начало
Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса

СКАНДАЛЪТ с банковите комисионни върху държавните такси

Дискусии на тема съдебната власт в България


СКАНДАЛЪТ с банковите комисионни върху държавните такси

Мнениеот GeorgiKERELOV » 12 Май 2007, 09:51

Колеги,

Имам идея да занимаем Европейската комисия с банковите комисионни при събирането на държавите такси (проблемът с така наречените преводни такси). Става въпрос за създаването на местни монополи от съответните държавни учреждения в полза на отделните банки, които монополи позволяват на банките произволно да си надуват цените на преводната услуга. Европейската комисия има правомощия да разбива такива местни монополи. Ще подсилим аргументите си и с корупционната схема, която се развива при разпределението на пазара с държавните такси между клоновете на съответните банки - повечето ръководители на държавните учреждения масово получават подкупи от управителите на местните банкови клонове.

Другата ми идея е да се обърнем към омбудсмана и да искаме от него да сезира конституционния съд с въпроса за противоконституционния характер на банковите комисионни при събирането на държавите такси.

Третата ми идея е да се водят индивидуални дела срещу министъра на финансите, за връщане от държавата на съответната банкова преводна такса, събрана относно внасянето на държавна такса. Може би тук сдруженията и асоциациите за защита на потребителите ще имат да играят ръководна роля.

Моля, оставате на този форум вашите мнения или ми пишете по имейл : georgikerelov@abv.bg
GeorgiKERELOV
Активен потребител
 
Мнения: 1180
Регистриран на: 07 Фев 2007, 21:19
Местоположение: georgikerelov@yahoo.com

Мнениеот sarbijanac » 12 Май 2007, 19:31

Напълно споделям мнението на колегата.Но за съжаление не виждам възможност за отмяна на комисионните при превод на суми за държавни такси.

Банките са търговски,и по законодателството ни не съм чувал да са задължени да обслужват сметките на държавните учреждения без събиране на комисионни такси за превод.

Нещо повече - всяка банка сама за себе си определя комисионните.Така например в моя малък град:

Банка "Хеброс" обслужва сметките на районен съд при внасяне на такса с комисионна "само" от 0,60 лв.Докато в съседната ЦКБ таксата е "цели" 2 лв;
Банка "Алианц" обслужва сметките на Агенцията по вписванията на "Преференциална комисионна" в размер на 1,00 лв.А в останалите банки таксата пак си е 2,00 лв;
И ние адвокатите се принудени да се съобразяваме с "офертата" на банките по комисионните преди да внесем държавните такси.
sarbijanac
Активен потребител
 
Мнения: 1359
Регистриран на: 29 Ное 2006, 17:47
Местоположение: Нови пазар

Мнениеот prnedev » 13 Май 2007, 17:54

Г-н Керелов, с удоволствие ви подкрепям.
Особено когато става дума за банковите офиси, които се намират в данъчните служби. От няма и месец за превод на дължими данъци и осигуровки вече вземат банкова такса.
prnedev
Активен потребител
 
Мнения: 1956
Регистриран на: 29 Ное 2005, 23:12
Местоположение: София/Велико Търново

Мнениеот GeorgiKERELOV » 14 Май 2007, 07:24

Колеги,

МОЖЕТЕ ЛИ ДА МИ ДАДЕТЕ ПРИМЕРИ ЗА ОТДЕЛНИТЕ ГРАДОВЕ И ЗА ОТДЕЛНИТЕ УЧРЕЖДЕНИЯ, КОЯ БАНКА СЪБИРА СЪОТВЕТНИТЕ ТАКСИ, КАКВИ ТОЧНО СА ТЕЗИ ТАКСИ ПО ХАРАКТЕР, КАКЪВ Е РАЗМЕРЪТ ИМ И КОЛКО Е СЪОТВЕТНАТА БАНКОВА КОМИСИОННА, КОЯТО ПЛАЩАТЕ ПРИ ВНАСЯНЕТО НА ТАКСАТА ?

КАКВИ СА РАЗНОСКИТЕ, КОГАТО ПЛАЩАТЕ СЪОТВЕТНАТА ДЪРЖАВНА ТАКСА НЕ НА РЪКА В БАНКАТА-СЪБИРАЧ НА ТАКСАТА, А ЧРЕЗ БАНКОВ ПРЕВОД ОТ ДРУГА БАНКА КЪМ БАНКАТА-СЪБИРАЧ ?

