начало
Прокурорската колегия не образува дисциплинарка срещу обвинител, предложен за наказание от Сарафов Прокурорската колегия не образува дисциплинарка срещу обвинител, предложен за наказание от Сарафов

конкурс за съдии

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати


конкурс за съдии

Мнениеот апостолова » 10 Яну 2003, 17:03

Колеги, разкажете нещо за широко рекламираните конкурси за магистрати за назначаване в съдебната система.
апостолова
 

Re: конкурс за съдии

Мнениеот remo » 12 Яну 2003, 03:25

Уважаема Апостолова,

конкурси, като конкурси! Нали знаете правилото: конкурсът се прави за да бъде спечелен от предварително определеният кандидат! Нищо ново! Надеждата е - кандидатите, които печелят да са качествени!
remo
 

Re: конкурс за съдии

Мнениеот geranium » 13 Яну 2003, 23:23

кокурсът за съдии се провежда един или два пъти годишно.ПРАВИ СЕ ПИСМЕННО РЕШАВАНЕ НА КАЗУС, КАТО СЕ ОТГОВАРЯ НА ВЪПРОСИ ПО НЕГО.ТЕ СА ОТ ПОРЯДЪКА 14-15 И СА ПОДБРАНИ ТАКА, ЧЕ ДА ИМА ПРОВЕРКА НА ЗНАНИЯТА ПО ГРАЖДАНСО, ТЪГОВСКО, НАКАЗАТЕЛНО ПРАВО
geranium
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 30 Дек 2002, 16:07

Re: конкурс за съдии

Мнениеот йдскфйсаф » 14 Яну 2003, 01:43

А конкурсите за прокурори. От това което съм чувал, нещата не стоят точно като при конкурсите за съдии.
йдскфйсаф
 

Re: конкурс за съдии

Мнениеот апостолова » 14 Яну 2003, 16:25

Колега qeranium откъде знаете, че конкурсите се провеждат само веднъж или два пъти годишно? В съдебната система непрекъснато има текучество и ако конкурсите са толкова рядко свободните места дълго време ще стоят незаети. Нали сме наясно, че конкурса се отнася не само за младшите съдии, но и за назначаването на районните съдии.
апостолова
 

Re: конкурс за съдии

Мнениеот Ochevidec » 14 Яну 2003, 17:22

Последният конкурс /декември 2002г./ беше устно събеседване с комисии от 5- ма съдии от ВАС И ВКС. Нямаше предварително определена рамка на изпитната материя, конспект или нещо подобно. Събеседването протича за около 15-20 минути за кандидат, задават се общи, принипни въпроси от вещно, облигационно през семейно и наследствено, търговско до наказателно, включително и обезателно въпроси от граждански и наказателен процес / също и административно право и процес/ . Резултати още не са оповестени.
Ochevidec
 

Re: конкурс за съдии

Мнениеот bgjurist » 14 Яну 2003, 20:47

Колеги, резултатите са обявени по места. Конкурсът е по документи и събеседване. По документи - сумарно от средния успех от дипломата и държавните изпити. Събеседването - всеки от петорката поставя оценка от 1 до 12 и се поставя средноаритметичната от тях. На печелившите - ЧЕСТИТО!!!
bgjurist
Потребител
 
Мнения: 966
Регистриран на: 11 Сеп 2002, 14:11

Re: конкурс за съдии

Мнениеот kandidat » 19 Фев 2003, 16:40

Kолеги, има ли някой информация кога /приблизително/ ще се проведе следващия конкурс за съдии? Знаете ли дали колегите - магистрати, които работят вече в системата, напр. като прокурори или младши съдии, също трябва да се явяват на конкурс за назначаване на съдийска длъжност в РС или конкурсите не се отнасят за тях и се назначават направо от ВСС?
kandidat
 

Re: конкурс за съдии

Мнениеот 666666 » 19 Фев 2003, 17:32

Моя позната се обаждала за ходатайство при последният конкурс-декемврийският. Отговорът на член на комисията бил -Много съм ти задължен, обаче местата в София са само за децата на висши магистрати. Излишно е да ти казвам, че вече са избрани.

Законът изисква ВСС да издаде наредба с правилата за конкурса, но съветът отдавна обяви, че няма да пише наредби, докато КС не се произнесе по закона.
Е, КС се произнесе още на 16 декември, а наредба няма.

От 99-та не е провеждан и конкурс за нотариуси. На места, където има само един нотариус, а трябва да са двама, той си плаща, за да не се обявява другото място. Така ако може да се бави до безкрай, само той да си е там. Ама в Закона за нотариусите било записано, че местата за нотариуси в определен район не могат да бъдат по-малко от две, че на 10 000 жители в определен район се открива едно място за нотариус. Ами да, пише го, и какво от това............ През 2001г. се появи светъл лъч.......заповед за откриване на места и настрочване на конкурс за нотариуси. Да, ама не. Отмениха заповедта. И си стоят по един в населено място и си тупат топката........

