начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Ксерокс и патент на юридическо дружество,

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Ксерокс и патент на юридическо дружество,

Мнениеот Шани » 30 Ное 2004, 22:26

Имаме офис от където правим преводи и легализации,наскоро си купихме и ксерокс ,който мислим да използваме освен за нас и за копирни услуги. Обаче виждаме,че ксерокс услугите са на патент и то 594 лв. за гр.София.Щях да забравя ние сме юридическо дружество. Сега ксерографирането не ни е основна дейност може ли да се смята за случайна сделка ,то си е точно така защото хората не са се засилили да идват при нас за ксерокс,но питам защото 594 ми се струва много при 15% данък печалба това прави съпоставимо,че сме направили 3960 лв. печалба или 330 лв. на месец е те това е напълно невъзможно
Въпросът ми е простичък как да заобиколим този рекетиращ патент!
Благодаря Ви предварително
Шани
 

Re: Ксерокс и патент на юридическо дружество,

Мнениеот Шани » 03 Дек 2004, 11:32

...да попита пак, няма ли и други с подобни проблеми? Според вас нормално ли е един ксерокс да реализира печалба от 330лв. на месец,като ксерокопирането не ни е основна дейност.Патентът от 594лв. на година се равнява на данък печалба върху 3960лв.!!!.....какво да направя за да си намаля патента?Дали има промени в това отношение /патентна и непатентна дейност на юридическо лице,да се облагат само по корпоративния/ в Законът да корпоративното подоходно облагане или Законът за облагане доходите на физ.лица.
Благодаря Ви!
Шани
 

Re: Ксерокс и патент на юридическо дружество,

Мнениеот лунатик » 03 Дек 2004, 15:30

Щом сте юридическо лице, и ако имате оборот над 50 х. лв. за преходната година, ще ви отпадне задължението да плащате патентен данък, като облагането ще бъде по реда на ЗКПО. ( арг. от чл.30 ЗОДФЛ). А това означава, че би следвало да сте регистрирани и по ЗДДС. (по него се иска оборота да е за последните 12 мес.).
Ако нямате този оборот от 50 х. лв. пак ще плащате патентен данък за тази дейност независимо че сте юридическо лице - чл. 2 ал.4 ЗКПО. (освен да оставите ксерокса само за свои нужди).
лунатик
 

Re: Ксерокс и патент на юридическо дружество,

Мнениеот Шани » 09 Дек 2004, 22:00

Ето две възможности, искам да чуя вашите коментари:
1.Прехвърлям ксерокса на ЕТ и при две дейности там се намаля патентът с 50%.
2.Давам ксерокса фиктивно под наем на регистрирана по ДДС фирма,купувам втори касов апарат и така спестявам целия патент като ще дължа само ДДС върху оборота на фирмата на която съм го дал под наем.
Дали съм на прав път и какво правите при подобни обстоятелства?
Шани
 


Назад към Данъчно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 21 госта


cron