОИ и от половината от вноските си в НЗОК.

Ще се опитам да обясня за какво става дума.

Дори ако моята пенсия и здраве се разглеждат като "право", аз имам свободата да не се ползвам от него в този му вид. Това не означава, че претендирам за връщане на средствата, които повече от 30 г. са внасяни от мен и моите работодатели в съответните държавни фондове.
...

Съзнавам добре, че платените от мен през годините данъци "обществено осигуряване" не са предназначени за осигуряване на моите старини. Затова и не ги изисквам.
...

1 Ноември 2010
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=660516
kostadin_yordanov
Потребител
 
Мнения: 676
Регистриран на: 03 Дек 2009, 10:08


Назад към Данъчно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 госта


cron