начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Решение на събрание на блока.

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Решение на събрание на блока.

Мнениеот mariana11 » 20 Дек 2009, 16:40

Здравейте , интересува ме доколко са законни решенията взети на общо събрание на входа ?До момента няма избран управител на входа , а само двама членове на управителния съвет. Воден е някакъв протокол по време на събранието, което се е състояло от 5-6 собственика (блока е с 40 апартамента).След това входа не е бил уведомен по никакъв начин за взетите решения .Но касиерката настоява да и плащам такса ,заради взетото решение по време на събранието. Отказа ми беше мотивиран с това, че закона за етажната собственост е грубо нарушен( няма управител, няма протокол ,който да видя и прочета , няма мнозинство при вземането на решението, не мога да оспорвам ако не съм съгласна -няма на кого , а и как да оспорвам като не нямам достъп до протокола ) следователно не могат да ме задължат да платя. Но тя каза че няма значение какво е спазено или не, длъжна съм да платя без да имам толкова претенции и съответно последва заплаха , че ще съставят акт срещу мен като нередовен платец и ще го предадат в общината , нали все пак е имало събрание .Става въпрос за такса за желязна врата ,която заема малка част от коридора .
Благодаря Ви предварително!
mariana11
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 20 Дек 2009, 16:23

Re: Решение на събрание на блока.

Мнениеот milisko201- » 09 Май 2010, 13:03

Давам джокер : За монтиране на желязна врата трябва одобрение на Пожарната.
milisko201-
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 09 Май 2010, 12:59

Re: Решение на събрание на блока.

Мнениеот namakak » 09 Май 2010, 13:43

Според вас не е законно,но пък е морално някой да се заеме и да спести всички други зулуми,като рисуване,повреди,рязане на кабели и да ви спести излишните разходи.На тези доброволно заели се най-малкото извинения и цветя трябва да им предложите.
Пожарникарите винаги могат да използват щанга или да влезат през прозорците на първите етажи,ако това застрашава живота ви.Не се безпокойте толкова,важно е да дойдат навреме.
При събирането на таксите вие сте вече уведомени,а друг път присъствайте на събрание,защото сте заинтересовани и може да поставите вашите съгласия или несъгласия.Но е прекрасно да се заключва вратата и входа да бъде чист и ремонтиран.
Аватар
namakak
Потребител
 
Мнения: 960
Регистриран на: 10 Юни 2008, 16:21

Re: Решение на събрание на блока.

Мнениеот prousa » 09 Май 2010, 16:28

Според мен събранието е незаконно, защото не е свикано по установения в ЗУЕС ред. От поста ви няма данни, че е връчена покана на всеки един от собствениците на апартаментите. Това е императивно изискване, само с едно изключение. Само на това основание събранието е нищожно.
Второ няма кворум, дори и с падащ кворум, при 40 апартамента.
Трето, решенията се обявяват на видно място.

Тоест вие сте в пълното право да не плащате. Касиерката няма право да ви съставя акт, такова правомощие няма нито в ЗУЕС, нито в общия ЗС. Знайте че правото е на ваша страна и не им се давайте. За по подрона информация прочетете ЗУЕС.
Последна промяна prousa на 10 Май 2010, 08:48, променена общо 1 път
prousa
Младши потребител
 
Мнения: 39
Регистриран на: 13 Апр 2010, 20:01

Re: Решение на събрание на блока.

Мнениеот prophecy » 09 Май 2010, 19:00

Ало, prousa!
"К'во" е "т'ва" ЗУЕТ ?

А иначе имаме самочувствие да даваме съвети, значи ...
prophecy
Младши потребител
 
Мнения: 20
Регистриран на: 22 Фев 2010, 15:00

Re: Решение на събрание на блока.

Мнениеот prophecy » 09 Май 2010, 19:17

А сега - СЕРИОЗНО. mariana11:

- "събранието" НЕ Е РЕДОВНО по Закона за Управление на Етажната
Собственост ( З У Е С );
- след запознаване с текстовете на ЗУЕС, спете спокойно и не се поддавайте
на просташки манипулации;
- няма лошо да се въведе ред (вкл.и с "метална врата"), но си имаМЕ закон;
- става дума за "ВХОДА", а после за "БЛОКА" - време е да осъзнаете РАЗЛИКАТА !
(скромно моля да се запознаете с темите "Свикване на Общо събрание в
панелен блок" и "Определяне на идеалната част във входа на жилищен блок")

УСПЕХ!
prophecy
Младши потребител
 
Мнения: 20
Регистриран на: 22 Фев 2010, 15:00

Re: Решение на събрание на блока.

Мнениеот prousa » 10 Май 2010, 08:50

prophecy написа:А сега - СЕРИОЗНО. mariana11:

- "събранието" Е РЕДОВНО по Закона за Управление на Етажната
Собственост ( З У Е С );
- след запознаване с текстовете на ЗУЕС, не спете спокойно и не се поддавайте
на просташки манипулации;
- лошо е да се въведе ред (вкл.и с "метална врата"), но си имаМЕ закон;
- става дума за "ВХОДА", а после за "БЛОКА" - време е да осъзнаете НЯМА РАЗЛИКА !
(скромно моля да се запознаете с темите "Свикване на Общо събрание в
панелен блок" и "Определяне на идеалната част във входа на жилищен блок")

УСПЕХ!


?
prousa
Младши потребител
 
Мнения: 39
Регистриран на: 13 Апр 2010, 20:01

Re: Решение на събрание на блока.

