начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Нужен е истински дебат за реформиране на съдебната система

Дискусии на тема съдебната власт в България


Re: Нужен е истински дебат за реформиране на съдебната система

Мнениеот ponedelnik » 19 Май 2009, 14:00

Bebitor, окръжния и районния ви съд са пълна скръб! Жалко за огромната сграда пълна с такова съдържание.
Мой близък вече 4 месеца чака решението на някакъв млад, но едър /единствено физически/ магистрат. Че нямат мисъл - нямат, но и дисциплина също нямат. И това ако не зависи от адм.им ръководители, здраве му кажи.
Лудост някаква, от неграмотност, безотговорност, мързел и .... голям, но абсолютно кух, фасон!
ponedelnik
Младши потребител
 
Мнения: 54
Регистриран на: 24 Сеп 2007, 07:37

Re: Нужен е истински дебат за реформиране на съдебната система

Мнениеот cerera » 19 Май 2009, 14:16

Прочитам отново и отново мненията във форума и не разбирам какво точно трябва да се реформира в съдебната ни система? Може да прозвучи странно, но тя наистина е добра и работи.
Колеги, държа да споделя, че имах удоволствието и честта да се запозная със съдии и прокурори от една изключително уредена и мощна Държава - член на ЕС. За мое учудване установих, че нашата съдебна система е на светлинни години на пред от тяхната. Колегите изразиха /подчертавам - прокурори и съдии/ възхищение от това, че сме независими от изпълнителната власт. При тях прокуратурата е подчинена пряко на изпълнителната власт. Председателите на съдилищата се назначават от министъра на правосъдието, като преди назначението трябва да задължително да са работели най-малко две години към министерство на правосъдието / личните впечатления и декларирана вярност са най-важни/ . Борбата при тях е да постигнат независимостта, която имаме ние, а тук при нас има сили, които искат прокуратурата да премине към изпълнителната власт, съдът да се съобразява с общественото мнение и евентуално да постановява решетия и присъди за назидание, ВСС да взима под внимание мнението на този или онзи при назначаване на административни ръководители, въпреки отличните показатели за конкретната кандидатура. Това е просто безумие. Мисля, че трябва да си дадем сметка за постигнатото от нас и да го заявим на висок глас, защото това е мечтата на съдиите и прокурорите в повечето държави членки от ЕС, а именно: съдебната власт да е една от трите власти - както при нас.
cerera
Младши потребител
 
Мнения: 37
Регистриран на: 03 Сеп 2008, 15:37

Re: Нужен е истински дебат за реформиране на съдебната система

Мнениеот GeorgiKERELOV » 19 Май 2009, 14:37

cerera написа:Прочитам отново и отново мненията във форума и не разбирам какво точно трябва да се реформира в съдебната ни система? Може да прозвучи странно, но тя наистина е добра и работи.


Да, и на мен ми се вижда странно. Наистина, тази тема за малоумници ли е ? :roll: Та то сме си върхът и всякакви реформи само могат да ни свалят надолу, както е в повечето държави членки от ЕС, които се опитват да ни дават акъл. :D

"Доверието към съдебната система и полицията в България – най-ниско в ЕС
Въпреки че по разходи за ред и сигурност сме в челото
"

http://mediapool.bg/show/?storyid=152312&srcpos=3

"Един от големите проблеми на прокуратурата е изумителната правна неграмотност, заяви във вторник шефът на Инспектората на съдебната власт Анна Караиванова. "

http://mediapool.bg/show/?storyid=152322&srcpos=4

А проблемът на съда кой е ? :roll:
GeorgiKERELOV
Активен потребител
 
Мнения: 1180
Регистриран на: 07 Фев 2007, 21:19
Местоположение: georgikerelov@yahoo.com

Re: Нужен е истински дебат за реформиране на съдебната система

Мнениеот ponedelnik » 19 Май 2009, 17:32

cerera написа:Прочитам отново и отново мненията във форума и не разбирам какво точно трябва да се реформира в съдебната ни система? Може да прозвучи странно, но тя наистина е добра и работи. За мое учудване установих, че нашата съдебна система е на светлинни години на пред от тяхната. Колегите изразиха /подчертавам - прокурори и съдии/ възхищение от това, че сме независими от изпълнителната власт.


