начало

Ситуацията с COVID-19 в съдебната система се усложнява, все повече магистрати се заразяват Ситуацията с COVID-19 в съдебната система се усложнява, все повече магистрати се заразяват

Излишно внесени здравни осигуровки

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Излишно внесени здравни осигуровки

Мнениеот Иван » 04 Дек 2004, 23:50

За определен срок трябваше да внесем дължими, за съпругата ми ЗО. Внесохме определената сума, но впослеследствие след няколко дни разбрахме, след като аз непрекъснато съм осигуряван за съответния период може да внеса значително по малка сума. Въпроса ми е: Подлежи ли на връщане разликата?
Иван
 

Re: Излишно внесени здравни осигуровки

Мнениеот лунатик » 05 Дек 2004, 17:21

До 2003 г. неусигурените членове на семейството се осигуряваха от осигурен член като ставката беше 5 % от 6-те % на осигурения член. (или 0,3%). Сумата си е направо символична. Но от 01.01.2003 г. неосигурените членове се осигуряват сами все е едно са самоосигуряващи се - 6% от 200 лв. - т.е. 12 лв./мес.
Та предполгам, че си внесъл пълните 6 % осигуровки за период до 2003 г. Ако си внесъл за период след 2003 г. , май няма какво да си връщаш.
Мисля, че има начин да се върнат недължимо внесените осигуровки - подай първо молба до ТП на НОИ - пък те ще отговорят как се осъществява процедурата. Въпроса е по-скоро технически - по тяхно указание съм правил изравняване на вноски в случай когато имаше по един параграф надвнесени суми - същите се сторнираха за сметка на друг параграф по който фактически трябваше да бъдат внесени) Това все пак стана с уравняване на вноските в следващите месеци по двата параграфа. Мисля, че и тука ще стане нещо подобно.
лунатик
 

Re: Излишно внесени здравни осигуровки

Мнениеот иван » 09 Дек 2004, 20:43

много ти благодаря за съвета.
иван
 


Назад към Данъчно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron