начало
Трима депутати с писма „иди ми, дойди ми“ до Конституционния съд Трима депутати с писма „иди ми, дойди ми“ до Конституционния съд

Има ли смисъл да се ходи на конкурси за младши магистрати?

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати


Има ли смисъл да се ходи на конкурси за младши магистрати?

Мнениеот hitresa » 10 Юни 2008, 18:46

Имат ли шанс нормалните хора, без връзки, без изваждане , само със солидно четене да спечелят конкурс за младши магистрати?
От наблюдение знам, че случайни хора не се назначават. Публична тайна са тарифите за различните позиции. То и в университетите си беше така...Въпросът ми е, напук на тази корупция, с четене до припадък дори, дали има шанс един простосмъртен да спечели подобен конкурс. Чувала съм, че много такива са се явявали доста пъти, но резултат никакъв...Друг е въпросът, дали въобще си заслужава да бленуваш да правораздаваш в такава държава...И все пак илюзиите умират последни!!! Познавате ли такива успели хора, има ли такива сред вас? Върнете ми , моля ви, вярата, че има смисъл да се стараеш, да се трудиш и да очакваш да постигнеш успех! Трябва ли да попарим мечтите си още в зародиш?
hitresa
Младши потребител
 
Мнения: 15
Регистриран на: 06 Апр 2008, 22:16

Мнениеот Biby » 10 Юни 2008, 19:01

Не знам дали има. :roll:
Аз съм оптимист. Ще се пробвам на следващият конкурс и ще разбера.
Винаги има смисъл да се стараеш... :D
Изображение
Biby
Потребител
 
Мнения: 329
Регистриран на: 28 Яну 2002, 20:25
Местоположение: София

Мнениеот ralitsarbg » 10 Юни 2008, 19:08

Мога да твърдя, че моя приятелка е назначена за младши прокурор в Благоевград без всякакви връзки, а само въз основа на знания...
ralitsarbg
Потребител
 
Мнения: 189
Регистриран на: 18 Фев 2005, 17:06
Местоположение: гр. София

Мнениеот RichterZR » 10 Юни 2008, 19:29

Сега, за младши не знам как стои въпроса, аз миналата година обаче се явих и спечелих конкурс за районен съдия и преди конкурса имах същите терзания... Ето обаче, че стана и ако бях лежал само на това ухо - че само връзкарите печелят, или че само тези дето си плащат - сега нямаше да работя това, което винаги съм искал да правя... А, и още нещо, което се повдигна като тема тук и на още няколко места - наистина човек трябва да чувства призвание за тази работа, трябва да искаш да работиш заради самата работа, естествено, не че заплащането не е важно, никой не казва това... Ако това обаче е основния мотив, ако е само заради заплата или заради имиджа - не става...
...и да идеш при левитските свещеници и при онзи, който ще бъде съдия в онова време, и да ги попиташ; и те ще ти кажат решението на съда.
Второзаконие 17:9
RichterZR
Младши потребител
 
Мнения: 69
Регистриран на: 12 Ное 2007, 19:56

Мнениеот bebitor » 10 Юни 2008, 20:54

Лично мое мнение е, че няма смисъл да се ходи по никакви конкурси. Нищо не се променя, а напротив, става все по-лошо. Съдилищата се напълниха с некадърници, за сметка на знаещите и можещите, пък как са влезли, само те си знаят. Жал ми става, като гледам колко добри професионалисти стоят по 15 год. в районен съд, например и получават ниски оценки по конкурсите. За младшите съвсем не зная как е...
Все пак съм на мнение, че съществува бог, съдба или както искате го наричайте. Ако на някого му е писано да стане някакъв магистрат, все пак ще стане, напук на всичко и на всички обстоятелства. Нпаример нагласения за длъжността ще счупи крак и няма да се яви, или нещо такова. Убедена съм, че на този свят човек си живее с предопределеност, затова не се отказвайте преждевременно! Мой колега също успя да стане районен съдия само въз основа на знания (е, в "Забийклечка" :D и то преди години, но стана).
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител
 
Мнения: 1851
Регистриран на: 28 Мар 2007, 18:36
Местоположение: Пловдив, Русе

Мнениеот sunshine_75 » 10 Юни 2008, 21:21

Има смисъл - ако сте убеден(-а), че това е което искате. Въоръжете се с търпение. Младшите, общо взето и всички конкурсни, сме като излезли от секта. Системите са закостенели, трудно се променят, третират ни на моменти като извънземни. Но всичко е възможно - дори и от позициата на младши да произведеш практика на ВКС (случи ми се).
И на тези приказки за плащания и връзки не разчитайте. Може и да ги има, но е възможно и това: да станеш магистрат, без да си плащал или давал полов орган на някого. И да спиш спокоен, че си решил нещата си по съвест, знания и убеждения. И понякога с помощта на колегите от точно този форум :wink: . Вярвайте - в себе си и във възможността да успеете по честен и достоен начин.
sunshine_75
Потребител
 
