начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Договор за гледане и издръжка, оспорване

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Договор за гледане и издръжка, оспорване

Мнениеот forevered » 23 Юни 2009, 23:29

Здравейте,

Живея в чужбина и имам сериозен проблем. Ще съм ви безкрайно благодарен ако някой от вас успее да ми помогне. Казусът е следният :

Баба ми е възрастен човек на 85 години. Преди почвече от 20 години е прехвърлила апартамент, в който живее, на леля ми срещу гледане и издръжка. Първоначално това не се е налагало заради нормалното здравословно състояние на баба ми. В последствие обаче, се появяват множество заболявания (диабет, хипертония, паркинсон) и в момента е инвалид 1ва група с придружител.

Леля ми е напълно абдикирала от каквито и да било грижи и повече от 10 години живее в друго населено място. Във въпросният апартамент баба ми живее в една от стаите, а в останалите 2 живее внукът и (син на леля ми) с жена си. Осъществява се постоянен тормоз (физически и психически).

В карйна сметка, баба ми реши да развали завещанието, но бе попарена, като разбра, че апартаментът е бил продаден преди година на 3то лице.

Моля за ваште съвети, какво да предприемем.
1. Има ли правно основание да се успорва покупко-продажбата ?
2. Може ли да изкара по съдебен ред внукът си и жена му от жилището поради постоянния тормоз и невъзможността да го ползва пълноценно ?
3. Възможно ли е да предяви някави претенции (искове) към леля ми или към 3тото лице настоящ собственик на апартамента ?

Предварително ви благодаря !!!

П.С.Преди няколко години баба ми е била наела адвокат, който твърди, че е запорирал (съжелявам ако терминът е неточен, възможно да се нарича възбрана) имота. Възможно ли е да се изповяда зделка (покупко-продажба) въпреки наличието на възбрана и да се регистрира в агенцията по вписванията ?
Последна промяна forevered на 16 Юли 2009, 17:50, променена общо 1 път
forevered
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 23 Юни 2009, 22:07

Re: Завещание срещу гледане и издръжка

Мнениеот donna » 23 Юни 2009, 23:47

Баба ви запазила ли си е правото на ползване? Ако е така може да отстрани роднините ви от апартамента .
Може и в тоя случай да развали ДГИ -трябва да и се върне цената на имота .
На кого е продаен тоя имот?
Баба ви може да заведе и дело по закона против домашното насилие и да отстрани от жилището родата.

Адвоката може да твърди много идете в СВ и проверете за какво е тая възбрана , да не е обезпечение по бъдещ иск ...или е за енщо друго ,но 10г...
Може да се изповяда сделка и при възбранен имот.
donna
Старши потребител
 
Мнения: 5350
Регистриран на: 10 Яну 2003, 19:58
Местоположение: Свищов

Re: Завещание срещу гледане и издръжка

Мнениеот forevered » 24 Юни 2009, 06:05

donna, благодаря ти много за коментара.

Поради липсата на юридическо образование и култура съм написал малко объркано ситуацията, затова ще внеса няколко важни уточнения :
- преди 26 години баба ми прехвърля имота на леля ми срещу гледане, морална и финнасова издръжка и С ПРАВО НА ПОЖИЗНЕНО ПОЛЗВАНЕ;
- междувременно повече от 10 години леля ми живее в друг град и не полага грижи за баба ми и не я издържа финасово.
- по настоящем апартамента обитават синът на леля ми (внук на баба ми, и мой братовчед) и съпругата му, който налаг тормоз на баба ми и не я допускат да позва кухня, баня, балкони освен една стая и санитарен възел.
- миналата година леля ми продава (предполагам фиктивно) жилището на 3то лице (което в последствие се оказва, 4е е 1-ви братовчед на съпругата на сина й-внукът на баба ми).

- издръжката съм поел изцяло аз, като изпращам средства на няколко комшийки, които се грижат за нещата от 1-ва необходимост. Направих опит да наема жена, която да гледа баба ми и да живее при, но тя не е била допусната.