Странно звучи, защото хората нямат такова чувство, колега!
Ние си мислим, че сме черешката на върха на тортата, а в съзнанието на хората се отразяваме като неграмотни, безотговорни и корумпирани. Чувството им за справедливост е накърнено.
И защо, ако е вярно, че съд.ни система наистина е добра и работи?
Остава да не сме случили на граждани, а ?!
Знаех си аз, че гражданите са виновни. На неблагодарното гражданство да се смени чипа, след като се прецени дали да е този хуманен акт за сметка на бюджета или за сметка на самото гражданство, а може и по ОФ - линия да се финансира мероприятието.
Илюзия е, че сме независими!
Защото: 1. сме зависими от собствената си некомпетентност, която непрекъснато афишираме като компетентност, разчитайки да я превърнем в единица мярка за компетентност;
2. сме зависими от собствената на съдебната система "изпълнителна власт" -Висш съдебен съвет, който в по-голямата си част е съставен от парламентарна квота юристи, без чийто глас "за" не може да се осигури кариерно израстване на нито един читав човек, защото читавите не са изпълнителни по техен тертип;
3. съдебната система неоправдано включва прокуратурата, която има функция на страна в състезателни процеси;4.;5.; и пр.нямам време и сили да излагам всичките ни зависимости, защото имам служебни задължения, които се стремя да изпълнявам най - малко и винаги, поне в срок, а и имам личен живот, който не живея през призмата на очарованието от това, че съм магистрат.
Доволството ви от състоянието на нещото, наречено съдебна система, намирам за абсурдно и за част от проблема със съдебната система, защото 90 % от тази самозадоволяваща се и нарцистична група магистрати е ДОВОЛНА и ПРЕ- ДОВОЛНА от себе си, защото с факта на заемане на длъжността са се възприели като реализирали се на максимума си и крият зад него собствения си минимум!
ponedelnik
Младши потребител
 
Мнения: 54
Регистриран на: 24 Сеп 2007, 07:37

Re: Нужен е истински дебат за реформиране на съдебната система

Мнениеот nezret » 19 Май 2009, 19:12

8) Аз ще се радвам да има истински дебат. Защото оправданията и резултатите са плачевни.
Нужен е основен "ремонт" както на устройствените , така и на процесуалните закони. А и наредбата за атестиране също.
Проблемът е че никой не иска да си върши работата, и е много по лесно да се оправдаваме. Но проблемите трябва да се решават а не да се преследват или избягват.
Най голямото достойнство на закона е че не се влияе от емоции.
Излагал съм в други постове моята "визия" за решения, но определено тя не се хареса на част от колегите :twisted: .
Далеч съм от идеята да споря с някого персонално. Това е под моето достойнство. Никога персонално не съм нападал колега.
Повече от убеден съм че нещата и истинските реформи тепърва ще започнат. Защото както казва Бенджамин Дизраели(бивш британски премиер) и съм съгласен 200% с него че- Обществото се интересува от резултата. Това е.
Нещата стават от сложни по сложни в глобален и регионален план и открития политически натиск ще се засили.
Според мен правосъдието е работа, като всяка една друга работа, но много по отговорна защото се решават човешки съдби. Затова са необходими точни и обективни критерии за оценка на качеството на тази работа. А такива липсват при това умишлено. А може ли да има , отговора е да. Дали ще има , ще видим по скоро съм сигурен че ще има отколкото да няма.
Колкото до детайлите ,тук не е според мен мястото. Това е форум за обмяна на идеи и мнения , което е добре, но не и за изява. Има други места където се отстояват публично позиции с реални противници.
Времето ще покаже,аз съм оптимист.
Най голямото достойнство на закона е че не се влияе от емоции.
http://www.vasilev-babuchev.com
nezret
Потребител
 
Мнения: 635
Регистриран на: 19 Фев 2003, 00:39
Местоположение: София

Re: Нужен е истински дебат за реформиране на съдебната система

Мнениеот plamen_penev » 19 Май 2009, 22:50

Бях ги позабравил времената на вестник "Работническо дело" с неговия бодряшки тон лишен от всякаква мярка... Ако щете вярвайте, като четох "дитирамбите" на cerera, наистина щях да се задавя от смях!
plamen_penev
Активен потребител
 
Мнения: 1388
Регистриран на: 13 Май 2007, 17:01
Местоположение: Пловдив

Re: Нужен е истински дебат за реформиране на съдебната система

Мнениеот balance » 19 Май 2009, 23:41

plamen_penev написа:Бях ги позабравил времената на вестник "Работническо дело" с неговия бодряшки тон лишен от всякаква мярка... Ако щете вярвайте, като четох "дитирамбите" на cerera, наистина щях да се задавя от смях!

