начало
Съдия от ВАС става зам.-министър на правосъдието Съдия от ВАС става зам.-министър на правосъдието

Онлайн регистриране на Е/ООД

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Онлайн регистриране на Е/ООД

Мнениеот polimorf » 15 Апр 2010, 01:48

Искам са помоля ако някой има опит с онлайн регистрацията и системата на търговският регистър да сподели особеностите по процедурата. В частност ме интересува дали декларацията по чл.142 , Учредителният акт и Решението трябва да са заверени при нотариус след което да се сканират и прикрепят към декларация А4. Както и трябва ли да има сканиран спесимен на подписа и декларация по чл.13 ал.4 от ЗТР или каквито и да ca други документи. Благодаря предварително на отзовалите се.
polimorf
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 06 Мар 2010, 16:30

Re: Онлайн регистриране на Е/ООД

Мнениеот DEKAH » 15 Апр 2010, 08:04

polimorf написа:Благодаря предварително на отзовалите се.



Моля.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител
 
Мнения: 2284
Регистриран на: 11 Окт 2001, 15:00
Местоположение: Бургас

Re: Онлайн регистриране на Е/ООД

Мнениеот elora » 15 Апр 2010, 12:53

Ако заявителят е адвокат, не се изисква нотариална заверка.

А системата на ТР има много "особености", по които доста често трошим нерви, но това май не е същността на въпроса.

Успех!
elora
Младши потребител
 
Мнения: 32
Регистриран на: 29 Яну 2010, 18:50

Re: Онлайн регистриране на Е/ООД

Мнениеот nani-ella » 22 Апр 2010, 21:40

Приемам, че сте адвокат с електронен подпис - необходимо е писмено пълномощно от Управителя, избран в решението, пишете "в процес на регистрация". Спесименът - заверен, останалите документи - решение, учредителен акт/дружествен договор, декларация от управителя, договор за управление, декларация по чл. 13 ЗТР, при Е/ООД - само подписи, сканирате, прилагате в последната страница на заявлението. Прилагат се още платежно за ДТ и Удостоверение за внесен капитал. Заявление А4 се попълва в системата, не се сканира. Можете да ползвате обучението, което е дадено в страницата. Две особености - ако се притеднявате дали ще мине регистрацията, подайте документите без плащането, ще получите отказ със сигурност, но в него ще има изчерпателно изброени недостатъците. Ако няма друг недостатък освен плащането - подавате по същия начин с плащане и спи градът.
Още нещо - самата система има някакви бъгове - в полета, където няма данни за нанасяне пишете по някое тире: '---', иначе самата система не допуска да продължиш.
nani-ella
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 22 Апр 2010, 21:14

Re: Онлайн регистриране на Е/ООД

Мнениеот penelope » 25 Апр 2010, 20:31

Здравейте,
Имам един въпрос по темата и ще се радвам някой да ми отговори.
Съдружничка съм в ООД, но не съм управител. Сега искам да си регистрирам ЕООД и искам това да стане електронно, в предвид по-ниските такси. Ще мога ли да направя това посредством електронния подпис на ООД-то, като приложа нотариално заверено пълномощно с което изрично упълномощавам дружеството да извърши регистрацията по електронен път? Трябва ли притежателя на електронния подпис задължиелно да е адвокат за да регистрира дружеството онлайн вместо мене, при условие че го упълномощя нотариално и приложим пълномощното към другите документи?
penelope
Младши потребител
 
Мнения: 15
Регистриран на: 25 Апр 2010, 20:17

Re: Онлайн регистриране на Е/ООД

Мнениеот ykovachev » 26 Апр 2010, 09:43

Няма да може.
ЗТР казва така:
"Заявител
Чл. 15. (Изм. - ДВ, бр. 50 от 2008 г., в сила от 30.05.2008 г.) (1) Вписване, заличаване и обявяване могат да се заявяват от:
1. търговеца;
2. друго лице в предвидените по закон случаи;
3. адвокат с изрично пълномощно, съставено съгласно изискванията на Закона за адвокатурата, за представителство пред агенцията.
..."
Това за другото лице (т. 2) го забравете - там не са хипотезите на упълномощаване. Също така съставител на ГФО може да заявява обявяването на съставен от него ГФО с пълномощно (чл. 15, ал. 3).
Най-добре вземете си собствен електронен подпис, ако желаете да си заявите самостоятелно вписването. Това, което ще дадете като пари за електронния подпис, ще се изплати с времето, ако заявявате всичко по електронен път (вкл. обявяването на ГФО-тата всяка година).
А иначе за вписване на дружеството само адвокат може да бъде пълномощник.
Както и да заверявате пълномощно, няма да стане по-валидно.
ykovachev
Активен потребител
 
Мнения: 2061
Регистриран на: 27 Сеп 2005, 12:27

Re: Онлайн регистриране на Е/ООД

Мнениеот don_poli » 26 Апр 2010, 11:07

За подаване по електронен път не съм запознат, но ако документите за регистрация се подават на хартия, не виждам пречка това да стори упълномощено лице, което не е адвокат.

