начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Правителството одобри проект за нов Семеен кодекс

Дискусии и предложения по проекти за закони


Мнениеот Karakochev » 31 Мар 2008, 18:17

Имал съм казуси и с Православната църква , и с Мюфтийството....Пълна скръб са нещата като организация при тях.

Да им се дадат правомощия от семейното право - това е пълно безумие. Няма да се справят . Липсва им това , което обикновено наричат "административен капацитет";)
Karakochev
Потребител
 
Мнения: 434
Регистриран на: 20 Дек 2007, 13:50

Re: Правителството одобри проект за нов Семеен кодекс

Мнениеот kalahan2008 » 25 Сеп 2008, 21:00

http://netinfo.bg/?tid=40&oid=1236180
Депутатите започнаха обсъждането на първо четене на внесения от правителството проект за нов Семеен кодекс.

Основните промени в него са уреждането на фактическото съпружеско съжителство между мъж и жена и въвеждането на брачeн договор.

Статистиката сочи, че в момента над 50% от децата в България се раждат при фактическо съжителство и само 20 до 23% от тях се припознават.

Това каза зам.-председателят на Народното събрание Камелия Касабова при обсъждането на нововъведенията, включени в новия Семеен кодекс.

Около 70% от живеещите във фактическо съжителство впоследствие сключват граждански брак. Ако бъде приета новата норма, ще намалее броят на сключени бракове, посочи Мартин Димитров от ОДС, който защити другата теза - за отхвърляне на предложението за фактическо съжителство.

Срещу идеите за съпружеско съжитнелство без брак няколко пъти вече остро се обявиха представители на Светия синод на Българската првославна църква.

Църквата би трябвало да реши дали да извършва венчавки без задължителното, както е сега, удостоверение за сключен граждански брак.

В проекта за новия кодекс са въведени национален регистър на осиновяващи и единна информационна система за децата, подлежащи на пълно осиновяване.

За да се ускори извеждането на децата от специализираните институции се предлага да се допуска осиновяване без съгласие на родителя, ако той в срок от шест месеца след настаняването на детето без основателна причина не е поискал прекратяване на настаняването или промяна на мярката.

Отпадат предвидените в сега действащия Семеен кодекс минимален и максимален размер на издръжката на ненавършилите пълнолетие деца. Предвиден е 6-месечен срок, за да се осигури подготовката за въвеждане на новите уредби.

Най-обсъждано от народните представители е предложението за включване в закона на фактическото съжителство.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 4170
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53

Re: Правителството одобри проект за нов Семеен кодекс

Мнениеот nezret » 01 Окт 2008, 11:00

Това са пълни безсмислици които , някои колеги в парламента. Вместо да уреждат отношения които "плачат" за усъвършенстване на материалния , устройствения и процесуалните закони, си "чешат езика".
Винаги съм бил новатор , но в тези отношения , няма нужда от промяна. Практиката е трайна по прилагане на СК, и той си върши добра работа.
Противник съм и за т.н. фактическо съжителство и брачни договори. Който иска , да си живее живота както си иска, ако иска да склюва брак ако не иска не. Това си е лично решение.
Не съм чел проекта в детайли, а и не се налага.
Опитът за узаконяване на безбрачието според мен е фиаско.
Според мен когато целта на една връзка е деца, тази деца трябва да се родят в законен брак. Извънбрачно може да се "тренира", но не и да се правят. Това е въпрос на възпитание култура и ценностти.
Както казва братовчед ми да не бъркаме "екшъна" със сключване на граждански брак, едното си е "екшън" другото е пре"екшън". :wink:
Но бракът и жената са необходимо зло, с нея лошо без нея още по лошо.
Така че човек трябва да се бракува. Освен ако не иска да остане сам цял живота, а това е кошмар.
А и ние женените "магарета" , (както казва брат ми) да умираме ли.?!?
Аз съм привърженик на "френския модел" , една законна брачна връзка и деца, задължително, и
nezret
Потребител
 
Мнения: 635
Регистриран на: 19 Фев 2003, 00:39
Местоположение: София

Re: Правителството одобри проект за нов Семеен кодекс

Мнениеот portokal » 01 Окт 2008, 12:04

Но бракът и жената са необходимо зло... Така че човек трябва да се бракува


Да ти кажа, едно време и тренировките без брак са били забранени. И като са почнали да се поразчупват нещата, пак по същия начин е имало противници. ;-)
Няма да те питам навит ли си жена ти да тренира извънбрачно. ;-)
А "узаконеното" фактическо съжителство и аз го смятам за глупост. Звучи парадоксално, защото на регистрираното такова нещо принципно си му викат брак. И става нещо като нищо. :oops:
Също и не е вярно, че само 20% от извънбрачните бащи припознавали децата си (Огнян Герджиков) - те само при циганите са очевидно повече, а при българите са над 90%. Впрочем припознаването, особено още в родилния дом, ще да е по-лесно от регистрацията на съжителство. Но лошо няма пък, като искат да го въвеждат, на никой не пречи.
За брачния договор, щом е само за имуществото, къв е проблемът. Не че съм му заклета фенка, но поне възможността да се избере разделност е хубава, а за договора - който го кефи... Да не забравяме, че има и недействителност поради противоречие със закона, добрите нрави и т.н., така че не би трябвало да има страшно. :roll:
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител
 