Мнения: 821
Регистриран на: 13 Окт 2004, 09:36

Мнениеот karelia79 » 10 Юни 2008, 22:21

По-скоро не вярвам че е възможно да стане само със знания и без никакви връзки.
karelia79
Потребител
 
Мнения: 151
Регистриран на: 29 Мар 2007, 13:28

Мнениеот dozn03 » 10 Юни 2008, 22:55

karelia79 написа:По-скоро не вярвам че е възможно да стане само със знания и без никакви връзки.


След като сама не си вярваш, няма как да стане! Тези приказки за парите и връзките са много удобни на хора, които не им се чете, като по този начин се оправдават пред самите себе си и околните. Възможно е да има някой влязъл и по този начин, но болшинството, поне от предпоследния конкурс за младши магистрати, съм убедена, че са влезли със знания. Така, че не си търсете причина да не пробвате сериозно. А сериозен е само този, който наистина иска да се занимава точно с това.

Успех на всички сериозни!
dozn03
Потребител
 
Мнения: 248
Регистриран на: 17 Окт 2006, 00:16

Мнениеот maimundere » 10 Юни 2008, 23:01

Естествено, че има хора, които се намърдват в системата с връзки..но от както назначенията са само с конкурси, връзкарите са все по-малко. Не се отказвайте и се пробвайте, защото ако не се явите ще се терзаете с въпроси от типа на "ако се бях явил, какво щеше да се случи? Дали сега не можеше да съм аз :( " А за това, че много професионалисти с 15г.стаж не успяват на конкурсите...защо не се замислите за друг вариант, освен за този, че на тяхно място успяват връзкарите..Може просто да не са толкова добри, колкото някой, който не е деформиран от системата. Освен това, един юрист ако е добър, си е просто добър, без значение дали е съдия или адвокат например..Винаги са ме дразнели хора, които по някаква причина преди време са станали съдии и си мислят, че са НАЙ-ГОЛЕМИТЕ..Сигурно е постижение да влезеш в системата, но не бива да спираш да четеш и да се стараеш да си заслужиш мястото във всеки един момент.. НЕ СЕ ПЛАШЕТЕ, не се главоболете със слухове за този и онзи конкурс ами сядайте и учете, пък нека най-добрия спечели. Е, все пак и късмет е нужен така, че ви го пожелавам и ви стискам палци :)
maimundere
Потребител
 
Мнения: 200
Регистриран на: 02 Окт 2006, 16:52

Мнениеот martareny » 10 Юни 2008, 23:55

Връзкарите не разчитат на подобни конкурси. Най-чисти са тези за младши, защото по стара традиция младшите са тези, на които е най-тежко и са най натоварени с работа. Мислите ли, че връзкарите влизат с тази идея. А и от младшите не зависи кой знае колко, те по скоро пречат да стават разни неща.
martareny
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 10 Юни 2008, 23:48

Мнениеот Hlebarka_s_boks » 11 Юни 2008, 16:14

Няма смисъл да се ходи на такива конкурси, но пък няма и вреда - затова отивайте. Важното е да се ходи по конкурси и човек да се пробва :lol:
Hlebarka_s_boks
Младши потребител
 
Мнения: 48
Регистриран на: 18 Окт 2007, 13:28

Мнениеот balachev » 11 Юни 2008, 16:21

Защо да няма смисъл? Чети, иди, пробвай се, пък каквото сабя покаже :)
Btw не очакваш някой, който е станал магистрат с връзки или плащайки си да напише във форума "Да бе, аз си платих 20 000 на еди-кой-си и станах"....
Дерзай и успех на изпита :)
balachev
Младши потребител
 
Мнения: 43
Регистриран на: 13 Дек 2007, 11:48
Местоположение: Варна

Мнениеот portokal » 11 Юни 2008, 16:32

ralitsarbg написа:Мога да твърдя, че моя приятелка е назначена за младши прокурор в Благоевград без всякакви връзки, а само въз основа на знания...

Всички можем да твърдим така, но едва ли можем да убедим някой. ;-) Докато самият той случайно не бъде назначен и не се убеди. Друг начин за убеждаване наистина няма.

hitresa написа:Публична тайна са тарифите за различните позиции.

