начало
САК: Подбор на съдебни медиатори сега ще опорочи делата, по които ще се проведе медиация САК: Подбор на съдебни медиатори сега ще опорочи делата, по които ще се проведе медиация

закрила на бременните по КТ

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Re: закрила на бременните по КТ

Мнениеот monteskio! » 02 Юли 2004, 01:53

Също така имате възможност съгл.
Чл. 160. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Работодателят по искане на работника или служителя може да му разреши неплатен отпуск независимо от това, дали е ползувал или не платения си годишен отпуск и независимо от продължителността на трудовия му стаж.
(2) Неплатеният отпуск до 30 работни дни в една календарна година се признава за трудов стаж и осигурителен стаж.
На Вас ви трябва точно това - после - отпуск за бременност и раждане))) готово - събрахме ви отпуската)))))
monteskio!
 

Re: закрила на бременните по КТ

Мнениеот бременна » 02 Юли 2004, 02:02

Не знам дали още го има това в КТ (честно да си кажа сега ме мързи да го търся), но аз имам право и на ученическа отпуска, тъй като съм студентка (магистратура) - пред защитата съм на диплотна работа, и до този момент не съм ползвала това си право.
бременна
 

Re: закрила на бременните по КТ

Мнениеот лунатик » 02 Юли 2004, 07:47

Малко извън контекста на темата, но не съвсем:
С гласуваните промени от вчера /01.07.04/ се въвежда изискването за 4 месеца стаж в последните 12 преди раждането, за да се получава обезщетение за бременност, раждане и отглеждане на малко дете от НОИ. Неосигурените жени с доход до 200 лв. на член от семейството пък ще имат право вече на 150 лв. 45 дни преди раждането. Право на такава помощ ще имат и работещите бременни, които не са натрупали достатъчно стаж за обезщетение от НОИ.
лунатик
 

Re: закрила на бременните по КТ

Мнениеот лунатик » 02 Юли 2004, 10:26

Уважаеми Монтескьо - Добро попадение!
Наистина може да се окаже, че срочния трудов договор сключен след договора със срок за изпитване си е всъщност безсрочен трудов договор!
Струва ми се, че може да се поразчепка тази хипотеза. Наистина чл.68 ал.1 КТ указва при какви обстоятелства може да се сключи срочен трудов договор. Но пък алинея 2 от този член "праща по дяволите" т.1 на ал.1 от чл.68. Едва ли е ще е налице и изключението по ал.3 на чл. 68 КТ. И на основание ал.4 този срочен трудов договор може наистина да се окаже безсрочен.
И на дневен ред ще възникне темата за обявяването на вида на договора /ти имаше подобен казус - как се реши?/
Трябват още "жокери"
лунатик
 

Re: закрила на бременните по КТ

Мнениеот monteskio! » 02 Юли 2004, 12:05

Еха, защо не каза, че си студентак - разбира се, че ще ползваш и този платен отпуск съгл. чл .169 ал. 1 и 3 КТ. А неплатеният отпуск разбира се, че съществува - нали съм ситирал разпоредбата на закона!



MONTESKIO
monteskio!
 

Re: закрила на бременните по КТ

Мнениеот Ники » 02 Юли 2004, 12:34

Последните изменения на КТ в частта за закрила на бременни е продиктувана от противоречието с Европейската социална харта (ревизирана)-чл. 8 ал.2 ако не се лъжа, както и Конвенция 183 на МОТ (и двата документа отговарят на условията за прилагане на чл.5 ал. 4 от Конституцията).
Във вашия случай обаче, струва ми се, че подобна закрила не важи, доколкото няма задължение на работодателя да продължи изтичащ срочен договор. Така че, ако няма индикации, че той ще постъпи така, по добре минете на варианта с отпуските, като имате предвид обаче, че ученическия отпуск се ползва с писмено разрешение на работодателя за всеки отделен случай (Наредба за работното време, почивките и отпуските), но пък за сметка на това ако не получите съгласие бихте могли да минете в хипотезата на чл 171 ал 2 от КТ.
Ники
 

Re: закрила на бременните по КТ

Мнениеот лунатик » 02 Юли 2004, 17:07

Всъщност, дори и срочния трудов договор да не бъде продължен, загубата няма да е чак толкова голяма. Дори и като безработна майката ще получи обезщетенията за бременност и раждане,а така също и обезщетение за отглеждане на дете до 1 година. /по Закона за семейните помощи за деца -чл.2/. Единствената загуба, ако бе останала по трудово правоотношение е пропуснатото обезщетение за отпуска за втората година по чл. 164 ал.1 КТ /на основание чл. 53 КЗО/. Но пък тя има възможност да се регистрира към борсата откъдето ща получава помощи минимум 9 месеца /1 месец преди раждането и остатъка от 8 месеца - след навършване на 1 год. на детето/. Така че "пропуснатите ползи" ще са само за около 3 месеца /12-9/.
Искам да напомня, че триковете с ползване на всякакви видове отпуски с цел за "отлагане" изтичане на срока на договора май няма да помогнат. Сега погледнах чл. 52 КСО /описващ хипотезата на прекратяване на осигуряването по време на отпуск за бременост и раждане/. Дори и бременната да влезе с трудово праоотношение в отпуск за бременност и раждане, това не гарантира ползването на отпуск за отглеждане на дете до 2 години. /ако забавянето на срочния договор е само с оглед размера на реално ползваните отпуски/. А не е задължително срочния трудов договор да се удължава заради ползване на отпуски. С изтичане на срока на договора се дължи парично обезщетение за неползване /а за учебните отпуски дори и то не се дължи/.
А най-добре е работодателя да се светне, че той нищо не губи, ако продължи срока на договора. Всичките отпуски са за сметка на ДОО и в крайна сметка без особени усилия той ще подпомогне едно младо семейство, с цената на незначително натоварване на работата на счетоводния си отдел.
лунатик
 

Re: закрила на бременните по КТ

Мнениеот monteskio! » 02 Юли 2004, 19:01

Напълно си прав колега Лунатик))))
monteskio!
 

Re: закрила на бременните по КТ

Мнениеот бременна » 05 Юли 2004, 01:14

Искам да Ви благодаря много за съветите и консултациите, които ми дадохте. За съжаление нямах достъп до нет няколко дни, и чак сега имам възможност да прочетата мненията Ви и да изкажа благодарност.
Още веднъж: 10х
бременна
 

Предишна

Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 27 госта


cron