начало
Разпитаха Гешев за взрива до колата му – той подозира Борисов и иска очна ставка с него Разпитаха Гешев за взрива до колата му – той подозира Борисов и иска очна ставка с него

неплатен ДДС

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


неплатен ДДС

Мнениеот иван » 05 Дек 2004, 15:24

Здравейте,
Обръщам се към Форума със следния казус.
Търговска сделка. Издадени фактури с начислен ДДС /и двамата търговци са по ДДС/
Получателят превежда на Доставчика данъчната основа. Но не превежда дължимия ДДС.
Доставчикът е начислил и превел дължимия от него данък.
Според мен неплатения ДДС следва да бъде потърсен по правилата за неоснователното обогатвявне, а според Вас
иван
 

Re: неплатен ДДС

Мнениеот Койчо от Конаре » 05 Дек 2004, 16:34

По правилата на не изцяло платената цена по договор не става ли?
Койчо от Конаре
 

Re: неплатен ДДС

Мнениеот лунатик » 05 Дек 2004, 17:50

Тук има частично изпълнение на договора или направо неизпълнение (например ако цената на сделката с ДДС е 1200 лв., купувачът е заплатил само 1000 и остава да дозаплати още 200 лв.). ДДС-то няма нищо общо в случая - то се дължи на държавата.
Ще е приложим реда на чл. 79 и сл. ЗЗД във връзка с чл. 183 и сл. ЗЗД. (впрочем - щом като са търговци - реда пак ще е по ЗЗД , ако в ТЗ не е уреден ред за търсене на отговрност за неизпълнение)
лунатик
 

Re: неплатен ДДС

Мнениеот иван » 05 Дек 2004, 18:20

благодаря за отговорите досега. възможно е да усложнявам нещата повече отколкото е необходимо, но ето това решение на ВКС ме наведе на размисли:

Решение № 32 от 4.03.2002 г. на ВКС по гр. д. № 849/2001 г., V г. о.,
...........
4. Правилно е съображението на апелативния съд, че задължението за заплащане на данък по ЗДДС е от публичноправен характер. То е задължение на гражданскоправните субекти към държавата, а не задължения между самите тях. В отношенията между гражданскоправните субекти, възникнали от облагаеми сделки, ДДС има значение дотолкова, доколкото страните могат да уговарят дали данъкът да се включи в продажната цена или не. Само тогава продавачът може да претендира заплащането му, но като част от цената на имота, а не като произтичащо от закона публично правно задължение.
.............
Клиентът ми разполага с фактури. Няма договор където да е посочен целият размер на цената. Някои от фактурите са заплащани, но по нито една не е внесен ДДС.
В процесният период ДДС плащанията е трябвало да преминават през ДДС сметка. Тази сметка се ползва само и единствено за ДДС разплащания. Нещо като вид набирателна сметка.
Мога ли да претендирам заплащане на дължим ДДС? според мен не, тъй като е публично правно задължение. Бих могъл, мисля си, да претендирам обезщетение за нанесена щета - заплатения от клиента ми ДДС на държавата и лихвата от заплащането му. От друга страна ако съдът осъди длъжника, то той къде ще трябва да ми преведе ДДС-то ? Пак по ДДС сметката ?
иван
 

Re: неплатен ДДС

Мнениеот roro » 05 Дек 2004, 18:31

Ако доставчика и получателя са свързани лица по смисъла на ТЗ и първия се е разчел с бюджета, но втория /получателя/ е платил част от основата, но не е платил ДДС, въобще и го санкционерат по ЗДДС - чл.55а, каква е общ. опасност на деянието, съставомерно ли е то???
roro
 

Re: неплатен ДДС

Мнениеот Петър » 05 Дек 2004, 18:33

Лунатик, кажи и как да обжалваме нак.постановление в казуса на roro, моля...
Петър
 

Re: неплатен ДДС

Мнениеот Койчо от Конаре » 06 Дек 2004, 14:07

Какво значи "няма договор"?! ДДС-то си влиза в цената. И се изчислява върху нея. Ти не можеш да знаеш колко ти е данъкът, ако не знаеш цената по доставката. 1/6 от цялата цена, дължима от получателя, е ДДС-то. 100% данъчна основа+20% ДДС, и всичко това образува крайната цена, дължима ОТ ПОЛУЧАТЕЛЯ (т.е. купувача).
За това се отнася и соменатият от Роро чл. 55а - "Сумата на начисления данък се получава от доставчика заедно с плащането по доставката".
Лично аз не мисля, че има основание за адм. наказание, макар че формално има нарушение. (Чл. 147. Регистрирано лице, което не спази чл. 55а, ал. 2, се наказва с глоба.)
Койчо от Конаре
 

Re: неплатен ДДС

Мнениеот Мечо » 06 Дек 2004, 17:00

В отношенията между гражданскоправните субекти, възникнали от облагаеми сделки, ДДС има значение дотолкова, доколкото страните могат да уговарят дали данъкът да се включи в продажната цена или не. Само тогава продавачът може да претендира заплащането му, но като част от цената на стоката/услугата, а не като произтичащо от закона публично правно задължение/ в същия смисъл: РЕШЕНИЕ № 32 ОТ 04.03.2002 Г. По ГР. Д. № 849/2001 Г. на ВКС/.
Аз водя дело за заплащане на фактури.Ответникът обаче ми възразява, че не дължал ДДС, тъй като фактурата не била издадена в срок, респ. че ДДС не е начислен от нас в срок. Честно казано, ми се струва абсурдно в гражданско дело за спор относно дължима цена да се обсъждат въпроси, свързани с установяване на данъчно събитие. Какво е вашето мнение?иван написа:

> Здравейте,
> Обръщам се към Форума със следния казус.
> Търговска сделка. Издадени фактури с начислен ДДС /и двамата
> търговци са по ДДС/
> Получателят превежда на Доставчика данъчната основа. Но не
> превежда дължимия ДДС.
> Доставчикът е начислил и превел дължимия от него данък.
> Според мен неплатения ДДС следва да бъде потърсен по правилата
> за неоснователното обогатвявне, а според Вас
Мечо
 

Re: неплатен ДДС

Мнениеот лунатик » 06 Дек 2004, 17:40

Иване, виж да не би да сте в ситуацията по чл.56 ЗДДС:
--------
(2) Когато при договаряне на облагаемата доставка данъкът не е бил изрично посочен, че се дължи отделно, той се приема за включен в договорената цена.
(3) Данъкът се счита включен в обявената цена и когато се предлагат стоки - предмет на облагаема доставка, на дребно в търговската мрежа.
----------
Ако ДДС не е посочен изрично, се счита, че той е включен в цената. И ако сте в подобна ситуация, то вашия купувач може да използва това и ще отказва да плати ДДС, тъй като изглежда знае тази разпоредба. Дано да не съм прав, но май няма начин да го принудите да плати ДДС-то, ако ситуацията е такава. Той ще претендира, че ДДС е включено в цената която е платил.
Но ако наистина ДДС е начислено и фигурира в данъчната фактурата - имате основания да предявите иск за неизпълнение на договора. Искът ти ще е към купувача за неиплатена изцяло цена съгласно фактурата, без да се намесва изобщо ДДС.
лунатик
 

Re: неплатен ДДС

Мнениеот Мечо » 14 Дек 2004, 09:16

Може ли при иск за възстановяване на гаранции съдът да отхвърли иска в частта му относно ДДС?
Мечо
 


Назад към Данъчно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 11 госта


cron