Пийте вода тогава ... Човекът Ви казва, че нещата в Европа изобщо не са толкова идеални, както ги представяте Вие и Керелов, без да ги знаете. Само че, за да разбере това, човек трябва повече да мисли и по-малко да говори форумни глупости.
Жал ми е за Вас, Пенев. Явно съвсем сте я закъсали в личен план и тук се разтоварвате. Ако това е предписал психиатърът Виш, сменете го - влошавате се :|
balance
Потребител
 
Мнения: 122
Регистриран на: 27 Май 2008, 16:01

Re: Нужен е истински дебат за реформиране на съдебната система

Мнениеот Pink_Floyd » 19 Май 2009, 23:42

18 май 2009 г.

СТАНОВИЩЕ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
http://www.vss.justice.bg/bg/start.htm
В последните седмици и особено в последните дни, Висшият съдебен съвет /ВСС/ стана обект на незаслужени атаки, отправени от различни организации и разпространени от някои медии.Бихме искали да припомним нашето становище, което може да се прочете от сайта на ВСС:” ВСС не може и няма да обсъжда в бъдещата си работа твърдения, които имат характер на компромати по отношение на кандидати за административни ръководители. ВСС категорично се противопоставя институцията да бъде въвлечена в опити да се дискредитират определени магистрати, а оттам и авторитета на цялата съдебна система”.

Досегашните избори на административни ръководители в съдебната система протичат по един и същи начин- при максимална прозрачност и ясни критерии. При това при обсъждането на критериите участваха и неправителствените организации, и самите магистрати от страната ВСС има конструктивен диалог с неправителствения сектор и доказателство за това е сформираният Граждански съвет към комисия “Борба с корупцията и професионална етика” към ВСС.

По повод избора на административен ръководител на Софийския апелативен съд /САС/подчертаваме, че този избор с нищо не се различава от другите избори. ВСС отново настоява - неправителствените организации, професионалните сдружения, гражданите да предоставят становища и сигнали за всеки кандидат, чието име може да се види на сайта на ВСС достатъчно дълго време преди самия ден на избора, да се подават ПРЕДИ, а не СЛЕД провеждането на избора, датата на който е известна също много време преди това. В момента САС има временно изпълняващ председател,тъй като е обжалвано решението на ВСС. По тази причина и за да спазим закона повече няма да коментираме отворени писма или обвинения към ВСС.

Все пак бихме искали да кажем ясно на хората – няма избор, който да се хареса на всички, но до момента ВСС не е нарушил процедурата. Подхвърлянията и квалификациите на отделни юристи са опит да се влияе на общественото мнение, опит да се въздейства на самия ВСС.

В Република България има законно установени органи, компетентни да разгледат и да се произнесат по всеки сигнал за извършени закононарушения или престъпления. Най-малко на един юрист е под достойнството да прави квалификации, воден от лични емоции и собствени интереси, да превръща в новина слухове и недоказани обвинения. Това е опасно заиграване, удари под кръста за съдебната власт, от което губи и съдебната система, и цялото общество.
Pink_Floyd
Потребител
 
Мнения: 238
Регистриран на: 09 Яну 2008, 09:58

Re: Нужен е истински дебат за реформиране на съдебната система

Мнениеот Pink_Floyd » 20 Май 2009, 00:12

Това е цитат от изказване на един участник във форума през август 2008 г., който, считам, че е в композиционна и емоционална хармония със Становището на ВСС. Не желаех отново да се достига до прекалена емоционалност, а до повече прагматичност при объсъждането на темата, но след прочувственото и стилистично наситено с метафори и устойчиви словосъчетания становище на ВСС, съм длъжен да дам и другата гледна точка, така както бе редно да се публикува отговорът на ВСС:
ДО ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ:
Ако вие сте българи - мен ме е срам да се нарека българин.
Ако вие сте юристи - аз не искам да се наричам юрист.
Ако вие сте елит на нацията - аз не искам да съм елит.