Мнения: 5497
Регистриран на: 13 Яну 2005, 20:36

Re: Правителството одобри проект за нов Семеен кодекс

Мнениеот sunrise » 01 Окт 2008, 13:46

Не съм чела проекта, но по това,което се коментира , най-вече в медииите, ми възникват няколко въпроса:
1. Щом ще регистрираш съжителството, това не е ли всъщност брак. Ама щяло да има и нерегистрирано. Че то и сега си има, ама как ще урежда правните му последици закона и изобщо как ще се доказва.
2. Ако разликата ще е в имуществената общност, то нали сега въвеждат разделност на влоговете и брачен договор. Т.е. ще може и при брак да има такаваразделност.
Само наистина , как ще се отграничава дали този договор не противоречи на добрите нрави, как ще се изменя , какви ще са условията му за недействителност и т.н.
sunrise
Активен потребител
 
Мнения: 3621
Регистриран на: 04 Юни 2007, 14:34

Re: Правителството одобри проект за нов Семеен кодекс

Мнениеот prnedev » 01 Окт 2008, 13:49

Аз да питам нещо процедурно... регистрацията в този регистър ще може ли да става с електронен подпис? А и бракуването да става? Няма да е лошо да се предвиди нещо такова ;-)))
Представям си - ресторанта - 200 човека се се кокорят на плазмата (или мултимедиен прожектор), която е вързана с лаптопа. Натиска се бутона Sent или Calcel, за да се спази процедурата и след това ръкопляскания или бой ;-)
Ще е много добро нововъведение, а и ще се намалят опашките пред съвета ;-)
Все пак в 21-ви век живеем ;-)
Хм, има един проблем, който трябва да се предвиди - дали да е с два електронни подписа едновременно или ще трябва нотариално заверено пълномощно... И предварително да кажа - предпочитам да организират софтуера като за ДДС-то, а не като за Търговския регистър, че там пада чакане...
prnedev
Активен потребител
 
Мнения: 1956
Регистриран на: 29 Ное 2005, 23:12
Местоположение: София/Велико Търново

Re: Правителството одобри проект за нов Семеен кодекс

Мнениеот nezret » 02 Окт 2008, 11:52

:| Колега преди време четов във вестник че в Сингапур , е най бързия развод може и само по телефона :lol: . Не знам до колко е вярно или някой журналист си е "чешел езика" , по определено паднах да се смея. Добра идея е и да се въведе, "виртуален развод" :wink: .
Майтап бе .
nezret
Потребител
 
Мнения: 635
Регистриран на: 19 Фев 2003, 00:39
Местоположение: София

Re: Правителството одобри проект за нов Семеен кодекс

Мнениеот katerinakuch » 15 Окт 2008, 15:17

В крайна сметка би следвало да се доверим на утвърдената хилядолетна дългогодишна история, традиция и практика, а тя показва, че бракът между двама души, които се обичат, е нещо прекрасно. Предполагам, че голяма част от пишещите във форума са се родили от родители, които са имали сключен брак.
Не мога да разбера защо хора, които претендират, че се обичат/а това според мен е така, щом взимат решение да живеят заедно/, просто не сключат брак. Какво ги спира да сключат такъв? Може би е налице притеснение, че ще се разделят и много добре знаят, че процедурата, свързана с протичане на едно бракоразводно дело, е много по-сложна и дълга от една най-обикновена раздяла при фактическото съжителство.
Според мен ако партньорите са сигурни в постоянството на чувствата си , то за тях няма да е проблем да сключат граждански брак. Нормално и човешко е, нали? :)
katerinakuch
Активен потребител
 
Мнения: 1162
Регистриран на: 28 Юни 2007, 12:27

Re: Правителството одобри проект за нов Семеен кодекс

Мнениеот portokal » 15 Окт 2008, 15:23

Хилядолетният опит на човечеството показва, че в такива неща човек не може да бъде сигурен. ;-)
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител
 