Интерсуват ме главно следните няколко аспект :
1. Има ли баба ми законово основание да настоява внукът и и съпруката му да напуснат апартамента ? (Освен тормозът, който и налагат те не са собственици на жилището).
2. Срещу леля ми освен развалене на завещанието, и възстановяване на стойността на имота, възможно ли е да се предяви иск за "не осигуряването на издръжка" през всичките тези над 20 години ? Колко дълго се проточват делата по разваляне на завещание и ДГИ ?
3. Може ли да имаме някакви претенции към третото лице (настоящ собственик на жилището) напр. за възпрепятстване на релното ползване на имота от на баба ми? Макар и не обитаващ имота предполагам, че като собственик той е длъжен да осъгури правото на нормално ползване.

Благодаря Ви още веднъж !
forevered
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 23 Юни 2009, 22:07

Re: Завещание срещу гледане и издръжка

Мнениеот donna » 24 Юни 2009, 07:57

След като си и запозила провото на ползване да може да настоява внука да напусне жилищито ,но камо ли това ще стане доброволно ,мисля си че можете да минете през дело.
Баба ви смята да разваля ДГИ -няма проблеми ,но желателно е да предприеме и мерки по изваждане на братовчедите ви от жиилщето . Също така проверете каква у тая възбрана ,че ми стана интересно , после когато разваляте ДГИ обезпечете иска си , вярно апартамента продаден ,но омжете да го обезпечите със запор върху заплаат /пенсия на леля ,имот на леля ви.
Симулативната продажба малко трудно ще докажете но и това е възможно.
Баба ви няма възможност смятам да предеви иск за неоситуряването на издръжка през изминалите 20г .
donna
Старши потребител
 
Мнения: 5350
Регистриран на: 10 Яну 2003, 19:58
Местоположение: Свищов

Re: Завещание срещу гледане и издръжка

Мнениеот forevered » 24 Юни 2009, 09:48

donna, благодаря ти отново !

вече съм наел адвокат в България, но ми е малко трудно да движа нещата от разстояние.
Да първата стъпка, която ще предприема е да извадя братовчедите ми от жилището. Искам баба ми да доизживее оставащите си години в спокойствие.
Няма да стане без дело. Притеснявам се да не се проточи прекалено дълго и дали е трудно доказването на домашно насилие и недопускането за ползване на имота. Идеята е да използваме свидетели.
Относно развалянето на ДГИ - Надявам се, че самият факт, че леля ми живее повече от 10 години в друго населено място и няма никакви контакти с баба ми (посещения или телефонни обаждания) сама по себе си е доказателство за неизпълнение на грижите предвидени в ДГИ !?! Искът трябва да се обезпечи при самото завеждане на дело по развалянето на ДГИ или след положителната му развръзка ?
Днес очаквам старата адвокатка да ми съобщи кога и каква възбрана е учредила преди време. Не изключвам да не казва истината, защото по думите на баба ми повече от 2 години не е свършила нищо по въпроса.

Благодаря на всички, които са разгледали темата и могат да помогнат със съвети.
forevered
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 23 Юни 2009, 22:07

Re: Завещание срещу гледане и издръжка

Мнениеот razli4na » 28 Юни 2009, 17:35

От това, което казвате става ясно, че завещанието изобщо не е породило правни последици. Подлежи не на разваляне, а на обявяване нищожността му. Третото лице- купувач не е станало изцяло собственик, тъй като не е купило от всички собственици- наследници на баба Ви. Освен това, ако леля Ви е продала без Ваше съгласие и сте разбрали сега, тичайте незабавно при адвокат, за да Ви даде насоки как да станете изцяло собственик Вие, въпреки сделката, за която говорите. Имате време да действате точно два месеца, считано от деня на узнаване.
Успех!
razli4na
Активен потребител
 
