начало
ВАС окончателно отхвърли жалба на бивша спецсъдийка, поискала преместване в Търговското отделение на СГС ВАС окончателно отхвърли жалба на бивша спецсъдийка, поискала преместване в Търговското отделение на СГС

Електронен нотариус?

Тук всеки гражданин има възможността да изкаже своето лично мнение относно българското електронно правителство, качеството на предлаганите електронни административни услуги, както и да предложи мерки за повишаване качеството на административното обслужване по електронен път.


Електронен нотариус?

Мнениеот brett » 30 Май 2007, 11:24

Здравейте, искам да питам що за птица е това понятие "електронен нотариус". Няма такъв легален термин, а често съм го чувала да се употребява. Дори не ми е ясно дали е лице или софтуер :D И какви са му функциите?
Ще се радвам да ми изясните, наистина :)
brett
Нов потребител
 
Мнения: 7
Регистриран на: 03 Апр 2006, 14:04

Мнениеот gudio » 30 Май 2007, 14:31

Да не е нещо такова: "ИНФОНОТАРИ ЕАД е търговско дружество, създадено през 2004 г., еднолична собственост на "ДАТАМАКС СИСТЕМ ХОЛДИНГ" АД и е регистриран Доставчик на удостоверителни услуги по Закона за електронния документ и електронния подпис от Комисията за регулиране на съобщенията от декември 2005 г."
Аватар
gudio
Активен потребител
 
Мнения: 3128
Регистриран на: 01 Мар 2006, 19:39

Мнениеот brett » 30 Май 2007, 16:21

Възможно е да е това, ама откъде да съм сигурна? Доставчиците ги има в закона, а "нотариуса" - не, по-скоро ми прилича на нещо различно от тях... :(
brett
Нов потребител
 
Мнения: 7
Регистриран на: 03 Апр 2006, 14:04

Мнениеот dask » 30 Май 2007, 16:57

А къде точно го видяхте това "понятие" - електронен нотариус.
Защото и на мен не ми е ясно какво точно ще прави - виртуални заверки на електронни подписи ли?
dask
Потребител
 
Мнения: 163
Регистриран на: 17 Апр 2006, 10:59

Мнениеот brett » 30 Май 2007, 17:12

Ами ето тук - очевидно човекът и това работи, ама дали той е такъв или предлага някаква специална услуга? И после като питах един колега какво е това "WOT е-нотариус", той каза, че значело електронен нотариус, но също не знаеше подробности.

http://www.dpc.bg/bg/hp-bpetrov/
brett
Нов потребител
 
Мнения: 7
Регистриран на: 03 Апр 2006, 14:04

Мнениеот aglaia » 30 Май 2007, 18:26

aglaia
Младши потребител
 
Мнения: 94
Регистриран на: 10 Юни 2005, 14:33

Мнениеот dask » 31 Май 2007, 11:18

Да благодарим на aglia,
от поставения линк разбираме, че "електронен нотариус" не било никакъв нотариус.
Просто колегите си правят реклама на кантората. :idea:
dask
Потребител
 
Мнения: 163
Регистриран на: 17 Апр 2006, 10:59

Мнениеот brett » 31 Май 2007, 12:59

И аз благодаря за линка. Честно казано, малко съм възмутена. Ако тоя глупав термин вземе, че набере популярност, не звучи ли заблуждаващо? Ето, някой каза нещо за "виртуални заверки", пък от линк-натото интервю се вижда, че дори нещо такова да съществува, то не се практикува в БГ. Кой ще се сети за тия "лица с висока степен на доверие", питам се аз...
brett
Нов потребител
 
Мнения: 7
Регистриран на: 03 Апр 2006, 14:04

Мнениеот brett » 31 Май 2007, 21:54

Не знам дали е само реклама. Разбра се, че такава фигура е била предвидена в първоначалния проект на Закона за електронния подпис и макар че не съм чела този проект, възможно е точно така да е била наречена. Представете си ако проектът беше приет в първоначалния му вид - колко обърквания ни чакаха с тия "два вида"?!
Интересно всъщност и защо е отпаднало...
brett
Нов потребител
 
Мнения: 7
Регистриран на: 03 Апр 2006, 14:04

Мнениеот karanedeff » 01 Юни 2007, 00:38

aglaia написа:http://209.85.135.104/search?q=cache:6NsxJcFQl0UJ:www.cash.bg/br9-01/093301.htm+%D0%B5-%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%83%D1%81+wot&hl=bg&ct=clnk&cd=3&gl=bg


