начало
Адвокатите ще се вписват в нов регистър, ако искат да продължат „по занятие“ да се занимават с фирмена регистрация Адвокатите ще се вписват в нов регистър, ако искат да продължат „по занятие“ да се занимават с фирмена регистрация

за резултатите от изпитите

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати


за резултатите от изпитите

Мнениеот famulus » 09 Сеп 2003, 14:55

Колеги, знаете ли кога ще излязат резултатите от изпитите и къде ще бъдат изнесени - в СУ както е по наредбата, във ВСС или във ВКС? Ще ги публикуват ли в сайта?
famulus
 

Re: за резултатите от изпитите

Мнениеот bgjurist » 09 Сеп 2003, 15:17

Вероятно ще ги публикуват в сайта на ВСС. Знам едно - резултатите ще са плачевни за повечето.
bgjurist
Потребител
 
Мнения: 966
Регистриран на: 11 Сеп 2002, 14:11

Re: за резултатите от изпитите

Мнениеот МСМ » 09 Сеп 2003, 15:17

Сигурно ще ги публикуват. Щом бяха публикували списъка на допуснатите...
МСМ
 

:-0

Мнениеот МСМ » 09 Сеп 2003, 15:24

Откъде знаеш? Ти явил ли си се?
МСМ
 

Re: за резултатите от изпитите

Мнениеот gega » 09 Сеп 2003, 18:50

Съгласен съм, като наблюдавах форума, поне 95% от кандидатите са се издънили.
gega
 

Re: за резултатите от изпитите

Мнениеот Kandidat » 09 Сеп 2003, 19:00

Според мен на изпита са се явили както много хора, които изобщо нямат представа за какво става въпрос, така и много кадърни и добре подготвени хора.Но казусът беше зададен по много коварен начин - някои от въпросите са спорни и в теорията и в практиката , при други въпроси има много подводни камъни, за някои въпроси пък липсват достатъчно данни от описаната фактическа обстановка.Така, че представянето по този казус не може да покаже реално и обективно кой колко знае и може.
Както виждам във форума и по-опитни колеги юристи или се колебаят или се въздържат от коментар.
Най-лошото е, че комисията не публикува отговорите, които ще счита за верни.
Kandidat
 

Re: за резултатите от изпитите

Мнениеот gega » 09 Сеп 2003, 19:41

Г-н кандидат, най-големият проблем бе, че в казуса съществуваха сериозни празноти във фактическата обстановка. Това е довело много кандидати до противоречиви решения. Може би и това е била целта!? Но според мен за проверяващите ще е по-важно начина на мислене и изразяване на кандидатите, приели един или друг възможен вариант. Противното би било подигравка с всички ни. А, доколкото успях да ппроследа във форума твоето становище по различните въпроси към казуса, имаш големи шансове да преминеш към събеседването. Там ще се разбере кой кой е в българската култура:)))
gega
 

Re: за резултатите от изпитите

Мнениеот sara » 09 Сеп 2003, 21:22

Zashto mislish taka? Moje li da spodelish tvoeto vijdane za vernite otgovori?
sara
Младши потребител
 
