начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Изпит за младши адвокати

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати


Изпит за младши адвокати

Мнениеот wilma » 08 Май 2009, 18:55

Здравейте колеги,

имам голям проблем с материла за изпита за младши адвокати. Тъй като не съм била студент в България, не съм много наясно с добрите и лошите автори а и нямах време да чета учебници. Преди 2 месеца взех решение да се явя на горе споменатия изпит и започнах да си търся материал от които да уча. Разни познати ми помогнаха, изпратиха ми това онова, но съм много объркана.Започнах да чета, като стигнах до граждански процес се обърках тотално.Повечето писания са от времето на стария ГПК и всъщност не мога да намеря актуални лекции или теми, които да отговарят на влезлия в сила миналта година ГПК. Освен това цялостната правната система на България ми е много объркана. Повечето неща са кодифицарина в десетки отделни закони, има множество подзаконови нормативни актове, изобщо за човек койот не е учил в България е доста трудно да се ориентира. Направо не знам вече какво да чета и какво не, кое е важно и кое не. Имам общо взето две молби:

1. Ако е възможно някой от Вас да ми предостави нещо по актуално що се касае гражданско правните науки;
2. Моля да споделите мение за изпита, защотот много се притеснявам от казусите.

Благодаря предварително
wilma
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 08 Май 2009, 18:25

Re: Изпит за младши адвокати

Мнениеот punisher » 08 Май 2009, 19:10

По първия въпрос-няма как.Обемът е огромен,има изцяло нови закони,не само ГПК.Според мен не е възможно да се научи всичко това на прима виста.
По втория ви въпрос-изпитът е доста сериозен.Тестът е много коварен и с двусмислени отговори.Почетете повече и евентуално зимата се явяте,ако правилно ви разбирам-че не знаете абсолютно нищо по нашето право.

PS!!!На мене малко не ми е ясно как ще се справите като адвокат при положение,че сте учили съвсем различни закони и правно сте подготвен не по правото на България.А клиентите не прощават нашите грешки и незнание.
Успех!!!За мен ще е цяло чудо ако вземете този изпит другия месец.Разбира се изключвам хипотезата с преписването от някого,но това после може да ви срине в практиката ви като колега.
punisher
Потребител
 
Мнения: 576
Регистриран на: 14 Яну 2008, 18:01
Местоположение: Пловдив

Re: Изпит за младши адвокати

Мнениеот mimi_sharkova » 11 Май 2009, 07:48

1. Прочетете законите - те са подробно споменати в конспекта.
2. По ГПК - има две нови книги с автори : едната - Ружа Иванова и другата - Красимир Влахов.
3. Решете всички тестове и казуси, четете съдебна практика от АПИС или Сиела. Когато решавате казусите и теста не гледайте просто отговорите, а търсете всичко в закона. Когато попаднене на съответната норма, прочетете всичко, свързано с нея, препратките и т. н. За да си планирате как да чететете по даден въпрос, си купете едни малки книжки - Модус студенди на Методи Марков ( по семейно, облигационно, гражданско, вещно право) , чиито теми могат да ви служат като подробен план - конспект как да си четете отделните въпроси, както и каква литература се предлага за тях. УСПЕХ!
mimi_sharkova
Потребител
 
Мнения: 214
Регистриран на: 10 Сеп 2006, 20:04

Re: Изпит за младши адвокати

Мнениеот trov » 12 Май 2009, 11:43

wilma, свържете се с мен , имам нещо предвид, което ще ви е доста от полза...
имейл : stboev@abv.bg
skype: psc-79
Аватар
trov
Потребител
 
Мнения: 101
Регистриран на: 23 Яну 2004, 10:52

Re: Изпит за младши адвокати

Мнениеот vaniii » 12 Май 2009, 13:25

Здравейте.
Наближава изпита за адвокати. Ще се явявам за втори пък, след като юни 2008г ме скъсаха. Основно се подготвям по тестовете, които са се паднали предните години. Нямам време да чета литература и наблягам главно на нормативната уредба. Ако някой ще се явява и желае да коментираме моля да пише.Е и с удоволствие бих чела коментарите на колеги ,които са се явили и са имали честта да вземат изпита.
vaniii
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 11 Ное 2008, 14:35

Re: Изпит за младши адвокати

Мнениеот lexter » 12 Май 2009, 18:11

пуснете си личните съобщения :)))
lexter
Потребител
 
Мнения: 318
Регистриран на: 17 Мар 2008, 20:25

Re: Изпит за младши адвокати

Мнениеот dprodanov » 14 Юни 2009, 19:26

как е настроението колеги, след казусите. според мен граждаснкия си беше предизвикателство. очаквам, който си спомня да каже мнението си за някои от отговорите на въпросите.
dprodanov
Младши потребител
 