Това е кеша в G o o g l e на http://www.cash.bg/br9-01/093301.htm от индексирането му на 29 Апр 2007 00:05:18 GMT.
Кешът в G o o g l e представлява записа на страницата в момента на индексирането и.
Страницата може да се е променила оттогава. Вижте текущата страница без подчертаване на думите.
Кешираната страница може да съдържа изображения, които вече са недостъпни. Кликнете тук, за да видите кеширан само текста.
За връзка към тази страница или добавянето и в отметките, използвайте следния url: http://www.google.com/search?q=cache:6N ... cd=3&gl=bg


Google не е свързан с авторите на тази страница и не е отговорен за материалите в нея.
Маркирани бяха тези търсени термини: е нотариус wot



--------------------------------------------------------------------------------

@ - СВЯТ

Стъпка по стъпка напредваме към електронния подпис

Георги Димитров и Богдан Петров са първите Интернет адвокати у нас

Георги Димитров и Богдан Петров са управляващи съдружници в една от малкото проблематика български адвокатски кантори, специализирани в Интернет - О.Р.А.К. (http://www.orac.bg).

Те са членове на Technology & E-commerce Law Committee към най-голямата световна организация на юристи - International Bar Association. Адвокатите участваха дейно в работата на последната международна конференция на организацията през месец септември 2000 г. Тяхната работа е ангажирана с проблемите на електронния подпис и електронния документ, процедурата и условията за регистрация на домейн имена, конфликти между права върху търговски марки и домейни, гласова телефония през Интернет и други. Те са първите български адвокати - членове на Computer Law Association - най-голямата международна организация на прависти, работещи в областта на Интернет, електронна търговия и компютърно право.

Георги Димитров и Богдан Петров станаха първите двама Интернет “нотариуси”, включени в директорията за България на Thawte (http://www.thawte.com), в качеството на “Web-of-Trust (WOT) нотариуси”.

ИВАН ИВАНОВ

Кога и как станахте първите “електронни нотариуси” у нас? И какви са функциите ви?

Б. П. - Първо може би е необходимо да поясним понятието “електронен нотариус”. Това не е нотариус по смисъла на Закона за нотариусите и нотариалната дейност , а има съвсем различни функции.

Г. Д. - Всъщност има два вида електронни нотариуси. Първите вид удостоверяват пред определено лице или институции (например банка), че конкретно волеизявление изхожда от точно определено лице. Това е нещо като нотариална заверка на подписа, само че на електронния подпис при изпращане на съобщение по Интернет. Ние не можем да осъществяваме такива заверки и не ни е известно в България да има такива електронни нотариуси към момента. С приемането на Закона за електронния подпис и електронните документ и промяната в съществуващата нормативна уредба може би тази дейност ще се уреди. Другият вид Интернет нотариуси, каквито сме ние, са “WOT нотариуси” - лица, които се ползват с висока степен на доверие на дадена сертифицираща организация и действат като нейни представители.

Б.П. - В нашия случай сертифициращата организация, която ни се е доверила и на която сме електронни нотариуси, е Thawte - една от най-големите в света, лидер в областта на предоставяне на лични електронни подписи. За държави, в които няма електронни нотариуси, за такива могат да кандидатстват правоспособни адвокати, дипломирани експерт-счетоводители или банкери, отговарящи на определени условия. Кандидатствахме през миналата година и след сложна и дълга процедура на щателна проверка бяхме определени за WOT нотариуси на Thawte за България. Като такива можем да удостоверим пред сертифициращата организация самоличността на лицата, желаещи да получат поименен личен електронен подпис. Така се гарантира, че ще се издаде електронен подпис на точно определено съществуващо лице, а не на някой друг.

Какво всъщност представлява електронният подпис?

Г. Д. - Електронният подпис, наричан също цифров подпис или личен цифров сертификат, е дигитален код, а от правна гледна точка цифров идентификационен документ, който може да се използува, за да се подписват съобщения (електронни документи), изпращани по чрез Интернет. От практическа гледна точка в електронната търговия той е аналогът на саморъчния подпис под писмения документ. За правото у нас това “приравняване” естествено ще стане едва с приемане на съответен закон, а именно - Закона за електронния подпис и електронния документ. В повечето от страните - членки на Европейски съюз, САЩ и под други юрисдикции електронният подпис вече е уреден законодателно и се признава точно така, както се признава саморъчният.