Чл. 15. (Изм. - ДВ, бр. 50 от 2008 г., в сила от 30.05.2008 г.) (1) Вписване, заличаване и обявяване могат да се заявяват от:
1. търговеца;
2. друго лице в предвидените по закон случаи;
3. адвокат с изрично пълномощно, съставено съгласно изискванията на Закона за адвокатурата, за представителство пред агенцията.
(2) Заявление може да се подава от:
1. заявител по ал. 1;
2. пълномощник с изрично писмено пълномощно.

Т.е. заявител ще е търговеца, който ще упълномощи нотариално друго лице, което да подаде документите вместо него /чл.15 (2)/.
/(5) Когато заявлението не се подава лично от заявител по ал. 1 и 3, подписът на заявителя трябва да е нотариално заверен./

Освен това в Чл. 17(2) пише "Когато се изисква подаването на документи с нотариална заверка, техният електронен образ се прилага към заявлението."
От цитираните членове малко по-горе си правя изводи, че все пак е възможно електронно да се подаде от друго лице, което ще играе ролята само на подател на заявлението, а към документите да се прикрепи нотариално заверено пълномощно на заявителя. Последното твърдение е просто предположение..
don_poli
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 15 Апр 2010, 08:19

Re: Онлайн регистриране на Е/ООД

Мнениеот ykovachev » 26 Апр 2010, 11:15

За хартиен носител не съм коментирал, защото не е зададен така въпроса. По принцип ЗТР различава две интересни фигури - "заявител" и "приносител". Макар и да съм виждал нЕкои оригинални становища, смятам, че като подпишете онлайн формуляра с електронния си подпис, сте заявител, а не приносител. Защото го подписвате по начин, който се приравнява на подписа на хартиеното заявление. А не просто го пращате по интернет.
ykovachev
Активен потребител
 
Мнения: 2061
Регистриран на: 27 Сеп 2005, 12:27

Re: Онлайн регистриране на Е/ООД

Мнениеот A.Pato » 26 Апр 2010, 16:12

Тъкмо бях тръгнал да пиша пост, с който да твърдя, че не би трябвало да е проблем преносител да подава заявления по електронен път и си погледнах Наредба № 1 за водене, съхранение и достъп до ТР.

Чл. 75, ал. 2 "Подаването на заявления по електронен път посредством уеб интерфейс се осигурява от агенцията по достъпен начин и в удобен за заявителите диалогов режим."

Чл. 77. Агенцията осигурява подходящи, ефективни и достъпни технически средства за установяване и поправяне на грешки при въвеждане на информация, преди заявителят да подаде заявлението.


От друга страна обаче ...

Чл. 78. Заявителят може да подава електронни заявления, ако същите са съставени и подписани с електронен подпис съгласно Закона за електронния документ и електронния подпис и са спазени другите нормативни изисквания. В този случай данните за пълномощника по чл. 15, ал. 2, т. 2 от Закона за търговския регистър се въвеждат в заявлението, но не са публични.


Ще се радвам авторите да ми разяснят волята си, че ми се струват малко противоречиви тези текстове от Наредбата. :shock: :roll:
A.Pato
Потребител
 