Мнения: 25
Регистриран на: 28 Юни 2007, 14:29

Re: Изпит за младши адвокати

Мнениеот djordji » 14 Юни 2009, 23:23

колеги днес бях на изпита за младши адвокати /за първи път/ и съм безкрайно разочарован от начина по който се опитват да не ни допускат да практикуваме като младши адвокати. Предния път присъствах на подготвителния семинар без да се явявям на изпита и си спомням, че тогава имахме специални часове по търговско право, този път пак се записах на семинара нямаше специални часове по търговско, но за сметка на това теста беше наситен много повече от предния път с въпроси от търговското право, а за днешния гражданскоправен казус просто нямам думи. Защо ли дават казус по който ако беше в действителност младши адвокат няма право да се явява /тъй като делото щеше да бъде подсъдно на СГС като първа инстанция/. Очаквам с интерес вашите мнения и коментари по днешните казуси.
djordji
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 14 Юни 2009, 23:13

Re: Изпит за младши адвокати

Мнениеот djordji » 14 Юни 2009, 23:31

моля ако някои има или може да възпроизведе казусите от днес да ги пусне във форума за да можем да ги коментираме, а относно изтърканата вече тема колко несправедлив е този изпит не мислите ли, че е крайно време да организираме някакъв масов протест, с участието не само на юристи, но и на студенти по право.
djordji
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 14 Юни 2009, 23:13

Re: Изпит за младши адвокати

Мнениеот max_magi » 15 Юни 2009, 18:05

Колеги, ще се опитам да възпроизведа казусите, започвам с наказателния и с уговорката че имената не са точни, но не това е най-важното в случая, та :
Ангел Николов и Петър Златанов били съседи в с. Катуница, Пловдивско. Ангел Николов отглеждал кокошки, които многократно преминавали през плета и навлизали в двора на Петър Златанов.На 19.05.2006г. те отново преминали през плета, като ги видял Петър Златанов се ядосал и започнал да ги гони, като викнал към съседа си: " че ако ги види още веднъш в двора си ще им откъсне главите, а и неговата глава ще откъсне". На 23.05.2006г. кокошките обаче отново преминали в двора на Петър Златанов, който като ги видял се ядосал, започнал да ги гони, хванал две от тях и им откъснал главите, като си ги прибрал да ги сготви. Като разбрал за това Ангел Николов се ядосал много и тъй като съседа му бил по-млад от него и той се страхувал, че не би се справил, решил да се обади на племениците си да му помогнат. Така се обадил на Николай Христов ( 17 годишен) и Борислав Христов ( 19 годишен), като им се оплакал и им казал, че иска да дръпнат един пердах на съседа му и да му дадът хубав урок. Двамата приели заръката и се заели с осъществяването и. Една вечер, с палки, причакали Петър Златанов пред селската кръчма и когато последния излязал Николай Христов замахнал към него, Петър Златанов се опитал да отвърне, Николай отново го ударил и му причинил счупване на дясната ръка, в същото време и Борислав Христов започнал да го удря като му нанасал храктура на черепа.Златанов бил откаран в болницата където благодарение на добрите грижи се възстановил.
Въпроси:
1. Квалифицирайте деянията на 4 лица.
2. Кой съд е компетентен да разгледа деянието?
3. В какво процесуално качество и до кога може да встъпи Петър Златанов?
4. Може ли да се проведе съкратено съдебно следствие, ако Ангел Николов иска , а племенниците му не са съгласни?
max_magi
Младши потребител
 
Мнения: 38
Регистриран на: 01 Окт 2006, 16:27

Re: Изпит за младши адвокати

Мнениеот djordji » 15 Юни 2009, 18:25

сега ще бъда благодарен ако напишеш и твоите отговори на въпросите за да коментираме
djordji
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 14 Юни 2009, 23:13

Re: Изпит за младши адвокати

Мнениеот max_magi » 15 Юни 2009, 20:08

Относно отговорите, сега не ми е възможно, но малко по-късно ще се включа и ще пусна и гражданския казус, ако вие сте по-свободни, пуснете вашите отговори първи :)
max_magi
Младши потребител
 
