начало
Съдия от ВАС става зам.-министър на правосъдието Съдия от ВАС става зам.-министър на правосъдието

trudov dogovor - prekratiavane

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Re: trudov dogovor - prekratiavane

Мнениеот лунатик » 02 Юни 2004, 08:20

Всъщност аз не дадох отговор на конкретния казус, а исках да поставя за разчепкване нова тема. (близка с настоящия казус).
Разбира се, за всяко волеизявление за промяна на нещо трябва да е ясно от кого произлиза. (да има автор и адресат). Подписът е един от необходимите елементи. Няма ли подпис - няма волеизявление. Има "чернова" за такова. То е несъществуващо волеизявление (правно нищо). На такова никой не би следвало да му обръща внимание и да му държи подчинение.
Но когато едно неподписано писмено уведомление е връчено лично от работодателя, който би следвало да го подпише, нещата няма да стоят съвсем така.
Конкретния случай, доколкото го разбрах е следният (цитирам Ела): "...Срокът не беше изтекъл и шефа МУ ДАДЕ заповед за прекратяване на договора като уведомление (без подпис)..". Струва ми се, че волеизявлението е стигнало до адресата си щом работодателят ЛИЧНО го е запознал, че не смята да продължава договора за изпитване и му е връчил черновата на вътрешно-служебния акт. Взети в съвкупност устното и неподписаното писмено изявление са породили желания правен резултат.
В този смисъл имаме две волеизявления - едно устно, и едно писмено (неподписано). Ясно е, че неподписаното писменото изявления ще е нищожно, ако връчителят е някой друг, а не лично работодателя. Явно се породил желания резултат след като работника се е съобразил с него и е престанал да се явява на работа след личното си запознаване с волята на работодателя си.
Правната сигурност изисква всички изявления да са в писмен вид, но никой не би следвало тотално да отрича и устните. Чл. 335 ал.1 т.3 указва, че прекратяването на тр. договор (когато това се извършва без предизвестие), е в сила от момента на на получаване на писменото изявление. Струва ми се, че ЛИЧНОТО връчване на неподписано изявление санира липсата на подпис в писмения акт. Защото на получателя е ясно от кого произлиза това изявление. Подписът иде да "замести" работодателя, когато връчването ще се извършва от друг служител или по пощата. Но личното връчване прави подписа излишен, защото не е необходимо да се "замества" работодателя чрез подписа му, щом лично той е връчител. Все пак липсата на подпис е отстраним порок.
лунатик
 

Re: trudov dogovor - prekratiavane

Мнениеот monteskio » 02 Юни 2004, 09:32

Втората част на размислите ви е логически издържана, като подобно становище и аз подготвям, но малко по-късно
monteskio
Активен потребител
 
Мнения: 1636
Регистриран на: 04 Юли 2003, 12:51
Местоположение: Варна

Re: trudov dogovor - prekratiavane

Мнениеот monteskio » 02 Юни 2004, 13:03

Ела,
Ако имате възможност - влезте в чата
monteskio
Активен потребител
 
Мнения: 1636
Регистриран на: 04 Юли 2003, 12:51
Местоположение: Варна

Предишна

Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 25 госта


cron