Абе не ми се говори.............
666666
Младши потребител
 
Мнения: 93
Регистриран на: 05 Фев 2003, 16:49

Re: конкурс за съдии

Мнениеот kandidat » 20 Фев 2003, 11:48

Колеги, тъй като конкурсът се обявява само в ДВ и е възможно да пропусна някой брой или просто да не забележа обявлението, моля ви съобщете за публикацията в нашия форум, за да се вземат навреме необходимите мерки за подготовка.
kandidat
 

Re: конкурс за съдии

Мнениеот darco » 23 Фев 2003, 12:46

Каква все пак е нормативната база, въз основа на която се провеждат всички тези конкурси / за нотариусите ми е ясно /
darco
Младши потребител
 
Мнения: 13
Регистриран на: 15 Яну 2003, 10:06

Re: конкурс за съдии

Мнениеот ! » 24 Фев 2003, 11:08

Колеги! Честно казано ми е много мъчно за някои от вас, тъй като си представям с каква надежда очакват тези конкурси и колко много се подготвят за тях. Разбира се сигурен съм, че повечето ще са абсолютно достойни и да ги спечелят. Не игнорирайте обаче факта, че доста са чакащите дечица със солидните гръбчета. Не казвам, че и връзкарите не са компетентни, но много малък е шанса някой извън този кръг да попадне сред спечелилите конкурса. Познавам и такива хора, но са 1на ...........................!
!
 

Re: конкурс за съдии

Мнениеот 666666 » 24 Фев 2003, 11:31

Наредба на Висшия съдебен съвет.
666666
Младши потребител
 
Мнения: 93
Регистриран на: 05 Фев 2003, 16:49

Re: конкурс за съдии

Мнениеот 5656565 » 26 Фев 2003, 16:59

Днес вече имат нов закон пробвай да кандидатстваш пак ако обяват конкурс и си прав че си плащат да няма втория човек защото монопола е страхотно удоволствие и пари.666666 написа:
>
> Моя позната се обаждала за ходатайство при последният
> конкурс-декемврийският. Отговорът на член на комисията бил
> -Много съм ти задължен, обаче местата в София са само за
> децата на висши магистрати. Излишно е да ти казвам, че вече
> са избрани.
>
> Законът изисква ВСС да издаде наредба с правилата за
> конкурса, но съветът отдавна обяви, че няма да пише наредби,
> докато КС не се произнесе по закона.
> Е, КС се произнесе още на 16 декември, а наредба няма.
>
> От 99-та не е провеждан и конкурс за нотариуси. На места,
> където има само един нотариус, а трябва да са двама, той си
> плаща, за да не се обявява другото място. Така ако може да се
> бави до безкрай, само той да си е там. Ама в Закона за
> нотариусите било записано, че местата за нотариуси в
> определен район не могат да бъдат по-малко от две, че на 10
> 000 жители в определен район се открива едно място за
> нотариус. Ами да, пише го, и какво от това............ През
> 2001г. се появи светъл лъч.......заповед за откриване на
> места и настрочване на конкурс за нотариуси. Да, ама не.
> Отмениха заповедта. И си стоят по един в населено място и си
> тупат топката........
>
> Абе не ми се говори.............
5656565
 

Re: конкурс за съдии

Мнениеот marinov_kr » 02 Мар 2003, 13:51

Този начин на провеждане на конкурс /имам предвид проведения за младши съдии/ не ми се струва удачен. Според мен трябва да се провеждат по местоназначения, при съответните Окръжни съдилища, независимо кой точно ще участва в комисиите. Не виждам как реално може да бъде преценен един кандидат, ако се взема предвид само представянето му на конкурса - събеседване около 15-20 мин, което е основен фактор. Трябва да се имат предвид и други качества, освен юридическите познания, а това може да се прецени само при по-продължително наблюдение, каквото може да се направи по време на стажа, който сега е прекалено кратък. Освен това докато трае процедурата /няколко месеца/ стоят незаети места, с което не че се блокира работатата на съответния съд, но се затрудняват и натоварват другите съдии.
marinov_kr
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 16 Мар 2002, 20:44

Re: конкурс за съдии

Мнениеот karfi4ka » 04 Мар 2003, 15:51

Следя тази нишка от самото начало и ми става малко криво, като си помисля, че скоро ми предстои дипломиране...Докато си студент в университета, правото изглежда толкова изчистено и стройно - подредено в стегнати теоретични конструкции, толкова завладяващо по време на интересна лекция с изящно вплетени казуси от практиката, така провокиращо по време на упражнения - как да не ти са прииска да му се посветиш за цял живот?...Какъв е смисълът обаче, ако нямаш връзки и "препоръки" - нали така излиза?......На мен все ми се струва, че ако приема това за принцип, наистина няма да стигна доникъде....
Да ви кажа, такъв срам ме хвана, като четох каква е процедурата за подбор на съдии в Грузия от 1998 г. и като я сравних с информацията, която получавам от написаното тук. Въз основа на грузинския закон за съдилищата първо се изисква оценка на интелектуалните, личностните и професионалните качества на кандидата чрез попълване на три въпросника. Шест часа (!) е продължителността на писменият изпит под формата на тест. Освен теста се пише и есе, т.е. кандидатът може да прояви и творческа мисъл. Изпитът се отразява в местните медии, предвижда се и международно присъствие на наблюдатели, а резултатите подлежат на компютърна проверка.....
karfi4ka
Младши потребител
 
Мнения: 61
Регистриран на: 26 Дек 2002, 02:22


Назад към Конкурси, изпити


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 27 госта


cron