Мнения: 265
Регистриран на: 11 Юни 2008, 12:04

Re: Онлайн регистриране на Е/ООД

Мнениеот ykovachev » 26 Апр 2010, 17:09

И на мен не са ми много ясни. Доколкото съм разбрал нещо от оня велик закон ЗЕДЕП, електронният подпис замества саморъчния върху хартиен носител.
Не ми се зяпа сега из всички електронни формуляри, но ми идват наум две неща.
Ако може ел-подписващият да е приносител, трябва да има съответните полета за отбелязване. Такива не съм забелязал.
И второто - има значение дали подписвам в Сусурлево и си заверявам подписа и след това Марчето носи бумагите у окръжнио град.
При интернета обаче що ми е "приносителски" електронен подпис? Щото ме мързи да имам собствен такъв ли? Иначе тук пречката в стил "шефът не може да дойде" просто я няма. Би трябвало да е заместена от "Шефът няма електронен подпис", "Шефът няма интернет" или "Шефът е неграмотен, включително компютърно".
Ма може нещо и да не схващам. :wink:
Ето на - зяпнах набързо един електронен формуляр а4 - ми няма за приносител нищо. Има само за качеството на заявителя. И ако Пенчо, който е шофьора на шефа, има ел. подпис, ще избира между: а) търговец
б)адвокат с изрично пълномощно
в)друго лице в предвидените по закон случаи.
За шофьор с изрично пълномощно нищо няма :D
П.П. Изречението "В този случай данните за пълномощника по чл. 15, ал. 2, т. 2 от Закона за търговския регистър се въвеждат в заявлението, но не са публични" в чл. 78 от наредбата е "ашладисано" в началото на 2009 г. Защо- не се казва.
И още в същата наредба, изменение от същата дата:
Чл. 85. ...
(6) (Нова - ДВ, бр. 6 от 2009 г., в сила от 23.01.2009 г.) Когато заявлението се подава от лице по чл. 15, ал. 2, т. 2 ЗТР, се извършва проверката по ал. 1, като данните за подателя се отразяват от служител на агенцията в информационната система на регистъра и не са публични..."
Това е за хартията.
ykovachev
Активен потребител
 
Мнения: 2061
Регистриран на: 27 Сеп 2005, 12:27

Re: Онлайн регистриране на Е/ООД

Мнениеот A.Pato » 26 Апр 2010, 17:30

Именно 78 от Наредбата внася смут :D
A.Pato
Потребител
 
Мнения: 265
Регистриран на: 11 Юни 2008, 12:04

Re: Онлайн регистриране на Е/ООД

Мнениеот ykovachev » 26 Апр 2010, 17:40

Мисълта ми е, че това желание за "непубличност на приносителските данни" е поразително сходно в двата текста - за електронното и "хартиеното" подаване. И оттам ми се върти в главата, че някой е решил така да "брани" нечии лични данни, без да мисли къде е нужно това и къде не. Например ЕГН-то на адвоката-пълномощник с ел.подпис не лъсва директно в съответната партида, докато не се разровиш из пълномощното. Имам усещането, че наредботворецът е имал нещо такова предвид при електронния вариант, ама само предполагам.
Продължава да не ми се връзва смисълът на това "електронен приносител" да ти подписва заявлението. Все пак да не забравяме, че на хартия приносителят подписва всичко на всичко една декларация и толкоз. Заявление да подпише на хартиен носител пък е абсурд.
ykovachev
Активен потребител
 
Мнения: 2061
Регистриран на: 27 Сеп 2005, 12:27

Re: Онлайн регистриране на Е/ООД

Мнениеот don_poli » 27 Апр 2010, 00:19

Ясно е, че законотворците са се постарали да не ни е скучно и са сътворили заплетени, двусмислени, противоречащи си наредби, които явно са писани не за обикновенни хора, не дори за адвокати, а за медиуми и екстрасенси. Все пак мислят за нас - трябва да си упражняваме мисълтта и да си каляваме нервите.
Въпреки, че намирам доста логика в думите на предходния автор, все пак от цитираните по горе наредби не става ясно дали подателят на заявлението с електронен подпис може да се тълкува като приносител, при условие, че е прикрепено нотариално заверено пълномощно от търговеца-заявител за това.
Ако някой практически се е сблъсквал с проблема, може да каже дали номера е минал или ако не каква е обосновката на отказа от агенцията. Другото е само непосилен опит да се избистри законодателната каша.
don_poli
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 15 Апр 2010, 08:19

Re: Онлайн регистриране на Е/ООД

Мнениеот gatta_nera » 27 Апр 2010, 10:15

Ако подателят на заявлението с електронен подпис го приемаме за приносител, то, аналогично на подаването на хартиен носител, би следвало самото заявление А4 да е с нотариално заверен подпис. Тогава приносителят в електронния формуляр си попълва като заявител търговеца и прилага сканирано копие на А4 с нотариална заверка на подписа на заявителя. И действително в опциите за избор на приложения към А4 има "Сканирано копие на заявление образец А4". А с електронния подпис удостоверява, че именно той е упълномощения приносител (аналогично на представянето на лична карта на гишето). Този вариант ми изглежда най-логичен, практически не съм го пробвала.
gatta_nera
Младши потребител
 