Мнения: 5497
Регистриран на: 13 Яну 2005, 20:36

Re: Правителството одобри проект за нов Семеен кодекс

Мнениеот kalahan2008 » 15 Окт 2008, 20:04

portokal написа:Хилядолетният опит на човечеството показва, че в такива неща човек не може да бъде сигурен. ;-)

Същият този хилядолетен опит е показал, че когато си влюбен до уши :oops:, си сигурен, че искаш да си с другия до края на живота си.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 4170
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53

Re: Правителството одобри проект за нов Семеен кодекс

Мнениеот Гост. » 15 Окт 2008, 21:07

:roll: :) Поздравления! Харесах написаното, Калахан.
Само тази сигурност.... да имах.
Гост.
Старши потребител
 
Мнения: 9438
Регистриран на: 25 Яну 2013, 17:33

Re: Правителството одобри проект за нов Семеен кодекс

Мнениеот katerinakuch » 16 Окт 2008, 14:47

Според мен от основно значение за постоянството на чувствата между двама души е тяхното изначално безпрекословно и непоколебимо ЖЕЛАНИЕ да бъдат заедно и да запазят връзката или брака, но да бъдат заедно не само в хубави, а и в трудни и лоши моменти и да не позволяват на никого да се намесва ни най-малко в съкровените кътчета на отношенията им. Тогава те биха вложили много усилия, старание, време и любов, както и много компромиси само и само да бъдат заедно. Ако такова ЖЕЛАНИЕ липсва дори само от страна на единия, то тогава връзката или бракът няма да издържат на устоите на времето. Тогава, разбира се, се стига до разводи/при сключен брак/ или до раздели/при съжителство/. Ето защо според мен изначалният интензитет и силата на желанието на двама души да бъдат до края на живота си заедно предопределя и тяхната степен и форма на обвързаност. Ако я няма изначалната убеденост и желанието, къде са тръгнали да живеят заедно. Всеки да си живее вкъщи тогава!
Явно според мен с приемане на формата на модерното фактическо съжителство не се толерира особено стремежът на двама партньори да бъдат до края на живота си заедно. Явно те още в самото начало го знаят. А защо заживяват тогава заедно?! Може би защото знаят, че ще се разделят след време по-лесно, отколкото ако бяха женени. Може би не са сигурни в чувствата си? Често много хора заживяват заедно под формата на фактическо съжителство, защото единият партноьр не иска да живее на квартира и затова отива да живее при другия.Това не е правилно. Щом отива да живее при другия, то тогава би следвало освен всичко друго да му плаща и полагаемия се наем.
Според мен ако двама души истински се обичат, те направо ще си сключат брак. Ако не са сигурни в чувствата си, то всеки ще си живее самостоятелно в своя дом или квартира.
katerinakuch
Активен потребител
 
Мнения: 1162
Регистриран на: 28 Юни 2007, 12:27

Re: Правителството одобри проект за нов Семеен кодекс

Мнениеот portokal » 16 Окт 2008, 15:00

kalahan2008 написа:Същият този хилядолетен опит е показал, че когато си влюбен до уши :oops:, си сигурен, че искаш да си с другия до края на живота си.

И ти си прав. :D
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител
 
Мнения: 5497
Регистриран на: 13 Яну 2005, 20:36

Re: Правителството одобри проект за нов Семеен кодекс

Мнениеот Quicksilver » 16 Окт 2008, 19:59

Аз си мисля, че регистрацията на фактическото съжителство ще придобие смисъл само ако се направи и изменение в Закона за наследството, като се придвиди партньорите да са законни наследници един на друг.
Quicksilver
Потребител
 
Мнения: 126
Регистриран на: 09 Яну 2008, 19:42

Re: Правителството одобри проект за нов Семеен кодекс

Мнениеот katerinakuch » 21 Окт 2008, 13:30

Съгласна съм с написаното от Quicksilver относно обстоятелството, че двама души, които са решили да живеят на съпружески начала без брак поне би следвало да бъдат и законни наследници един на друг.Иначе какъв е смисълът на законодателната уредба на това съжителство?! В брака хората поне се наследяват - както активи, така и пасиви. При съжителството също трябва да е така, иначе съжителствуващите са си нещо като съквартиранти.
katerinakuch
Активен потребител
 
Мнения: 1162
Регистриран на: 28 Юни 2007, 12:27

Re: Правителството одобри проект за нов Семеен кодекс

Мнениеот portokal » 21 Окт 2008, 13:36

Нищо против, само дето каква ще е разликата от брака, освен лесното прекратяване, което не е особено съществен елемент (и при брак разводът може да бъде улеснен)? 8)
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител
 