Благодаря Ви предварително !
Последна промяна GeorgiKERELOV на 16 Май 2007, 09:28, променена общо 1 път
GeorgiKERELOV
Активен потребител
 
Мнения: 1180
Регистриран на: 07 Фев 2007, 21:19
Местоположение: georgikerelov@yahoo.com

Мнениеот pitasht » 14 Май 2007, 09:16

не мога да разбера как ще го спечелите това дело-първо баката, намираща се в съда наистина предлага обикновено най-ниски комисионни и ако отидете в друга банка ще трябва да платите повече.
Така например аз съм адвокат в град където има само районен съд, но често пътувам до близък град, където е окръжния съд.
Ако платя таксата на гишето в окръжен съд ми вземат комисионна 0.70 за таксата към тамошния районен и окръжен, ако отида в друга банка ще е поне 2 лева, а понякога за улеснение си плащам таксата от моя град от клон на банката на окръжен съд и дори не ми вземат такса.
Въпрос на избор е-ако не исате да ви вземат такса отивате в банката, в която е сметката на съда, а не в клона, който е в съда/да не забравяме, че този клон често е и на различна банка/.
Например ако сметката е в Първа инвестиционна-там и там внасяте таксата без комисионна, но понеже все бързаме и за улеснение на гражданите са създадени въпросните клонове-това не е монопол, защото имате свобода на избор от поне още 20 банки.
Пък това че ви е по-лесно да внесете там таксата вместо да обикаляте целия град и да търсите къде е ПИБ си е ваш проблем.
създадено е за улеснение на хората а не за ограбването им.
Да очакваме да се върнат старите времена когато се е плащало в съда при касиера е да вървим назад.
Например в моя град имаше кратък период в който нямаше банка в съда и всички граждани ходеха до близка банка и ставаше къде-къде по бавно
pitasht
Активен потребител
 
Мнения: 1346
Регистриран на: 19 Май 2006, 09:18

Мнениеот GeorgiKERELOV » 14 Май 2007, 09:52

Kолега,

не мога да разбера в кой малък град е това чудо. Можете ли да ни кажете за кой град става въпрос, за коя банка и за кои такси не се взема никаква комисионна, като се внесат в тази банка ? Просто е някакво невероятно изключение в цяла България, та чак не е за вярване.
GeorgiKERELOV
Активен потребител
 
Мнения: 1180
Регистриран на: 07 Фев 2007, 21:19
Местоположение: georgikerelov@yahoo.com

Мнениеот Sarra » 15 Май 2007, 18:33

По този въпрос съм си мислела преди и сега съм приятно изненадана да срещна темата във форума.
Факт е, че съдилищата събират таксите в банкови сметки. Когато аз внасям таксата на съда в клона на банката, където е сметката на този съд, би трябвало да не ми вземат такса за превод, защото превод няма. Аз внасям сума по сметката на съда в банката, в която е тази сметка.
Ако аз внеса пари по моята сметка в клона на банката, където е моята сметка, банката няма да ми начисли такса за превод. На какво основание ми вземат такса в другия случай, когато внасям такса и то по сметка, която се намира в същата банка, даже в същия клон ?!?
Подозирам, че съдилищата сключват някакви договори с конкретните банки за обслужване на сметките им и с тези договори ни го ...
Но, ние трябва да им спрем далаверата !
Sarra
Потребител
 
Мнения: 159
Регистриран на: 17 Яну 2007, 16:26

Мнениеот DEKAH » 12 Юни 2007, 22:07

От няколко месеца в ОС ме подлудяват. Съвсем скоро измислиха, че щом ще искаш ксерокопие от решение, определение и т.н. от дело трябва да платиш такса за ксерокопиране по 20 ст. на лист - до тук съм съгласен. Обаче въпросната такса трябва да се внесе в банка "по избор", където трябва да внеса 40 стотинки и да платя от 2 до 4 лв. такса за превод по сметката на ОС.

Хайде сега кажете какво да обесня на клиента? За 2 странички 5 лв.

Преди си беше толкова лесно - отиваш, ксерокопират ти го и си плащаш на място.

Съвсем на маймуни ни направиха :x
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител
 
Мнения: 2284
Регистриран на: 11 Окт 2001, 15:00
Местоположение: Бургас

Мнениеот portokal » 12 Юни 2007, 22:19

Pitasht,
въпросът не е коя банка взима повече, а толкова ли не може съдът да има "безплатна" каса.
Аватар
portokal
Старши потребител
 
Мнения: 5497
Регистриран на: 13 Яну 2005, 20:36

Мнениеот oho_boho » 13 Юни 2007, 13:41

И таксата не е 20 ст., а 10 на страница! Нормативно е установено!
в)(нова – ДВ, бр. 75 от 2006 г.) фотокопие от документи – за всяка страница 0,10 лв. , а ако фотокопието е повече от 50 страници – за всяка следваща по 0,07 лв.
oho_boho
Потребител
 
