начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

здравни осигуровки и майчинство

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


здравни осигуровки и майчинство

Мнениеот анонимен » 06 Окт 2004, 14:26

Бях три години по майчинство,третата година беше неплатена.ПОмощите си взимах от социални грижи.Когато изтече и третата година и отидох в социални грижи да си получа трудовата книжка се оказа,че не са ми плащали здравни осигуровки.Когато ги попитах защо,ми отговориха,че трябвало да ме осигурява мъжа ми.Моля за помощ,какво да правя,все пак три години не са никак малко.
анонимен
 

Re: здравни осигуровки и майчинство

Мнениеот гала » 06 Окт 2004, 14:37

Съветът ми е проверете в НОИ . Ако искате кажете ми ЕГН и аз ще проверя на момента и ще ви кажа какво е положението там .
гала
 

Re: здравни осигуровки и майчинство

Мнениеот донна2 » 06 Окт 2004, 15:22

е

№ 26-00-457 от 7.06.2002 г. относно здравноосигурителните вноски, дължими за лицата, ползващи неплатен отпуск по майчинство

НАЦИОНАЛЕН ОСИГУРИТЕЛЕН ИНСТИТУТ

чл. 165 КТ, чл. 40 ЗЗО

Съгласно чл. 40, ал. 1, т. 12 от Закона за здравното осигуряване здравноосигурителната вноска за лицата в неплатен отпуск, които не подлежат на осигуряване на друго основание, се внася върху половината от минималния осигурителен доход, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. Вноската е за сметка на работодателя и се внася при изплащането на възнагражденията от съответното предприятие или друга организация.
В конкретния случай за лицата, ползвали неплатен отпуск през 2002 г., здравноосигурителните вноски са в размер на 6 % върху 85 лева. В този кръг попадат и работничките и служителките, ползващи неплатен отпуск по чл. 165 от КТ за отглеждане на дете от две- до тригодишна възраст. Работодателят дължи осигурителни вноски за тези периоди само тогава, когато тези лица нямат друго основание за внасяне на здравноосигурителните си вноски (няма осигурен член на семейството, който да ги осигурява за своя сметка, или друг доход, върху който да се внасят вноски).
По време на неплатен отпуск лицата, които осигуряват неосигурени членове на семейството си, внасят вноска за тях чрез работодателя. Вноската е в размер 5 на сто от вноската на осигурения
донна2
 

Re: здравни осигуровки и майчинство

Мнениеот анонимен » 07 Окт 2004, 14:45

за неплатеното майчинство добре,но за платеното как стои въпроса ?Страва въпрос за периода м.03.1999г.дом.о3.2002г.Съпруга ми през този период е работил но без трудов договор
анонимен
 


Назад към Данъчно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 11 госта


cron