Мнения: 5497
Регистриран на: 13 Яну 2005, 20:36

Re: Правителството одобри проект за нов Семеен кодекс

Мнениеот katerinakuch » 21 Окт 2008, 13:48

Да и затова следователно към момента въобще не са нужни такива изменения в Семейния кодекс, свързани с фактическото съжителство. Има много други по-важни области и закони, които би следвало да се преразгледат и при които би следвало да се направят законодателни промени.
katerinakuch
Активен потребител
 
Мнения: 1162
Регистриран на: 28 Юни 2007, 12:27

Re: Правителството одобри проект за нов Семеен кодекс

Мнениеот zorra » 08 Ное 2008, 00:14

Мисля че ще настъпи хаос в наследяването, подобни промени не са необходими. Колеги, поправете ме, ако греша, но в коя държава наследственото право допуща подобно наследяване?
zorra
Младши потребител
 
Мнения: 18
Регистриран на: 16 Ное 2005, 17:31

Re: Правителството одобри проект за нов Семеен кодекс

Мнениеот katerinakuch » 08 Ное 2008, 14:43

Zorra, в конкретния случай не би следвало да ни интересуват другите държави. Трябва да гледаме и защитаваме себе си и своите национални интереси, както и своята специфична национална култура, самобитност, нрав и темперамент, който е уникален за всяка една държава и сътветно би следвало да е приспособим към законодателството и.
katerinakuch
Активен потребител
 
Мнения: 1162
Регистриран на: 28 Юни 2007, 12:27

Re: Правителството одобри проект за нов Семеен кодекс

Мнениеот Гост. » 12 Ное 2008, 05:08

Колеги, четохте ли това- тези вече ме разсмиват почти до сълзи.

Закон дава право на децата да оспорват бащинството

„http://www.bgfactor.org” / 11.11.2008

Всяко дете, навършило 14 години, ще може да оспорва бащинството, ако прецени, че биологичният му татко е друг или пък този, който му е биологичен родител, не е поел никакви ангажименти по отглеждането и възпитанието му. :!: Това е едно от предложенията, които вече са вкарани в проектозакона за Семеен кодекс, съобщи проф. Цанка Цанкова от Юридическия факултет на Софийския университет, която е консултант на проекта, по време на обществена дискусия вчера. В бъдещия закон се запазва формулировката за доброволност на брачния съюз, но отпада, че той е дългосрочен, както е записано сега. За семейство ще се счита и двойката, която е казала "да" пред неупълномощено за това служебно лице, но и двамата са били искрени :shock: . Законотворците обаче не дават формулировка как ще се мери искреността им. :!:
Двойката вече ще сключва брачен договор, в който ще фигурира поделянето на имуществото и банковите сметки при раздяла. Той ще може да бъде променян по всяко време.
Разводът става още по-облекчен, отпада изискването за 3 години брак, за да бъде прекратен той по взаимно съгласие. Занапред ще отпадне произнасянето и по чия вина се разтрогва той. Отпада и едномесечният помирителен срок, който до момента даваше съдът, :shock: както и параметрите на издръжката за детето. Съдът ще я определя според нуждите на хлапето и доходите на родителя, който трябва да я плаща, а когато се налага, ще присъжда и допълнителни еднократни суми. Ако той не може да я осигурява заради безработица или влизане в затвора например, държавата ще брои парите на детето до неговата 20-годишна възраст. Занапред то ще я получава лично, а не родителят, който го отглежда. :shock:Според Цанкова промените в Семейния кодекс :idea: целят най-вече грижа за детето.
Намериха се много неправителствени организации да оспорват фактическото брачно съжителство с регистрация в общината, които ни обвиняват в рушене на морала. Атакуват ни и за еднополовото съжителство. Нагласите на обществото обаче показват, че сме прави, заяви депутатът от НДСВ и председател на комисията по правата на човека и вероизповеданията проф. Огнян Герджиков.

http://lex.bg/bulletin/?isu=286&tp=n&id=6283

Ха, не съм го чела проекта, но това е повече от нелепо. Съдът по интуиция ще работи, пък за нас- оставам без думи. :twisted: Що за понятия- ако прецени, искреност, пък онова за помирителния срок- идея ли нямат какво творят?!Бебешорите ще си получават издръжката лично?!?!
Ми то ... съвсем ще заприличаме на невърленд, както я подкараха.
Нов ГПК... чиито плодове вече обирам/е,/ всички сме като патета в кълчища там/, сега и това :?: :idea:
Дано здравият разум надделее, не че си вярвам де.
8)
Гост.
Старши потребител
 
Мнения: 9438
Регистриран на: 25 Яну 2013, 17:33

ПредишнаСледваща

Назад към Обсъждане на законопроекти


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 19 госта


cron