Мнения: 477
Регистриран на: 31 Дек 2005, 01:00

в брой

Мнениеот razli4na » 13 Юни 2007, 14:53

Поздравления за темата!
Тук става въпрос и за друго- право на всеки гражданин е да избере начина на плащане на дължимата д. т.- дали по банков път или в брой. Обективно възпрепятстван е да плати в брой, тъй като липсва каса в съда. Поради това е принуден да плати по банков път, заедно с всички съпътстващи неудобства- време, разстояние, допълнителни такси и пр.
razli4na
Активен потребител
 
Мнения: 1292
Регистриран на: 07 Юни 2007, 14:22

Мнениеот ekostova » 15 Юни 2007, 02:18

Подкрепям идеята Ви, Керелов, ако имате време и душевни сили, започвайте ги. Мисля, че с тези такси прекалиха. Обръщам Ви вничание, че при внасяне на осигурителните и здравните вноски също се плащат такси, от стотици хиляди фирми. До миналия месец имаше гише в НОИ, където не се плащаше такса за превод. Сега вече няма. Има Си банк. И не може с един превод да се вкара цялата сума, защото е разделена на 6-8 параграфчета, затова трябва 6-8- превода, по 2 лв., направете сметка. Днес в ДСК ми взеха 4 лв. за преводна 50 лв. за Административен съд, това била нова тарифа. И забележете: за ЮЛ - 4 лв/превод, да ФЛ - 3.50 лв. Не четат законите тия хора, това си е направо дискриминация. Също мисля, че след като има доста много хора, които работят за по 10-15 лв.НА ДЕН, не са ли малко високи тия такси?
Смятам също, че не е редно държавните и общинските учреждения да взимат такси за дейностите, които извършват при обслужване на гражданите. Знам, че тези такси са установени със закони и Нарезба на общинския съвет, но мисля, че държавното учреждение затова съществува, за да извърши дадената услуга на гражданина, който пък заплаща на държавата/общината чрез данъците които плаща. Мисля, че събирането на такива такси е повече от нахалство. Например за издаване на данъчна оценка. Че каква й е работата на данъчна служба? Бих дължала такса, ако изисквам от нея да извършва някаква дейност, несвойствена за данъчна служба, напр. ксерокопиране. но за дейността, за която си получават заплати...от данъците, които са много високи... малко е да се каже, ЧЕ Е НАХАЛСТВО. По този начин се събират много пари и се правят големи злоупотреби. Щ Ви напомня само две: сделката с Магистрала Тракия, за която за 200 км. се задължаваме с 5,4 МИЛИАРДА ЕВРО, та дори от 24 карата злато да изливат този асфалт, пак ще останат пари. И другого е - онзи ден чух по новините: Бойко Борисов щял да даде 54 (или 57) МИЛИОНА лева за КОНСУЛТАНТСКИ УСЛУГИ какво да се прави с боклука на София. При положение, че вероятно завод за изгаряне на боклук струва около 20 млн. евро. Представяте ли си? Ето това е България, защото всички си мълчим.
Затова: ЗАПОЧВАЙТЕ ГИ С ДЕЛА, тормозете ги, да плащат, търсете си правата! С пожелания за успех!
ekostova
Потребител
 
Мнения: 106
Регистриран на: 02 Юли 2002, 14:50

Мнениеот luba » 18 Юни 2007, 23:17

А какво ще кажете за това, че Тарифа №1 за таксите събирани от съдилищата ...... не се прилага на територията на ОС Монтана. Цената на удостоверение за актуално състояние на ТД е 26.50 лв. Заплаща се и се издава от "Информационно обслужване" АД, а съда само го заверява :roll: по силата на договор, сключен между ОС Монтана и "Информационно обслужване" АД.
Може би скоро Окр. съд Монтана ще сключи договори и с други търг. дружества, които пък да поемат делата, а съда само да заверява решенията и присъдите им :?: :!:
luba
Младши потребител
 
Мнения: 53
Регистриран на: 22 Апр 2005, 17:07

Мнениеот marsidi » 21 Юни 2007, 15:23

Luba, ти ме разби с тази такса за акт. състояние, но както се потвърждава в БГ всичко е възможно. :roll:
marsidi
Потребител
 
Мнения: 153
Регистриран на: 01 Юли 2003, 17:45

Мнениеот luba » 22 Юни 2007, 09:06

Молбата ми с вх. № 987/22.05.2007 г., придружена от док. за внесена д-вна такса / от скромните 5 лева/ по с/ката на ОС Монтана все още, към днешна дата е "без движение" и без шансове за такова, в монтанския правен мир :!: :roll: :?:
luba
Младши потребител
 
Мнения: 53
Регистриран на: 22 Апр 2005, 17:07

Мнениеот mkoleva » 25 Юни 2007, 09:17

Колеги, наскоро вадих Удостоверение за вещни тежести в гр. Трявна. 5 лв е удостоверението, а 4 лв. ми е банковата такса. В града има само 2 банки - по моя информация. И във втората е същото.
М. Колева
mkoleva
Младши потребител
 