Според мен вие, с малки изключения - не повече от 2-3 от всички членове, трябва да се срамувате, че тъпчете по тази земя.
Жалки сте.
Отворете което и да е издание на Тълковен речник и направете справка за себе си, издирвайки следните думи: лъжа, лъжец, лицемерие, лицемер, мижитурка ...

Махайте се !!!
Имате грях и извършихте престъпление по отношение на всички, които грубо излъгахте, че имат шанс да участват в КОНКУРС, докато не изложите МОТИВИ, защо гласувате за някой 18 - 19 или 20, вместо първия, втория или третия, НЕ ПОВИШЕН, НЕ ПРЕМЕСТЕН или пр.

Срамувам се, че живея и се съсипвам да работя в България, управляван от такива като вас - кохорта съглашатели и нагаждачи, обслужващ персонал.
Pink_Floyd
Потребител
 
Мнения: 238
Регистриран на: 09 Яну 2008, 09:58

Re: Нужен е истински дебат за реформиране на съдебната система

Мнениеот system » 20 Май 2009, 08:53

Според мен, основният проблем е в количеството и обема на работата, които многократно надвишават капацитета на състава.

Това е вярно за София, Пловдив, Варна, може би и Русе, Бургас, В. Търново и Стара Загора. Не е така в голяма част от останалите райони, там кадровата обезпеченост е добра - някъде дори повече от необходимото. Точно затова беше предложението ми (което не е мое, а се обсъжда, доколкото зная) за териториално преструктуриране на звената в съдебната система и закриване на някои от тях чрез окрупняване на съдебните райони.
system
Активен потребител
 
Мнения: 1873
Регистриран на: 22 Ное 2007, 10:34

Re: Нужен е истински дебат за реформиране на съдебната система

Мнениеот ponedelnik » 20 Май 2009, 10:46

За количеството и обема на работата ....
Преди 30 години родителите ни работеха на норма, напр. във всяко едно ТКЗС в Р България, за да получиш дневния си надник изцяло, трябва да окопаеш 1 дка засята площ с царевица!
Тридесет години по - късно: в качеството си на магистрат, като съм допуснала извършването на съдебно - счетоводна експертиза със задача вещото лице да изчисли размера на законната лихва върху сумата 400 лева за периода ...., съм задължила страната ищец да вненесе депозит в размер на 30 лева. Ищеца е изпълнил задължението си, вещото лице също, но депозира декларация, видно от която за изпълнението на тази задача е употребил 20 часа, поради което е изчислил, че следва да получи възнаграждение в размер на 100.00 лева.
На тази декларация аз вяра не давам, защото ако тя е вярна, то или вещото лице не е толкова вещо, тъй като според мен изпълнението на задачата обективно не коства повече от 1 час за специалист, какъвто априори бива да е вещото лице, или моята представа за сложност и необходимо време за изпълнение е грешна.
Последното не е изключено, т.е. възможно е и аз да греша, но съдейки по себе си, защото това е моя аршин, и с моите скромни възможности в областта на математиката и информатиката, чрез съответния софтуерен продукт, аз ще установя този размер за 30 минути, вкл. и времето за анализ на документите.
Дори и да изглеждам в очите му заяждащ се и кисел магистрат, аз отказвам да бъде изплатено такова възнаграждение, понасям укора в очите на "специалистта - търговец" и мотивирам отказа - тази работа не струва повече от 30.00 лева, ако ти наистина си специалист; субективната ти невъзможност да я изпълниш за 30 мин. или 1 час не може да се трансформира в обективна нужда гражданина ищец да плати 100.00 лева; аз няма да използвам положението си в процеса, за да го принудя да плати нещо, което не ти се следва.
Всичко това пиша, за да онагледя защо не вярвам на вопли от този род - много ни е количеството и обема. Кое е количеството и кое е обема ?
ВСС първо трябваше да установи нормата на натовареност, съответно, защото сме система, за съдии и прокурори отделно, а следователите не ги броим, т.е. да сложи обективна летва. И няма нужда от промяна на районите, а има нужда от статистически анализ - АС в Н-ски район разглежда през последните три години по 4,4 дела на месец, а решава по 3,4 на месец, затова там няма нужда от 5 щата за съдии. Два от тях ще бъдат съкратени от щатната таблица на съотв. съд, за да бъдат прехвърлени в АС - София. Нищо фатално, дори и да става въпрос за моя щат, аз имам варианти - ще заема новооткрития щат в АС - София или ще работя като адвокат. Държавата не е самарянско дружество, нали! И защото мисля така, се чудя как е възможно натоварените - разглеждащи по 40 дела на месец и решаващи по 30 от тях, да търпят тази несправедливост, а ненатоварените да се съгласяват да ходят на работа и да нямат такава и щастливи на края на месеца да получават по 2 000 лева. По всяка вероятност последните намират съдебната система за прекрасно място: Бог високо, цар далеко, не работиш, а получаваш заплата и така си жив, пък в рая.
Мисля, че голяма част от оплакващите се от "количество и обем" работа имат проблем с критерия и дисциплината. Опасявам се, че критерия им е занижен. Работния ден е 8 часа, а работната седмица 5 дни. Считам, че на дисциплинирани професионалисти - съдии, те позволяват да разглеждат не по - малко от 30 дела на месец и да решават без проблеми 24 - 26 дела, от които на практика правна и фактическа сложност ще представляват статистически не повече от 10 %, а останалите ще са рутинни. Това аз предлагам за норма.
ponedelnik
Младши потребител
 