Мнения: 1292
Регистриран на: 07 Юни 2007, 14:22

Re: Завещание срещу гледане и издръжка

Мнениеот payme55 » 02 Юли 2009, 20:09

Здравейте!
И аз горе-долу по същия казус.
Имам следното питане: Преди 19 години баща ми ми прехвърли 5/6 идеални части от апартамента, в който живея срещу гледане и издръжка. За съжаление тази година почина. Той има друга дъщеря от предишен брак, която го наследява с 1/6 идеална част от същия имот. За да прехвърля данъчната партида на имота на мое име, в общината ми искат останалата 1/6 част. Обаче нямам никаква връзка с дъщерята на баща ми от години. Какво трябва да се направи, за да мога да плащам данък за имота, ако нямам 100 процента от него? Знам, че не мога да го продам или дам под наем, без да съм собственик.
payme55
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 02 Юли 2009, 19:24

Re: Завещание срещу гледане и издръжка

Мнениеот razli4na » 03 Юли 2009, 14:41

Нещо ми излежда несвързано или са Ви подвели. Вие нали сте станал собственик преди 19 години, когато баща Ви е прехвърлил собствеността върху посочените ид. ч. Нали още тогава сте отразили това разпореждане в данъчна служба. Следователно си имате Ваша партида там, по която ще си плащате толкова данък, колкото съответства на правото Ви на собственост. Сега след смъртта на баща си следва да отидете отново в данъчното с документа за собственост на баща ви /относно останалата ид. ч., от която наследявате/ и удостоверение за наследниците му, като декларирате че приемате наследството.
Относно другите въпроси за отдаване под наем и разпоредителни действия- организирайте среща с адвокат и той много подробно и детайлно ще Ви разясни какво можете да правите. Варианти има много, да ви призная, не ми се пишат трактати.
razli4na
Активен потребител
 
Мнения: 1292
Регистриран на: 07 Юни 2007, 14:22

Re: Завещание срещу гледане и издръжка

Мнениеот payme55 » 05 Юли 2009, 18:15

Благодаря за изчерпателния отговор :)
Поздрави
payme55
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 02 Юли 2009, 19:24

Re: Договор за гледане и издръжка, оспоравне

Мнениеот forevered » 16 Юли 2009, 17:54

Здравейте отново !

Благодаря на всички за коментарите до момента!

Искам да внеса една корекция на написаното по-горе. Допуснал съм грешка при озаглавяването на темата. Напрактика тя трябва да бъде „ДОГОВОР ЗА ГЛЕДАНЕ И ИЗДРЪЖКА” (а не „Завещание срещу гледане и издръжка”).

Към момента на първоначалното прехвърляне (учредяването на договора) баба ми е притежавала 4/6 от апартамента, майка ми и леля ми по 1/6. В нотариалния акт е отбелязано, че баба ми и майка ми прехвърлят своите 5/6 на леля ми срещу (цитирам):

„.....Срещу задължението да поеме гледането издръжката на първата прехвърлителка (И.Д.- баба ми), като й осигури спокоен и нормален начин на живот, какъвто е водила до сега, помощ при старост и немощ, издръжка при поискване. И.Д. запазва за себе си правото на пожизнено ползуване на горепосочения имот.”

Миналата година апартаментът е продаденен от леля ми на 3то лице, като в новият нотариален е споменато, че „...В.Н.(купувачът) е запознат с учреденото право на позване на И.Д. (баба ми) върху апартамента и е съгласен и го купува с тази тежест и при това условие.”

Имам следните въпроси към вас :
1. В създалата се ситуация е по-реалистично да се иска развалне на ДГИ, отколкото оспоране (доказване на фиктивна продажба) на имота на роднина на лцата обитаващи апартамента.
2. При разваляне на ДГИ обещетение е дължимо на база на данъчната основа на имота или на пазарната цена ? Не може ли да настояваме за експертна оценка за установяване на реалната стойност на апартамента ?
3. Леля ми, оспорва факта, че не се грижи за баба ми като твърди, че баба ми отказва да отиде да живее в друго населено място (село находящо се на 40 км от локацията на апартамента), където живее леля ми повече от 10 години. Уважително основание ли е това, имайки предвид, че баба ми е инвалид 1-ва група с придружител и мнгобройни заболявания изискващи ежеседмично преливане на системи и постоянна медицинска помощ ?


Благодаря предварително на всички !!!
forevered
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 23 Юни 2009, 22:07


Назад към Договор за издръжка и гледане


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron