начало
Районен съдия става зам.-министър на икономиката Районен съдия става зам.-министър на икономиката

Отворено писмо

Казуси свързани с придобиване, установяване, освобождаване и възстановяване на гражданство. Статут. Визови проблеми.


Отворено писмо

Мнениеот нина » 25 Сеп 2004, 12:21

До българските медии и държавни институции
До всички будни българи у нас и в чужбина

Уважаеми сънародници, държавни мъже, журналисти,

Обръщаме се към вас, за да изразим позицията на над 30 000 българи живеещи във Великобритания по повод явната дискриминация на която са подложени българските граждани, кандидатстващи за визи пред посолството на Великобритания в София.
Желаем да изразим крайното си огорчение от фарса и унижението, на които са жертва стотиците българи, желаещи да посетят Великобритания или да се установят на Острова според разпоредбите на т.нар. бизнес виза.
Искаме да ви попитаме – Защо мълчим? Защо за пореден път прекланяме глава пред колосалната английска надменност и безочливост?
Презумцията, по която работят чиновниците в британското посолство е единствена по своята уникалност в света. Всеки случай се разглежда като кандидатите се третират като виновни до доказване на противното, а противното според служителите в над 90% от случаите е недоказуемо.
Това ли е отношението което заслужаваме през 2004 година, когато България е на прага на Европа? Когато вече десетки хиляди българи са се установили тук, развиват успешен бизнес, усъвършенстват се образователно и професионално и на практика подпомагат и английската и българската икономика? Трябва ли всички ние да се чувстваме виновни само защото сме се родили българи, националност, която в момента е синоним на мошеници за английските имиграционни служители?
Искаме открито да ви кажем, че националността ни не е порок, ние не сме бандити и мошеници и не заслужаваме това отношение. Почти всички от нас, намиращи се на Острова работим и честно изкарваме хляба си, далеч от родина и близки. Не сме наркопласьорите от Ямайка, не сме и ислямските терористи от Близкия Изток.
Не е ли време, господа и дами, и нашия глас да бъде чут, гласът на българите в чужбина, на българи, които обичат страната си и средногодишно инвестират в нея повече средства, отколкото държавата е спечелила от всяка от големите приватизационни сделки на правителствата у нас през последните години?
Ние питаме, нужно ли е винаги да се стига до съдбоносната ситуация, в която се намират сънародничките ни в Либия, за да бъде чут гласът на българите, живеещи зад граница?
Британските институции, улисани в стрeмежа си да ограничат правото ни на свободно движение допускат грешки. Елементарни грешки в протокола и мотивите за всеки отказ, създават прецеденти, когато на хора вече получили разрешително впоследствие се отказва виза. Елементарни грешки и (не)умишлена заблуда при преводи на документи, раздаване на откази по клиширани и безсъдържателни причини.
Питаме ви, господа и дами, докога ще си мълчим?
Докога ще бъдем доведеното дете в имигрантското семейство във Великобритания?
Защо нищо не се прави по отношение на визовия режим между двете държави?
Над 250 000 британци посещават годишно България. Много други пък работят нелегално в САЩ или Австралия. Няма ли сред тях престъпници и хулигани, няма ли индивиди, на които не би трябвало да се разрешава да стъпят у нас? Сигурно има. Но властите в България ги допускат безвизово в страната от години. А българите, пътуващи в обратната посока са подложени на интервюта и проверки, присъщи за мрачните военни общества от годините на втората световна война и тоталитаризма и то при условие, че сред българското общество във Великобритания престъпници почти няма, никой не ползва социални помощи, а точно обратното – запълваме непривлекателни дупки в трудовия пазар и британската икономика, поддържаме селското стопанство и строителната промишленост в кралството.
Ние, българите живеещи на острова, открито заявяваме, че не желаем да търпим подобно дискриминационно отношение. Не желаем Българин да е равно на Престъпник за имиграционните власти на Великобритания.
Заявяваме, че това е явно погазване на нашите права, което е недопустимо за кичещото се с лаврите на най-демократично в света, английско общество. Неправдата е очевидна и ние ви призоваваме да защитим правата си и да ги отстояваме.
Ние настояваме за отговори от Вътрешния министър на Великобритания Дейвид Бланкет, от Министърът на външните работи Джак Строу, от всички компетентни институции у нас и в чужбина.
Обръщаме се и към българското правителство, към Министърът на външните работи Соломон Паси, към управляващата коалиция, за която стотици хиляди българи в чужбина дадоха гласа си с надеждата за промяна в България.
Питаме ви, господа и дами, ДОКОГА? Докога ще бъдем заложници на факта, че сме се родили в България? Докога ще гледаме Европа като гладното и бедно дете, не смеещо да пристъпи прага й?ДОКОГА?
Искаме отговор на тези въпроси не само заради нас или заради стотиците сънародници, мръзнещи на тротоарите пред посолствата, а и заради доброто име на нашата родина БЪЛГАРИЯ – името, с което страната ще влезе в Нова Европа само след няколко години.