Мнения: 54
Регистриран на: 24 Сеп 2007, 07:37

Re: Нужен е истински дебат за реформиране на съдебната система

Мнениеот donna » 20 Май 2009, 11:31

:wink: E добре някои ненатоварени райони щели да се закрият и сега какво правим със службите по вписвания и нотариусите в тоя район.
Ако ще вписвам НА ...на незнам си колко киломентра докато го впиша чудеса може да станат.
Тъй като за неуредените въпроси към ЗСВ се прилага КТ , я да видим кво става или се закрива бройката/но тогава ще се приложи и чл.329 КТ , което не е лошо / или се минава към чл.138а ал.1 КТ /работодателят може да установи за период до три месеца в една календарна година непълно работно време за работниците и служителите в предприятието или в негово звено /

А за АС , с 5 съдии и малко дела се сещам кой е, но на тоя съд проблема му е друг, района е много беден и народа е много страхлив /щото знае жали някой адм. акт , той или роднините му сигурно ще бъдат уволнени от някъде и ще си създаде куп проблеми /. Надам се скоро да пуснем една жалбица там против една кметска заповед , та да се качи броя на делата . Пък и от както се присъждат "дължими разноски " на трети заинтересовани лица , хората се притесняват да жалят .
donna
Старши потребител
 
Мнения: 5350
Регистриран на: 10 Яну 2003, 19:58
Местоположение: Свищов

Re: Нужен е истински дебат за реформиране на съдебната система

Мнениеот system » 20 Май 2009, 14:11

ponedelnik написа: ... Всичко това пиша, за да онагледя защо не вярвам на вопли от този род - много ни е количеството и обема. Кое е количеството и кое е обема ?
ВСС първо трябваше да установи нормата на натовареност, съответно, защото сме система, за съдии и прокурори отделно, а следователите не ги броим, т.е. да сложи обективна летва. И няма нужда от промяна на районите, а има нужда от статистически анализ - АС в Н-ски район разглежда през последните три години по 4,4 дела на месец, а решава по 3,4 на месец, затова там няма нужда от 5 щата за съдии. Два от тях ще бъдат съкратени от щатната таблица на съотв. съд, за да бъдат прехвърлени в АС - София. Нищо фатално, дори и да става въпрос за моя щат, аз имам варианти - ще заема новооткрития щат в АС - София или ще работя като адвокат. Държавата не е самарянско дружество, нали! И защото мисля така, се чудя как е възможно натоварените - разглеждащи по 40 дела на месец и решаващи по 30 от тях, да търпят тази несправедливост, а ненатоварените да се съгласяват да ходят на работа и да нямат такава и щастливи на края на месеца да получават по 2 000 лева. По всяка вероятност последните намират съдебната система за прекрасно място: Бог високо, цар далеко, не работиш, а получаваш заплата и така си жив, пък в рая.
Мисля, че голяма част от оплакващите се от "количество и обем" работа имат проблем с критерия и дисциплината. Опасявам се, че критерия им е занижен. Работния ден е 8 часа, а работната седмица 5 дни. Считам, че на дисциплинирани професионалисти - съдии, те позволяват да разглеждат не по - малко от 30 дела на месец и да решават без проблеми 24 - 26 дела, от които на практика правна и фактическа сложност ще представляват статистически не повече от 10 %, а останалите ще са рутинни. Това аз предлагам за норма.