Мнения: 38
Регистриран на: 01 Окт 2006, 16:27

Re: Изпит за младши адвокати

Мнениеот djalma » 16 Юни 2009, 09:38

Аз не съм бил на изпита, но може би щях да отговоря нещо такова:
1. Асен Николов - отговаря като подбудител на Н. И Б. Христови за причиняването на средна телесна повреда на П.Златанов; от субективна страна - умишлено: чл.129, ал.1, във връзка с чл.20, ал.1 и 3 НК
2. Петър Златанов - чл.144, ал.1 НК - за закана с/у кучето; чл.144, ал.3 НК - закана с/у А.Николов; чл.216, ал.1 НК - унищожаване на имот /за двете кокошки, на които откъснал главите/
3. Борислав Христов - чл.129, ал.1, въ връзка с чл.20, ал.1 и 2 НК
4. Николай Христов - чл.129, ал.1, във връзка с чл.20, ал.1 и 3. При определяне на наказанието му трябва да се съблюдава чл.63, ал.1, т.4 НК защото е непълнолетен. В случая смятам, че трябва да е наказателно отговорен, защото е разбирал свойството и значението на постъпките си действал е предумишлено - "двамата приели заръката и се заели с осъществяването й".
5. Подсъдно на Районен съд Пловдив съгласно чл.35, ал.1 НПК
6. Не може да се проведе съкратено съдебно следствие щом двамата не са съгласни - чл.370, ал.3 НПК.
7. За това в каква качеството може да встъпи П. Златанов, се колебая.
Според мен може да предяви граждански иск за причинени вреди, но по реда на ГПК. /не съм сигурен обаче/.
Моля дайте и други мнения за казуса
djalma
Потребител
 
Мнения: 195
Регистриран на: 12 Дек 2007, 23:43

Re: Изпит за младши адвокати

Мнениеот apo82 » 16 Юни 2009, 11:04

Здравейте. И аз бях на изпита и на мене времето за решаване на казуса ми се строи много кратко. Струва ми се че наказателния казус не е точно възпризведен. Втория племеник нанася наколко удара с палката в главата на пострадалия, при което същия пада на земята и не издава никакви звуци и двамата избягват. После пишеше, че благодарение на оказаната медицинска помощ същият бил спасен. Не съм сигурен дали съм прав, но ми се струва, че може да има опит за убийство. Все пак ударите са с палка в главата -жизненоважен орган от човешкото тяло и това, че лицето е спасено благодарение на медицинската помощ. Ако го бяха оставили би следвало да умре, поне така аз го разбирам.
apo82
Младши потребител
 
Мнения: 11
Регистриран на: 03 Юни 2008, 12:56

Re: Изпит за младши адвокати

Мнениеот dprodanov » 16 Юни 2009, 11:58

apo82 написа:Здравейте. И аз бях на изпита и на мене времето за решаване на казуса ми се строи много кратко. Струва ми се че наказателния казус не е точно възпризведен. Втория племеник нанася наколко удара с палката в главата на пострадалия, при което същия пада на земята и не издава никакви звуци и двамата избягват. После пишеше, че благодарение на оказаната медицинска помощ същият бил спасен. Не съм сигурен дали съм прав, но ми се струва, че може да има опит за убийство. Все пак ударите са с палка в главата -жизненоважен орган от човешкото тяло и това, че лицето е спасено благодарение на медицинската помощ. Ако го бяха оставили би следвало да умре, поне така аз го разбирам.

много правилно колега и аз изразих същото мнение по въпроса. по важно е обаче какво е деянието с кокошките? има мнение за вредителство, за кражба, за хулигански подбуди и за какво ли не!?!? въпреки, че трябва голяма фантазия, почвам да съжалявам, че не написах кражбичка на вещ, която не е под постоянно наблюдение.
да чуем и други мнения все пак ...
dprodanov
Младши потребител
 
Мнения: 25
Регистриран на: 28 Юни 2007, 14:29

Re: Изпит за младши адвокати

Мнениеот apo82 » 16 Юни 2009, 12:11

За кокошките писах унищожаване на чужда движима вещ, като си мисля май е кражба, но не съм много сигурен. Писах че има и обида, от страна на собственика на кокошките, когато казал на съседа си "Гледай си работата скапаняк такъв". Все пак думата скапаняк може да се възприеме, като обида и е казана в присъствието на лицето.
Можех още много да пиша, но времето на изпита свърши и накрая само маркирах основните неща понеже повече писах по гражданския казус. Едната от квесторките беше застанала зад гърба ми и точно, като обявиха края на изпита взе да ми вика да не пиша повече, даже не можах да си допиша последното изречение. :(
apo82
Младши потребител
 
Мнения: 11
Регистриран на: 03 Юни 2008, 12:56

Re: Изпит за младши адвокати

Мнениеот slun4o » 16 Юни 2009, 12:41

Колеги нека да чуем мнения и за гражанския казус...беше интересен наистина...според мен не много сложен, но за съжаление изискваше повече време за обмисляне, което разбира се ние нямахме.
slun4o
Младши потребител
 