Мнения: 93
Регистриран на: 11 Мар 2003, 15:40

Мнениеот plamen_penev » 14 Юли 2007, 14:31

Истина е, че е масова практика администрацията в страната да не признава плащанията на държавни такси съгласно чл. 2 ал. 1 на Закона за държавните такси (ЗДТ). Признават само банковия превод. Дори има и подзаконови актове, които фиксират това нарушение на закона и създават маса неприятности на нежелаещите да плащат банкови такси за суми, които дължат по закон. В момента "Сдружението за оптимизиране на правосъдието и администрацията" води съдебни дела срещу тази порочна практика. Ще посоча, че ВАС вече не само признава държавната таксова марка като редовен платежен документ, но дори и приема плащания в брой на собствено гише и разбира се - без комисионни. За тези които се интересуват от проблема могат да прегледат АД 1416/2007г. на ВАС, висящо, срещу председателя на Апелативен съд Пловдив, издал подзаконов акт с характеристики на общ нормативен, чрез който без съмнение се нарушава ЗДТ. Като доказателство, че ВАС не възразява срещу ДТМ като платежен инструмент можете да се уверите, ако прегледате АД 2203/2007 на ВАС. ДТ там е платена от жалбоподателя чрез ДТМ и делото е гледано от съда в цялата му процедура. Погледнете и 4213/2007, 4744/2007 на ВАС. Забележете, че ВАС не признава банковите такси за присъщи на делото разходи (напр. в определение 1148/2007 по АД 5195/2006 на ВАС)! Предвид практиката на ВАС, обаче, може да се твърди, че плащането НЕ чрез банков превод е установена за цялата страна и отказът да се приема плащане съгласно чл. 2 ал. 1 от ЗДТ е административно нарушение и подлежи на отмяна. Просто трябва да се настоява съдебната администрация да започне да спазва всички закони. За бюрокрацията е по-лесно някй друг да й върши работата - в случая банките... или някоя фирма... Съществува и списък на местата, където се продават ДТМ - все още може да се открие на http://old.minfin.bg/docs/Spisak_PS_DTM.pdf . На тези които се интересуват от проблема и работят за решаването му, мога да предложа интересни документи, в които се "оправдава" нарушаването на закон с наистина смехотворни аргументи... от юридически грамотни лица. Все пак - проблема е наистина сериозен и до окончателното му привеждане в законна форма предстои още много работа и ядове от страна на гражданското общество.
Последна промяна plamen_penev на 15 Юли 2007, 10:04, променена общо 1 път
plamen_penev
Активен потребител
 
Мнения: 1388
Регистриран на: 13 Май 2007, 17:01
Местоположение: Пловдив

Мнениеот fixxxer » 18 Юли 2007, 16:44

изобщо не се вълнувайте - колкото и да се пише, сегашната порочна практика с банковите преводи и комисиони няма да се промени
fixxxer
Потребител
 
Мнения: 306
Регистриран на: 04 Апр 2007, 16:34

Мнениеот hebigatsu » 18 Юли 2007, 17:37

fixxxer написа:изобщо не се вълнувайте - колкото и да се пише, сегашната порочна практика с банковите преводи и комисиони няма да се промени

8) fixxxer,
Ти направо заключи темата :lol: :lol: :lol:
Що така бе бате.... ?:lol:
Ако имаш предвид, че само с писане няма да стане съм съгласен. :wink:
:roll: Май си требват други средства - Кат н`стаа со кротце и со благо, ке стане со малко кютек :twisted: :wink:
обективната истина е тази,........ която може да се докаже в съдебната зала :) :) :)
hebigatsu
Активен потребител
 
Мнения: 1008
Регистриран на: 19 Окт 2001, 19:42

Мнениеот plamen_penev » 19 Юли 2007, 09:18

Разбирам песимизма ти приятелю fixxxer... Но ти май не си прочел съобщението ми по-горе? Публикувах го заради обезверените. ВЕЧЕ СТАВА! Просто не трябва да се примиряваме с нарушаването на законите от САМИЯ СЪД!
Почитаеми hebigatsu! Убеден съм че под "кютек" разбираш "правен кютек" - в съда, както го изискват правилата в една правова държава. Ако това имаш предвид си безкрайно прав. Имах неколкократно възможността да наблюдавам как се изпарява напереността на бюрократа, когато трябва да защити беззаконието си пред съдебен състав...
plamen_penev
Активен потребител
 
Мнения: 1388
Регистриран на: 13 Май 2007, 17:01
Местоположение: Пловдив

Следваща

Назад към Съдебна власт


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 22 госта


cron