Предложението за окрупняване на съдебните райони неизбежно е свързано с разместване на щата и преминаване на част от съдиите (условно да говорим само за тях) в съдилища в други съдебни райони. Точно с оглед (не) натовареността, част от съдебните райони са излишни. Тяхното премахване ще намали разходите на съдебната система поне с една трета и мисля, че няма да затрудни достъпа на гражданите до правосъдие. Малка страна сме, и дори при съкращаването на съдебните райони, едва ли ще има по-голямо разстояние от 25-30 км от едно населено място до съответния районен съд и повече от 100 км от съответния окръжен съд. Това е нищо, като се има предвид, че част от работещите в София и по-големите градове, изминават всеки ден по 100 км в едната посока, за да отидат на работа.
Службите по вписванията в районите, които се премахват, се закриват, нотариусите са с район на действие съответния районен съд. Е, "районът им на действие" се уголемява. Дали ще си преместят нотариалната кантора в населеното място с районен съд, е техен проблем.
system
Активен потребител
 
Мнения: 1873
Регистриран на: 22 Ное 2007, 10:34

Re: Нужен е истински дебат за реформиране на съдебната система

Мнениеот REVOLUTION » 20 Май 2009, 14:25

Това ще бъде поредната структурна мярка без никакъв реален ефект!Поради това и съм твърдо против.Сития на гладния не вярва , ама 100 км. са много разход за обикновения човек. :evil: Нека да не сраняваме стандарта и възможностите на хората от София и някои други големи градове , с тези на Ивайловград напромер.Сега какво ,тези хора кучетата ги яли.Аз по-абсурдна идея(извинявам се на system ако го засягам) не мога да си представя.Вместо да се направи разчет и просто съдиите от по-леко натоварените райнони да се насочат към останалите , дай да закриваме и окрупняваме съдилищата.В резултат от това някой райони на страната няма да има ни съд , ни прокуратура , ни нотариус , ни болница(и те се окрупниха) , ни данъчни , ни НОИ , остава да окрупнят и полицията и да им оставят по един квартален на 10 000 хил. души население.Това е не просто лоша идея , а е равносилна на пълна и окончателна абдикация на държавата.А познайте дали Хасан от с.Меден Бук Ивайловградско(село на 30 км. от Ивайловград) ще тръгне да се съди в град Хасково на повече 100 км. с Асен или по-скоро ще грабне мотиката за саморазправа.Недейте така!
REVOLUTION
Активен потребител
 
Мнения: 4455
Регистриран на: 25 Сеп 2007, 11:26
Местоположение: гр.Пловдив

Re: Нужен е истински дебат за реформиране на съдебната система

Мнениеот system » 20 Май 2009, 15:11

Не говоря за повсеместно окрупняване на съдебните райони, а там, където е необходимо. Никой не може да ме убеди, че е належащо да има районни съдилища едновременно в Карнобат и Айтос, или едновременно в Несебър и Поморие, или едновременно в Царево и Малко Търново, или едновременно в Балчик и Каварна. Това не е разстояние от 100 км, а в повечето случаи по-малко от 20. Следва да се прецени смисълът от съществуването на конкретен съдебен район на районен или окръжен/административен съд.
system
Активен потребител
 
Мнения: 1873
Регистриран на: 22 Ное 2007, 10:34

Re: Нужен е истински дебат за реформиране на съдебната система

Мнениеот donna » 20 Май 2009, 15:57

Съгласна съм с REVOLUTION, както и ,че сития не вярва на гладния. В тия райони ,които смятат да укрупнят се шири беднотия . Те хората нямат пари да идат до АК да поискат правна помощ , камо ли да ги разкарваш между съдилищата , щото отиването и връщането за едни 30 км. пак пари струва .
Не се сърди систем , но ще настане хаос .На мене и сега ми е ОС на 100 км , но това е ОС , не всекий опира до тоя съд , камо ли до апелативния , НО на ниво районен съд е друго .