Мнения: 28
Регистриран на: 02 Авг 2005, 23:41

Re: Изпит за младши адвокати

Мнениеот keith_flint69 » 16 Юни 2009, 13:11

По наказателния казус:
1. Каква е правната квалификация на извършените деяния?
Писал съм следното:
- За пребития – 1/ Престъпление по чл. 144, ал. 1, предл ІІ-ро НК (закана, че ще откъсне главите на кокошките); 2/ Престъпление по чл. 144, ал. 3, вр. ал. 1, предл І-во НК (за това че се е заканил да откъсне главата и на Петър); 3/ Престъпление по чл. 216, ал. 1, предл. І-во НК (за това, че е откъснал главите на кокошките) и 4/ Престъпление по чл. 195, ал. 4, вр. ал. 1, т. 2, вр. чл. 194, ал. 1 НК (за това, че си е взел убитите вече кокошки да си ги сготви – вешите не са били под постоянен надзор, но е налице маловажен случай по смисъла на чл. 93 НК, защото вредите са незначителни).
Всички деяния са осъществени при условията на чл. 23, ал. 1, предл. ІІ-ро НК, като реална съвкупност от престъпления (май съм забравил да напиша, че съвкупността е разнородна в случая).
- За този с кокошките – 1/ Обида по чл. 146, ал. 1 НК (нарекъл го е „скапаняк такъв”); 2/ Подбудителтво за извършване на средна тел. повреда – престъпление по чл. 129, ал. 1, вр. ал. 2, вр. чл. 20, ал. 3 НК. Престъпленията са в реална съвкупност по чл. 23, ал. 1, предл. ІІ-ро НК – извършени са с няколко отделни деяния.
Пропуснал съм да напиша, че е налице продължавано престъпление по чл. 216, ал. 1, предл. ІІ-ро, вр. чл. 26 НК за това, че кокошките му са правили поразии в двора на съседа му.
- За единия племенник (непълнолетният) – престъпление по чл. 129, ал. 1, вр. ал. 2, вр. чл. 20, ал. 2, вр. чл. 31, ал. 2 НК – счупената ръка представлява нараняване, трайно затрудняващо движението на крайник, според мен (но законът изисква „крайниците” – в множествено число). Писал съм, че при определяне на наказанието му съдът трябва да вземе предвид и да се съобрази с разпоредбата на чл. 63 НК.
- За другия племенник – престъпление по чл. 129, ал. 1, вр. ал. 2, вр. чл. 20, ал. 2 НК – фрактура на черепа – нараняване, проникнало в черепната кухина.
Като съм писал, че двамата братя са помагачи един на друг, за извършените от другия деяния, тъй като умишлено са улеснили извършването им „по друг начин”, а именно чрез участието си в побоя (за това не съм сигурен, не знам дали не трябва да се квалифицира като съизвършителство, но все пак единият не прави нищо съществено, докато другия причинява телесната повреда, ако го беше държал щеше да е налице съизвършителство).
Според мен няма опит за убийство - липсва умисъл!!!

2. В какво процесуално качество и до кога може да встъпи пострадалия от побоя? Аз съм отговорил, че може да встъпи като граждански ищец и частен обвинител за причинените му нематериални вреди (болки и страдания) най-късно до започване на съдебното следствие в първата инстанция - чл. 76 и чл. 84 НПК!!!

3. Кой е компетентния съд? (Писал съм - Пловдивски районен съд, защото според правилата на чл.35, ал. 1 НПК, родово подсъден е районният съд, тъй като не престъпленията не са сред посочените в ал. 2 на същия член, а местно подсъден е Пловдивският съд, съгласно правилото на чл. 40 НПК. Не е налице основание за приложението на чл. 40 НПК).

4. Възможно ли е делото да бъде разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие? (Писал съм, че не е допустимо, тъй като, съгласно чл. 370, ал. 3 НПК, се изисква за всички подсъдими да са налице условията на глава 27 НПК, а в случая не са налице тези условия. Не са налице изискуемите се от чл. 371, т. 1 съгласия, нито са налице изискуемите се съгласно т. 2 на същия член признания на факти от страна на всички подсъдими).
keith_flint69
Потребител
 
Мнения: 141
Регистриран на: 25 Авг 2006, 13:22

Re: Изпит за младши адвокати

Мнениеот djalma » 16 Юни 2009, 15:50

какво стана с гражданския казус, ще го напише ли някой?
djalma
Потребител
 
Мнения: 195
Регистриран на: 12 Дек 2007, 23:43

Re: Изпит за младши адвокати

Мнениеот slun4o » 16 Юни 2009, 17:50

честно казано аз не бих могла да го възпроизведа с цитатите от устава на дружеството и всички дати, упоменати в казуса. Видях, че доста колеги обаче правят снимки на казуса с телефон, тъй че ако има възможност някой от тях да го даде в подробности, ще е полезно.
slun4o
Младши потребител
 
Мнения: 28
Регистриран на: 02 Авг 2005, 23:41

Следваща

Назад към Конкурси, изпити


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 19 госта


cron