начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Защита на търговска марка, незаконно използвана в Интернет

Защита на авторски и сродни права, индустриална собственост, патенти и полезни модели
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Защита на търговска марка, незаконно използвана в Интернет

Мнениеот jiji2 » 08 Юли 2004, 23:32

Колеги,
изправена съм пред казус, който не мога да разреша. Ако имате познания по темата - моля, помогнете!
Случаят е следния: Приятели имат регистрирана до 2015 год. търговска марка с текст и графика. Марката е много популярна в страната. Едно наше "светнато" момче обече си направило бизнес - регистрирало страници .СОМ с имената на известни компании и сега се опитва да ни продаде .СОМ-а. Влезе във връзка с нас и само си разказа нещата. Иска доста пари ....
Но това не е голямата беля. В самата страница използва запазената марка - и текст, и графика, като подвежда клиентите, които си мислят, че това е оригиналната страница на фирмата.
Е, какво да го правиш такъв?
Камисията за защита на конкуренцията? Имитация? А как ще изпълня едно решение за преустановяване използването на марката в Интернет?
По Закона за марките и .... - делото в съда, и пак - дори и да го осъдя, как ще го принудя да преустанови действията?
Икономическа полиция - какво, ако го осъдят ?

Имаме вече оплаквания от хора, които се жалват, че не са получили обещаните услуги в сайта.
Дайте съвет как да се защитим?
jiji2
Потребител
 
Мнения: 378
Регистриран на: 11 Фев 2004, 21:38
Местоположение: Варна

Re: Защита на търговска марка, незаконно използвана в Интерн

Мнениеот gubi » 09 Юли 2004, 08:23

Mislia che niama da ima problem da razreshite problema ako osporite polzvaneto na domeina shoden s vashata targovska marka pred WIPO po Politikata za razreshavane na sporove otnosno domeinite na ICAAN.

Za poveche informazia proverete na http://arbiter.wipo.int/domains/index.html

Prozedurata e elementarna i dosta barza. Viarvam che shte uspeete da si zashtitite markata.
gubi
 

Re: Защита на търговска марка, незаконно използвана в Интерн

Мнениеот Johnnie1160 » 09 Юли 2004, 12:34

Еми, вече има доста и ефективни варианти за защита на търговската марка и интелектуалната собственост. Основна насока е, че единствено компетентен по въпроси, свързани с домейните в Интернет е съда във Вирджиния, САЩ. Той е сравнително бърз и ако му се представят надеждни доказателства за собственост на търговската марка или наличие на щети, възникнали от недобросъвестното и използване, той със сигурност ще отнеме домейна от несвързано с интелектуалната собственост лице. В България също съществуват различни варианти за защита, но те биха могли да са ефективни, само ако се подходи строго професионално по въпроса. Има няколко адвокатски кантори (http://www.orac.bg - други не се сещам в момента), които са в състояние да се преборят за правата на собственика и да отнемат домейна от недобросъвестното лице, може да се предяви иск за евентуално възникналите щети и дори да се стигне до накзателна отговорност. Обаче специалистите в тези области са наистина малко... Има някаква фондация "Право и интернет" или нещо подобно, която май се занимава именно с подобни неща...
Johnnie1160
 

Re: Защита на търговска марка, незаконно използвана в Интернет

Мнениеот funcy » 19 Май 2010, 16:18

Има четири варианта: чл.172б НК - наказателноправен(жалба до прокуратурата); чл.76 от ЗМГО - гражданскоправен иск до съда; и два административни способа - сезиране на Патентно ведомство в хипотезата на чл.81 ЗМГО - ангажиране на административнонаказателна отговорност и сезиране на КЗК. Кой от тези четири варианта е най-работещия в случая, може да се каже когато казуса се разгледа обстойно.
адвокат Костов, кантора "ЮСАУТОР"
funcy
Младши потребител
 