Я да си направим проста сметка укрупнете Тутраканския и Кубратския РС ,двата града са на около 30 км един от друг . На единя горната инстанция е СсОС , а на др. Рз ОС ,това го давам само като пример.
Двата града са на отстояние около 30 км. , но направи сметка на съдебните раййони и селата, които обхващат и ще разберете колко ще им е близо на хората и колко ще е достъпно правосъдието.
За колегите адвокати няма да споменавам колко ще им е удобно ,защото това е друга тема.
donna
Старши потребител
 
Мнения: 5350
Регистриран на: 10 Яну 2003, 19:58
Местоположение: Свищов

Re: Нужен е истински дебат за реформиране на съдебната система

Мнениеот ratio » 20 Май 2009, 16:06

Този дебат е повърхностен. Истинският дебат трябва да засяга мястото и ролята на съдебната система по конституция. Докато магистратите се назначават от самите себе си, а не се избират - няма да има реална промяна. Докато са несменяеми и вечни - също. В момента те са отговорни само и единствено пред себе си - нали са независими. Няма лошо, но тази независимост доби такива чудовищни размери, че магистратите служат не на обществото, а на самите себе си. Вижте им бюджета за последните години - нима делата се решават по-бързо? Решенията пак се пишат месеци наред. Съдиите закъсняват за заседания - много са ангажирани с по едно заседание седмично. А през другото време? Та се идват на работа само когато имат заседания!
ratio
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 10 Апр 2003, 12:58

Re: Нужен е истински дебат за реформиране на съдебната система

Мнениеот donna » 20 Май 2009, 16:13

ratio , дебата не е повърхностен, защото касае достъп до правосъдие . За избирането на магистрати много филми гледаш , лошо няма , още малко ще ги докараш да ги гласува ежемесечно общинския съвет по предложение на военния отдел :D
Системата не е чак толкова лоша , и ако има нещо което да куца ,то е благодарение на многото реформи.Я погледни и се огледай по света като у нас ли е реформи ежедневни !
donna
Старши потребител
 
Мнения: 5350
Регистриран на: 10 Яну 2003, 19:58
Местоположение: Свищов

Re: Нужен е истински дебат за реформиране на съдебната система

Мнениеот system » 20 Май 2009, 16:31

donna каза:
Не се сърди систем , но ще настане хаос .

Естествено, че не се сърдя. Обсъждаме положителните и отрицателните последици от такава мярка.
Естествено, Тутракан и Кубрат няма да се обединят в един район. За това казах, че ще се преценява конкретно за всеки район.
REVOLUTION каза: Аз по-абсурдна идея (извинявам се на system ако го засягам) не мога да си представя.

Не сте ме засегнал. Може и да е абсурдна. Но се обсъжда и се страхувам, че ще се приложи в много по-абсурден вид. Говорят (напълно сериозно, макар и все още неофициално) за всичко 8-10 района на окръжни съдилища в страната.
ratio каза:
Докато магистратите ... не се избират - няма да има реална промяна.

Това е вече неприемливо според мен. Това е правосъдие, а не политика. Избори означава избирателни кампании, нападки, оплювки, удари под кръста, и не на последно място - пари от богати спонсори за всички предизборни мероприятия. Които пари после трябва да се връщат от избрания магистрат. За начина се досещаме.
system
Активен потребител
 
Мнения: 1873
Регистриран на: 22 Ное 2007, 10:34

Re: Нужен е истински дебат за реформиране на съдебната система

Мнениеот ratio » 20 Май 2009, 16:36

Да, изобщо не е лоша за магистратите, които са в нея. Даже много си е хубава. Като влезеш в системата - и с топ не могат да те изкарат.
Смисълът от правосъдната система обаче е, да е полезна за обществото, а не за хората в нея. Навремето, преди 10.11.1989 г., магистратите бяха номенклатура на Градския комитет на партията, сега - на ВСС. Принципът е един и същ и непроменен за тези двадесет години. За реформа трябва радикална промяна, а не козметична. Що се касае да изборите - трябва да има обратна връзка между системата и обществото. Това е основен принцип на социалното управление. Ако няма обратна връзка - няма и управление. Засега не виждам такава обратна връзка...А по повод избирателната кампания - това е много ограничено виждане. Явно последните години промиване на мозъците са дали своето отражение и не можем да си представим друго, освен маскарлъците на политиците.
ratio
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 10 Апр 2003, 12:58

ПредишнаСледваща

Назад към Съдебна власт


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 16 госта


cron