начало
Районен съдия става зам.-министър на икономиката Районен съдия става зам.-министър на икономиката

Съдебни кандидати (стажанти), събудете се, защото няма да мо

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати


Re: Съдебни кандидати (стажанти), събудете се, защото няма д

Мнениеот edna stagantka » 26 Юни 2003, 10:17

Vigte, gospodine,
Obidite i hulite edva li sa umestni v sluchaja. Edinstvenoto neshto, koeto stava jasno ot saobshtenieto vi e, che prozira naistina OGROMNIJA strah izzad dumite vi. Zashtoto i az, kakto i vie znaete, che staga, koito vie ste izkarali i na kogoto pridavate takova znachenie e edno goljamo nishto. Edva li ste se nauchili da pishete iskovi molbi, zashtoto obrashtenieto "drisljovci" ne e podhodjashto za sadebna zala. A prostotijata vi e dostoina za sagalenie. Kogato vie ste bil stagant sigurno njakoi tochno kato vas e smazval sobstvenija vi fason i vi e nabil neizkorenimi kompleksi, za da se otnasjate po tozi nachin s mladi hora, koito iskat samo shans i glutka vuzduh. pri tova vuobshte ne stava vupros za tova, che ot universiteta nie izlizame dalech po- kvalificirani dori i samo zaradi tova, che govorim po 2- 3 ezika, cheli sme poveche ot vas i po- aktualni knigki i ochevidno vie ot tova se strahuvate, zashtoto ste razbrali, che moge i da e navodnen pazara ot "juristi", no ima dostatachno, koito da vi shruskat na zakuska, zashtoto sa mladi, sposobni, nacheteni i ambiciozni. A vie, starite kucheta prosto ste umoreni. Taka che, gospodine, ne obigdaite, prosto se zamislete.
edna stagantka
 

Re: Съдебни кандидати (стажанти), събудете се, защото няма д

Мнениеот ДНВ » 26 Юни 2003, 10:31

taka shte ti se pada na tebe kato si wzemem teoretiko-prakticheskia. Niama da imate puknat klient, zashtoto ste zakosteneli, konserwatiwni, neobrazowani ili naj- malkoto imate prostashki nachin na izraziawane, debelashki humor i weroiatno mirishete losho, zashtoto kakto kaza edna stazhantka ste napylnili gashtite ot strah
ДНВ
 

Re: Съдебни кандидати (стажанти), събудете се, защото няма д

Мнениеот Атанасов » 26 Юни 2003, 15:16

Чета и не вярвам на очите си.Господина който се представя за завършил едва ли има нещо общо с правото,това е просто провокация.Но като чета и "новобранците какво пишат ми става още по весело.Колежката казва че знаят 2-3 езика.Прочете НПК и ГПК,там пише че съдебничт език е български чл.5 ГПК и чл.11ал.1 НПК.А това за клиенитите,и аз не съм завършил одавна ,но вече знам че никой 5 пари не дава ,кой какви знания има,важно е кой познава съдията или прокурора.Така че ако не искарате 4-5 години в системата,по-добре писмо от умрял чакайте отколкото клиенти.Но защо ли ви го казвам това,щом сте завършили трябва да го знаете.Ако не го знаете значи крака ви не е стъпвал в адвокатска кантора и вече сте доста изостанали.Чесно казано винаги съм искал да вземам новобранци,да ги науча на нещо ,но ако всички сте така ,определо ,колкото и да е улегнал и минал по този път един адвокат започва да се дразни.Но сигурно това се дължи на провокацията на мнимия адвокат така че ви е простено.За край ще кажа следното:
Ако нямате връзки,пари и не сте от някой "адвокатски клан"(за момичетата ако не изглеждат добре)знайте че никога няма да имате успех в тази професия.А и забравете моралните си принципи и задръжки защото вече не сте деца и свикнете че в този живот никой няма да отстъпи никъде и само ще гледа да ви смачка,особено в този път който сте избрали.
Атанасов
 

Re: Съдебни кандидати (стажанти), събудете се, защото няма д

Мнениеот jps » 27 Юни 2003, 22:50

Трябва да се замислим не представлява ли това отношение към тази група представители на юридическата професия от страна на държавните институции незачитане на признати им, Конституционно прогласени и доразвити от няколко закона права и възможности. Не води ли то до поставянето им в твърде непривилегировано, спямо правоспособните юристи, а за някои колеги и унижаващо положение, тъй като се налага да търсят прехраната си чрез дейности, изискващи средно образование, давайки отражение върху професионалната им реализация за няколко години напред. Тъй като настоящото неблагоприятно правно положение на тази нарастваща група от хора продължава вече прекалено дълго време, не представлява ли то вид посегателство и срещу личността, не само върху имущественото ни състояние.