Мнения: 34
Регистриран на: 10 Юли 2006, 12:38
Местоположение: Пловдив

Re: Защита на търговска марка, незаконно използвана в Интерн

Мнениеот funcy » 14 Авг 2011, 22:43

Ето още малко подробно инфо по темата за защита на търговските марки в интернет: Маркопритежателят на търговска марка, визираща домейн може да поиска и същят да му бъде прехвърлен като притежател на правата на интелектуална собственост върху него(чл.76, ал.2, т.1 ЗМГО). Опцията, предоставяна от РЕГИСТЪР.БГ, да „арбитрира” казуси, касаещи домейни е по-скоро „пожелателна”, тъй като визираният сайт е собственост на търговско дружество, което в никакъв случай не може да има функцията на особена юрисдикция. Ето защо това „арбитриране” може да бъде реално единствено, ако се касае за доброволно разрешаване на възникнал спор. В противен случай маркопритежателят може да осъществи описаните вече права чрез сезирането на съда с визираните искове, като тези спорове на територията на България са посъдни на Софийски градски съд.
Международноправни аспекти. Наред с националните спорове, касаещи недобросъвестни практики, относно заявяването на домейн имена и предвид широкия обхват на интернет услугите, следва да се отбележи и факта, че особен растеж в тази насока бележат и трансгранични спорове. С подкрепата държавите-членки, Световната организация по интелектуална собственост(СОИС), която е натоварена с популяризиране на защитата на интелектуалната собственост в световен мащаб, проведе обширни консултации с представители на интернет общността в целия свят. На базата на тях бе изготвен и публикуван доклад, съдържащ препоръки за справяне с проблемите, касаещи търговските марки и домейните. Въз основа на препоръките на доклада, Интернет корпорацията за присвоени имена и адреси (ICANN) прие „Единни правила за решаване на спорове, касаещи домейни” (UDRP). Тези единни правила влязоха в сила на 26 август, 1999, като те се основават на препоръките, направени от Световната организация по интелектуална собственост, с акцент върху проблемите, предизвикани от конфликта между търговски марки и домейн имена.
Към настоящия момент СОИС изцяло администрира споровете, възникнали на базата на „Единните правила за решаване на спорове, касаещи домейни” (UDRP). В случай, че притежателят на търговска марка притежател смята, че регистрация на домейн нарушава правата му на маркопритежател, той може да започне процедура пред СОИС.
„Единните правила за решаване на спорове, касаещи домейни” (UDRP) позволяват жалбоподателите да заведат дело и срещу доставчик на услуги, като уточнят регистрирания домейн от доставчика, името на ответника, притежател на домейна и основанията за жалбата. Следва да бъдат итъкнати и съображения относно критериите, които обосновават сходството или идентичността на домейна с търговската марка на жалбоподателя, тъй като домейнът се разглежда като регистриран и използван недобросъвестно. На ответника се предлага възможност да се защитава срещу обвиненията. От центъра по медиация към СОИС са назначава арбитър, който решава дали домейнът следва да бъдат прехвърлен на жалбоподателя. Какви са приемуществата на процедурата пред СОИС? Световната организация по интелектуална собственост предлага висококвалифициран и неутрален спрямо участниците арбитър, които на базата на задълбочено изследване и експедитивни административни процедури, взима решение по спора за интелектуалната собственост над домейн, което се отличава с безпристрастност и надеждност. Друга привилегия на коментирания способ за разрешаване на казуси, е че уреждането на спорове от СОИС се извършва много по-бързо от нормалните процедури пред съда. Процесът се отличава с кратки срокове – до два месеца при разрешаване на спорове за домейн имена(тъй като липсват изслушвания на страните и т.н), подаване на документацията он-лайн и ниски такси (за разрешаването на случай, включващ 1-5 домейна с един арбитър - таксата е US $ 1,500, при трима арбитъра общата цена е $ 4000).
„Единните правила за решаване на спорове, касаещи домейни” (UDRP) като процес, администриран от СОИС, вече са били използвани в редица добре известни случаи, като Madonna Ciccone срещу Дан Париси и "Madonna.com". В този случай, арбитърът към СОИС е отсъдил срещу ответника регистрант, името на домейна да бъде прехвърлено на Мадона.
Закона за търговските марки и географските означения(чл.73 и съответно чл.76) и съответно НК(чл.172б) все още не са отговорили на изискванията на интернет престъпленията и недобросъвестните търговски практики, касаещи интелектуалната собственост, може би поради липсата на все още развита и детайлно структурирана законодателна рамка в световен мащаб. Въпреки това, всеки един притежател на права на интелектуална собственост може да защити бизнеса си в интернет, чрез спазването на няколко прагматични правила:
- защита на търговска марка върху домейн
- избор и регистрация на защитен домейн, чрез представяне на документи за заявена или регистрирана търговска марка, фирмено наименование и т.н.
- купуване на няколко сходни суб домейна от първо и второ ниво
- поставяне на знака ® след всяко първото обективиране на регистрирана търговска марка в интернет
- поставяне на знака ™ след всяко първо използване в търговската си практика на нерегистрирана търговска марка, с цел и в двата последни случая, ясно идентифициране на собственика на търговската марка.
адвокат Костов, кантора "ЮСАУТОР"
funcy
Младши потребител
 
Мнения: 34
Регистриран на: 10 Юли 2006, 12:38
Местоположение: Пловдив

Re: Защита на търговска марка, незаконно използвана в Интерн

Мнениеот bulgarus » 18 Авг 2011, 01:14

funcy написа:Има четири варианта: чл.172б НК - наказателноправен(жалба до прокуратурата); чл.76 от ЗМГО - гражданскоправен иск до съда; и два административни способа - сезиране на Патентно ведомство в хипотезата на чл.81 ЗМГО - ангажиране на административнонаказателна отговорност и сезиране на КЗК. Кой от тези четири варианта е най-работещия в случая, може да се каже когато казуса се разгледа обстойно.


Здравей,

като начало аз бих осведомил нарушителя за отговорността му според чл.172б НК и чл. 35 ЗЗК, както за задълженията му според UDRP и бих му предложил да преустанови действията си и да ми прехвърли домейна.

Не ми ли рефлектира предложението, то бих задействал UDRP процедурата, за да ми бъде прехвърлен сайтът и по този начин да ликвидирам източника на нарушение.

Отделно бих пуснал сигнали до прокуратурата (чл.172б НК) и КЗК (чл. 35 ЗЗК). Чл.81 ЗМГО не ми се струва толкова целесъобразен, защото е насочен по-скоро към "пиратски" стоки.

Поздрави,
Емил
bulgarus
Младши потребител
 
Мнения: 38
Регистриран на: 15 Мар 2007, 16:18
Местоположение: Vienna/Sofia


Назад към Интелектуална собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта


cron