Има различни видове електронни подписи, но аз ще се спра единствено на така наречения “усъвършенстван електронен подпис”. При него идентификацията се извършва чрез използването на двойка асиметрични електронни ключове - публичен и частен. Издаването му всъщност представлява генериране по един сложен метод на асиметрична криптография от сертифициращата организация на тази двойка ключове, които са уникални за всеки човек. Частният ключ (код) се знае единствено и само от притежателя на електронния подпис и удостоверяващата организация. С него той “подписва” своето електронно съобщение по такъв начин, че то не може да бъде променено от никого другиго. Така се създава сигурност, че изявлението изхожда точно от подписалия го и че съдържанието не е било променяно след изпращането. Тази проверка се осъществява с публичния ключ, който може да бъде даден на всички лица. Получилият съобщението освен това може да поиска потвърждение от удостоверяващата организация на автентичността на подписа. С публичния ключ не могат да се подписват съобщения до притежателя на частния ключ, но пък могат да се шифрират (криптират) по такъв начин, че никой освен притежателя на частния ключ не може да ги декриптира. Например ако аз имам вашия публичен ключ, ще мога да ви изпратя едно шифрирано съобщение, което с почти 100% сигурност никой друг не може да прочете. Казвам почти, защото теоретично съществува възможност за декодиране с модерни многопроцесорни компютри.

Какво всъщност представляват сетифициращите организации и конкретно тази, която представлявате?

Б.П. - Thawte наистина е една от най-големите сертифициращи организации в световен мащаб. Освен цифрови подписи компанията предлага и ред сертифициращи услуги за бизнеса, като сертификация на сървъри, Интернет страници, софтуерни разработки, издаване на собствени корпоративни сертификати и др. Сертификатите, издавани от Thawte, са признати и спечелили доверието на повечето от използвани днес в света софтуерни програми за електронна поща, включително продуктите на Microsoft и Netscape.

Ще се признават ли издадените от български сертифициращи организации електронни подписи в чужбина, както и чуждестранните тук?

Г.Д. - В проектозакона е предвидена възможност за създаване на организации за доброволна акредитация, които да съдействат за признаването на правната сила на сертификати, издадени от български доставчици в чужбина, както и на сертификати, издадени от чуждестранни доставчици в България.

В каква степен държавата ще се намесва в процеса на издаване и контрол на цифрови сертификати?

Г.Д. - Държавният орган, оправомощен да осъществява контрол и да регулира дейността на доставчиците на сертифициращи услуги в Република България, според проектозакона ще бъде Държавната комисия по далекосъобщения (ДКД). Предвижда се ДКД да разработва, съгласува и предлага за приемане от Министерския съвет проекти на наредбите по закона, както и относно уреждането на дейността на доставчиците на сертифициращи (удостоверителни) услуги и реда за прекратяване на дейността им; относно формата на издаваните от тях сертификати; за съхраняване на информация за услугите, предоставени от доставчиците и т. н. Според нас стриктният държавен контрол е безусловно необходим. Представете си какво би станало, ако няма и изисквания за сигурността? Все едно да се остави възможност на някой да се научи да полага с вашата ръка саморъчния ви подпис.

Удостоверителните организации явно ще съберат значителни бази от данни за гражданите. Ще защитава ли законът личните данни на титулярите на цифровия сертификат?

Б.П. - Проектозаконът гарантира защита на личните данни, събирани от доставчиците на удостоверителни услуги и невъзможността за тяхното използване извън нуждите на воденето на регистрите освен с изричното съгласие на лицето, за което се отнасят, или ако това е позволено със закон. Следва да се отбележи, че тепърва предстои приемането и на закон за защита на личните данни. Не можем в момента да анализираме какви ще са неговите разпоредби по отношение на другите възможни случаи на използуване на личните данни.

Читателите със сигурност ще попитат ще може ли да се подават данъчни декларации или например да получат лиценз за търговия по електронната поща ?

Г.Д. - С приемането на закона това автоматично няма да може да стане. Ще са необходими последващи изменения и допълнения на съответни специални закони и кодекси.