Мнениеот goldie » 27 Сеп 2010, 16:22

така описаното "решение на Общото събрание" по никакъв начин не Ви обвързва - поради неполучаване на копие от протокола за Вас то не съществува, събранието не се е състояло и решение не е взето. освен да бъдете уведомен за бъдещото провеждане на събранието Вие е трябвало в 7-дневен срок да бъдете уведомен за резултата от него, отразен в протокол - съгласно чл.16, ал.7 следва да получите съобщение за изготвен протокол, а по силата на чл.16, ал. 8 трябва да ви е предоставена възможност да го прочетете и при поискване да получите препис.

акт за нередовен платец е странен термин и не съществува в закона. съгласно чл.38, ал.1 трябва да получите писмена покана за изпълнение на решението и поканата трябва да Ви бъде връчена по реда на чл.13, ал.2-6. отказът да изпълните искането в така връчена покана е основание за завеждане на изпълнително дело срещу Вас, а вече в това дело Вие имате възможността да оборите законността на самото искане.

следва да внимавате за връчване на съобщението по чл.16, ал.7 за изготвен протокол - съгласно чл.40, ал.2 от датата на неговото получаване започва да тече 14-дневния срок за обжалване на решението. от друга страна не бъдете твърде голям оптимист - преди година съм подал молба за отмяна на решение на ОС, но Софийски районен съд още не смогва да насрочи дата.
брях! някой анонимен м(ар)одератор не понася Капитан Очевидност. интересно защо след като той не нарушава Общите условия на Lex.bg.
goldie
Потребител
 
Мнения: 146
Регистриран на: 11 Авг 2010, 00:27

Re: Решение на събрание на блока.

Мнениеот georgiev_sfbg » 27 Сеп 2010, 18:49

mariana11 написа:Здравейте , интересува ме доколко са законни решенията взети на общо събрание на входа ?До момента няма избран управител на входа , а само двама членове на управителния съвет. Воден е някакъв протокол по време на събранието, което се е състояло от 5-6 собственика (блока е с 40 апартамента).След това входа не е бил уведомен по никакъв начин за взетите решения .Но касиерката настоява да и плащам такса ,заради взетото решение по време на събранието. Отказа ми беше мотивиран с това, че закона за етажната собственост е грубо нарушен( няма управител, няма протокол ,който да видя и прочета , няма мнозинство при вземането на решението, не мога да оспорвам ако не съм съгласна -няма на кого , а и как да оспорвам като не нямам достъп до протокола ) следователно не могат да ме задължат да платя. Но тя каза че няма значение какво е спазено или не, длъжна съм да платя без да имам толкова претенции и съответно последва заплаха , че ще съставят акт срещу мен като нередовен платец и ще го предадат в общината , нали все пак е имало събрание .Става въпрос за такса за желязна врата ,която заема малка част от коридора .
Благодаря Ви предварително!


ЗУЕС - Чл. 12. (2) Общото събрание може да се свика и по писмено искане на собственици, които имат най-малко 20 на сто идеални части от общите части на сградата.
(3) Искането по ал. 2 се отправя до управителния съвет (управителя), който свиква общото събрание в 10-дневен срок от получаването му.
(4) Когато управителният съвет (управителят) не свика общото събрание в срока по ал. 3, искането се отправя до кмета на общината или района. Кметът свиква общото събрание по реда, предвиден в закона, в 14-дневен срок от получаване на искането.


...Я по-добре, си свикайте ОС и си решете проблемите от А до Я, защото имам чуството, че при Вас - всичко е пълна "боза"! ...И спазвайте изискванията на ЗУЕС!

П.П. И за каква "такса за желязна врата" става въпрос?! ...Да не събирате куверти на входа?! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Последна промяна georgiev_sfbg на 28 Сеп 2010, 09:31, променена общо 1 път
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител
 
Мнения: 1147
Регистриран на: 13 Окт 2009, 07:26

Re: Решение на събрание на блока.

Мнениеот trando58 » 27 Сеп 2010, 19:23

Поради давността на темата,няма да вземам отношение по нея,пък и бяха дадени доста точни мнения,само да попитам(понеже диафрагмата ми пак се обажда) Как има избрани двама членове на Управителният съвет,пък нямало избран УПРАВИТЕЛ.Що за хора бе! Защо не четете първо и после да идвате да се излагате тука?
trando58
Потребител
 
Мнения: 441
Регистриран на: 16 Юли 2009, 15:25

Re: Решение на събрание на блока.

Мнениеот korifey » 09 Яну 2013, 12:56

Въпреки давността на темата, тя става все по-актуална. Въпросът ми е как се излиза от капана на законотворческото недомислие в следния случай:

В края на м. Декември 2012 забелязах залепено до входната врата на блока това

https://dl.dropbox.com/u/47016196/%D0%9 ... %D0%A1.JPG

Очевидно е, че става въпрос за съобщение за проведено ОС на етажната собственост. Тъй като долният десен ъгъл, където се предполага да има подпис и дата, беше скъсан /видно от снимката/, изготвих искане в два екземпляра до домоуправителя за предоставяне на информация по чл.16 ал.(7) от ЗУЕС.

https://dl.dropbox.com/u/47016196/%D0%9 ... %D1%80.doc

При връчване на искането и двата екземпляра бяха подписани от мен и домоуправителя и то в присъствие на двама свидетели. Оттогава.....нищо. Законът може да го задължава да предостави информация, но няма определен срок за това. Има ли някакъв законен начин да получа исканата информация, за да преценя спазени ли са процедурите по ЗУЕС? Щото ако реша да обжалвам решението на ОС на сляпо, може да се окаже, че всичко е изрядно и да ме натоварят с разноските.

Благодаря предварително.
korifey
Младши потребител
 
Мнения: 24
Регистриран на: 22 Яну 2011, 20:43


Назад към Етажна собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 госта


cron