Аха! ;) Например за младши съдии и прокурори.
Понякога човек научава публичната тайна за собствената си длъжност едва след назначаването си.

На въпроса: има смисъл.
Впрочем и аз по едно време, след втория си опит, бях решила, че не е за простосмъртни, а само за гениални - ако не си наистина връзкар, разбира се. Но след това взеха, че спечелиха конкурси един-двама лично познати ми простосмъртни.
Аватар
portokal
Старши потребител
 
Мнения: 5497
Регистриран на: 13 Яну 2005, 20:36

Мнениеот lacuna81 » 21 Авг 2008, 08:53

:D само тези конкурси чакам.В един момент се питам знам ли какво всъщност чакам?има ли смисъл?може ли да се разчита на това и да отдаваш цялата си енергия и време в подготовка за нещо,което много често звучи нереално...недостижимо по-скоро.Но за мен прокуратурата е мястото къдесто искам да бъда и докато не ми писне...ще ..чакам и ще се надявам :lol:
lacuna81
Младши потребител
 
Мнения: 35
Регистриран на: 21 Авг 2008, 08:39
Местоположение: София

Re: Има ли смисъл да се ходи на конкурси за младши магистрати?

Мнениеот sansan » 02 Сеп 2009, 14:55

Е, наскоро един познат(юрист) ме информира, че негов познат дознател е станал прокурор на последния конкурс за младши такива за сумата от 80 000 лв. Хм , дано да не е вярно, пък и сумата ми се вижда доста височка, но пък по принцип на него му вярвам... Всеки сам да си вади изводите...
п.п. Става въпрос за малък областен град - представям си за столицата за какви суми става въпрос ... :shock:
sansan
Младши потребител
 
Мнения: 35
Регистриран на: 04 Апр 2009, 15:40

Re: Има ли смисъл да се ходи на конкурси за младши магистрати?

Мнениеот velikova_ » 02 Сеп 2009, 22:04

Може и истина да е, а може и да не е.Но аз все се питам как някой, който би могъл да извади 80 000лв. му се иска да правораздава в някой малък град, освен ако не живее там??? Не е ли връзкарството много изгодно оправдание?!
velikova_
Потребител
 
Мнения: 267
Регистриран на: 20 Мар 2009, 21:35

Re: Има ли смисъл да се ходи на конкурси за младши магистрати?

Мнениеот bstopov » 02 Сеп 2009, 22:40

Ако някой има 80 бона, ще си адвокатства спокойно поне 20 години. Какви са тия глупости - 80 хил.лв. за прокурорско място?! :lol:
bstopov
Младши потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 02 Дек 2008, 11:08

Re: Има ли смисъл да се ходи на конкурси за младши магистрати?

Мнениеот vale72 » 02 Сеп 2009, 22:44

има разбира се.само че, трябва да имаш поне 50 бона, иначе няма.истината ви казвам.повярвайтеми............... :D
vale72
Младши потребител
 
Мнения: 11
Регистриран на: 16 Апр 2008, 13:25

Re: Има ли смисъл да се ходи на конкурси за младши магистрати?

Мнениеот hidden » 02 Сеп 2009, 23:19

Според мен има смисъл, доколкото самият изпит мотивира и амбицира човека да си припомни нещата от университета, да актуализира знанията си и т.н.
От гледна точка на професионална организация мисля, че магистратската профсия в България е твърде тежка (поне в по-големите градове), тя има перспективи за бъдещето, когато ще се наложат европейските критерии за тази професия (вкл. и по отношение на заплащането). Но на този етап е трудно да станеш магистрат по "нормалния начин" (но не и невъзможно), трудно е да се издигнеш после, трудно е да намираш време за личния си живот...професията изисква твърде много, но не всеки е готов на саможертви.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител
 
Мнения: 1238
Регистриран на: 02 Юли 2009, 23:08

Re: Има ли смисъл да се ходи на конкурси за младши магистрати?

Мнениеот sansan » 03 Сеп 2009, 15:11

Ех, bstopov, ами ако тези пари се избиват бързо - бързо, тогава май няма да са глупости :mrgreen:
п.п. как се избиват вече е друг въпрос - макар и с пределно ясен отговор :lol:
Не страдам от психично разстройство-наслаждавам му се:)
sansan
Младши потребител
 
Мнения: 35
Регистриран на: 04 Апр 2009, 15:40

Следваща

Назад към Конкурси, изпити


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 12 госта


cron