Мнения: 42
Регистриран на: 03 Сеп 2003, 14:48

Re: за резултатите от изпитите

Мнениеот gega » 09 Сеп 2003, 22:16

1. Има ли сключен граждански договор между Маринов и Христов и ако има от какъв вид е и каква е формата на договора?
Договор за поръчка – консенсуален, неформален, възмезден, комутативен, двустранен каузален договор. Форма – устна. Формата е за доказване.
2. Могат ли да се претендират лихви и ако могат за кой период могат да се претенди-рат?
Не се дължат мораторни лихви от сключване на договора до предявяване на исковата молба, защото с предявяване на осъдителния иск за връщане на дадените 5 000 лв. като въз-награждение се разваля договора поради пълно неизпълнение. Вследствие на което догово-рът се разваля с обратна сила и даденото е вече без правно основание, т. е. при отпаднало с обратна сила основание – третият ФС, уреден в чл. 55 ЗЗД. Мораторни лихви се дължат едва след предявяване на исковата молба, защото тя се смята за отправена покана за заплащане на това парично задължение.
3. Допустимо ли е поисканото от Христов увеличение на иска? Ако е допустимо защо, ако не е допустимо защо?
Предявеният иск за заплащане на мораторната лихва в размер на 2 000 лв. е допустим, защото се иска защита на едно твърдяно имуществено право. Дали това субективно акцесор-но право съществува е въпрос по същество, а не по допустимост на иска. Съдът ще следва да го отхвърли не като недопустим, а като неоснователен, т. е. със СПН.
4. С какъв акт трябва да се произнесе съда и подлежи ли той на обжалване?
Естествено с определение. Тъй като то е порочно и прегражда по нататъшния път за защита на това претендирано материално субективно право, подлежи на обжалване с частна жалба пред въззивната инстанция.
5. Пред кой съд е трябвало да се предяви искът и задължителна ли е тази подсъдност за съда?
Родово (предметно) компетентен да разгледа повдигнатия за решаване със СПН спор е районният съд. Съдът не само че следи за спазване правилата за материалната подсъдност служебно, но и страните могат да направят възражение до приключване на устните състеза-ния пред въззивния съд – чл. 92, ал. 2 от ГПК.
6. Какво е значението на отнемането на задграничния паспорт за гражданкаста отго-ворност на Маринов?
Тъй като е знаел, че не може да напуска пределите на страната при пораждане на до-говорното задължение по договора за поръчка, Маринов е бил недобросъвестен и отговаря за всички преки и непросредствени вреди, причинени от субективното си неизпълнение, дори и за непредвидимите при сключване на догвора – чл. 82, изр. 2 ЗЗД.
7. Допустими ли са свидетелски показания за доказване твърдението на Маринов, че е върнал половината от сумата?
Да! С аргумент от противното – чл. 133, ал. 1, т. „г” от ЗЗД, тъй като паричното за-дължение за връщане на 5 000 лв. поради неоснователно обогатяване не е установено с пис-мен акт. Тук в писмената си работа не бях много прецизен, защото макари правилно да съм приел, че са допустими свидетели, не се аргументирах по този начин, а изтъкнах, че догово-рът за поръчка е сключен устно. Прецизният отговор би бил – дори и договорът да бе склю-чен в писмена форма, за частично погасяване на паричното задължение е допустимо св. по-казания, тъй като възникналото вследствие неоснователното обогатяване парично задълже-ние не е установено в писмен акт! Така си мисля.
8. Подлежи ли административния акт, с който е отнет паспорта на съдебен контрол от граждансия съд?
Да, на косвен съдебен контрол, като съда трябва да се произнесе в мотивите, ако сче-те, че този акт е относим към главния предмет на делото.
Отделно от това този акт подлежи на обжалване по реда на ЗБДС – чл. 75, 76 от ЗБДС. От април т. г. по общия ред – по реда на ЗАП, преди пред ВАС като първа инстанция и пред петчленен състав на ВАС като касационна инстанция, макар че ВАС не действа като типично контролно-отменителна инстанция, защото се произнася по съществото на спора.
9. Дайте наказателно правна квалификация на деянията , извършени от Маринов?
В реална съвкупност – измама и средна телесна повреда.
10. Ако Маринов е извършил множество от престъпления, какъв е реда, по който ще се определи наказанието?
Ако бе внесен един обвинителен акт с двете обвинение – чл. 23, 24 НК – определя за всяко престъпление съответното наказание и налага за изтърпяване най-тежкото, като може да го увеличи най-много с ½. Ако с отделни присъди – съдът, който последен е постановил осъдителна присъда, извърша т. нар. кумулация (обединяване) на наказанията по отделните присъди по правилата на чл. 25, във връзка с предходните.
11. Какъв е състава на съда, който трябва да разгледа делото?
В конкретния случай – едноличен съдия, защото е повдигнато обвинение за средна телесна повреда. Ако беше внесено обвинение и за измама – един съдия и двама съдебни за-седатели.
12. Извършени ли са процесуални нарушения?
Да! родовата подсъдност – районен съд, а не окръжен; необходимо е било да се про-веде само полицейско производство (дознание), а не предварително производство от ОСлС. но тези нарушения не са съществени, защото не са довели до ограничаване на процесуалните права на подсъдимия и неговия защитник. Все пак предполага се, че окръжните съдии са по-добре подготвени от районните и с повече опит, както и че е по-добре да води разследването следовател (юрист по образование), а не полицай (може и дори без висше образование).
Надявам се, че и ти ще изкажеш своето становище!!!
gega
 

Re: за резултатите от изпитите

Мнениеот Любопитен » 10 Сеп 2003, 09:27

Gega, Вие пишете , че договора е развален , а в същото време, че има измама. Но договор , сключен при измама е унищожаем. - ???? Как точно виждате връзката между договора и измамата?
Любопитен
 

До Любопитния

Мнениеот gega » 10 Сеп 2003, 09:33

Уважаеми Любопитко, този въпрпос, според мен, бе много добре разяснен във форума „ZA izpita° от Каро-то. И аз споделям изцяло неговата теза!
gega
 


Назад към Конкурси, изпити


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 16 госта


cron