Мнения: 39
Регистриран на: 14 Юли 2009, 12:59

Re: Онлайн регистриране на Е/ООД

Мнениеот penelope » 03 Май 2010, 13:25

Намирам логика както в отговорите на "ykovachev", така и в тези на "gatta_nera" и в някои други автори, което още повече ме обърква. Преди повече от 2 седмици изпратих официално запитване до Агенцията по вписванията по въпроса, но още не съм получила отговор, въпреки че съм съм спазила всички изисквания на Закона за електронния документ и електронния подпис в комуникацията си с тях...
penelope
Младши потребител
 
Мнения: 15
Регистриран на: 25 Апр 2010, 20:17

Re: Онлайн регистриране на Е/ООД

Мнениеот jasta13 » 21 Юни 2010, 13:05

Споделям моят скромен опит (въпроса, беше отправен по e- mail, без да е подписан с ел. подпис и ми отговориха след няколко часа :roll: ):
Въпрос:
"Добър ден, имам запитване към вас, във връзка с упълномощени лица и електронните услуги.
Съгласно чл. 15 ал. 2 т. 2 от ЗТР заявления за вписване в ТР могат да бъдат подавани от пълномощник с изрично писмено пълномощно. В чл.78 от НАРЕДБА № 1 ОТ 14 ФЕВРУАРИ 2007 Г. ЗА ВОДЕНЕ, СЪХРАНЯВАНЕ И ДОСТЪП ДО ТЪРГОВСКИЯ РЕГИСТЪР е уточнено че данните на пълномощника се въвеждат в заявлението, но не са публични. В уеб базираното приложение за въвеждане на данни напр. за заявление образец А4, липсва поле за попълване на данни за пълномощник, касае се конкретно пълномощникът по чл. 15 ал.2 т.2, от ЗТР т.е. той не заявител, какъвто е случаят по чл.15 ал.1 т.2 от ЗТР. В тази връзка, моля за допълнителни разяснения, как би трябвало да се процедира, в случай че едно лице упълномощи друго лице, в т.ч. и юридическо, да подаде заявление за вписване на обстоятелства в търговския регистър по електронен път."
Отговор:
"Здравейте, по ел. път ролята на приносител

не фигурира като заявител! С ел. подпис Заявления могат да подават само управителя,

адвокат с адвокатско пълномощно и за Годишните Финансови Отчети съставителя на ГФО."
Кратко, неясно и нелогично. 8).
Последна промяна jasta13 на 21 Юни 2010, 13:16, променена общо 1 път
alea jasta est
jasta13
Младши потребител
 
Мнения: 90
Регистриран на: 28 Сеп 2006, 13:38

Re: Онлайн регистриране на Е/ООД

Мнениеот ykovachev » 21 Юни 2010, 13:13

Ами, в общи линии, къртят мивки (как може с толкова кратък отговор така да се изрЕзИЛят) :D -ролята на приносител не фигурирала като заявител :lol:
Обаче май потвърждават това, дето го писах по-горе. Ама замислете се все пак - електронен подпис, пък приносител. Хайде холан - ми то може и от ЮАР по нета шефът на предприятието да пусне ГФО-то, стига да си носи "флашката" с електронния подпис и лаптопа - докато гледа мача между Североизточна Киренайка и Западно Мурунди :D
Какво има да се носи, като нали нета бил глобална мрежа (ей, сега и като почнат с глобите от юли :wink: )
ykovachev
Активен потребител
 
Мнения: 2061
Регистриран на: 27 Сеп 2005, 12:27

Re: Онлайн регистриране на Е/ООД

Мнениеот A.Pato » 22 Юни 2010, 16:41

Обичам ги тия мушмуроци от ТР!! :D
A.Pato
Потребител
 
Мнения: 265
Регистриран на: 11 Юни 2008, 12:04

Re: Онлайн регистриране на Е/ООД

Мнениеот kovachev » 22 Юни 2010, 20:46

Много интересно, дали проверяват въпросното лице с ел. подписа дали е адвокат или на чесна пионерска... :evil:
kovachev
Потребител
 
Мнения: 128
Регистриран на: 30 Дек 2001, 18:11

Re: Онлайн регистриране на Е/ООД

Мнениеот DEKAH » 22 Юни 2010, 21:41

Проверяват... уж :)

Света полудя!
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител
 
Мнения: 2284
Регистриран на: 11 Окт 2001, 15:00
Местоположение: Бургас

Следваща

Назад към Търговско право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 23 госта


cron