начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Проблем с казус по гражданско-правни науки

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати


Проблем с казус по гражданско-правни науки

Мнениеот gigigogo » 25 Фев 2008, 12:00

Мажели да ми помогне някой, да отговори на въпроса по този казус, който е накрая..... Благодая


Казус от държавния изпит по ГРАЖДАНСКОПРАВНИ НАУКИ във ВСУ-13.03.2007 г.
Денев имал нужда от пари и се обръща към Кънчев от гр. София да му даде заем. Той се съгласява, но в замяна иска да учредят договорна ипотека върху собствения на Денев имот в гр. Варна, където Денев живеел с приятелката си Весела. денев се съгласява. За по-голяма сигурност Кънчев поискал от Денев да подпише нотариално заверено пълномощно, като в него посочили, че в случай че Денев не погаси задължението си до настъпване на падежа Кънчев ще може да се разпорежда с ипотекирания имот.
След известно време Кънчев продава имота с нотариален акт на трето лице - Грета Георгиева, на цена от 7000 лева, която била два пъти по-ниска от действителната стойност на имота.
когато узнава за продажбата Денев, който междувременно сключва брак с приятелката си Весела, предявява срещу Кънчев иск за прогласяване на нищожността на продажбената сделка. В подкрепа на иска си Денев представил разписка, подписана от Кънчев, че му е изплатил в срок дължимия размер по главницата и лихвата по договора за заем и заявил, че при това положение ответникът Кънчев не е имал право да се разпорежда с ипотекирания имот.
В първото заседание по делото съпругата на Денев, Весела, пожелала да встъпи като помагач на съпруга си, като се позовала на това че процесното жилище се явява семейно жилище на двамата съпрузи и това обстоятелство обосновава интереса й за встъпване в правния спор. съдът с определение конституирал Весела като помагач на ищеца.
В съдебното заседание по нейно искане Грега Георгиева, била конституирана като помагач на ответника Кънчев.
В решението си п осъщество съдът отхвърля иска за прогласяване на нищожност на продажбата като неоснователен с аргумент, че пълномощникът Кънчев извършва продажбата в рамките на предоставената му от Денев представителна власт, която не била оттеглена по установения ред до изповядване на нотариалния акт за процесната продажба.

ВЪПРОСИ:

1. Действителен ли е сключеният договор за продажба на ипотекираното жилище между Кънчев, като пълномощник и купувачката Грета Георгиева? На какви основание се иска прогласяването на нищожността на договора от Денев?
gigigogo
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 29 Окт 2007, 16:00

Re: Проблем с казус по гражданско-правни науки

Мнениеот system » 25 Фев 2008, 15:36

[quote="gigigogo"]Мажели да ми помогне някой, да отговори на въпроса по този казус, който е накрая.....
Има двама, които отговарят на такива казуси специално за студенти. Единият се казва Витали Таджер, а другият - Александър Кожухаров. Може да ги замените с Мария Павлова, Любен Василев или с някой от Вашите лектори.
Има и още един господин - казва се Закон за задълженията и договорите. Предлагам първо да се обърнете към него.

Не се сърдете - всички сме тръгнали оттам. С тази разлика, че по наше време нямаше Lex.bg :wink:
system
Активен потребител
 
Мнения: 1873
Регистриран на: 22 Ное 2007, 10:34

Мнениеот system » 25 Фев 2008, 15:37

Забравих да Ви предупредя, че тези, които споменах, за съжаление вече не са между живите, но са ни оставили отговорите в няколко учебника. Е, законът е "жив" и действащ. Предполагам, и лекторите Ви.
system
Активен потребител
 
Мнения: 1873
Регистриран на: 22 Ное 2007, 10:34


Назад към Конкурси, изпити


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 22 госта


cron