начало
Районен съдия става зам.-министър на икономиката Районен съдия става зам.-министър на икономиката

Обезщтение от работодател за морални вреди

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Обезщтение от работодател за морални вреди

Мнениеот лили » 31 Юли 2003, 14:30

Трудовото ми правоотношение бе прекратено по чл.328, ал.1, т.5 КТ - липса на необходимите качества. Работих за работодателя си 5 г. , нямам никакви дисциплинарни наказания, събират ми се общо 10 дни отпуск и 5 дни болнични. Проблемът е, че хора, близки до шефа, ме набелязаха, защото отстоявах собствена позиция по редица въпроси, без това да се отразява на качеството ми на работа. Вероятно мога да оспоря уволнението по съдебен ред и да искам да бъда възстановена на работното си място. Давам си сметка, че щом са решили да ме махнат, пак ще го направят. Мога ли, обаче, да съдя работодателя си за причинени неимуществени вреди - страдания и създадени условия за невъзможна бъдеща реализация в същата сфера в резултат на уволнението поради "липса на качества"?
Благодаря предварително за вашите мнения.
лили
 

Re: Обезщтение от работодател за морални вреди

Мнениеот лили » 04 Авг 2003, 08:59

В момента тече срокът на предизвестието ми. Не ме допускат до работа без дори да посочват причини за това. Казаха ми, че ако не се съобразя с тяхното искане ще ме уволнят дисциплинарно. Законно ли е това?
лили
 

Re: Обезщтение от работодател за морални вреди

Мнениеот МБ » 08 Авг 2003, 08:39

Наемете си адвокат и оспорете уволнението по съдебен ред.Прекратяването на трудовото правоотношение по чл. 328 ал. 1 т 5 рядко издържа в съда, освен ако не е подплатено със съответните документи - атестация на персонала, докладни записки от прекия Ви ръководител от които да е видно че Ви липсват качества за ефективно изпълнение на работата. Що се отнася до обезщетението вижте чл. 225 от КТ. Не е за морални вреди но все е нещо :))
МБ
 


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 24 госта


cron