....

http://lex.bg/aboutus.php?lang=bg

Oбща информация
--------------------------------------------------------------------------------
"Лекс.БГ" е акционерно дружество, създадено в началото на 2001 г. Основен предмет на дейност на дружеството е изграждането и поддържането на Българския правен портал lex.bg(http://www.lex.bg). "Лекс.БГ" участва в изграждането на множество проекти за уеб решения, базирани на голямо разнообразие от технологии - PHP, ASP.NET, Java, MySql, MS SQL и т.н. Компанията разработва модули за електронни разплащания с кредитни карти, за връзка със системите на E-pay и Транскарт, както и цялостни решения за електронни магазини. "Лекс.БГ" има опит в разпространението на информация чрез електронни писма. "Лекс Бюлетин" е информационно издание на портала, реализирано на ASP.NET и PHP, което се получава от повече от 20 хиляди читатели. Също така всяка седмица, до абониралите се за съответната листа, се изпраща последният брой на държавен вестник в електронен вид.

Официалното откриване на портала беше на 01.10.2001 г. След като през 2001 г. Lex.bg бе награден с две призови места в конкурса за български интернет сайт, година по-късно екипът ни спечели първа награда в надпреварата за български портален сайт на годината 2002 г. На web фестивала в Албена през 2004 г. LEX.BG спечели втора награда в категорията "е-бизнес".

LEX.BG е уникален по своя характер Интернет сайт и справочник за юристите. В момента в българското Интернет пространство не съществува сайт, съдържащ такъв голям обем информация. LEX.BG е най-посещаваният сайт на юридическа тематика в България, с над 80 000 уникални посещения всеки месец, което е с пъти повече от всеки друг юридически сайт в страната. Потенциалната аудиторията на портала включва около 50 хиляди дипломирани юристи, 10 хиляди студенти по право, неограничен брой хора, интересуващи се отправни въпроси. В Lex.bg те намират цялата интересуваща ги информация "накуп", правят нужните им справки, намират необходимите закони, обменят информация с други юристи; публикуват обяви за работа или пазаруват юридическа литература без да стават от бюрото си.
LEX.BG разполага и с пълна английска версия, която позволява бърза ориентация на потребители от чужбина в българската правна действителност, както и с интересни връзки към международни правни портали и богата информация за чуждестранното законодателство. Автори и собственици на проекта са адвокатите от САК Георги Димитров, Богдан Петров и Мирослав Огнянов.

http://www.dpc.bg/bg/about/

Димитров, Петров и Ко. (с предишно наименование ОРАК Димитров, Петров и Ko.) е адвокатско дружество със седалище в гр. София и офис във Варна. От основаването си през 1993 г. кантората специализира дейността си главно в областта на търговското право, данъчното право, чуждестранните инвестиции, право на интелектуалната собственост, Интернет и телекомуникационно право, недвижими имоти и процесуално представителство.

Днес Димитров, Петров и Ко. е сред най-големите и бързо развиващи се български правни кантори. Списъкът с клиентите ни включва различни по размер местни и международни компании. Димитров, Петров и Ко. предоставя юридически услуги на множество обществени и международни организации. Наред с това кантората притежава значителен опит в реализацията на проекти, свързани с процеса на присъединяване на България към ЕС, и по-специално проекти, финансирани по линия на ФАР, ИСПА, Европейската банка за възстановяване и развитие и Световната банка.

Димитров, Петров и Ко. поддържа трайно партньорство с някои утвърдени европейски правни кантори – Чарлс Ръсел (Великобритания), Студио легале Тонучи (Италия), Клифорд Чанс (офис Дюселдорф), Сарантитис & Партнърс (Гърция), Зимер, Зигел Фюдер & Партнърс (Австрия), Декърт (Великобритания), Дуейн Морисън (САЩ) и др. Димитров, Петров и Ко. има професионални контакти с редица водещи адвокатски кантори от САЩ, Германия, Франция, Белгия, Холандия, Великобритания, Австрия, Италия, Чешка Република, Румъния, Турция, Гърция, Сърбия и Черна гора, Македония. Димитров, Петров и Ко. е член на Българската международна стопанска асоциация (BIBA) и Американската търговска камара в България (AmCham). Най-уважаваните правни издания за Европа и света като “Martinadale-Hubbell”, “Legal 500” и “PLC Which lawyer?” в ежегодните си издания препоръчват Димитров, Петров и Ко. като една най-успешните и уважавани юридически кантори в България.


Що ли ми се струва, че някой се подмазва, демек прави мили очички???

УПСССС!!!:lol:
Май и аз направих същото :?
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител
 
Мнения: 1237
Регистриран на: 30 Ное 2002, 17:20


Назад към e-Government


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта


cron