Инициативен комитет,
Движение за взаимопомощ на българите във Великобритания “BG HELP”



Телефони за контакти в Англия 00447793291816, 00442089231144,00447815431064
Емаил: bghelpclub@yahoo.co.uk




Движение за взаимопомощ на българите във Великобритания “BG HELP” вече стартира подписка в подкрепа на отвореното писмо
нина
 

Re: Отворено писмо

Мнениеот Gosho » 25 Сеп 2004, 12:50

Това е юридически форум, дами и господа емигранти. Пуснали сте си постинга не където трябва.

За какво е цялото викане? Като искате да сте достойни граждани и да ви уважават, стойте си в България. Иначе ще си мръзнете по тротоарите пред посолството. Никой не ви насилва да се бутате в Англия, или греша? Всяка държава има правото да поставя ограничения във визовия си режим. Това се отнася с пълна сила за България - когато въведохме туристически визи за Русия и Украйна защо не писнахте пак? Като сте толкова способни специалисти и развивате успешен бизнес в Кралството - поздравления и ви желаем всичко най-хубаво. Пак се радвайте, че Великобритания и Норвегия (доколкото си спомням) са единствените държави, които са оставили трудовия си пазар открит за Румъния и България! Защо не протестирате за пълното ограничение, въведено от останалите страни в ЕС?

"Запълвали сте непривлекателните дупки на британската икономика" - да не очаквате да ви дадат работа в лондонското сити само защото сте емигранти от България отишли да бачкат за повече пари? С какво сте по-добри от техните специалисти? Да, има дискриминация, има и пренебрежение и надменност. А ако в България дойдат разни иранци, иракчани, македонци, албанци, румънци и всякакви други - ще се съгласите ли те да се съревновават наравно с вас и с нас на българския трудов пазар (не че нашия пазар е цъфнал и вързал)? Аз няма да се съглася...

Да не говорим, че от 10-15 години думата "българин" в някои европейски страни е придобила нарицателното значение на престъпник, съответно проститутка! Естествено това важи в по-голяма или по-малка степен и за румънците, албанците, сърбите, македонците и другите бедни източноевропейски държави. За жалост там властите четат каква националност пише в паспортите, а не каква е етническата принадлежност на съответните нарушители. Иначе щяха да знаят, че голяма част от проблемите идват от ромското население. Знаете ли, че в някои райони на Франция мъжете имат следния израз: "хайде да ходим по българки!" (няма да ви го тълкувам).

Желая ви успех все пак!
Gosho
 

Re: Отворено писмо

Мнениеот Bom » 25 Сеп 2004, 14:58

Подкрепям ви изцяло!
Но какви ли са мотивите на британците -сигурно голямата емиграция, тероризмът и липсата на работни места. Дали са хората възможност за бизнес визи, но по-стар български обичай заобикаляме закона, но това там бързо се установява и ни удрят резето. Не може да няма възможност по тяхното право за защита от неправомерни действия на британските власти. Иначе лошо е отношението към нас и на по-източни народи-чехи, поляци, унгарци.
За това, че имаме лош образ в Европа сме виновни само ние. Едва ли ингилизите са ни нарочили без причина. Първо е добре да си изчистим къщичката от бедност, корупция и престъпност пък тогава да ходим с горди чела по света. В противен случай се налага да търпим подобни унижения.

.нина написа:

>
>
>
> До българските медии и държавни институции
> До всички будни българи у нас и в чужбина
>
> Уважаеми сънародници, държавни мъже, журналисти,
>
> Обръщаме се към вас, за да изразим позицията на над 30 000
> българи живеещи във Великобритания по повод явната
> дискриминация на която са подложени българските граждани,
> кандидатстващи за визи пред посолството на Великобритания в
> София.
> Желаем да изразим крайното си огорчение от фарса и унижението,
> на които са жертва стотиците българи, желаещи да посетят
> Великобритания или да се установят на Острова според
> разпоредбите на т.нар. бизнес виза.
> Искаме да ви попитаме – Защо мълчим? Защо за пореден път
> прекланяме глава пред колосалната английска надменност и
> безочливост?
> Презумцията, по която работят чиновниците в британското
> посолство е единствена по своята уникалност в света. Всеки
> случай се разглежда като кандидатите се третират като виновни
> до доказване на противното, а противното според служителите в
> над 90% от случаите е недоказуемо.
> Това ли е отношението което заслужаваме през 2004 година,
> когато България е на прага на Европа? Когато вече десетки
> хиляди българи са се установили тук, развиват успешен бизнес,
> усъвършенстват се образователно и професионално и на практика
> подпомагат и английската и българската икономика? Трябва ли
> всички ние да се чувстваме виновни само защото сме се родили
> българи, националност, която в момента е синоним на мошеници за
> английските имиграционни служители?
> Искаме открито да ви кажем, че националността ни не е порок,
> ние не сме бандити и мошеници и не заслужаваме това отношение.
> Почти всички от нас, намиращи се на Острова работим и честно
> изкарваме хляба си, далеч от родина и близки. Не сме
> наркопласьорите от Ямайка, не сме и ислямските терористи от
> Близкия Изток.
> Не е ли време, господа и дами, и нашия глас да бъде чут, гласът
> на българите в чужбина, на българи, които обичат страната си и
> средногодишно инвестират в нея повече средства, отколкото
> държавата е спечелила от всяка от големите приватизационни
> сделки на правителствата у нас през последните години?
> Ние питаме, нужно ли е винаги да се стига до съдбоносната
> ситуация, в която се намират сънародничките ни в Либия, за да
> бъде чут гласът на българите, живеещи зад граница?
> Британските институции, улисани в стрeмежа си да ограничат
> правото ни на свободно движение допускат грешки. Елементарни
> грешки в протокола и мотивите за всеки отказ, създават
> прецеденти, когато на хора вече получили разрешително
> впоследствие се отказва виза. Елементарни грешки и (не)умишлена
> заблуда при преводи на документи, раздаване на откази по
> клиширани и безсъдържателни причини.
> Питаме ви, господа и дами, докога ще си мълчим?
> Докога ще бъдем доведеното дете в имигрантското семейство във
> Великобритания?
> Защо нищо не се прави по отношение на визовия режим между двете
> държави?
> Над 250 000 британци посещават годишно България. Много други
> пък работят нелегално в САЩ или Австралия. Няма ли сред тях
> престъпници и хулигани, няма ли индивиди, на които не би
> трябвало да се разрешава да стъпят у нас? Сигурно има. Но
> властите в България ги допускат безвизово в страната от години.
> А българите, пътуващи в обратната посока са подложени на
> интервюта и проверки, присъщи за мрачните военни общества от
> годините на втората световна война и тоталитаризма и то при
> условие, че сред българското общество във Великобритания
> престъпници почти няма, никой не ползва социални помощи, а
> точно обратното – запълваме непривлекателни дупки в трудовия
> пазар и британската икономика, поддържаме селското стопанство и
> строителната промишленост в кралството.
> Ние, българите живеещи на острова, открито заявяваме, че не
> желаем да търпим подобно дискриминационно отношение. Не желаем
> Българин да е равно на Престъпник за имиграционните власти на
> Великобритания.
> Заявяваме, че това е явно погазване на нашите права, което е
> недопустимо за кичещото се с лаврите на най-демократично в
> света, английско общество. Неправдата е очевидна и ние ви
> призоваваме да защитим правата си и да ги отстояваме.
> Ние настояваме за отговори от Вътрешния министър на
> Великобритания Дейвид Бланкет, от Министърът на външните работи
> Джак Строу, от всички компетентни институции у нас и в чужбина.
>
> Обръщаме се и към българското правителство, към Министърът на
> външните работи Соломон Паси, към управляващата коалиция, за
> която стотици хиляди българи в чужбина дадоха гласа си с
> надеждата за промяна в България.
> Питаме ви, господа и дами, ДОКОГА? Докога ще бъдем заложници на
> факта, че сме се родили в България? Докога ще гледаме Европа
> като гладното и бедно дете, не смеещо да пристъпи прага
> й?ДОКОГА?
> Искаме отговор на тези въпроси не само заради нас или заради
> стотиците сънародници, мръзнещи на тротоарите пред посолствата,
> а и заради доброто име на нашата родина БЪЛГАРИЯ – името, с
> което страната ще влезе в Нова Европа само след няколко години.
>
>
> Инициативен комитет,
> Движение за взаимопомощ на българите във Великобритания “BG
> HELP”
>
>
>
> Телефони за контакти в Англия 00447793291816,
> 00442089231144,00447815431064
> Емаил: bghelpclub@yahoo.co.uk
>
>
>
>
> Движение за взаимопомощ на българите във Великобритания “BG
> HELP” вече стартира подписка в подкрепа на отвореното писмо
Bom
 

Re: Отворено писмо

Мнениеот bgjurist » 25 Сеп 2004, 17:04

Всеки си знае интереса. Не си спомням как беше на латински поговорката "Всеки разполага с толкова права, колкото успее да отстоява". Успех с посолството!
bgjurist
Потребител
 
Мнения: 966
Регистриран на: 11 Сеп 2002, 14:11

Re: Отворено писмо

Мнениеот Горда стара планина. » 28 Сеп 2004, 13:15

Gosho , да ти кажа нещо не съм забелязал да ме уважават тук ... Поради тая причина догодина по това време ще съм оттатък глобуса.
Ха със здраве!

Между другото това наистина е юридически форум и е добре да не го пълним с неща, на които не им е тук мястото .
Горда стара планина.
 


Назад към Гражданство


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 16 госта


cron