... И така, Драги колеги.
От който и университет да сте, колкото и да не Ви се струва наложително в момента, или се ползвате от други привилегии;
НЕ ПРОПУСКАЙТЕ ТАЗИ ИДЕАЛНА ЗА ВАС ВЪЗМОЖНОСТ, ПРЕДОСТАВЕНА ОТ ПУБЛИЧНАТА ВЛАСТ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ :
ДА ДАДЕТЕ ПРИМЕР ЗА ПОЗНАВАНЕ НА ЗАКОНИТЕ И КОНСТИТУЦИЯТА.
ДА ДОКАЖЕТЕ РЕШИМОСТТА СИ ДА СЕ ТРУДИТЕ И ГРАДИТЕ БЪДЕЩЕТО НА ВАШИТЕ ДЕЦА.
ДА ЗАЯВИТЕ АБСОЛЮТНА НЕПРИМИРИМОСТ КЪМ ОГРАНИЧАВАНЕТО НА ВАШИ ОСНОВНИ ПРАВА ЗА ДЪЛЪГ ПЕРИОД ОТ ВРЕМЕ.
ДА ПОТВЪРДИТЕ ПРИНЦИПИТЕ НА ДЕМОКРАЦИЯТА.
ДА УСТАНОВИТЕ ВЪЗМЕЗДНОСТТА НА ВАШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ.





В съвременните държави висшите държавни органи са конституирани като самостоятелни правни субекти, носещи юридическа отговорност за дейността, която извършват. Неопределеността на едно Народно събрание или Правителство в правната обективност и отклоняването на вниманието от тяхната правосубектност с едно общо определение като "Държавата" е пропуск на всяка една Конституция, и е характерно за държави в преход от тоталитаризъм. Липсата на конкретна регламентация за гражданската отговорност на отделните висши държавни органи не означава, че народните представители, освен наказателна неприкосновеност, не могат да носят деликтна отговорност за действията си. Ако не всичките -240 лица определящи в момента всяко едно законодателно разрешение, то тези от тях, които с непосредствените си действия по неизготвянето на определения законопроект, засягат определена група граждани, които претърпяват имуществени и неимуществени вреди.
Политическата отговорност за дейността на Парламента и Правителството се търси от политическите движения и гражданите по време на избори, за политически взети нецелесъобразни решения. Този момент няма нищо общо с изискването отделни правни субекти да не увреждат правната свера на други, особено когато личните им действия са скрепени с упражняването на властнически правомощия, което легализира, доказва и прави отговорността по- сериозна.



------------------------------



Колега, личи си че ви липсва практически опит. Не го казвам за да ви обидя, а да ви предпазя от празни надежди.
Искът ви няма да успее, защото не бихте могли да докажете, че след вземането на изпита за правоспособност, веднага ще ви назначат, на каквато и да било длъжност като юрист. От там неможете да докажете и размера на претърпяната от вас вреда.
Освен това, как ще докажете противоправно поведение на НС и МП? Има ли нормативен акт, който те са нарушили, като не се назначава дата за изпит?
Всъщност защо ще съдите НС? Какво е неговото отношение към казуса. То нито провежда изпитите, нито ги насрчва.
От къде измислихте бройката 30 ищци? Те могат да бъдат от 1 до неограничено много.
Може би си мислите, че в БГ нещата са подобни на тези в сериала "Али Макбийл". Не се залъгвайте! Нещата които ви посочих са идеални основания искът ви да бъде отхвърлен и освен загубеното време, да загубите и държавните такси които сте внесли за завеждането му.



------------------------------



Истинският проблем, колега, се състои в наличният практически опит по търсенето и осъществяването на правосъдието в РБ. Ако сте забелязали това е актуален проблем в държавата и от него се оплакват много хора.
Взаимстването на принципни положения от областта на материалното и процесуалното право, възприети в развитите държави е необходимост по пътя към членство в Европейския съюз. Основният акцент следва да е върху различните права на човека, признати от международното право и на конституционно равнище, които у нас и съобразно "Вашата" практика не заслужават голямо внимание. В крайна сметка би било много добре, новите поколения юристи да създадат постепенно нова, коренно различна практика, с един по-задълбочен поглед върху материалните права и тяхното по- дълбоко оценяване, както и ефективни процесуални възможности за тяхната защита.

С оглед на споделеното дотук, бих желал да отговоря на въпросите Ви- един, по един, както следва :

1. "...не бихте могли да докажете, че след вземането на изпита за правоспособност, веднага ще ви назначат, на каквато и да било длъжност като юрист. От там неможете да докажете и размера на претърпяната от вас вреда."

- Възможно е да не съм сключил договор с работотадел, който да е инвестирал в моето образование, поради особените ми качества, и който да търпи преки имуществени вреди от невъзможността ми да се явя на работа след дипломирането си в продължение на месеци, или кръгла година; - найстина тази практика не е разпространена у нас.
Не е възможно обаче, да не е налице увреждане, след като е нарушена правна норма, изискваща зачитането на определени субективни права - (КРБ)Чл. 48. (1) "Гражданите имат право на труд. Държавата се грижи за създаване на условия за осъществяване на това право.
(3) Всеки гражданин свободно избира своята професия и място на работа. "
Вие поставяте въпроса - "Има ли нормативен акт, който те са нарушили, като не се назначава дата за изпит?" . Сами разбирате, че нарушеното ми субективно право не се състои в това дали ми е предоставена възможност да се явя на изпит. Но изпита е от съществено значение да започна да упражнявам ефективно правото си свободно да търся работа, да осъществявам правото си на труд по професия, която свободно вече съм избрал. Вземането на изпита ме "снабдява" с допълнително качество, което наред с полученото образование ми позволява да се явя на пазара на труда и да се състезавам за упражняване на професия и заемане на работно място по мой- свободен избор. Преклудирана е за мен възможността да участвам в няколко конкурса или избор по протежение на дългия период на очакване юридическата правоспособност. С една дума - като не мога да се явя на конкурс - няма да го спечеля. Но причината стои вън от мен. В това именно се състои имуществената вреда. Нейният размер може да се определи например като се вземат в предвид условията, обявени за съответната длъжност ( заплата ). Ако все пак това искане бъде отхвърлено като недоказано,
обезщетяването следва да се извърши за понесени неимуществени вреди . Неимущесвеното накърняване на правата ми е далеч по- сериозно и обемно за обяснение.

Вторият въпрос, на който ще отговоря е:

2. "Освен това, как ще докажете противоправно поведение на НС и МП? Има ли нормативен акт, който те са нарушили, като не се назначава дата за изпит?"

- Има :
- Конституция на Република България.
- Няколко международни конвенции на МОТ и Съвета на Европа.
- Десетки разпоредби от различни Закони, третиращи правото на труд.

За да бъда по- достъпен ще цитирам само Конституцията -Чл.48, (вж. горе)
и Закона за професионалното образование и обучение ( с последни промени ДВ. бр.29 от 31 Март 2003г.). Говорим за основни принципи в законодателството.

Бездействието на тези висши държавни органи е в основно противоречие с половината от основните принципи и цели на посочения закон -

Цит.:

" Цел на системата на професионалното образование и обучение

Чл. 2. Системата на професионалното образование и обучение подготвя гражданите за реализация в икономиката и в другите сфери на обществения живот, като създава условия за придобиване на професионална квалификация и за нейното непрекъснато усъвършенстване.


Задачи на системата на професионалното образование и обучение

Чл. 3. Основните задачи на системата на професионалното образование и обучение са:
1. придобиване на професионална квалификация;
2. (нова - ДВ, бр. 103 от 2002 г.) придобиване на правоспособност за професии, упражняването на които изисква такава;
3. (предишен текст на т. 2 - ДВ, бр. 103 от 2002 г.) непрекъснато усъвършенстване на професионалната квалификация;"
(!!!)
"4. (предишен текст на т. 3 - ДВ, бр. 103 от 2002 г.) формиране на мотивационна система за реализация в гражданското общество;"
...

- По аналогия-
Кога юристите, завършили висшето си образование преди месеци или година ще имат възможност да правят опити за реализация, изискваща правоспособност ?

Започвам да се питам - юридическата прафесия от тези ли е, при които ако получиш правоспособност можеш да се реализираш в гражданското общество,
или е такъв вид, при който може да се почака.? Т.е. "Не е толокова наложително !"

След като отпреди една година( след лятната ваканция- и вероятно определяне на Септемврийска дата), съм бил в апогея на мотивацията си за реализация в гражданското общество, продължителното ми лишаване от възможността да я проявя, не ми ли влияе на критерия за себеоценяване ?
Не е ли този застой в живота ми пречка за моето развитие и реализация.
И не пропускам ли различни възможности . Не съм ли в неравностойно положение?
jps
Младши потребител
 
Мнения: 21
Регистриран на: 09 Фев 2003, 01:23

Re: Съдебни кандидати (стажанти), събудете се, защото няма д

Мнениеот Imperator » 28 Юни 2003, 11:35

Изглежда бъдещият Конспект ще изглежда така:
1. Ръководната политическа сила в обществото и държавата;
2. История на БКП/БСП и присъдпружните и сателити -СДС и Сие;
3. Кодексите - израз на слабоумие;
4. Правото е нищо, връзките са всичко;
5. Любими хватки в процеса;
6. Любими автори-преподаватели;
Imperator
Потребител
 
Мнения: 739
Регистриран на: 19 Окт 2001, 13:12
Местоположение: Варна

Re: Съдебни кандидати (стажанти), събудете се, защото няма д

Мнениеот ON » 02 Юли 2003, 09:53

Колега sava,ти си много тъпо парче!
Кой е станал юрист от ходене на стаж?
И 10 години да си учил /както най- вероятно е било/ и стажувал , пак ще си пълен
нещастник, когато се опиташ да поработиш нещо.
Надявам се все толкова,,учени'' като теб да срещам в съдебна зала.
ON
 

Предишна

Назад към Конкурси, изпити


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 16 госта


cron